Κορωνοϊός θεραπεία: Πως μπορεί να βοηθήσει το εμβόλιο της φυματίωσης

Date:

Ερευνητικές ομάδες σε Αυστραλία και Ευρώπη δοκιμάζουν το εμβόλιο της φυματίωσης ως θεραπεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Το εμβόλιο ίσως διεγείρει εγγενείς (έμφυτους) ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον κορωνοϊό Covid-19.

Ο κορονοϊός Covid-19 προσβάλλει καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και η ανάγκη για μια θεραπεία γίνεται ολοένα πιο επιτακτική. Στην προσπάθειά τους αυτή οι επιστήμονες δοκιμάζουν το παμπάλαιο και δοκιμασμένο εμβόλιο της φυματίωσης, με την ελπίδα ότι θα διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών.

Οι γιατροί ελπίζουν ότι η διέγερση αυτή θα είναι αρκετή για να καταπολεμήσει το ανοσοποιητικό τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Υπό ανάπτυξη δεκάδες εμβόλια – Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Κορωνοϊός: Άρχισαν οι δοκιμές του πρώτου εμβολίου σε ανθρώπους – Τα στάδια των μελετών

Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν χωρίς καθυστέρηση τα μικρά παιδιά – Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας

Τις σχετικές δοκιμές με το εμβόλιο της φυματίωσης, που είναι γνωστό ως BCG, πραγματοποιούν επιστήμονες σε Αυστραλία και Ευρώπη. Οι επιστήμονες δοκιμάζουν το εμβόλιο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920, σε δύο ομάδες υψηλού κινδύνου:

  • Τους εργαζομένους στην Υγεία
  • Τους ηλικιωμένους

Τι γνωρίζουν, όμως, οι επιστήμονες για το εμβόλιο και τι προσπαθούν να μάθουν; Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε τα εξής:

Πώς μπορεί ένα εμβόλιο να δράσει θεραπευτικά;

Το εμβόλιο της φυματίωσης περιέχει το ζωντανό, αλλά εξασθενημένο βακτήριο που προκαλεί τη νόσο. Το βακτήριο αυτό είναι ο βάκιλος του Κοχ ή μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Όταν εισαχθεί ο εξασθενημένος βάκιλος στον οργανισμό, διεγείρεται το ανοσοποιητικό. Η διέγερση αυτή οδηγεί στην ανάπτυξη αντισωμάτων, δηλαδή μορίων που επιτίθενται στο βακτήριο για να το εξοντώσουν.

Η αντίδραση αυτή αποκαλείται επίκτητη (ή προσαρμοστική) ανοσία, διότι εκδηλώνεται αφού πρώτα ο οργανισμός εκτεθεί σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό. Τα περισσότερα εμβόλια δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο εναντίον συγκεκριμένων παθογόνων.

Ωστόσο το εμβόλιο της φυματίωσης ενδέχεται να διεγείρει και την εγγενή (έμφυτη ή φυσική) ανοσία του οργανισμού. Η ανοσία αυτή δεν απαιτεί προηγούμενη έκθεση στο παθογόνο διότι δεν το αναγνωρίζει ολόκληρο, αλλά επιμέρους συστατικά του στα οποία επιτίθεται.

Μελέτη στη Γουϊνέα κατέδειξε θνησιμότητα μειωμένη κατά 50% στα παιδιά που είχαν κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης. Ωστόσο δεν υπήρχαν τόσο πολλοί θάνατοι εξαιτίας της νόσου, πριν από την εισαγωγή του εμβολίου BCG.

Άλλες μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα σε εφήβους και ηλικιωμένους για διάφορες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τι δεν ξέρουν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα εάν ο κορωνοϊός Covid-19 θα είναι ευαίσθητος στο εμβόλιο της φυματίωσης. Ούτε αν το εμβόλιο BCG είναι γενικώς αποτελεσματικό εναντίον των κορωνοϊών.

Υπάρχουν επίσης πολλά εμβόλια BCG που προστατεύουν εναντίον διαφόρων στελεχών του βακίλου του Κοχ. Επομένως πρέπει να βρεθεί ποιο απ’ όλα τα μπορούσε να διεγείρει καλύτερα το ανοσοποιητικό, για να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Οι επιστήμονες λένε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα των μελετών με το εμβόλιο. Έως τότε, κανένας ενήλικας δεν πρέπει να σπεύσει να το κάνει από μόνος του. Και αυτό για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχάς, το εμβόλιο της φυματίωσης είναι πολύ παλιό (αναπτύχθηκε το 1918, άρχισε να χορηγείται το 1921), επομένως έχει όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες της αναπτυσσόμενης Ιατρικής της εποχής.

Δεύτερον, αναπτύχθηκε για τα παιδιά. Επομένως, δεν έχει ελεγχθεί αρκετά στους ενήλικες και ίσως είναι επιζήμιο. Αν, εξ άλλου, έσπευδαν όλοι οι ενήλικες να το κάνουν, πιθανώς θα παρατηρούνταν ελλείψεις για τα παιδιά που πραγματικά το χρειάζονται για να προφυλαχθούν από την φυματίωση.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Όσες φορές και αν τον παρατηρήσετε, δεν θα καταλάβετε για ποιον πρωταγωνιστή πρόκειται!

Κι όμως! Είναι γνωστός ηθοποιός με λαμπρή πορεία σε θέατρο και τηλεόραση. Εσείς καταφέρατε να τον αναγνωρίσετε;  Ο ηθοποιός της φωτογραφίας είναι ο Κωστής Σαββιδάκης! Ο Κωστής Σαββιδάκης έχει μετρήσει πολλά χιλιόμετρα στο θέατρο και έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές. Τον απολαύσαμε στις σειρές: "Οι Βασιλιάδες το 2012" ως Λευτέρης, στο "Με Τα Παντελόνια

Η καταπληκτική σχέση της Ελένης Μενεγάκη με την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου

Η Ελένη Μενεγάκη δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη της για την πεθερά της, Λιλίκα Παντζοπούλου

Eurovision: Το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, Nemo, δίνει το 12άρι του στη Μαρίνα Σάττι

Ο Ελβετός εκπρόσωπος στη Eurovision έκανε ξεκάθαρη τη δική του προτίμηση ανάμεσα στις υπόλοιπες συμμετοχές για φέτος. Το αγαπημένο τραγούδι του Nemo είναι αυτό της Ελλάδας, το  «Ζάρι» από τη Μαρίνα Σάττι, όπως φαίνεται από το βίντεο που ανάρτησε στο TikTok. Το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, που τα στοιχήματα του δίνουν πολλές πιθανότητες να κερδίσει φέτος, ανέβασε ένα κλιπ

Μενεγάκη: «Όσο μεγαλώνεις η ζωή σε κάνει πιο σοφό και πιο γαλήνιο»

LIFESTYLE 16 λ. πριν Νέο παράθυρο Eurovision: Το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού, Nemo, δίνει το 12άρι του στη Μαρίνα Σάττι ΚΟΣΜΟΣ 28 λ. πριν Νέο παράθυρο Αυξάνονται τα περιστατικά βίας κατά πολιτικών και κομμάτων στην Γερμανία ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 40 λ. πριν Νέο παράθυρο Ενθουσιάστηκε η «Γυναίκα με τα Μαύρα« με παίκτη: «Είσαι ο Σωτήρης Κοντιζάς του

Μαρίνα Σάττι: To κορυφαίο τρικ που έγινε viral και ξεσήκωσε το κοινό της Eurovision

Eurovision - Είναι χωρίς αμφιβολία το τρικ που ξεσήκωσε τους Ευρωπαίους. Στο Instagram της Eurovisionert παρακολουθήσαμε τα 30” από τη δεύτερη επίσημη πρόβα

Ελένη Μενεγάκη: Η νέα φωτό με την κόρη της, Μαρίνα από τις πασχαλινές τους διακοπές

Μία νέα φωτογραφία και μάλιστα μαζί με την κόρη της Μαρίνα ανέβασε η Ελένη Μενεγάκη στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram το απόγευμα της Κυριακής του Πάσ

Κέντρικ Λαμάρ: Το τερμάτισε στην κόντρα του με τον Drake – Υπονόησε ότι είναι παιδόφιλος

Οι ράπερ κυκλοφόρησαν τραγούδια με διαφορά λίγων λεπτών στα οποία κατηγορούν, ο ένας τον άλλο για σοβαρά αδικήματα

Γουίλ Ρόμπερτς: Ο σταρ του Χόλιγουντ από την Κάρπαθο που έπαιξε στο «Oppenheimer»

Μπορεί με τον ρόλο του στην τελευταία ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer», που κατέκτησε επτά Οσκαρ, να τον έμαθε όλος ο πλανήτης, όμως ο βραβευμένος ηθοποιός και κάτοχος δύο ρεκόρ Γκίνες, Γουίλ Ρόμπερτς, εργάζεται πάνω από 35 χρόνια στον χώρο του θεάματος. «Για πολύ καιρό προσέφερα στο κοινό υπερθεάματα κάνοντας μαγικά. Αυτά με έκαναν ιδιαίτερα

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς εξομολογείται: “Αντισταθήκαμε στην κόρη μας και τελικά πληγώσαμε το παιδί”

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς εξομολογείται: «Αντισταθήκαμε στην κόρη μας και τελικά πληγώσαμε το παιδί» "Φροντίσαμε να διασφαλίσουμε το παιδί. Του μιλήσαμε πολύ και τον προετοιμάσαμε για το τι θα λέει και τι θα απαντά στα διάφορα σχόλια". Για τα παιδιά τους, την ανατροφή και τη σχέση που έχει αναπτύξει μαζί τους μιλά ο Θανάσης Κουρλαμπάς. Τον

Εξερράγη ο Θανάσης Πατριαρχέας: “Τώρα ανοίγεις μεγάλο θέμα, είναι τρομακτικά όσα συμβαίνουν”

Εξερράγη ο Θανάσης Πατριαρχέας: «Τώρα ανοίγεις μεγάλο θέμα, είναι τρομακτικά όσα συμβαίνουν» "Με τη Βίβιαν γνωριστήκαμε σε ένα πάρτι μετά από μία παράσταση και έκτοτε δεν χωρίσαμε δευτερόλεπτο". Καλεσμένος της Τζένης Θεωνά στην εκπομπή «Μαμάδες» βρέθηκε ο Θανάσης Πατριαρχέας. Ο γνωστός ηθοποιός, που φέτος πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά της ΕΡΤ με τίτλο «Ηλέκτρα», άνοιξε τα

Ελένη Μενεγάκη: Όσο μεγαλώνεις η ζωή σε κάνει πιο σοφό και πιο γαλήνιο

Νέα ανάρτηση στο instagram για την Ελένη Μενεγάκη την Κυριακή του Πάσχα (05/05/2024), η οποία απολαμβάνει τις διακοπές με την οικογένειά της. Η Ελένη Μενεγάκη που δεν έχει αποκαλύψει τον προορισμό των διακοπών για το Πάσχα ποζάρει από τη νέα βραδινή έξοδο ενώ δίπλα της είναι η μικρή της κόρη, Μαρίνα.        

Τα ακριβά… γούστα της οικογένειας Μελισσανίδη

Το νέο υπερπολυτελές απόκτημα και η διαχρονική αγάπη για τα αυτοκίνητα…