Image default
Love

7 επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για τη στύση

Σε ποια ηλικία αρχίζει ο άνθρωπος να έχει στύση. Πόσο συχνά συμβαίνει αυτή στη διάρκεια του 24ωρου. Από ποια ηλικία μπορεί να εκδηλωθεί στυτική δυσλειτουργία και ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο.

Η στύση είναι μία φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και της κατάστασης της υγείας. Περιβάλλεται επίσης από ορισμένους μύθους ή ακόμα και ταμπού, που μπορεί να δημιουργήσουν ερωτηματικά ή ακόμα και προβλήματα στους μη γνωρίζοντες.

Να λοιπόν ορισμένα βασικά δεδομένα που όλοι είναι καλό να γνωρίζουμε γι’ αυτήν.

Οι στύσεις αρχίζουν νωρίς στη ζωή

Στην πραγματικότητα αρχίζουν κατά την ενδομήτρια ανάπτυξη. Σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε το 2020, η στύση στα έμβρυα είναι πολύ συχνή κατά το τρίτο τρίμηνο της κυήσεως. Μπορεί να συμβαίνει 1-3 φορές την ώρα, κατά μέσον όρο. Πιστεύεται ότι οι εμβρυϊκές στύσεις προκαλούνται από συσπάσεις των πυελικών μυών ή από αλλαγές στη ροή του αίματος.

Οι άνδρες μπορεί να έχουν στύση 3-5 φορές κάθε βράδυ

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την ενημερωτική υπηρεσία του βρετανικού συστήματος Υγείας NHS Choices, οι υγιείς άνδρες μπορεί να έχουν 3 έως 5 φορές στύση στη διάρκεια του βραδινού ύπνου. Το γεγονός αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Η πρωινή στύση που όλοι γνωρίζουν, είναι η τελευταία από μία σειρά νυκτερινών στύσεων. Η αιτία τους δεν είναι πλήρως γνωστή. Ωστόσο μελέτες υποδηλώνουν ότι σχετίζεται με το στάδιο του βαθέως ύπνου (στάδιο REM), όταν δημιουργούνται και τα όνειρα.

Το πέος μπορεί να «σπάσει» κατά τη στύση

Το κάταγμα πέους είναι ένας τραυματισμός που συνήθως συμβαίνει στη διάρκεια του σεξ. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η ρήξη του ινώδους χιτώνα που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα του πέους – δύο κυλινδρικές δομές (σαν σωλήνες) που γεμίζουν με αίμα κατά την στύση. Η ρήξη αυτή συμβαίνει με συγκεκριμένη στάση στο σεξ, όταν το ζευγάρι κάνει πολύ απότομες κινήσεις. Το κάταγμα πέους κατά κανόνα παρατηρείται σε ετεροφυλόφιλους άνδρες. Είναι, όμως, αρκετά σπάνιο. Υπολογίζεται ότι ετησίως το παρουσιάζει ένας άνδρας στους 100.000, κυρίως στις ηλικίες 30-50 ετών.

Το μέσο μέγεθος του πέους σε στύση δεν υπερβαίνει τα 13,75 εκατοστά

Πολλοί άνδρες πιστεύουν το μέσο μέγεθος υπερβαίνει τα 15 εκατοστά. Ωστόσο μεγάλη συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) προγενέστερων μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέσο μέγεθος του πέους που βρίσκεται σε κατάσταση στύσης κυμαίνεται από 12,75 έως 13,75 εκατοστά, με πιθανότερο το μέγεθος προς το κατώτερο όριο.

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων

Είναι γεγονός ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως στυτικής δυσλειτουργίας αυξάνεται με την ηλικία. Εν τούτοις, οι νέοι δεν μένουν αλώβητοι. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2021, περισσότερο από το 11% των σεξουαλικώς ενεργών ανδρών ηλικίας 18-31 ετών έχουν ήπια στυτική δυσλειτουργία. Το σχεδόν 3%, εξ άλλου, αναφέρουν μέτρια προς σοβαρή στυτική δυσλειτουργία.

Οι δυσκολίες στη στύση μπορεί να υποκρύπτουν σοβαρό πρόβλημα υγείας

Μερικές φορές, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας, όπως:

  • Η καρδιοπάθεια
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η υπέρταση
  • Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει τη στύση

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής αυξάνουν τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το στρες, το άγχος, το κάπνισμα και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Τα περιττά κιλά και η λήψη ορισμένων φαρμάκων επίσης παίζουν ρόλο. Αν και οι περισσότεροι άνδρες εκδηλώνουν από καιρού εις καιρόν δυσκολία στην επίτευξη ή διατήρηση της στύσης, όταν αυτό συμβαίνει συχνά ή επηρεάζει την ποιότητα ζωής πρέπει να διερευνάται από έναν γιατρό.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Από ποιες μορφές καρκίνου προστατεύει τους νέους το εμβόλιο για τον ιό HPV

admin

Ιγμορίτιδα: Πως μπορεί να επηρεάσει την ερωτική ζωή. Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

admin

Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλάπτει σοβαρά το σεξ

admin

Κυρίως την ανεπιθύμητη σωματική επαφή αναγνωρίζουν οι άνδρες ως σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας

admin

Μπορεί το σεξ να προκαλέσει ασθματική κρίση; Τι λένε οι ειδικοί

admin

Στο ναδίρ η ερωτική επιθυμία των νεαρών ανδρών στην Ελλάδα

admin

Γιατί γίνεται επώδυνο το σεξ μετά την εμμηνόπαυση

admin

Άνδρες ή γυναίκες έχουν ισχυρότερη ερωτική επιθυμία; Την απάντηση δίνει νέα μελέτη

admin

5 μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν πρέπει να πιστεύετε

admin

Έχετε σεξουαλική δυσλειτουργία; Ελέγξτε τα φάρμακα που παίρνετε

admin

Υπέρταση: Η αμφίδρομη σχέση που έχει η αρτηριακή πίεση με το σεξ

admin

Μπορεί το σεξ να προστατεύει τους άνδρες από τον καρκίνο του προστάτη;

admin