Τι δείχνουν οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ και του ECDC για το 2025 και το 2026. Ποιοι πρέπει να είναι «διπλά και τριπλά προσεκτικοί».
Εντελώς διαφορετική είναι εφέτος η πορεία που έχει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, καθώς έως τώρα έχει προκαλέσει σοβαρή νόσο σε σχεδόν τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων, ενώ έχει επιφέρει και πολύ περισσότερους θανάτους.
Επιπλέον, οι πρώτοι θάνατοι από τη λοίμωξη στη χώρα μας είχαν αναφερθεί πέρυσι στα μέσα Αυγούστου. Εφέτος όμως οι πρώτοι θάνατοι καταγράφηκαν σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα (22-29 Ιουλίου 2026).
Και στην Ευρώπη, όμως, τα κρούσματα εφέτος είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Κύρια αιτία γι’ αυτές τις διαφορές είναι ο ήπιος χειμώνας και η εξαιρετική βροχερή άνοιξη, λένε οι ειδικοί. Το «κοκτέιλ» αυτό οδήγησε σε υπερανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών, που μεταδίδουν τον επικίνδυνο ιό.
Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), προειδοποιεί ότι οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα «πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί».
Στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, έως και τις 19 Αυγούστου 2026 ο ιός του Δυτικού Νείλου είχε νοσήσει σοβαρά 157 ανθρώπους στη χώρα μας. Οι 116 από αυτούς είχαν σοβαρές νευρολογικές εκδηλώσεις, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα κ.λπ.
Οι 13 από αυτούς είχαν χάσει τη ζωή τους. Οι 42 εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, με τους 23 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Διαβάστε ακόμα Ιός Δυτικού Νείλου: Στην εντατική νοσηλεύονται 23 ασθενείς – Στους 13 οι νεκροί
Την αντίστοιχη περίοδο του 2025, όμως, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει συνολικώς 47 κρούσματα. Μάλιστα οι δύο πρώτοι ασθενείς έχασαν τη ζωή τους την εβδομάδα 13-20 Αυγούστου 2025. Επιπλέον, στο νοσοκομείο βρίσκονταν συνολικώς 11 ασθενείς. Οι δύο από αυτούς νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.
Διαβάστε ακόμα Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα του 2025 στην Ελλάδα – Στο νοσοκομείο 11 ασθενείς
Και στην Ευρώπη
Ο ιός του Δυτικού Νείλου προσβάλλει εφέτος περισσότερους ανθρώπους και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ECDC, εφέτος και έως τις 21 Αυγούστου 2026 είχαν καταγραφεί συνολικώς 625 εγχώρια κρούσματα σε 12 ευρωπαϊκές χώρες.
Οι χώρες και τα κρούσματα που είχαν αναφέρει είναι οι εξής:
- Ιταλία: 311 κρούσματα
- Ελλάδα: 157 κρούσματα
- Ισπανία: 63
- Βόρεια Μακεδονία: 37
- Ρουμανία: 28
- Γαλλία: 17
- Σερβία: 6
- Ολλανδία: 2
- Αλβανία, Αυστρία, Γερμανία, Κόσοβο: από 1 κρούσμα η κάθε μία
Ωστόσο πέρυσι και έως τις 20 Αυγούστου 2025 τα αντίστοιχα κρούσματα ήταν 346. Οι χώρες όπου είχαν αναφερθεί ήταν εννέα:
- Ιταλία (274 κρούσματα)
- Ελλάδα (47 κρούσματα)
- Σερβία (9)
- Γαλλία (7)
- Ρουμανία (6)
- Ουγγαρία (2 κρούσματα)
- Βουλγαρία και Ισπανία (από 1)
Διαβάστε ακόμα ECDC: «Νέα κανονικότητα» φέρνουν τα μολυσμένα κουνούπια στην Ευρώπη
Θα αυξηθούν κι άλλο
Ο ΕΟΔΥ και το ECDC προειδοποιούν πως τα εφετινά κρούσματα θα αυξηθούν και άλλο. Ει μη τι άλλο παραδοσιακά κορυφώνονται μετά τα μέσα Αυγούστου και έως περίπου τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ συνεχίζονται όσο καιρό δραστηριοποιούνται τα κουνούπια.
Επειδή λοιπόν ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ σοβαρός, πρέπει να λαμβάνουμε όλοι εντατικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.
«Αυτοί που πραγματικά κινδυνεύουν είναι οι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Αυτοί είναι που πρέπει να είναι διπλά και τριπλά προσεκτικοί».
Διαβάστε ακόμα Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε μολυνθεί και πότε να πάτε επειγόντως στον γιατρό
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:
- Πρέπει να φορούν μακρυμάνικα ρούχα
- Να χρησιμοποιούν έντονα εντομοαπωθητικά, λοσιόν ή σπρέι
- Να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά χώρου
- Να έχουν έναν ανεμιστήρα να τους χτυπά στα πόδια
- Να στεγνώνουν τα στάσιμα νερά μέσα και γύρω από το σπίτι τους
Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ακόμα ότι την άνοιξη έγιναν οι ψεκασμοί που προβλέπονταν. Ωστόσο τα εντομοκτόνα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται αδιακρίτως, ούτε σε μεγαδόσεις, διότι είναι τοξικά.
Ειδικά η Αθήνα, όμως, είχε εφέτος τον δεύτερο θερμότερο χειμώνα των τελευταίων 150 ετών και ταυτοχρόνως πολλές βροχές και υγρασία. Η συνέπεια ήταν υπερανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών.
«Παρότι έγιναν 30% παραπάνω ψεκασμοί από το αρχικά σχεδιασμένο, οδηγηθήκαμε στο να έχουμε παραπάνω κρούσματα», υπογράμμισε.
Λίγοι αρρωσταίνουν σοβαρά
Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που θα νοσήσει ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν θα το καταλάβουν καν.
«Το 80% των ανθρώπων είναι πλήρως ασυμπτωματικοί», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. «Ένα 20% θα κάνει ένα ήπιο πυρετό. Μόνο ένα μικρό ποσοστό (κάτω από το 1%) θα αναπτύξει εκτός από τον πυρετό και συμπτώματα από το νευρικό σύστημα, όπως έντονο πονοκέφαλο, ιλίγγους, ζάλη, αποπροσανατολισμό στον χώρο και στον χρόνο και παράλυση. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κινδυνεύουν πολύ».
Φωτογραφία: iStock