Πότε αφαιρούνται χειρουργικά οι πέτρες στους νεφρούς και πότε όχι

Date:

Εξατομικευμένη είναι η απόφαση για τον τρόπο αντιμετώπισης όταν υπάρχουν πέτρες στους νεφρούς (νεφρόλιθοι), καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τον ασθενή όσο και με το είδος της πέτρας.

Η συντηρητική αντιμετώπιση αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για τις πέτρες στους νεφρούς, αλλά μόνο για τους σωστά ενημερωμένους ασθενείς που μπορούν να συμμορφωθούν με την ενεργή απεικονιστική παρακολούθηση. Ωστόσο, υπάρχουν παράμετροι που διαφοροποιούν την απόφαση, η λήψη της οποίας θα πρέπει να υιοθετείται κατόπιν συζήτησης μεταξύ ιατρού και ασθενή.

«Η νεφρολιθίαση επηρεάζει περίπου το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την αυξανόμενη χρήση των ακτινολογικών εξετάσεων, η ανίχνευση των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων γίνεται όλο και συχνότερα τυχαία. Όμως, ο τρόπος αντιμετώπισής τους προκαλεί έντονο προβληματισμό στους ουρολόγους», σημειώνει ο ειδικευθείς στη Λαπαροσκοπική και Ρομποτική Χειρουργική, Χειρουργός Ουρολόγος  Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης, MD, MSc, DIC (Imperial College), PhD, FEBU, Αs. Member European Association of Urology Guidelines Office και εξηγεί:

«Το επιχείρημα για όσους υποστηρίζουν τη συντηρητική διαχείριση ή παρακολούθηση των λίθων που δεν προκαλούν συμπτώματα είναι ότι η πέτρα ίσως να μην γίνει ποτέ συμπτωματική, οπότε αποφεύγεται και η περιττή νοσηρότητα από χειρουργικές παρεμβάσεις. Το επιχείρημα για προφυλακτική χειρουργική παρέμβαση είναι ότι για έναν ασθενή που είναι ιατρικά έτοιμος, η αφαίρεση μίας πέτρας που πιθανόν να απαιτεί επέμβαση στο μέλλον μπορεί να αποτρέψει τη νοσηρότητα ενός οξέος συμβάντος και μπορεί να έχει μεγαλύτερη επιτυχία στην επίτευξη ενός υγιούς νεφρού», προσθέτει.

Ασυμπτωματικοί νεφρόλιθοι: Όταν οι πέτρες στους νεφρούς δεν ενοχλούν

Αρκετές μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη φυσική εξέλιξη των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων, δηλαδή την ανάπτυξη συμπτωμάτων, την αυθόρμητη αποβολή και τελικά την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, για να καθορίσουν εάν είναι απαραίτητη η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση.

Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες (2015) επανεξέτασε άτομα με μη αποφρακτικές ασυμπτωματικές πέτρες, εντοπίζοντας 160 πέτρες μεταξύ 110 ασθενών. Το 28% αυτών προκάλεσαν συμπτώματα στην πορεία, με το 3% να προκαλεί σιωπηλή απόφραξη, επιβάλλοντας τη χειρουργική επέμβαση. «Ο μόνος σημαντικός προγνωστικός παράγοντας που επέβαλε την ανάγκη επέμβασης ήταν η θέση, με τις πέτρες που βρίσκονταν στον κάτω πόλο να έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν συμπτωματικές ή να αποβληθούν. Η πλειονότητα των ασθενών παρέμεινε ασυμπτωματική, στο 20% απαιτήθηκε χειρουργική επέμβαση για συμπτωματική εξέλιξη και στο 7% η πέτρα αποβλήθηκε.

Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες, με διαφορετική διάρκεια παρακολούθησης, έχουν βρει κάπως αντιφατικά ποσοστά εξέλιξης (31,8% -77%) αν και παρόμοια χαμηλά ποσοστά χειρουργικής επέμβασης (7,1-26%).

Προϋποθέσεις για χειρουργείο αφαίρεσης των νεφρόλιθων

Για τη υιοθέτηση της καταλληλότερης στρατηγικής διαχείρισης των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που άλλους ασθενείς ευνοούν για την εφαρμογή προφυλακτικής χειρουργικής θεραπείας και άλλους για ενεργή παρακολούθηση.

Αυτοί είναι, η ηλικία του ασθενούς, οι συννοσηρότητες, η εγκυμοσύνη, η νεφρική ανεπάρκεια, η απασχόληση και η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Το ενδεχόμενο προληπτικής χειρουργικής επέμβασης πρέπει να εξετάζεται για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι γυναίκες που σχεδιάζουν μια εγκυμοσύνη, άτομα με συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. πιλότος, στρατιωτικοί, οδηγοί φορτηγών, επαγγελματίες ταξιδιώτες) ή/και με ανεπαρκή πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Όποιος δεν έχει τη επιθυμία ή δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τη συντηρητική αντιμετώπιση με τακτικό απεικονιστικό έλεγχο, είτε λόγω περιορισμένης πρόσβασης είτε για άλλους κοινωνικούς λόγους, η προφυλακτική χειρουργική θα πρέπει να εξετάζεται ως πιθανή λύση.

«Υπάρχουν ωστόσο και ασθενείς με σημαντικές συννοσηρότητες που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Εάν σε αυτούς οι νεφρόλιθοι γίνουν συμπτωματικοί, οι παρεμβάσεις που φέρουν τη μικρότερη νοσηρότητα, όπως η τοποθέτηση stent ή σωλήνων νεφροστομίας μπορεί να είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία.», επισημαίνει ο Δρ. Καραβιτάκης.

Όσον αφορά στα παιδιά με ασυμπτωματικούς λίθους, μια μελέτη του 2017, σε 242 παιδιά με ασυμπτωματικές νεφρικές πέτρες μικρότερες από 10 mm στον κάτω πόλο, διαπίστωσε ότι «τα παιδιά που έχουν νεφρόλιθο πάνω από 7 mm, νεφρικές ανωμαλίες, πέτρες από κυστίνη ή φωσφορικό άλας μελλοντικά θα πρέπει να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση», τονίζει. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι πιθανότητες εξέλιξης της πέτρας (πόνος μόλυνση, απόφραξη ή αύξησή της), είναι μεγάλες (άνω του 61%) σε αυτόν τον πληθυσμό.

Εκτός από τις κατηγορίες των ασθενών και τις συννοσηρότητες, υπάρχουν ορισμένα ανατομικά χαρακτηριστικά αλλά και χαρακτηριστικά της σύνθεσης των νεφρόλιθων που είναι επίσης σημαντικά, γιατί μπορούν να επηρεάσουν την πιθανότητα εξέλιξης της πέτρας ή την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση. Τέτοιοι παράγοντες περιλαμβάνουν το μέγεθος και τη θέση της πέτρας, την παρεμπόδιση των ούρων, την ύπαρξη ενός μόνο νεφρού, την ταχύτητα ανάπτυξης της πέτρας και το είδος της.

«Αν και περίπου το 50% των ασυμπτωματικών νεφρόλιθων θα προχωρήσει σε συμπτωματική νόσο, η πλειοψηφία των ασθενών δεν χρειάζονται χειρουργική επέμβαση. Η συντηρητική διαχείριση με παρακολούθηση είναι κατάλληλη εφόσον οι ασθενείς ενημερώνονται κατάλληλα. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η ενεργή επίβλεψη είναι μια επιλογή για τις ασυμπτωματικές, μη αποφρακτικές νεφρικές πέτρες. Ωστόσο, οι ασθενείς αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν πιστά ένα πλάνο απεικονιστικής παρακολούθησης για την αύξηση του μεγέθους της πέτρας ή νέων σχηματισμών.

Επιπρόσθετα δεν υπάρχει γενική παραδοχή σχετικά με την κατάλληλη χρονική στιγμή ή χειρουργική μέθοδο, αν αποφασιστεί η επεμβατική θεραπεία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάζεται η νοσηρότητα αυτών των παρεμβάσεων σε έναν κατά τα άλλα ασυμπτωματικό ασθενή. Επίσης, οι κίνδυνοι και τα οφέλη πρέπει να υπολογίζονται προσεκτικά. Ωστόσο, με την κατάλληλη παροχή συμβουλών, η προφυλακτική χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καταλληλότερη απόφαση», καταλήγει ο Δρ. Μάρκος Καραβιτάκης.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Όλα όσα θα δούμε στον μεγάλο τελικό – Τα φαβορί & το θρίλερ του Ολλανδού

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2024 βρίσκεται μία ανάσα μακριά και οι εκπλήξεις της βραδιάς θα είναι... μοναδικές!

Σάττι: Απαντά με βίντεο για τις γκριμάτσες της στη Συν/ξη Τύπου του Ισραήλ: «Δεν ήθελα να προσβάλλω»

Οι γκριμάτσες της Μαρίνας Σάττι στη συνέντευξη Τύπου μετά τον β' ημιτελικό της Eurovision την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ, έγινε πρώτο θέμα συζήτησης και η ίδια η τραγουδίστρια θέλησε να δώσει μία απάντηση.  Όλα αυτά τα φωτογραφικά καρέ της Μαρίνας Σάττι με τις περίεργες γκριμάτσες της εκείνη τη στιγμή που έδινε συνέντευξη Τύπου η Eden η

Eurovision 2024: Η Μαρίνα Σάττι ξεκαθαρίζει για τη στάση της απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ

Σάββατο, 11.5.2024, 08:34 Zappit@ZAPPIT_ «Είμαστε εδώ για τη μουσική», λέει η Μαρίνα Σάττι. Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν με τη στάση της και το χασμουρητό της, την ώρα που μιλούσε η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη συνέντευξη τύπου μετά τον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2024, απάντησε η Μαρίνα Σάττι. Μαρίνα Σάττι: Με χασμουρητά και γκριμάτσες άκουσε

Eurovision: Απίστευτη αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση της νικήτριας του 2018 Netta

Ποιος δεν θυμάται την Netta Barzilai, τη νικήτρια της Eurovision 2018, η οποία κονταροχτυπήθηκε για την πρωτιά με την Ελένη Φουρέιρα.

Χρειάζεστε μόνο δύο βαράκια και 5 ασκήσεις για να χτίσετε πλάτη και δικεφάλους

Αν και όλοι αντιλαμβάνονται τα οφέλη της γυμναστικής, για πολλούς ο χρόνος για τακτικές επισκέψεις στο γυμναστήριο, μέσα στα ασφυκτικά περιθώρια της καθημερινότητας, είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Αν όμως υπάρχει η απαιτούμενη θέληση, η «δουλειά» μπορεί να γίνει και στο σπίτι. Ακολουθούν πέντε ασκήσεις με βαράκια για τους μυς της πλάτης και τους δικέφαλους, που δεν

Δήμητρα Ματσούκα: «Στον γάμο μου είχα ξεχάσει να πάρω ακόμα και μπομπονιέρες»

Η Δήμητρα Ματσούκα βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Στούντιο 4», όπου και παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στην οποία μίλησε και για τον… γάμο της! Η αγαπημένη ηθοποιός αναφέρθηκε στον γάμο της με τον Πέτρο Κόκκαλη και αποκάλυψε πως είχε ξεχάσει να πάρει… μπομπονιέρες! «Το αποφασίσαμε καιρό πριν, είπαμε την ημερομηνία που σήμαινε αρκετά για

Ζένια Μπονάτσου: Ποζάρει με μαύρο μπικίνι και… αναστατώνει τα social media!

Η Ζένια Μπονάτσου, απολαμβάνει τις διακοπές της και φέρνει το καλοκαίρι λίγο νωρίτερα φέτος!

Αγνώριστη – Δείτε πώς είναι σήμερα η «Ελένη» από το «Ρετιρέ», 32 χρόνια μετά!

Μετά από πολλές και επιτυχημένες εμφανίσεις της στη μικρή οθόνη αποφάσισε να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Πώς είναι σήμερα η Κλαίρη Κατσαντώνη, η ηθοποιός η οποία έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά «Ρετιρέ» του Γιάννη Δαλιανίδη και υποδύονταν την Ελένη; Έλντα Πανοπούλου: «Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει κάποια συνέχεια του ''Ρετιρέ''» Η

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο 32 μορφών καρκίνου, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ευρήματα σοκ από μεγάλη έρευνα σε 4,1 εκατομμύρια ανθρώπους. Εμπλέκεται στο 40% των κρουσμάτων καρκίνου. Η παχυσαρκία μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη πολύ περισσότερων μορφών και κρουσμάτων καρκίνου απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, προειδοποιούν ερευνητές από τη Σουηδία. Σε μεγάλη μελέτη που εκπόνησαν διαπίστωσαν ότι σχετίζεται με 32 μορφές καρκίνου. Έως τώρα όμως

Η απάντηση του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου σε όσους έχουν κάνει το εμβόλιο της Astrazeneca και ανησυχούν – Οι λόγοι της απόσυρσης

Η απόφαση του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο που παρασκεύαζε για τον κορονοϊό και με το οποίο εμβολιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι προκάλεσε ανησυχία σε πολλούς. H AstraZeneca έχει παραδεχθεί σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της για τον κορονοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες. Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα: Τι σημαίνει και πώς ξεπερνιέται

Το σύμπλεγμα του μάρτυρα περιγράφει μία συνθήκη, στην οποία το άτομο αγνοεί συστηματικά τις δικές του ανάγκες προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των άλλων, εξηγεί στο VeryWellMind η Δρ Patrice Le Goy, ψυχολόγος και σύμβουλος γάμου. Όμως, όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται σαν ένδειξη ανιδιοτέλειας, οι άνθρωποι με μαρτυρικό σύμπλεγμα μπορεί να είναι δυστυχισμένοι