Κιρσοί: Δείτε ποιες σοβαρές ασθένειες μπορεί να κρύβουν

Date:

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι κιρσοί είναι απλά ένα θέμα εμφάνισης ή δυσφορίας στα πόδια, αλλά η παρουσία τους θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής υποκείμενης πάθησης.

Οι κιρσοί είναι αρκετά συχνή πάθηση. Μία φινλανδική μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης των κιρσών είναι 13,5 ανά 1.000 άτομα (8,5 για τους άνδρες και 19,2 για τις γυναίκες). Τείνουν να εμφανίζονται περισσότερο σε γυναίκες που είχαν περισσότερες από δύο εγκυμοσύνες, στους υπέρβαρους ανθρώπους (και πάλι, ιδίως στις γυναίκες) και σε άτομα άνω των 50 ετών.

Ο όρος “κιρσός” (varicose vein) προέρχεται από το λατινικό “varix”, που σημαίνει “στριμμένο”. Οι κιρσοί προκαλούνται από το τέντωμα που συμβαίνει στις φλέβες των κάτω άκρων οι οποίες βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, επιτρέποντας στο αίμα να συγκεντρωθεί στα πόδια.

Ενδέχεται να φουσκώσουν και μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή δυσφορία, αλλά η σοβαρή φλεβίτιδα (κιρσοί) μπορεί επίσης να προκαλέσει κακή κυκλοφορία, το οποίο οδηγεί σε άλλες πιο σοβαρές παθήσεις.

Οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις αφορούν αλλαγές στο δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσουν τον σχηματισμό θρόμβων.

Οι ιατρικές παθήσεις που συνδέονται με τη φλεβίτιδα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Έκζεμα φλεβίτιδας

Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό και να προκαλεί φαγούρα στο άτομο, λόγω της έλλειψης ροής του αίματος. Συμβαίνει πιο συχνά σε όσους έχουν έκζεμα σε άλλες περιοχές του σώματος και είναι μερικές φορές θεραπεύσιμη κατάσταση με μια στεροειδή αλοιφή.

Δερματικά έλκη

Η έλλειψη επαρκούς ροής αίματος μπορεί να στερήσει τον ιστό του δέρματος από το απαιτούμενο οξυγόνο, με αποτέλεσμα αυτό να αρχίσει να καταρρέει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικά έλκη (πληγές), κυρίως γύρω από τους αστραγάλους και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του ιστού σε εκείνο το σημείο. Εάν τα έλκη μολυνθούν, μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με αντιβιοτικά.

Λιποδερματοσκλήρυνση

Το δέρμα γύρω από τους αστραγάλους μπορεί να σκληρύνει και να αποχρωματιστεί λόγω μακρόχρονης βλάβης και από την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στο δέρμα.

Υποδερματίτιδα

Η υποδερματίτιδα είναι παρόμοια με την λιποδερματοσκλήρυνση αλλά αντί να σκληρύνει και να κιτρινίσει, το δέρμα αναπτύσσει φλεγμονή και πόνο γύρω από τους αστραγάλους.

Λεμφοίδημα

Μετά από χρόνια πίεσης (εξαιτίας των κιρσών), το λεμφικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λεμφικού υγρού και να οδηγήσει σε εκτεταμένο οίδημα. Το λεμφοίδημα δεν είναι εύκολα ιάσιμο.

Επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα

Επειδή το αίμα συσσωρεύεται, η υποτονική ροή μπορεί να προκαλέσει την πήξη του. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο θρόμβος μπορεί να παραμείνει σε μια μικρή περιοχή, με αποτέλεσμα απλά το κοκκίνισμα του δέρματος. Σε άλλες περιπτώσεις, ο θρόμβος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, το οποίο θα αυξήσει τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, ιδιαίτερα εάν ο θρόμβος αναπτυχθεί κοντά σε μια φλεβική διασταύρωση ή σε κάποια φλέβα στους βαθύτερους ιστούς.

Ο πόνος στα πόδια, ιδιαίτερα αν αναπτύχθηκε προσφάτως, χρήζει ιατρικής φροντίδας. Ο πόνος μπορεί να είναι ασήμαντος και να προκαλείται απλά και μόνο λόγω της υπερβολικής πίεσης στο πόδι, αλλά μπορεί να υποδεικνύει και άλλες, σοβαρές καταστάσεις, όπως η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

-: http://www.health24.com

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Όσες φορές και αν τον παρατηρήσετε, δεν θα καταλάβετε για ποιον πρωταγωνιστή πρόκειται!

Κι όμως! Είναι γνωστός ηθοποιός με λαμπρή πορεία σε θέατρο και τηλεόραση. Εσείς καταφέρατε να τον αναγνωρίσετε;  Ο ηθοποιός της φωτογραφίας είναι ο Κωστής Σαββιδάκης! Ο Κωστής Σαββιδάκης έχει μετρήσει πολλά χιλιόμετρα στο θέατρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Τον απολαύσαμε στις σειρές: "Οι Βασιλιάδες το 2012" ως Λευτέρης, στο "Με Τα Παντελόνια

Η καταπληκτική σχέση της Ελένης Μενεγάκη με την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου

Η Ελένη Μενεγάκη δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη της για την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου

Eurovision: Το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, Nemo, δίνει το 12άρι του στη Μαρίνα Σάττι

Ο Ελβετός εκπρόσωπος στη Eurovision έκανε ξεκάθαρη τη δική του προτίμηση ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές για φέτος. Το αγαπημένο τραγούδι του Nemo είναι αυτό της Ελλάδας, το  «Ζάρι» από τη Μαρίνα Σάττι, όπως φαίνεται από το βίντεο που ανάρτησε στο TikTok. Το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, που τα στοιχήματα του δίνουν πολλές πιθανότητες να κερδίσει φέτος, ανέβασε ένα κλιπ

Μενεγάκη: «Όσο μεγαλώνεις η ζωή σε κάνει πιο σοφό και πιο γαλήνιο»

LIFESTYLE 16 λ. πριν Νέο παράθυρο Eurovision: Το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, Nemo, δίνει το 12άρι του στη Μαρίνα Σάττι ΚΟΣΜΟΣ 28 λ. πριν Νέο παράθυρο Αυξάνονται τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών και κομμάτων στην Γερμανία ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 40 λ. πριν Νέο παράθυρο Ενθουσιάστηκε η «Γυναίκα με τα Μαύρα« με παίκτη: «Είσαι ο Σωτήρης Κοντιζάς του

Μαρίνα Σάττι: To κορυφαίο τρικ που έγινε viral και ξεσήκωσε το κοινό της Eurovision

Eurovision - Είναι χωρίς αμφιβολία το τρικ που ξεσήκωσε τους Ευρωπαίους. Στο Instagram της Eurovisionert παρακολουθήσαμε τα 30” από τη δεύτερη επίσημη πρόβα

Ελένη Μενεγάκη: Η νέα φωτό με την κόρη της, Μαρίνα από τις πασχαλινές τους διακοπές

Μία νέα φωτογραφία και μάλιστα μαζί με την κόρη της Μαρίνα ανέβασε η Ελένη Μενεγάκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram το απόγευμα της Κυριακής του Πάσ

Κέντρικ Λαμάρ: Το τερμάτισε στην κόντρα του με τον Drake – Υπονόησε ότι είναι παιδόφιλος

Οι ράπερ κυκλοφόρησαν τραγούδια με διαφορά λίγων λεπτών στα οποία κατηγορούν, ο ένας τον άλλο για σοβαρά αδικήματα

Γουίλ Ρόμπερτς: Ο σταρ του Χόλιγουντ από την Κάρπαθο που έπαιξε στο «Oppenheimer»

Μπορεί με τον ρόλο του στην τελευταία ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer», που κατέκτησε επτά Οσκαρ, να τον έμαθε όλος ο πλανήτης, όμως ο βραβευμένος ηθοποιός και κάτοχος δύο ρεκόρ Γκίνες, Γουίλ Ρόμπερτς, εργάζεται πάνω από 35 χρόνια στον χώρο του θεάματος. «Για πολύ καιρό προσέφερα στο κοινό υπερθεάματα κάνοντας μαγικά. Αυτά με έκαναν ιδιαίτερα

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς εξομολογείται: “Αντισταθήκαμε στην κόρη μας και τελικά πληγώσαμε το παιδί”

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς εξομολογείται: «Αντισταθήκαμε στην κόρη μας και τελικά πληγώσαμε το παιδί» "Φροντίσαμε να διασφαλίσουμε το παιδί. Του μιλήσαμε πολύ και τον προετοιμάσαμε για το τι θα λέει και τι θα απαντά στα διάφορα σχόλια". Για τα παιδιά τους, την ανατροφή και τη σχέση που έχει αναπτύξει μαζί τους μιλά ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Τον

Εξερράγη ο Θανάσης Πατριαρχέας: “Τώρα ανοίγεις μεγάλο θέμα, είναι τρομακτικά όσα συμβαίνουν”

Εξερράγη ο Θανάσης Πατριαρχέας: «Τώρα ανοίγεις μεγάλο θέμα, είναι τρομακτικά όσα συμβαίνουν» "Με τη Βίβιαν γνωριστήκαμε σε ένα πάρτι μετά από μία παράσταση και έκτοτε δεν χωρίσαμε δευτερόλεπτο". Καλεσμένος της Τζένης Θεωνά στην εκπομπή «Μαμάδες» βρέθηκε ο Θανάσης Πατριαρχέας. Ο γνωστός ηθοποιός, που φέτος πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά της ΕΡΤ με τίτλο «Ηλέκτρα», άνοιξε τα

Ελένη Μενεγάκη: Όσο μεγαλώνεις η ζωή σε κάνει πιο σοφό και πιο γαλήνιο

Νέα ανάρτηση στο instagram για την Ελένη Μενεγάκη την Κυριακή του Πάσχα (05/05/2024), η οποία απολαμβάνει τις διακοπές με την οικογένειά της. Η Ελένη Μενεγάκη που δεν έχει αποκαλύψει τον προορισμό των διακοπών για το Πάσχα ποζάρει από τη νέα βραδινή έξοδο ενώ δίπλα της είναι η μικρή της κόρη, Μαρίνα.        

Τα ακριβά… γούστα της οικογένειας Μελισσανίδη

Το νέο υπερπολυτελές απόκτημα και η διαχρονική αγάπη για τα αυτοκίνητα…