Καμπανάκι από τους ειδικούς: Όσο νωρίτερα αναπτυχθεί ο διαβήτης, τόσο πιθανότερη η άνοια

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς και ποια είναι η κρίσιμη ηλικία, σύμφωνα με νέα πολυετή μελέτη.

Αν έχετε διαγνωστεί με προδιαβήτη, προσέξτε: η ηλικία κατά την οποία θα εξελιχθεί σε τύπου 2 διαβήτη, μπορεί να κάνει τη διαφορά στον κίνδυνο που διατρέχετε να αναπτύξετε άνοια αργότερα στη ζωή σας.

Αυτό υποδηλώνει μία νέα μελέτη, η οποία έδειξε πως η ηλικία μετάβασης του προδιαβήτη στον τύπου 2 διαβήτη είναι καθοριστική για τον κίνδυνο αυτό.

Ο προδιαβήτης διαγιγνώσκεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα είναι υψηλότερα από τα επιθυμητά, αλλά όχι ακόμα αρκετά υψηλά ώστε να διαγνωσθεί ο σακχαρώδης  διαβήτης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA), τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) αίματος όταν κάποιος είναι νηστικός (σάκχαρο νηστείας) σημαίνουν τα εξής:

  • Κάτω από 100 mg/dl = φυσιολογικό σάκχαρο
  • 100 έως 125 mg/dl = προδιαβήτης
  • 126 mg/ml και πάνω = σακχαρώδης διαβήτης

Αντίστοιχα, τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), που δείχνουν τη διακύμανση του σακχάρου κατά τους τελευταίους 2-3 μήνες, σημαίνουν:

  • Κάτω από 5,7% = επιθυμητά
  • 5,7% έως 6,4% = προδιαβήτης
  • 6,5% και πάνω = σακχαρώδης διαβήτης

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσο νεότερος είναι κάποιος όταν εκδηλώνει τύπου 2 διαβήτη, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να αναπτύξει άνοια. Αντιθέτως, όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι, τόσο λιγότερο κινδυνεύει.

«Η επιβράδυνση της εξέλιξης του προδιαβήτη σε τύπου 2 διαβήτη, μπορεί να αποτελεί σημαντικό μέσον προστασίας από την άνοια», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Michael Fang, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Diabetologia. Στη μελέτη εντάχθηκαν 11.656 εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξή της δεν είχαν διαβήτη. Ωστόσο, το 20% (οι 2.330) είχαν προδιαβήτη.

Οι εθελοντές υποβάλλονταν κατά διαστήματα σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Συνολικά, οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Όπως διαπίστωσαν, η μετάβαση από τον προδιαβήτη στον τύπου 2 διαβήτη πριν από την ηλικία των 60 ετών, σχετιζόταν με τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλωθεί αργότερα στη ζωή άνοια.

Ο αντίστοιχος κίνδυνος στους εθελοντές που εκδήλωσαν διαβήτη σε ηλικία 60-69 ετών ήταν αυξημένος κατά 73%. Και σε όσους νόσησαν στα 70-79 τους χρόνια, ήταν κατά 23% υψηλότερος.

Τι μπορεί να συμβαίνει

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο σχετίζεται με την άνοια, η μετάβαση από τον προδιαβήτη στον διαβήτη, δεν είναι γνωστός. Οι ερευνητές όμως εικάζουν πως ρόλο παίζει η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι και τα δύο συσχετίζονται με τις συσσωρεύσεις στον εγκέφαλο δύο πρωτεϊνών που σχετίζονται με την νόσο Αλτσχάιμερ. Οι πρωτεΐνες αυτές είναι το β-αμυλοειδές και η πρωτεΐνη ταυ (tau). Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή αιτία της άνοιας.

«Η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης ταυ οδηγεί στην απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτή με τη σειρά της οδηγεί στην άνοια», εξήγησε ο Dr. Fang.

Ασαφές παραμένει επίσης εάν ο προδιαβήτης αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για άνοια. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανό η αντιμετώπισή του να δρα προστατευτικά στις νοητικές λειτουργίες, λένε οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Ανδρέας Λοβέρδος “πάγωσε” τον Ετεοκλή Παύλου στον αέρα του Breakfast@Star

Πως αντέδρασε, αλήθεια, ο οικοδεσπότης του Breakfast@Star στην ξεχωριστή απορία που εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Άρης Σοϊλέδης: Αυτή είναι η εντυπωσιακή φημολογούμενη νέα σύντροφός του

Λίγες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη -από το zappIT- του χωρισμού του από τη Μαρία Αντωνά, ο Άρης Σοϊλέδης φαίνεται πως έχει προχωρήσει...

Η Φαίη Σκορδά ξέσπασε σε κλάματα κατά τη διάρκεια δηλώσεων σε event

Μια δύσκολη περίοδο διανύει η Φαίη Σκορδά το τελευταίο διάστημα. Η παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ, βρέθηκε σε event που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για το «Make a wish» τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου και ήταν ιδιαίτερα συγκινημένη. «Σήμερα γιορτάζουμε τα 44 χρόνια της ευχής. Είναι η παγκόσμια ημέρα ευχής και σε 50 χώρες γιορτάζουμε αυτό το σπουδαίο

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Κατερίνα Καινούργιου – Ανδρέα Μικρούτσικο: «Προφανώς δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στον δεύτερο ρόλο»

Τα σχόλια που έκανε ο Ανδρέας Μικρούτσικος για την Κατερίνα Καινούργιου και την απάντηση που έδωσε η παρουσιάστρια, σχολίασε η Σταματίνα Τσιμτσιλή το πρωί της Τρίτης 30 Απριλίου στην εκπομπή που παρουσιάζει «Ηappy Day». Η παρουσιάστρια του Alpha εξέφρασε τη διαφωνία της με τις δηλώσεις του Ανδρέα Μικρούτσικου λέγοντας: «Ο Ανδρέας Μικρούτσικος, ως πολύ έμπειρος

Γιατί χρειαζόμαστε τα αντιοξειδωτικά;

Καθημερινά το σώμα μας βομβαρδίζεται συνεχώς από διάφορους στρεσογόνους παράγοντες. Από τους περιβαλλοντικούς ρύπους μέχρι τις επεξεργασμένες τροφές που καταναλώνουμε. Εν μέσω αυτής της επίθεσης, τα κύτταρά μας αντιμετωπίζουν μια συνεχή μάχη ενάντια στο οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτές μπορούν να προκαλέσουν χάος στα

«Πήρες Οzempic;»: Το βιτριολικό σχόλιο της Μπάρμπρα Στρέιζαντ στην αδυνατισμένη Μελίσα Μακκάρθι

Άφωνους άφησε τους θαυμαστές της η Μπάρμπρα Στρέιζαντ όταν επέλεξε να σχολιάσει μια φωτογραφία που ανέβασε η Μελίσα ΜακΚάρθι στο Instagram, κάνοντας ένα βιτριολικό σχόλιο. Όλα ξεκίνησαν όταν η Μελίσα ΜακΚάρθι ανέβασε στο Instagram μια φωτογραφία μαζί με τον παραγωγό και σκηνοθέτη, Άνταμ Σάνκμαν. Η ΜακΚάρθι που το τελευταίο διάστημα έχει χάσει αρκετά κιλά έδειχνε

Τσουρέκι με σοκολάτα και φουντούκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά Για το μείγμα μαγιάς: 80 γρ. νερό χλιαρό 11 γρ. ξηρή μαγιά 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 40 γρ. αλεύρι χωριάτικο Για το ζυμάρι: 30 γρ. φλούδα πορτοκαλιού (χωρίς το λευκό μέρος) 130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 1 φακελάκι βανίλια 70 γρ. γάλα, χλιαρό 2 μεγάλα αυγά 460 γρ. αλεύρι χωριάτικο ½ κουταλάκι

Ταχινοπλεξούδα με χαρουπόμελο

Απο τη Γαλάτεια Παμπορίδη Σημειώσεις: Μπορείτε να φτιάξετε μια πιο απλή πλεξούδα με 3 ρολά. Σε αυτή την περίπτωση κάντε τα ρολά πιο κοντά και πιο χοντρά. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε χαρουπόμελο, αντικαταστήστε το με μέλι. Σε αυτή την περίπτωση μη βάλετε σόδα στη γέμιση. Συστατικά 2 ¼φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1