Νέες συστάσεις: Οι ασθενείς με αυξημένο σάκχαρο να εξετάζονται προληπτικά για λίπος στο συκώτι

Date:

Νέες οδηγίες από την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA). Πόσοι ασθενείς με διαβήτη έχουν και πρόβλημα στο ήπαρ.

Όλοι οι ασθενείς με προδιαβήτη ή με τύπου 2 διαβήτη, πρέπει να ελέγχονται προληπτικά για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, σύμφωνα με νέες οδηγίες που εξέδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι η συσσώρευση λιπιδίων (κυρίως τριγλυκεριδίων) στο ήπαρ. Συνήθως σχετίζεται με τα περιττά κιλά ή/και την κακή διατροφή. Η συσσώρευση αυτή σε πρώιμο στάδιο δεν προκαλεί βλάβη ή συμπτώματα. Μακροπρόθεσμα, όμως, μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Ο προδιαβήτης είναι το οριακά αυξημένο σάκχαρο. Είναι μία διαταραχή κατά την οποία οι τιμές της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα είναι μεν υψηλότερες από τις επιθυμητές, αλλά όχι ακόμα αρκετά υψηλές ώστε να διαγνωστεί διαβήτης.

Σύμφωνα με την ADA, ένα άτομο πάσχει από προδιαβήτη εάν σε δύο ξεχωριστές μετρήσεις, έχει ένα ή περισσότερα από τα εξής:

  • Γλυκόζη νηστείας (σάκχαρο το πρωί, χωρίς φαγητό): 100 έως 125 mg/dl
  • HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη): 5,7% έως 6,4%
  • Μεταγευματική γλυκόζη (σάκχαρο 2 ώρες μετά τη λήψη γλυκόζης): 140 έως 199 mg/dl

Οι αντίστοιχες τιμές στους ασθενείς με διαβήτη είναι:

  • Γλυκόζη νηστείας: 126 mg/dl και πάνω
  • HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη):  6,5% και πάνω
  • Μεταγευματική γλυκόζη: 200 mg/dl και πάνω

Τεράστιο πρόβλημα

Οι νέες οδηγίες της ADA παρουσιάσθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριό της, στο Σαν Ντιέγκο. Έχουν επίσης δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση Diabetes Care.

Οι συστάσεις εξεδόθησαν επειδή «συνειδητοποιήσαμε ότι η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις», είπε στους συνέδρους ο Dr. Robert Gabbay, επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας της Εταιρείας. «Με πολλούς τρόπους, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία έχουν μετατραπεί σε κύριες αιτίες της ηπατοπάθειας. Αυτό όμως δεν έχει περάσει στη συνείδηση κοινού και ιατρών».

Όπως αναφέρει η ADA, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προσβάλλει το 70% των ασθενών με διαβήτη τύπου 2. Μερικοί από αυτούς έχουν την πρώιμη μορφή (λέγεται και στεάτωση).

Ωστόσο περισσότεροι από τους μισούς διαβητικούς έχουν μια πιο σοβαρή μορφή που λέγεται μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα. Σε αυτή τη μορφή το ήπαρ έχει παρουσιάσει πια φλεγμονή. Παρατηρούνται επίσης βλάβες στα κύτταρά του.

Όταν η φλεγμονή του ήπατος είναι χρόνια, μπορεί να αναπτυχθεί ουλώδης ιστός (η κατάσταση αυτή λέγεται ίνωση). Σε βάθος χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε κίρρωση του ήπατος, που θεωρείται προκαρκινική κατάσταση.

Η στεατοηπατίτιδα αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη ίνωσης, σημειώνει η ADA στις οδηγίες της. Αποτελεί επίσης κύρια αιτία ηπατοκυτταρικού καρκινώματος και ανάγκης για μεταμόσχευση ήπατος.

Ο τύπου 1 διαβήτης

Η ADA επισημαίνει ότι και οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη πρέπει να ελέγχονται για λιπώδη διήθηση του ήπατος, αλλά υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στις οδηγίες, το λίπος στο συκώτι υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 22% των ασθενών αυτών. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο ακριβές ποσοστό από μελέτη σε μελέτη.

Γι’ αυτόν τον λόγο η ADA, συνιστά να ελέγχονται προληπτικά μόνον οι πάσχοντες από τύπου 1 διαβήτη που έχουν πρόσθετους παράγοντες κινδύνου για λιπώδη διήθηση όπως:

  • Παχυσαρκία
  • Ύποπτα ευρήματα στις απεικονιστικές εξετάσεις ήπατος
  • Αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων στις αιματολογικές εξετάσεις

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κίνδυνος να αναπτυχθεί λιπώδης διήθηση του ήπατος είναι υψηλότερος σε ορισμένους ασθενείς με διαβήτη. Αυτοί είναι όσοι έχουν:

  • Κεντρική παχυσαρκία και καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου ή αντοχή στην ινσουλίνη
  • Ηλικία άνω των 50 ετών και/ή
  • Επίμονα αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (για περισσότερο από 6 μήνες) στις αιματολογικές εξετάσεις

Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να εστιάζεται στην ύπαρξη ίνωσης. Όσοι ασθενείς με διαβήτη βρεθούν να έχουν και λιπώδη διήθηση του ήπατος, πρέπει να λάβουν οδηγίες για απώλεια βάρους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής. Πρέπει επίσης να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βόσσου στο gossip-tv: «Γιατί να στενοχωρηθώ που χώρισε η κόρη μου; Αυτό το νταβατζιλίκι δεν θέλω…»

Με αφορμή το musical Reunion στο θέατρο Παλλάς, η Σοφία Βόσσου μιλά στο gossip-tv με αφοπλιστική ειλικρίνεια όπως πάντα. Γεμάτη τόσο στην προσωπική της ζωή όσο και στην επαγγελματική, δηλώνει πως δεν της λείπει τίποτα από το παρελθόν καθώς είναι ένας άνθρωπος που της αρέσει να ζει και να απολαμβάνει το σήμερα! Όπως λέει η

Δημήτρης Σταρόβας: Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του

Θετικά είναι τα νέα για την πορεία υγείας του Δημήτρη Σταρόβα , ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης εισήχθη στο Τζάνειο νοσοκομείο με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μετά το «τατατα», έρχεται το «lalalala»- Δείτε το νέο βίντεο κλιπ της Μαρίνας Σάττι

Μετά τη Eurovision και το «Ζάρι», η Μαρίνα Σάττι ξάφνιασε πολλούς θαυμαστές της καθώς κυκλοφόρησε το νέο άλμπουμ της P.O.P. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται συνολικά επτά καινούρια τραγούδια, τα οποία έχουν γίνει ήδη viral. Το νέο τραγούδι της Μαρίνας Σάττι με τίτλο «Lalalala» μετρά ήδη 831.661 προβολές μέσα σε 24 ώρες στο Youtube. Μάλιστα, μέσα σε μόνο 3 ώρες το

Τρίξιμο των δοντιών: Με ποια διαταραχή μπορεί να συνδέεται

Τα άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιες πιθανότητες για βρουξισμό, γνωστό και ως τρίξιμο των δοντιών, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η μικρή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 76 Βραζιλιάνοι ενήλικες (38 με διάγνωση PTSD και 38 χωρίς) βρήκε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα τριξίματος των δοντιών κατά τη διάρκεια της ημέρας στα άτομα που παρουσίαζαν PTSD.

«Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά»: Eβδομάδα αφιερωμένη στην παιδική ψυχική υγεία από το ΕΚΠΑ

ΠΑΙΔΙ Το ΕΚΠΑ και το πρόγραμμα «Ας Μιλήσουμε για τα Παιδιά» υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ψυχικής Υγείας από τις 13 έως τις 19 Μαΐου με σκοπό τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ενημέρωσης και πρόληψης για την ψυχική υγεία παιδιών και των οικογενειών τους YGEIAMOU.GR TEAM 17/05/2024 15:44:56 Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) στα πλαίσια

Γιώργος Γιαννιάς: Πήγε για ψάρεμα με τα παιδιά του & βρέθηκε μπροστά σε καρχαρία

Ο Γιώργος Γιαννιάς , ο οποίος βρίσκεται στον τόπο του, τη Ρόδο, ήρθε αντιμέτωπος με έναν καρχαρία, την ώρα που είχε πάει για ψάρεμα με τα παιδιά του.

Αρναούτογλου: Επισκέφτηκε τον Δημήτρη Σταρόβα στο νοσοκομείο – «Τα πράγματα είναι σταθερά»

Ο Γηργόρης Αρναούτογλου επισκέφτηκε στο νοσοκομείο τον Δημήτρη Σταρόβα .

Γιώργος Τσαλίκης: Η Μαρίνα Σάττι έχει μια τακτική που είναι πολωτική και αυτό δεν μου αρέσει

Ο Γιώργος Τσαλίκης εξέφρασε τις προηγούμενες ημέρες τη δυσαρέσκειά του με την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision, που εκπροσώπησε την Ελλάδα. Η παρατήρηση του τραγουδιστή για την ελληνική αποστολή και κυρίως για τη Μαρίνα Σάττι, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως και σε νέες δηλώσεις του, ο Γιώργος Τσαλίκης επανήλθε στο θέμα. Σε απόσπασμα που παρουσιάστηκε μέσω του «Happy

Bad Boys: Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ του «Ride or Die»

Ο Γουίλ Σμιθ και ο Μάρτιν Λόρενς επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη ως Μάικ και Μάρκους

Λάμπρος Κωνσταντάρας για Ασημίνα Χατζηανδρέου: «Ευτυχώς συγκράτησα τα νεύρα μου»

Στην εκπομπή «Πρωινό Σου Σου» και τη Δήμητρα Τσαούση μίλησε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Ο δημοσιογράφος τοποθετήθηκε και για όσα...

Κατερίνα Καινούργιου – Τα on air σχόλια για Σκορδά και Μπάρκα: “Εγώ την τηλεόραση τη βλέπω με βάση τα νούμερα”

Παρασκευή, 17.5.2024, 12:19 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν είναι αδικία για τη Δανάη να τη βγάλουν; Αντικειμενικά πάει καλά". Συζήτηση για το τηλεοπτικό μέλλον της Φαίης Σκορδά άνοιξε το πρωινό της Παρασκευής (17/5) η Κατερίνα Καινούργιου και οι συνεργάτες της στο Super Κατερίνα. Η παρουσιάστρια του Alpha μετέφερε τις δικές της πληροφορίες σχετικά με το εάν η οικοδέσποινα

Καρκίνος: Οι περισσότερες θεραπείες δεν βοηθούν τους πιο βαριά ασθενείς

Δυσάρεστα ευρήματα από μεγάλη μελέτη σε χιλιάδες πάσχοντες από μη αναστρέψιμη κακοήθη νόσο. Οι εξελιγμένες θεραπείες για τον καρκίνο δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς που βρίσκονται κοντά στο τέλος της ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι χημειοθεραπείες, οι ανοσοθεραπείες, οι στοχευμένες και οι ορμονικές θεραπείες δεν βελτιώνουν τα ποσοστά επιβιώσεως ασθενών που