Ο κορονοϊός ίσως υπήρχε για χρόνια στον οργανισμό των ανθρώπων – Τι έδειξε έρευνα!

Date:

Καθώς η πανδημία της νόσου COVID-19, την οποία προκαλεί ο νέος κορονοϊός, έχει εξαπλωθεί σε όλη την υδρόγειο, προκαλώντας καραντίνα, πνευμονία και φόβο, οι επιστήμονες αγωνίζονται για να προσδιορίσουν από πού προέρχεται ο ιός SARS-CoV-2.

Ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια νέα έρευνα, η οποία βάζει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε κάθε θεωρία συνωμοσίας ότι ο κορονοϊός είναι ένα κατασκεύασμα εργαστηρίου.

Η μελέτη επισημαίνει κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πιθανότητες όσον αφορά την προέλευση του νέου κορονοϊού. Ένα από τα σενάρια περι- ότι ο κορονοϊός μπορεί να κυκλοφορούσε σε αδρανή κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό για αρκετό διάστημα προτού ξεσπάσει η πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι να αγοράσετε προτού μείνετε για μέρες στο σπίτι

Κορονοϊός και απολύμανση με χλωρίνη: Τι να κάνετε αν πάει σε μάτια, δέρμα, ή αν εισπνεύσετε αναθυμιάσεις

Κορονοϊός: Το παράδειγμα με την μαύρη μπογιά για το σωστό πλύσιμο χεριών – Αξίζει να το δουν ΟΛΟΙ στην οικογένεια!

Κορονοϊός: Ο “πρόγονος” του SARS-CoV-2 και η μετεξέλιξή του

“Είναι πιθανό ότι ένας πρόγονος του ιού SARS-CoV-2 να μεταπήδησε και να προσαρμόστηκε στον άνθρωπο, αποκτώντας νέα γονιδιωματικά χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια κάποιας μη ανιχνευμένης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο”, υποστηρίζουν οι συγγραφείς επιστήμονες της έρευνας, που προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

“Μόλις μεταδοθεί ο ιός, αυτές οι προσαρμογές που έχει υποστεί, θα επιτρέψουν στην πανδημία να εξαπλωθεί και να παράγει ένα αρκετά μεγάλο σύνολο κρουσμάτων”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα γονιδιωματικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα για τον ιό SARS-CoV-2 και για άλλους παρόμοιους κορονοϊούς, δείχνοντας ότι τα τμήματα του τομέα δέσμευσης υποδοχέα (RBD) των πρωτεϊνικών ακίδων στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 είναι τόσο πολύ αποτελεσματικά στη σύνδεσή τους με τα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε η μοναδική εξήγηση είναι να έχουν προκληθεί με φυσική εξέλιξη.

“Με τη σύγκριση των διαθέσιμων δεδομένων αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορονοϊών, μπορούμε να συμπεράνουμε με βεβαιότητα ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 προέρχεται από φυσικές διεργασίες”, δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο ανοσολόγος Kristian Andersen.

“Δύο χαρακτηριστικά του ιού, οι μεταλλάξεις στο τμήμα RBD των πρωτεϊνικών ακίδων και η ξεχωριστή ραχοκοκαλιά του, αποκλείουν τον εργαστηριακό χειρισμό ως πιθανή προέλευση του SARS-CoV-2”, πρόσθεσε.

Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για το πώς εξελίχθηκε σε πανδημία

Από την στιγμή που αποκλείστηκε κάθε ενδεχόμενο να αποτελεί ο κορονοϊός προϊόν εργαστηρίου, η επιστημονική ομάδα διερεύνησε δύο ρεαλιστικά σενάρια. Πρώτον, ότι η φυσική επιλογή έγινε σε ζώο ξενιστή προτού μεταδοθεί ο ιός στους ανθρώπους. Η ομάδα εξηγεί ότι αν και δείγματα κορονοϊών σε νυχτερίδες και παγκολίνους έχουν δείξει παρόμοια γονιδιώματα, κανένα από αυτά δεν ταιριάζει απόλυτα ακόμα.

“Αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένας ζωικός κορονοϊός που να είναι αρκετά παρόμοιος με τον άμεσο προγονικό παράγοντα του SARS-CoV-2, η ποικιλομορφία των κορονοϊών σε νυχτερίδες και άλλα είδη υποχωρεί μαζικά”, γράφουν οι ερευνητές.

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι αυτή η φυσική επιλογή έγινε εντός του ανθρώπινου οργανισμού, αφότου ο ιός μεταδόθηκε σε αβλαβή μορφή από ένα ζώο-ξενιστή.

“Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ο νέος κορονοϊός μεταπήδησε πριν χρόνια από ζώα σε ανθρώπους, προτού να καταστεί ικανός να προκαλέσει ανθρώπινη ασθένεια”, εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, Francis Collins.

Πιθανώς ο κορονοϊός να υπήρχε στον οργανισμό ανθρώπων εδώ και δεκαετίες

“Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα των σταδιακών εξελικτικών αλλαγών με την πάροδο των ετών, ή ίσως και δεκαετιών, ο ιός τελικά απέκτησε την ικανότητα να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και να προκαλεί σοβαρή και συχνά απειλητική για τη ζωή ασθένεια”, λέει ο ίδιος.

Παρόλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιο από τα δύο σενάρια είναι σωστό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι περισσότερες αποδείξεις με την πρόοδο των ερευνών θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα προς το ένα ή άλλο σενάριο. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν αυτές οι έρευνες.

Εν τω μεταξύ, εσείς να πλένετε καλά και τακτικά τα χέρια σας, να μένετε στο σπίτι και βοηθάτε όσο είναι εφικτό εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

-: https://www.sciencealert.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν αμέσως τα μικρά παιδιά – Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας

Κορονοϊός: Τι νέο μάθαμε για την μετάδοση μέσω αέρος – Η τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε το εμβόλιο – Τι ισχύει για το “παράθυρο” των 12-18 μηνών

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τσαλίκης: Το σοβαρό πρόβλημα υγείας & τα σχόλια «πάχυνες, τι έκανες στο πρόσωπό σου;»

Καλεσμένοι στο Happy Day ήταν ο Γιώργος Τσαλίκης και ο Χρήστος Μενιδιάτης μιας και συνεργάζονται φέτος και θα κάνουν καλοκαιρινή περιοδεία και μεταξύ άλλων ο...

Δούκισσα Νομικού: Οι φώτο με μαγιό από τις διακοπές με την οικογένειά της είναι το κάτι άλλο

Η Δούκισσα Νομικού πέρασε το Πάσχα στη Μύκονο με τα παιδιά της!

Ρίτα Όρα: Σχεδόν γυμνή στο Met Gala – Δείτε φωτογραφίες

Ρίτα Όρα: Σχεδόν γυμνή στο Met Gala - Δείτε φωτογραφίες Η τραγουδίστρια επέλεξε ένα αρκετά αποκαλυπτικό φόρεμα για τη φετινή διοργάνωση  Γυμνή σχεδόν εμφανίστηκε η Ρίτα Όρα στο φετινό Met Gala, δίπλα στον σύζυγό της, Τάικα Γουάιτιτι. Το ζευγάρι περπάτησε μαζί στο χαλί της διοργάνωσης και η τραγουδίστρια ακολούθησε πιστά το θέμα του event, που

Γιώργος Τσαλίκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: Υπέγραψα και με δική μου ευθύνη, δεν νοσηλεύτηκα

Γιώργος Τσαλίκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: Υπέγραψα και με δική μου ευθύνη, δεν νοσηλεύτηκα Γιώργος Τσαλίκης για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε: Υπέγραψα και με δική μου ευθύνη, δεν νοσηλεύτηκα Πήρα κορτιζόνη 3,5 μήνες, πρήστηκε το πρόσωπό μου, είπε ο τραγουδιστής Ο Γιώργος Τσαλίκης μίλησε για την περιπέτεια υγείας που πέρασε, σε νέα

Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι πήγε σχεδόν… γυμνή στο Met Gala

LIFESTYLE 3 λ. πριν Νέο παράθυρο Η Έμιλι Ραταϊκόφσκι πήγε σχεδόν… γυμνή στο Met Gala ΟΜΟΡΦΙΑ 7 λ. πριν Νέο παράθυρο Η Victoria Beckham έκανε το μανικιούρ που θα κολακεύσει και τα δικά σας δάχτυλα ΠΟΛΙΤΙΚΗ 11 λ. πριν Νέο παράθυρο Χαρδαλιάς: Τα πάρκα της Μητροπολιτικής Αττικής θα επιστρέψουν στους πολίτες ON NET 15 λ.

Στη Μύκονο για το Πάσχα Βανδή – Μπισμπίκης – Οι κοινές φωτογραφίες

Η Δέσποινα Βανδή και ο Βασίλης Μπισμπίκης επέλεξαν να περάσουν τις πασχαλινές τους διακοπές στη Μύκονο. Η γνωστή τραγουδίστρια δεν παρέλειψε να μοιραστεί φωτογραφίες με τους διαδικτυακούς της φίλους και δημοσίευσε στιγμιότυπα από τις διακοπές τους στο νησί των ανέμων. Στη λεζάντα της ανάρτησής της, η Δέσποινα Βανδή έγραψε: «Χρόνια πολλά με υγεία, αγάπη και

Δανάη Μιχαλάκη – Γιώργος Παπαγεωργίου: Το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους

Η Δανάη Μιχαλάκη και ο Γιώργος Παπαγεωργίου πέρασαν το πρώτο Πάσχα με την κόρη τους εκτός Αθηνών.

Ιωάννα Μαλέσκου: Τα πρώτα γενέθλια της κόρης της – Η μικρή βούτηξε το πόδι της στην τούρτα

Η κόρη της Ιωάννας Μαλέσκου και του Κωνσταντίνου Δανιά έγινε ενός έτους και γιόρτασαν τα πρώτα της γενέθλια στην εξοχή. Η μικρή πέρασε τα πρώτα γενέθλιά της εκτός Αθηνών και το σκηνικό ήταν μαγικό, αφού έγινε σε έναν ανθισμένο κήπο με κυρίαρο χρώμα το αγαπημένο όλων των κοριτσιών, το ροζ. Η ίδια η παρουσιάστρια δημοσίευσε

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Στην Κρήτη με τον σύντροφό της – Οι φωτογραφίες στην παραλία

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Στην Κρήτη με τον σύντροφό της - Οι φωτογραφίες στην παραλία GALA Ευρυδίκη Βαλαβάνη Κρήτη Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Στην Κρήτη με τον σύντροφό της - Οι φωτογραφίες στην παραλία Η δημοσιογράφος απολαμβάνει τις διακοπές της στο νησί με τον Γρηγόρη Μόργκαν 07.05.2024, 10:00 Στην Κρήτη περνά τις διακοπές του Πάσχα η Ευρυδίκη Βαλαβάνη και

Τα σίριαλ που ετοιμάζονται για την επόμενη σεζόν – Οι έξι σειρές που ξεχωρίζουν πριν ακόμη κάνουν πρεμιέρα

Μανουσάκης, Παπαοικονόμου, Ρέππας, Παπαθανασίου και η Μαρία Κάλλας στις σειρές που θα δούμε την επόμενη σεζόν - Τα μειωμένα κρατικά κονδύλια αποθάρρυναν αρχικά τα κανάλια από την επένδυση στη μυθοπλασία αλλά η δεύτερη σκέψη οδήγησε ξανά στην παλιά, δοκιμασμένη συνταγή επιτυχίας

10 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν γονείς και παππούδες, σύμφωνα με παιδοψυχολόγους

Είτε είστε γονιός είτε είστε παππούς ή γιαγιά, αγαπάτε τα παιδιά και τα εγγόνια σας με όλη σας την καρδιά και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Όμως η αγάπη δεν σημαίνει πως δεν κάνουμε και λάθη, πιθανώς εν αγνοία μας. Οι συμπεριφορές και οι συνήθειές μας επηρεάζουν τα παιδιά. Άρα βελτιώνοντάς τες, βελτιώνουμε και την

Πίεση: Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αποκτήσουν υπέρταση ως ενήλικες

Πίεση: Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αποκτήσουν υπέρταση ως ενήλικες ΕΥΕΞΙΑ Οι επιλογές που κάνουμε σε κάθε φάση της ζωής μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας μακροπρόθεσμα - Νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτή τη θεωρία, συνδέοντας την υπέρταση με έναν συγκεκριμένο παράγοντα της παιδικής και εφηβικής ηλικίας ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ 07/05/2024 09:26:00 Υπέρβαρα ή παχύσαρκα