Καρκίνος του Δέρματος: Μήνας Πρόληψης τον Μάιο – «Νοιάζομαι, Εξετάζομαι» & Δωρεάν Εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα

Date:

Ο Μάιος είναι ο μήνας που μας καλεί να βγούμε στο φως και να απολαύσουμε τον ήλιο. Είναι όμως παράλληλα και ο μήνας που η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία θέσπισε από το 2022 ως μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του δέρματος. Έτσι, φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η ΕΔΑΕ κινητοποιεί όλους τους συμπολίτες μας, υπενθυμίζοντας ότι η φροντίδα για την υγεία μας από πλευράς δέρματος ξεκινά από μία απλή, αλλά καθοριστική πράξη: την έγκαιρη εξέταση.

Το κεντρικό μήνυμα – που καθιερώνεται από φέτος – για την εκστρατεία, «Νοιάζομαι. Εξετάζομαι.», μετατρέπει την ευαισθητοποίηση σε πράξη. Με αυτό, η ΕΔΑΕ καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν προτεραιότητα στον ετήσιο προληπτικό-προσυμπτωματικό έλεγχο του δέρματός τους, ειδικά πριν την αυξημένη έκθεσή τους στον ήλιο.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου και είναι σε μεγάλο βαθμό ιάσιμος, εφόσον διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 1.313 νέες περιπτώσεις μελανώματος στην Ελλάδα το 2020 και 1.450 το 2022. Συνδέεται δε άμεσα με την υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Σε μια χώρα, λοιπόν, με έντονη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα, η ανάγκη για πρόληψη είναι επιτακτική. Η εκστρατεία της ΕΔΑΕ εξυμνεί το ανθρώπινο δέρμα, μια που «Η ζωή - στο δέρμα μας. Το ίδιο και ο ήλιος» και μας καλεί να το προστατέψουμε. Την αναγκαιότητα για προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου υποδηλώνει ακόμη και η επιλογή να αποκτήσει ο Καρκίνος του Δέρματος το δικό του ribbon, σε κίτρινο/πορτοκαλί χρώμα.

Η εκστρατεία ξεκίνησε το ταξίδι της την 1η Μαΐου και προβάλλεται πανελλαδικά στα παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, με κοινωνικό μήνυμα στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, ενώ θα ντύσει το εσωτερικό συρμού στο μετρό στην Αθήνα, θα κυκλοφορήσει στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις πλάτες λεωφορείων και θα προβληθεί σε υπαίθριους χώρους ανά την επικράτεια. Επίσης, θα ταξιδέψει στα νησιά με τα πλοία των ακτοπλοϊκών γραμμών και θα προβληθεί σε θερινά σινεμά στην Αθήνα. Παράλληλα, θα φτάσει ψηφιακά σε όλη την επικράτεια μέσω των social media και του YouTube με δυναμική digital καμπάνια. Τέλος, η εκστρατεία αποκτά και τον δικό της ιστότοπο για περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του δέρματος και τις δράσεις της ΕΔΑΕ.

Δωρεάν εξετάσεις και δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Στο πλαίσιο της εκστρατείας, η ΕΔΑΕ διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, δράσεις δωρεάν εξετάσεων κοινού από εθελοντές δερματολόγους-μέλη της σε:

  • Αθήνα: Σάββατο 16 Μαΐου, 10 π.μ. – 4 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος
  • Θεσσαλονίκη: Τετάρτη 20 Μαΐου, 10 π.μ. – 4 μ.μ., στον Πεζόδρομο Αγίας Σοφίας

Επιπλέον, οι εν λόγω δράσεις θα φτάσουν σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μέσα από Πανεπιστημιακές Δερματολογικές Κλινικές Νοσοκομείων, όπως στη Λάρισα, στο Βόλο, στην Πάτρα, και στο Ηράκλειο Κρήτης. Τέλος, θα διεξαχθούν δωρεάν εξετάσεις και σε άλλες πόλεις και σε νησιά σε συνεργασία με Ιατρικούς Συλλόγους, Δήμους, ΜΚΟ, με τον Όμιλο Εθελοντών κατά του Καρκίνου ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ και με τη ΜΚΟ ΟΜΑΔΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατά τη διάρκεια του 31ου Διάπλου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανάγκης για κινητοποίηση όλων μας, η καμπάνια αποκτά φέτος τη δική της συμμετοχική ενέργεια. Το Σάββατο 16 Μαΐου, στο Σύνταγμα, δεκάδες εθελοντές – φορώντας πορτοκαλί και κίτρινα μπλουζάκια και καπέλα, ως σύμβολο της προστασίας από τον ευεργετικό αλλά και επικίνδυνο ήλιο – θα σχηματίσουν το μεγάλο πορτοκαλί/κίτρινο ribbon της εκστρατείας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της πρόληψης και της ζωής. Την ίδια βραδιά, η Βουλή θα φωτιστεί με τα χρώματα και τα μηνύματα της εκστρατείας, ενώ στις 20 Μαΐου θα φωταγωγηθεί ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας τη δημόσια ευαισθητοποίηση.

Η εκστρατεία διεξάγεται

  • με την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας

υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  • και με την ευγενική υποστήριξη των:

Μεγάλοι Χορηγοί: FREZYDERM, INTERMED – LUXURIOUS SUNCARE και LA ROCHE-POSAY υποστηρικτές: AVENE, GARDEN – SOUROTI, GENESIS PHARMA, HELENVITA, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – GALDERMA και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-LILLY

«Ο Καρκίνος του Δέρματος μας αφορά όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής και γεωγραφικής προέλευσης. Είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος καρκίνου στον άνθρωπο, με το Μελάνωμα, που αν και δεν είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, να είναι η πιο επικίνδυνη. Τα νέα περιστατικά καρκίνου του δέρματος συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική πορεία διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα και σε μεγάλο βαθμό για αυτό ευθύνεται και η χρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου από την παιδική και την εφηβική μας ηλικία. Σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, με ήλιο όλο τον χρόνο, είναι σημαντική η προστασία του δέρματός μας καθημερινά χειμώνα – καλοκαίρι και όχι μόνο όταν πηγαίνουμε στην παραλία», επισήμανε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη φετινή εκστρατεία για τον Καρκίνο του Δέρματος, ο κύριος Σωτήριος Γ. Θεοχάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

δέρμα
Σωτήριος Γ. Θεοχάρης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας

Και συνεχίζει λέγοντας «Για τον λόγο αυτό η ΕΔΑΕ, που εδώ και 26 χρόνια συμμετέχει ενεργά στην πρόληψη και ενημέρωση για τον Καρκίνο του Δέρματος, καθιέρωσε τον Μάιο, τον μήνα που αρχίζουμε να εκθέτουμε το δέρμα μας περισσότερο στον ήλιο, ως μήνα πρόληψης (πρωτογενούς και δευτερογενούς), ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τον καρκίνο του δέρματος. Από φέτος δε, η εκστρατεία μας μεγαλώνει με στόχο να τοποθετήσει ψηλά στη συνείδηση του κόσμου τη σημασία της πρόληψης για τον Καρκίνο του Δέρματος και εντέλει να ενισχύσει μια γενικότερη κουλτούρα πρόληψης.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ τόνισε ότι η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο των καταστατικών της υποχρεώσεων, ως επίσημη επιστημονική εταιρεία της ειδικότητας της Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προασπίζει την υγεία των συμπολιτών μας από πλευράς δέρματος και εξαρτημάτων αυτού. Η επερχόμενη εκστρατεία, όμως, δεν αποτελεί μόνο άλλη μια δράση ενημέρωσης του κοινού, αλλά και μια στρατηγική παρέμβαση με καθοριστική σημασία για τη βιωσιμότητα και την προστασία του εθνικού μας συστήματος υγείας (ΕΣΥ). Σε μια περίοδο όπου τα δημόσια συστήματα υγείας καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξανόμενες ανάγκες, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση αναδεικνύονται ως βασικοί πυλώνες για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η καμπάνια μας στοχεύει ακριβώς και σε αυτή την κρίσιμη παράμετρο: να μειώσει δηλαδή την πίεση προς το εθνικό μας σύστημα υγείας.

Όλοι, λοιπόν, πρέπει να εντάξουμε στις προτεραιότητές μας τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με εξέταση σπίλων και λοιπών αλλοιώσεων στον Δερματολόγο, καθώς ο δερματικός καρκίνος όταν διαγιγνώσκεται έγκαιρα πολύ σπάνια θα δημιουργήσει προβλήματα. Και να μην ξεχνάμε ότι νοιάζομαι σημαίνει εξετάζομαι!

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2026 – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Παρουσιάστηκε το ανανεωμένο και πολυσχιδές πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου για το 2026. Η φετινή διοργάνωση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Πειραιώς 260, η οποία συμπληρώνει δύο δεκαετίες ως βασικός κόμβος σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης του φεστιβάλ. Η αυλαία στον συγκεκριμένο χώρο ανοίγει στις 29 Μαΐου με μια συμβολική και απρόσμενη έναρξη, ενώ στο πλαίσιο των

Νόνη Δούνια: Έκανε το απόλυτο καρέ! Ιδανικό για κάθε ηλικία

Το νέο look της Νόνη Δούνια δείχνει πώς ένα σωστά προσαρμοσμένο κούρεμα μπορεί να αναδείξει τα χαρακτηριστικά και να χαρίσει φρεσκάδα σε κάθε ηλικία. Η επιλογή της κινείται σε ένα πιο ανάλαφρο, μοντέρνο καρέ με γαλλική αισθητική. Το μήκος αγγίζει τα ζυγωματικά, ενώ το διακριτικό φιλάρισμα προσθέτει φυσική κίνηση. Νόνη Δούνια: «Ο σύζυγός μου με

Αντωνία Καλλιμούκου: Βόλτα στο κέντρο με τον σύζυγό της! Η απίθανη τζιν ολόσωμη φόρμα της

Η Αντωνία Καλλιμούκου έκλεψε τις εντυπώσεις σε μια χαλαρή αλλά κομψή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως το στιλ βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Η εντυπωσιακή τζιν ολόσωμη φόρμα που επέλεξε αποτέλεσε το απόλυτο fashion statement της εμφάνισής της, συνδυάζοντας άνεση και φινέτσα με έναν αβίαστα μοντέρνο τρόπο. Αντωνία Καλλιμούκου: Πήρε το

Ο Πάνος Καλίδης βάζει «Τα καλά του» στα γραφικά στενά της Πλάκας

Ο Πάνος Καλίδης βάζει “Τα Καλά Του” στα γραφικά στενά της Πλάκας στο θρυλικό concert hall “Οδός Λυσίου” κάθε Πέμπτη! Η μουσική σκηνή “Οδός Λυσίου” γίνεται το απόλυτο στέκι καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων από τον επιχειρηματικό, και δημοσιογραφικό κόσμο, καθώς και πολλών θαυμαστών και φίλων του τραγουδιστή, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να ζήσουν συναρπαστικές

Σε βαρύ πένθος ο Νότης Σφακιανάκης – Πέθανε η αδελφή του Πολυάννα

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται ο Νότης Σφακιανάκης, καθώς έφυγε από τη ζωή η αδελφή του, Πολυάννα, το βράδυ της Δευτέρας (4/5). Ο γνωστός τραγουδιστής δοκιμάζεται ξανά, λίγους μήνες μετά την απώλεια της συζύγου του, με την οικογένεια να ετοιμάζεται για το τελευταίο «αντίο» στην Κω. Η Πολυάννα Σφακιανάκη έδινε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο το

Νένα Μεντή: «Με την Άννα Παναγιωτοπούλου δεν ταιριάζαμε, με τη Μίνα Αδαμάκη είχαμε κάτι ασήμαντα» – Φορτισμένο το κλίμα στο Στούντιο 4

Η Νένα Μεντή κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 το απόγευμα της Τρίτης, για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με τη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο. Μετά την προβολή ενός αφιερωματικού βίντεο, στο οποίο συμπεριλήφθηκαν και σκηνές από τις Τρεις Χάριτες, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο λόγω των απωλειών των ηθοποιών. “Πρέπει να σε

Ψητές μελιτζάνες με ντομάτες, ελιές και φέτα

ΥΛΙΚΑ 5 μελιτζάνες κομμένες σε μεγάλους κύβους 2 κόκκινες γλυκιές πιπεριές, σε χοντρές φέτες 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες 4 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες και χτυπημένες ελαφρά με ένα μπάτι για να ανοίξουν λίγο και να ελευθερωθεί το άρωμά τους 1/3 φλ. ελαιόλαδο συν 2 κ. σ. επιπλέον 400 γρ. κονσέρβα ντομάτες τριμμένες 200 ml περαστή

Ταλιατέλες λαχανικών με κοτόπουλο και κρέμα κάσιους

Δεν έχω λόγια για αυτό το φαγητό! Ένα κυρίως γεύμα που λατρέψαμε και θα λατρέψετε! Ταλιατέλες φρέσκων λαχανικών Mama Irene με κοτόπουλο και κρέμα κάσιους, ένα πολύχρωμο γεύμα που λατρέψαν τα μικρά χεράκια. Ένα πιο υγιεινό κοτόπουλο αλα κρεμ τόσο νόστιμο και γευστικό που δεν θα θελήσετε να φτιάξετε ξανά το κοτόπουλο διαφορετικά. Ολόκληρη η

Μάθιου Πέρι: Σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενά του, ανάμεσά τους σενάρια των «Friends»

Μάθιου Πέρι: Σε δημοπρασία προσωπικά αντικείμενά του, ανάμεσά τους σενάρια των «Friends» Τα έσοδα θα «προωθήσουν την πιο ουσιαστική παρακαταθήκη του ηθοποιού: την οικοδόμηση ενός μέλλοντος απαλλαγμένου από το στίγμα του εθισμού» Προσωπικά αντικείμενα του Μάθιου Πέρι θα βγουν σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό ίδρυμά του, όπως ανακοινώθηκε την

Διονυσία Γεωργιάδου: Δεν μου αρέσει που ακόμα συζητιέται η σχέση μου με τον Πάνο Νάτση

Διονυσία Γεωργιάδου: Δεν μου αρέσει που ακόμα συζητιέται η σχέση μου με τον Πάνο Νάτση Διονυσία Γεωργιάδου: Δεν μου αρέσει που ακόμα συζητιέται η σχέση μου με τον Πάνο Νάτση Δεν υπάρχει κάτι καινούριο να ειπωθεί, τόνισε η τελευταία σύντροφος του ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή  το 2022 Ακόμα συζητιέται η σχέση της Διονυσίας

Eurovision 2026 – Βέλγιο: Η ESSYLA, από το The Voice στη νέα γενιά γυναικείας ενδυνάμωσης

Eurovision 2026: Με καταγωγή από το Perwez στην επαρχία Walloon Brabant, η ESSYLA έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν έφτασε στον τελικό της ένατης σεζόν του The Voice του Βελγίου. Από μικρή ηλικία είχε ήδη δημιουργήσει το πρώτο της συγκρότημα, δείχνοντας νωρίς την ανάγκη της να εκφραστεί μουσικά. Eurovision 2026: Όσα μάθαμε για την ελληνική

Καινούργιου: Η νέα ολόσωμη φωτογραφία 4 εβδομάδες μετά τη γέννηση της κόρης της

Η Κατερίνα Καινούργιου διανύει την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής της, καθώς εδώ και περίπου έναν μήνα κρατά στην αγκαλιά της τον πρώτο καρπό του έρωτά της με τον σύζυγό της, Παναγιώτη Κουτσουμπή. Η παρουσιάστρια, η οποία απολαμβάνει κάθε στιγμή της νέας της καθημερινότητας ως μητέρα, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους ένα στιγμιότυπο που