Πυογόνος στρεπτόκοκκος: Από την φαρυγγοαμυγδαλίτιδα έως τις διεισδυτικές λοιμώξεις

Date:

Ο μικροοργανισμός διασπείρεται κυρίως μέσω σταγονιδίων κατά τον βήχα ή φτάρνισμα και με τη στενή επαφή.

Σημαντικές πληροφορίες για τον στρεπτόκοκκο παραθέτει η δρ. Λουκία Ζέρβα, γιατρός βιοπαθολόγος, PhD, FCAP, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,Επιστημονική Υπεύθυνη Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου, Όμιλος ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται συνήθως από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Streptococcus pyogenes, δηλαδή τον πυογόνο στρεπτόκοκκο (ΠΣ), ή στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (Group A Streptococcus, GAS). Ο ΠΣ κατατάσσεται στα σημαντικά παθογόνα και αυτό οφείλεται στη δομή του και στα ένζυμα/τοξίνες που ενδέχεται να παράγει. Αποικίζει ασυμπτωματικά κυρίως τον ρινοφαρυγγικό βλεννογόνο (15-20% στα παιδιά, 5% στους ενήλικες) και το δέρμα. Στις ανατομικές αυτές θέσεις εμφανίζονται και οι συχνότερες λοιμώξεις που προκαλεί (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα και μολυσματικό κηρίο), εάν ο αποικισμός (φορία) εξελιχθεί σε νόσο, και από αυτές μεταδίδεται σε νέο ξενιστή, δεδομένου ότι ο άνθρωπος αποτελεί την μοναδική οικολογική φωλεά του. Η εξέλιξη από φορία σε νόσο εξαρτάται από τα παθογονικά χαρακτηριστικά του στελέχους και από το γενετικό υπόστρωμα και την κατάσταση υγείας του ξενιστή. Τέλος, αναφορικά με την οστρακιά, πρόκειται για φαρυγγοαμυγδαλίτιδα από στέλεχος ΠΣ με ικανότητα παραγωγής της πυρετογόνου τοξίνης που προκαλεί το χαρακτηριστικό εξάνθημα.

Εξάπλωση της λοίμωξης και παράγοντες κινδύνου

Ο μικροοργανισμός διασπείρεται κυρίως μέσω σταγονιδίων κατά τον βήχα ή φτάρνισμα του ασθενή ή του φορέα, και με τη στενή επαφή, ιδιαίτερα στις δερματικές λοιμώξεις. Επίσης μεταδίδεται μέσω επιφανειών ή αντικειμένων που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα (πόμολα, διακόπτες), τα οποία αγγίζουμε με τα χέρια μας και με τα οποία στη συνέχεια μεταφέρουμε το παθογόνο στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.

Πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της λοίμωξης. Κυριότεροι είναι οι εξής:

  • Η μικρή ηλικία. Η λοίμωξη συμβαίνει συχνότερα στα παιδιά, πιθανότατα λόγω έλλειψης προστατευτικής ανοσίας και ανωριμότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε ανοσολογική ανεπάρκεια αποδίδεται και η συχνότερη εμφάνισή της στις μεγάλες ηλικίες, σε ανοσοκατασταλμένους ή σε σοβαρή χρόνια πάθηση.
  • Η εποχή του χρόνου. Παρ’ ότι η λοίμωξη εμφανίζεται όλη τη διάρκεια του χρόνου, είναι συχνότερη τον χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, πιθανότατα λόγω αυξημένου συγχρωτισμού.

Επιπλοκές και διεισδυτικές λοιμώξεις

Η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες επιπλοκές που διακρίνονται στις πυώδεις και στις μη πυώδεις:

  • Πυώδεις επιπλοκές. Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί τοπικά σε παρακείμενους ιστούς, όπως παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια) και αυτιά, ενδεχομένως προκαλώντας αποστήματα.
  • Μη-πυώδεις επιπλοκές. Σε αυτές ανήκουν η μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα και ο ρευματικός πυρετός, σοβαρότατη επιπλοκή κατά την οποία προσβάλλονται η καρδιά, οι αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα και το δέρμα.

Οι διεισδυτικές λοιμώξεις συγκαταλέγονται στο φάσμα των σοβαρών κλινικών εκδηλώσεων του ΠΣ σηματοδοτώντας την ικανότητά του να μεταναστεύει σε φυσιολογικά άσηπτους ιστούς. Σε αυτές ανήκουν η κυτταρίτιδα και η βακτηριαιμία, η νεκρωτική απονευρωσίτιδα και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο του τοξικού σοκ. Αυτές μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα λόγω των παιδιατρικών περιστατικών που αναφέρθηκαν από το 2022 και μετά στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, προκαλώντας ποικίλα ερωτήματα:

  • Σχετίζεται το φαινόμενο με πιθανή ανάδυση «νέων» στελεχών αυξημένης παθογονικότητας;
  • Αντανακλούν τα περιστατικά μία πραγματική αυξημένη συχνότητα διεισδυτικής νόσου δεδομένης της μη συστηματικής καταγραφής τους καθολικά;

Φαίνεται, ωστόσο, ότι ο σημαντικότερος αιτιοπαθογόνος παράγοντας της αναφερόμενης αύξησης περιστατικών φαρυγγοαμυγδαλίτιδας / οστρακιάς σχετίζεται με την προηγούμενη κοινωνική απομόνωση λόγω COVID19.

Εργαστηριακή διάγνωση

Δεδομένου ότι η κλινική εικόνα της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας δεν είναι τυπική για τον ΠΣ, αλλά παρόμοια με αντίστοιχες ιογενείς λοιμώξεις, η αιτιολογική διάγνωση (η αναγνώριση δηλαδή του παθογόνου) τίθεται μόνο με την εργαστηριακή διάγνωση. Η τελευταία επιτρέπει την άμεση χορήγηση της ενδεικνυόμενης αντιβιοτικής αγωγής. Σε αρνητικό αποτέλεσμα, η λοίμωξη από ΠΣ αποκλείεται, η αιτιολογία είναι πιθανότατα ιογενής και επομένως αντενδείκνυται η χορήγηση αντιβιοτικών.

Για την εργαστηριακή διάγνωση είναι διαθέσιμες μια σειρά από μεθοδολογίες. Οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται σε φαρυγγικό δείγμα. Η δειγματοληψία δεν είναι επώδυνη, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει αίσθημα αναγούλας.

  • STREP test (rapid test). Μέσα σε λίγα λεπτά, ανιχνεύονται αντιγόνα του ΠΣ με ανοσοχρωματογραφία. Εάν η εξέταση είναι αρνητική, αλλά ο θεράπων ιατρός υποψιάζεται τη λοίμωξη με ΠΣ, θα ζητήσει και καλλιέργεια του δείγματος. Η ευαισθησία της εξέτασης κυμαίνεται ανάλογα με την εμπορική διαγνωστική μέθοδο (εύρος 70% έως 96%), ενώ η ειδικότητα της είναι άριστη. Επομένως, ένα θετικό αποτέλεσμα διαγιγνώσκει τη λοίμωξη, αλλά ένα αρνητικό δεν την αποκλείει.
  • Καλλιέργεια φαρυγγικού. Αυτή αποτελεί την πρότυπη μέθοδο διάγνωσης με άριστη ευαισθησία και ειδικότητα. Το δείγμα καλλιεργείται για την ανάπτυξη και ταυτοποίηση των βακτηρίων, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε μία με δύο ημέρες. Με την απομόνωση γίνεται δυνατή η διενέργεια αντιβιογράμματος, εάν κριθεί απαραίτητη.
  • Μοριακό τεστ (polymerase chain rection, PCR). Η εξέταση ανιχνεύει την παρουσία του βακτηρίου μέσω πολλαπλασιασμού των νουκλεϊκών του οξέων. Παρουσιάζει παρόμοια άριστη ευαισθησία και ειδικότητα με την καλλιεργητική μέθοδο. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα πολύ γρηγορότερα (σε μία ημέρα), ωστόσο το κόστος της εξέτασης είναι υψηλότερο.

Θεραπεία

Με την αιτιολογική διάγνωση, ο θεράπων ιατρός θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο αντιβιοτικό. Σε έγκαιρη χορήγηση, εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, ελαττώνονται η βαρύτητα και η διάρκεια της λοίμωξης, ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών και η μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους.

Πρόληψη της μετάδοσης

Για την πρόληψη της μετάδοσης συνιστώνται για ενήλικες και παιδιά:

  • Καλή υγιεινή των χεριών. Αυτή αναφέρεται στο πλύσιμο των χεριών με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Τα χέρια πλένονται τακτικά με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιείται αντισηπτικό χεριών με αιθυλική αλκοόλη 70%.
  • Κάλυψη του στόματος. Καλύπτουμε το στόμα μας με τον αγκώνα μας ή ένα χαρτομάντηλο όποτε βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

Οδηγίες προς τους γονείς

Ο ΕΟΔΥ έχει κοινοποιήσει στην ιστοσελίδα του οδηγίες προς τους γονείς αναφορικά με την παρακολούθηση της πορείας της λοίμωξης σε παιδιατρικούς ασθενείς. Συνοπτικά, η μη βελτίωση της συμπτωματολογίας ή η επιδείνωσή υπό αντιβιοτική αγωγή σε εύλογο χρονικό διάστημα, αποτελούν κριτήρια άμεσης επικοινωνίας με τον θεράποντα ιατρό, ώστε να αξιολογήσει την εξέλιξη της νόσου.

-

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ελένη Χατζίδου: “Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί”

Ελένη Χατζίδου: «Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί» Σάββατο, 21.9.2024, 10:56 Zappit@ZAPPIT_ "Θέλει χρόνο για να απαντήσω, να τα βάλω κάτω και να πω τι νιώθω, τι πιστεύω και πως το αντιλαμβάνομαι" δήλωσε η Ελένη Χατζίδου. Την Ελένη Χατζίδου συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Weekenders και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Ρούτας

Ο Νίκος Μάνεσης επανήλθε στο Σαββατοκύριακο με αναφορά σε Αυτιά και Μαυραγάνη: “Βρήκε το πιο άθλιο όνομα”

Με χιούμορ και ανανεωμένη διάθεση επέστρεψε ο Νίκος Μάνεσης στη νέα και 8η στη σειρά χρονιά για την εκπομπή του.

Ποιο είναι το κλειδί της ευτυχίας; Τι δείχνει νέα έρευνα

Η ευτυχία είναι μια πολυδιάστατη έννοια που απασχολεί τον άνθρωπο – φιλοσοφικά και ερευνητικά – εδώ και αιώνες. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Motivation and Emotion, αναδεικνύει δύο παράγοντες που φαίνεται να σχετίζονται με την ψυχολογική ευεξία στον σύγχρονο κόσμο: το πάθος και την αυτονομία – αυτορρύθμιση. Η έρευνα δείχνει ότι οι πιο ευτυχισμένοι

Η Σοφία Λόρεν έκλεισε τα 90 και παραμένει παντοτινό ερωτικό σύμβολο – Από λαντζέρισσα της Νάπολης σε ντίβα του κινηματογράφου

Γερό κόκκαλο, ράτσα σπάνια, με παντοτινή ομορφιά, που έκανε όλο τον κόσμο να παραμιλάει και τους άνδρες να νιώθουν ένα σκίρτημα βλέποντάς την, ακόμη και ως κατατρεγμένη φτωχή μάνα ή ως παραδουλεύτρα στο νότο της Ιταλίας. Η Σοφία Λόρεν, ένα σύμβολο αιώνιας γοητείας, θα μας χαρίσει, με το αναμφισβήτητο και πηγαίο ταλέντο της, εδώ και

Μιχάλης Κεφαλογιάννης – Βαρύ πένθος για τον παρουσιαστή: “Ο πιο δύσκολος αποχωρισμός”

Δύσκολες ώρες βιώνει ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, αφού με ανάρτησή του στα social media γνωστοποίησε ότι έφυγε από τη ζωή ένα αγαπημένο του

Eurovision: Η τελευταία φορά που η Ελλάδα πραγματοποίησε εθνικό τελικό

Σάββατο, 21.9.2024, 22:23 Γιάννης Κωστίκας@ Μπορεί μεν το 2017 να πραγματοποιήθηκε ο τελευταίος εθνικός τελικός, αλλά το 2015 ήταν η τελευταία φορά που το τηλεοπτικό κοινό αξιολόγησε τις live εμφανίσεις των καλλιτεχνών που διαγωνίστηκαν. Με ανοιχτό εθνικό τελικό θα πορευτεί η Ελλάδα στον 69ο διαγωνισμό της Eurovision, που θα λάβει χώρα στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Η Δέσποινα Βανδή επέστρεψε στο θέατρο Λυκαβηττού – «Κάποιοι ήσασταν αγέννητοι στην επική συναυλία του 2003»

Μάγεψε η Δέσποινα Βανδή στη σκηνή του θεάτρου Λυκαβηττού σε μια μοναδική συναυλία το βράδυ του Σαββάτου (21.09.2024). Η Δέσποινα Βανδή καταχειροκροτήθηκε από το κοινό που κατέκλυσε κάθε γωνία του θεάτρου Λυκαβηττού ερμηνεύοντας παλιές και νέες επιτυχίες της. «Είναι υπέροχο μετά από 30 χρόνια να μπορώ να βρίσκομαι ακόμα πάνω σε αυτή τη σκηνή και

4+1 διάσημα ζευγάρια του Χόλιγουντ που κρατούν την προσωπική τους ζωή ιδιωτική

Η Εύα Μέντες είναι ζευγάρι με τον Ράιαν Γκόσλινγκ πάνω από 10 χρόνια και έχουν μαζί δύο παιδιά, ωστόσο δεν εμφανίζονται ποτέ μαζί στο κόκκινο χαλί. Για να βρεις μια κοινή τους φωτογραφία, πρέπει να ψάξεις πάρα πολύ και είναι εξαιρετικά σπάνιο. Το διάσημο αγαπημένο ζευγάρι του Χόλιγουντ, που γνωρίστηκε στα γυρίσματα της ταινίας «The Place Beyond The Pines» το 2012, δεν είναι το

Κύστεις στο πάγκρεας: Τι είναι και πότε μπορεί να κρύβουν κάτι σοβαρό

Η ανάπτυξή τους αυξάνεται με την ηλικία, αλλά κατά κανόνα γίνονται αντιληπτές τυχαία, διότι είναι ασυμπτωματικές. Η ανίχνευση μιας κύστης στο πάγκρεας είναι αρκετά συχνή. Υπολογίζεται ότι στις μέρες μας, που οι απεικονιστικές μέθοδοι χρησιμοποιούνται ευρέως, κύστεις στο πάγκρεας ανευρίσκονται στο περίπου 8% των απεικονιστικών εξετάσεων. Στην μεγάλη πλειονότητά τους, οι κύστεις αποτελούν τυχαία ευρήματα.

Το καλύτερο πρωινό για την υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με έναν καρδιολόγο

Το πρωινό αναφέρεται συχνά ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, και όχι άδικα. Ένα ισορροπημένο πρωινό μπορεί να προσφέρει στο σώμα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η κατανάλωση πρωινού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικού συνδρόμου.   Ακολουθούν

Καινούργιου – Κουτσουμπής: Η αναφορά στον σύντροφό της και η… συγκατοίκηση

Τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής της βιώνει η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια βρήκε τον έρωτα στα μάτια του συντρόφου της, Παναγιώτη Κουτσουμπή και οι αναφορές στην εκπομπή της διαδέχονται η μια την άλλη. Super Κατερίνα: Η διπλή... έναρξη της Κατερίνας Καινούργιου - Τι συνέβη; Πρόσφατα η Κατερίνα Καινούργιου μέσα από την αναφορά της σε

Ναταλία Λιονάκη: Από την υποκριτική στον μοναχισμό – Η τεράστια αλλαγή της ζωής της!

Η Ναταλία Λιονάκη, μία από τις πιο όμορφες ηθοποιούς της γενιάς της, έχει ζήσει μία ζωή γεμάτη ανατροπές! Γνωστή για την ομορφιά της με τα κόκκινα μαλλιά και τα μεγάλα πράσινα μάτια, η καλλονή κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές του κοινού, αλλά αποφάσισε να τα «τινάξει» όλα στον αέρα και να στραφεί στον μοναχισμό. Ναταλία