“Μίνι” πνεύμονες εργαστηρίου φέρνουν επανάσταση στην μελέτη των αναπνευστικών ασθενειών, όπως η COVID-19

Date:

Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνολογία, ερευνητές μελέτησαν το πώς ο SARS-CoV-2 μολύνει διαφορετικά πνευμονικά κύτταρα.

Τα δεδομένα που λαμβάνονται από τους ιστούς των πνευμόνων ασθενών παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές από το ένα άτομο στο άλλο, επισκιάζοντας τους θεμελιώδεις μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την αρχική μόλυνση των πνευμονικών κυττάρων από τον SARS-CoV-2.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση, ερευνητές στράφηκαν σε προηγμένη τεχνολογία ικανή να καλλιεργεί μικροσκοπικά όργανα σε μικροτσίπ.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, Ali Brivanlou και Charles M. Rice, έχουν αναπτύξει από κοινού μια τεχνολογική πλατφόρμα κυτταροκαλλιέργειας. Αυτή η καινοτομία διευκολύνει την ανάπτυξη γενετικά πανομοιότυπων θυλάκων πνευμόνων, εμβρυϊκών δομών που δημιουργούν τα αναπνευστικά μας όργανα, από ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (hESCs). Η ανακάλυψη τους παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Stem Cell Reports.

Τοποθετώντας αυτούς τους πνευμονικούς θύλακες σε μια σειρά από μικροτσίπ και υποβάλλοντάς τους σε ένα προσαρμοσμένο μείγμα μορίων σηματοδότησης, τα hESC αυτοοργανώνονται γρήγορα σε “μικροπνεύμονες” που διαθέτουν πλήρη πολυπλοκότητα ιστού. Με την ικανότητα καλλιέργειας χιλιάδων από αυτούς τους θύλακες, μπορεί να επιτευχθεί μια απαράμιλλη ανάλυση υψηλής απόδοσης της μόλυνσης του πνευμονικού ιστού.

Κατά συνέπεια, αυτή η προσέγγιση παρέχει απεριόριστη, ταχεία και κλιμακούμενη πρόσβαση στον ανθρώπινο πνευμονικό ιστό που χαρακτηρίζεται από τα βασικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης των πνευμόνων. Μπορεί να αξιοποιηθεί για την παρακολούθηση λοιμώξεων των πνευμόνων και τον εντοπισμό πιθανών θεραπευτικών ουσιών, χωρίς να παρεμποδίζεται από τις παραλλαγές από ασθενή σε ασθενή.

“Αυτοί οι πνεύμονες είναι ουσιαστικά γενετικοί κλώνοι”, εξηγεί ο Ali Brivanlou. «Μοιράζονται ακριβώς το ίδιο σχέδιο DNA. Αυτό διασφαλίζει τη συνέπεια στις γενετικές πληροφορίες στα δείγματα και διευκολύνει την μέτρηση της κύριας μεταβλητής, δηλαδή του ιού”.

Ενίσχυση της ανάπτυξης μίνι πνευμόνων στο εργαστήριο

Τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα χρησιμεύουν ως τα θεμελιώδη κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Μπορούν να διαιρούνται συνεχώς για να δημιουργήσουν περισσότερα βλαστοκύτταρα ή να διαφοροποιηθούν σε διάφορους ιστούς. Το Εργαστήριο Συνθετικής Βιολογίας του Brivanlou διερευνά εδώ και καιρό τις πιθανές εφαρμογές τους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι Brivanlou και Charles M. Rice συνδύασαν την τεχνογνωσία τους. Το εργαστήριο του Rice διέθετε τεχνολογία μικροτσίπ για την ανάπτυξη πνευμονικών θυλάκων,, ενώ η ομάδα του Brivanlou είχε την απαραίτητη άδεια βιοασφάλειας για την μόλυνση αυτών των θυλάκων με SARS-CoV-2 και την μελέτη των αποτελεσμάτων.

Το 2021, οι επικεφαλής συγγραφείς της έρευνας, Edwin Rosado-Olivieri από το εργαστήριο του Brivanlou και Brandon Razooky από το Rice’s Laboratory of Virology and Infectious Disease, άρχισαν να παρακινούν τα κύτταρα σε πιο εξειδικευμένους σχηματισμούς. Τα βλαστοκύτταρα απαιτούν έναν περιορισμένο χώρο, όπως δομές μικροτσίπ και ερεθίσματα για την έναρξη της διαφοροποίησής τους σε συγκεκριμένα όργανα. Τέσσερα βασικά μονοπάτια σηματοδότησης προκαλούν τα βλαστοκύτταρα να γίνουν συγκεκριμένοι τύποι κυττάρων.

Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, η ερευνητική ομάδα είχε αναπτύξει επιτυχώς πανομοιότυπους πνευμονικούς θύλακες με μοριακά προφίλ που μοιάζουν πολύ με εκείνα που παρατηρούνται κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του εμβρυϊκού πνεύμονα. Αυτό περιελάμβανε τον σχηματισμό αεραγωγών και κυψελίδων, δομών που συχνά διακυβεύονται σε σοβαρές περιπτώσεις COVID-19.

Αποκάλυψη ενός ζωτικού παράγοντα

Χρησιμοποιώντας αυτήν την πλατφόρμα, οι ερευνητές εξερεύνησαν το πώς ο SARS-CoV-2 μολύνει διαφορετικά πνευμονικά κύτταρα. Οι κυψελίδες (μικροί σάκοι στους κλάδους του πνεύμονα που είναι υπεύθυνοι για την ανταλλαγή αερίων) βρέθηκαν να είναι πιο ευαίσθητες σε λοιμώξεις από τα κύτταρα των αεραγωγών (φύλακες της άμυνας του πνεύμονα έναντι των εισπνεόμενων απειλών). Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης έναν βέλτιστο συνδυασμό πρωτεϊνών σηματοδότησης -αυξητικού παράγοντα κερατινοκυττάρων (KGF) και μορφογενετικής πρωτεΐνης οστών 4 (BMP4)- για την καλλιέργεια ισχυρών παρτίδων πνευμονικών θυλάκων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η οδός BMP είχε διπλή επίδραση. Τόσο σε μολυσμένους πνευμονικούς θύλακες όσο και σε μεταθανάτιο ιστό από ασθενείς με COVID-19, ενεργοποιήθηκε, καθιστώντας τους ιστούς πιο επιρρεπείς στην μόλυνση. Ο αποκλεισμός αυτής της διαδρομής μείωσε την ευπάθεια των πνευμόνων.

Τα μελλοντικά βήματα της νέας τεχνολογίας

Οι ερευνητές τονίζουν τις δυνατότητες της πλατφόρμας στη διερεύνηση μηχανισμών που σχετίζονται με τη γρίπη, τον RSV, τις πνευμονικές ασθένειες, τον καρκίνο του πνεύμονα και πολλά άλλα. Επιπλέον, μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο φαρμάκων για την ανάπτυξη θεραπειών.

Το πεδίο εφαρμογής εκτείνεται πέρα από τους πνεύμονες. Ο Edwin Rosado-Olivieri σημειώνει:

“Η ευρύτερη εστίασή μας είναι η κατανόηση της κυτταρικής ανάπτυξης για τη δημιουργία συνθετικών οργάνων και ιστών για μοντελοποίηση ασθενειών και θεραπευτική ανακάλυψη”.

Το ήπαρ, τα νεφρά και το πάγκρεας είναι επίσης κύριοι υποψήφιοι γι’ αυτήν την τεχνολογία.

Ο Brivanlou υπογραμμίζει την ετοιμότητα της πλατφόρμας να αντιμετωπίσει και μελλοντικές πανδημίες με αυξημένη ταχύτητα και ακρίβεια. Μπορεί να καταστήσει γρήγορα ορατούς τους ιούς και να επιταχύνει την ανάπτυξη θεραπείας, περιλαμβάνοντας φάρμακα, ενώσεις, εμβόλια, μονοκλωνικά αντισώματα και πολλά άλλα, απευθείας στον ανθρώπινο ιστό. Αυτή η τεχνολογία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει διάφορες απειλές που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

-: https://www.rockef-r.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πνευμονικό οίδημα ή εμφύσημα; Τα συμπτώματα που πρέπει να διακρίνουμε

Τι κάνει το άτμισμα στους πνεύμονες

Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την υγεία των πνευμόνων – Οι καλύτερες πηγές της

Εκατομμύρια καπνιστές έχουν μυστηριώδη πάθηση των πνευμόνων που δεν είναι ΧΑΠ

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η θλίψη και το παράπονο της Δέσποινας Στυλιανοπούλου

Καλεσμένος στην εκπομπή «Της ψυχής μας μυστικά» με τον Σεβ. Μητροπολίτη Σιγκαπούρης Κωνσταντίνο o Μάκης Δελαπόρτας, ο οποίος έζησε τους πρωταγωνιστές του παλιού

Μαρία Παλαιολόγου: Η μητέρα μου ήταν πολύ νευρική. Έχω φάει πολύ ξύλο από εκείνη

Η Μαρία Παλαιολόγου μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξή της για τα παιδικά της χρόνια αναφέρθηκε στη σχέση με τους γονείς της αποκαλύπτοντας πως με τη μητέρα της ήτ

Χριστίνα Μπόμπα για τη μητρότητα: Άλλαξαν οι προτεραιότητές μου και βελτιώθηκε πάρα πολύ η σχέση μου με τον εαυτό μου

Ένιωσα πολύ μεγάλη αγάπη προς εμένα, προς το γυναικείο σώμα, προς αυτό που κατάφερα, σημείωσε

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος για σήμερα; Ταύρος: Νωρίς σήμερα η τάση είναι οι άνθρωποι να υπερβάλλουν, να βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα ή να πιστεύουν σε μεγάλες ιδέες. Επιδίωξε να παραμείνεις θετική, αλλά προσπάθησε να μην παίρνεις

Αλτσχάιμερ και άνοια: Τα 10 πρώιμα σημάδια και οι 14 παράγοντες κινδύνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, καθώς και για την καταπολέμηση του στίγματος που τις συνοδεύει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με την ασθένεια αυτή. Μόνο στη χώρα

Grace Jones: Στα 73 της συνεχίζει να είναι γοητευτική – Δείτε πώς είναι σήμερα!

Η Grace Jones, το απόλυτο fashion icon και σύμβολο της ανδρόγυνης ομορφιάς, παραμένει εντυπωσιακή και στα 73 της χρόνια.

Ανανιάδης για Βουτσά: «Ο Κώστας ήταν ο κολλητός μου σε όλα… Μετά την απώλειά του δεν ήμουν καλά»

Ο Άνθιμος Ανανιάδης σε μία σπάνια συνέντευξή του, μίλησε για τον αξέχαστο Κώστα Βουτσά με τον οποίο είχε ιδιαίτερους δεσμούς αφού ήταν ο γιος της πρώην συζύγου του Εύης Καραγιάννη...  Ο γνωστός ηθοποιός παραδέχεται μεταξύ άλλων πως η απώλεια του Κώστα Βουτσά τού κόστισε πάρα πολύ ψυχολογικά και συναισθηματικά και χρειάστηκε χρόνο για να τη

Σάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Το γυαλί που σπάει δεν ξανακολλάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο

Σάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Το γυαλί που σπάει δεν ξανακολλάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο Σάκης Κατσούλης για Τριαντάφυλλο: Το γυαλί που σπάει δεν ξανακολλάει ποτέ με τον ίδιο τρόπο Έχουμε ζήσει πολλά πράγματα, με στενοχώρησε όλο αυτό που έγινε, πρόσθεσε O Σάκης Κατσούλης μίλησε για τη σχέση του με τον Τριαντάφυλλο, αλλά και το

Διονύσης Πρώιος – Όσα είπε ο Λάκης Γαβαλάς για την απώλειά του: “Ήθελε να πάει να βρει τον γιο του που είχε σκοτωθεί”

Διονύσης Πρώιος – Όσα είπε ο Λάκης Γαβαλάς για την απώλειά του: «Ήθελε να πάει να βρει τον γιο του που είχε σκοτωθεί» Παρασκευή, 20.9.2024, 23:46 Zappit@ZAPPIT_ Τα συγκινητικά λόγια του Λάκη Γαβαλά για τον φίλο του. Την τελευταία του πνοή άφησε ο Διονύσης Πρώιος, μετά από τροχαίο με τη μηχανή του το μεσημέρι της

Survivor – Απίστευτο ξέσπασμα από τη Γεσθημανή: “Έχω μία αδερφή με αναπηρία… Φτάνει! Αν υπάρχει Θεός βλέπει”

Ένα άνευ προηγουμένου ξέσπασμα είχε η Γεσθημανή Κουτούζογλου στο Survivor, μετά τα πυρά που δέχθηκε από τη Γεωργία. Η τελευταία ανέφερε