Επικίνδυνα για την καρδιά ακόμα και τα ανώτερα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου

Date:

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα μελέτη. Τι έδειξε για άνδρες και γυναίκες. Τι κίνδυνο διατρέχουν.

Αν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας βρίσκονται κοντά στο ανώτατο φυσιολογικό όριο ή σας έχει πει ο γιατρός ότι έχετε προδιαβήτη, προσέξετε: μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ενδεχομένως διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι κύρια αιτία καρδιοπάθειας, διότι το σάκχαρο που παραμένει για χρόνια αυξημένο, προκαλεί βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι όλες οι τιμές πάνω από τις επιθυμητές ενέχουν κίνδυνο, ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι ακόμα διαβητικός.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), τα επίπεδα του σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα το πρωί (σάκχαρο νηστείας) είναι ιδανικά όταν βρίσκονται κάτω από τα 100 mg/dl.

Οι τιμές από 100 έως 125 mg/dl είναι οι ανώτερες φυσιολογικές και σημαίνουν πως το άτομο έχει προδιαβήτη. Ο σακχαρώδης διαβήτης διαγιγνώσκεται όταν το σάκχαρο νηστείας είναι επίμονα από 126 mg/ml και πάνω.

Αντίστοιχα, τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δείχνουν τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες, σημαίνουν:

  • Κάτω από 5,7% = επιθυμητά
  • 5,7% έως 6,4% = προδιαβήτης
  • 6,5% και πάνω = σακχαρώδης διαβήτης

Η νέα μελέτη έδειξε πως άνδρες και γυναίκες που εμπίπτουν στην κατηγορία του προδιαβήτη, έχουν αντίστοιχα 30% και 30-50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως όταν το θέμα είναι τα επίπεδα του σακχάρου, ο στόχος πρέπει πάντοτε να είναι κάτω από 100 mg/dl για τη γλυκόζη νηστείας και κάτω από 5,7% για την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Η νέα μελέτη

Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Regional Health Europe. Διεξήχθη από επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM) και του University College του Λονδίνου (UCL).

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 427.435 εθελοντές, το 54,2% ήσαν άνδρες. Άλλοι από αυτούς είχαν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου, άλλοι προδιαβήτη και αρκετοί είχαν σακχαρώδη διαβήτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι εθελοντές είχαν επίπεδα του σακχάρου στα ανώτερα φυσιολογικά όρια (άρα είχαν προδιαβήτη), όσοι είχαν διαγνωστεί με διαβήτη και όσοι ήσαν αδιάγνωστοι διαβητικοί, διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Ο προδιαβήτης σχετιζόταν με αύξηση του κινδύνου κατά 30% και ο αδιάγνωστος διαβήτης με αύξηση κατά 47%. Διαφορά υπήρχε ακόμα και στα φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου. Όσοι εθελοντές είχαν τα χαμηλότερα, είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό πρόβλημα, σε σύγκριση με όσους είχαν τα υψηλότερα (δηλαδή πλησίαζαν κοντά στο 100 mg/dl).

Στα πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης συμπεριλαμβάνονται εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, λένε οι ερευνητές.

«Αν σας έχει πει ο γιατρός ότι έχετε προδιαβήτη είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα προστασίας από την πλήρη εκδήλωση του διαβήτη. Πρέπει επίσης να κάνετε κάθε χρόνο επανέλεγχο», δήλωσε η Dr. Lucy Chambers, επικεφαλής Ερευνών στον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK που χρηματοδότησε τη μελέτη, μαζί με το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). «Το ίδιο ισχύει φυσικά και εάν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Άντζελα Γκερέκου για την κόρη της: Στη Μαρία βλέπω τον Τόλη Βοσκόπουλο, του μοιάζει και εξωτερικά και στον χαρακτήρα

Του είχε μεγάλη εμπιστοσύνη, τον άκουγε, είναι σαν οδηγός μέσα στο μυαλό της, πρόσθεσε η ηθοποιός

Ψευδαισθήσεις πέρα από τις ανθρώπινες δυνατότητες στο φαντασμαγορικό show «C’ est la Magie» στo Christmas Theater

Οι πιο δημοφιλείς μάγοι του κόσμου έρχονται στην Ελλάδα για τρεις μοναδικές παραστάσεις στις 20, 21 & 22 Σεπτεμβρίου

The Chase – Μαρία Μάρκου: Το πένθος στα 25 της και η εξομολόγηση: «Πόνεσα κι έκλαψα πολύ»

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις η chaser Μαρία Μάρκου, γνωστή και ως «γυναίκα με τα μαύρα», μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που έχει ζήσει.

Ben Affleck: Περνάει χρόνο στο σπίτι της Jennifer Garner μετά τον χωρισμό του από τη Jennifer Lopez!

Ο Ben Affleck πρόσφατα απέκτησε ένα αρχοντικό αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων μετά τον χωρισμό του από την Jennifer Lopez, όμως, σύμφωνα με πηγές, περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο σπίτι της πρώην συζύγου του, Jennifer Garner. «Ο Ben έχει κλειδί και πηγαίνει όποτε θέλει, τρώει συχνά δείπνο στο σπίτι της Garner και περνάει χρόνο με

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη

Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη GALA Καλομοίρα Γιώργος Μπούσαλης Καλομοίρα: Είσαι ο κόσμος μου, έγραψε για τα γενέθλια του Γιώργου Μπούσαλη Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε η τραγουδίστρια 19.09.2024, 20:23 Η Καλομοίρα γιόρτασε τα γενέθλια του συζύγου της, Γιώργου Μπούσαλη, με μια ανάρτηση που έκανε στο προφίλ της

Μπραντ Πιτ – Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες

Μπραντ Πιτ - Τζορτζ Κλούνεϊ: Στην πρεμιέρα του Wolfs στο Λος Άντζελες GALA Wolfs Μπραντ Πιτ Τζορτζ Κλούνεϊ Πρεμιέρα Το φιλμ θα είναι διαθέσιμο στο Apple TV+ στις 27 Σεπτεμβρίου 19.09.2024, 19:03 2 ΣΧΟΛΙΑ Στην πρεμιέρα της νέας ταινίας δράσης τους, «Wolfs», στο Λος Άντζελες παρευρέθηκαν ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ την Τετάρτη

Χρύσα Μιχαλοπούλου: “Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι υπέροχος μπαμπάς”

Η Χρύσα Μιχαλοπούλου φιλοξενήθηκε στο Buongiorno το πρωί της Πέμπτης και μίλησε για την αναγνωρισιμότητα και τον σύντροφό της, Λεωνίδα

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: “Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό”

Κώστας Τσουρός για Ναταλία Γερμανού: «Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό» "Τυχαίνει να έχω έναν ανταγωνισμό πολύ γνώριμο οπότε είναι λίγο συναισθηματικά καλύτερα τα πράγματα" διευκρινίζει ο Κώστας Τσουρός. Με την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» θα επανέλθει προσεχώς ο Κώστας Τσουρός στο πρόγραμμα του MEGA και με αυτή την εκπομπή έκανε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες και τους

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχει αλλάξει, πριν γίνω περισσότερο γνωστή θα λάμβανα d…k pics και υβριστικά μηνύματα”

Παρασκευή, 20.9.2024, 00:00 Zappit@ZAPPIT_ "Μετά από αυτή τη σχετική αναγνωρισιμότητα και αφού κατέστη σαφές ότι εγώ απαντάω στα υβριστικά και υποτιμητικά σχόλια και το κάνω δημόσια, κι ας κρύβω τα στοιχεία του παραβιαστή, μειώθηκαν πάρα πολύ τα d..k pics και τα σχόλια που λαμβάνω είναι πιο ευγενικά" δήλωσε η Αναστασία Γιάμαλη. Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο λόγος που δεν δέχτηκε να παίξει σε ταινία με τη Βουγιουκλάκη – Τελικά επιλέχθηκε ο Αλεξανδράκης

Ο Μάκης Δελαπόρτας κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης και μίλησε για την κόντρα που είχαν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει