Ροζ θόρυβος ή ωτοασπίδες; Ποιο είναι καλύτερο για ήσυχο ύπνο το βράδυ

Date:

Ο ροζ θόρυβος θεωρείται από πολλούς σημαντικό βοήθημα για τον ύπνο, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να επεμβαίνει στην εγκεφαλική δραστηριότητα ενόσω κοιμόμαστε. Η συνέπεια ήταν εθελοντές που εκτίθεντο σε αυτόν, να περνούν λιγότερη ώρα στο στάδιο REM του ύπνου, κατά το οποίο αναπτύσσονται τα όνειρα. Ο ροζ θόρυβος (pink noise) μιμείται φυσικούς […]

Ο ροζ θόρυβος θεωρείται από πολλούς σημαντικό βοήθημα για τον ύπνο, αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι μπορεί να επεμβαίνει στην εγκεφαλική δραστηριότητα ενόσω κοιμόμαστε.

Η συνέπεια ήταν εθελοντές που εκτίθεντο σε αυτόν, να περνούν λιγότερη ώρα στο στάδιο REM του ύπνου, κατά το οποίο αναπτύσσονται τα όνειρα.

Ο ροζ θόρυβος (pink noise) μιμείται φυσικούς ήχους, όπως το θρόισμα των φύλλων και τα κύματα που σκάνε απαλά στην ακρογιαλιά. Αν και όλ’ αυτά ακούγονται πολύ ευχάριστα και χαλαρωτικά, ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως φαίνεται δεν έχει αναπτυχθεί για να ακούει κάθε νύχτα ήχους.

Ο ύπνος REM είναι σημαντικός για την εδραίωση της μνήμης, τη ρύθμιση των συναισθημάτων και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Επομένως «οτιδήποτε τον διαταράσσει μπορεί να είναι επιβλαβές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Mathias Basner, καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής του Τομέος Ύπνου & Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαιτέρως σημαντικός για τα παιδιά, πρόσθεσε. Και αυτό διότι αφ’ ενός ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσεται. Αφ’ ετέρου, όταν κοιμούνται περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο στάδιο REM του ύπνου απ’ ό,τι οι ενήλικες.

Αναγκαία για πολλούς ανθρώπους

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sleep. Όπως γράφουν οι ερευνητές, σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού αναγκάζεται να αναζητά τρόπους για να μειώσει τους περιβάλλοντες θορύβους όταν κοιμάται. Οι άνθρωποι αυτοί κατοικούν σε πόλεις με υψηλά επίπεδα ηχορρύπανσης, που διαταράσσει τον ύπνο τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να μην υπερβαίνει η νυχτερινή ηχορρύπανση από τα οχήματα τα 40-45 db (ντεσιμπέλ), για να αποτραπεί η διαταραχή του ύπνου. Εν τούτοις, πρόσφατη ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA) έδειξε ότι το 16% του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθενται σε επίπεδα 50 db και πάνω. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 72 εκατομμύρια ανθρώπους.

Επιπλέον, άλλα 4,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υφίστανται σοβαρή διαταραχή του ύπνου λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης στην ηχορρύπανση των οχημάτων. Η διαταραχή αυτή μακροπρόθεσμα έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία, αφού πλήττει την καρδιομεταβολική υγεία.

Μοιραία λοιπόν η χρήση βοηθημάτων που μειώνουν την έκθεση στους ήχους είναι αναγκαία για πολλούς ανθρώπους. Ο ροζ θόρυβος είναι κάτι που πολλοί χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ωτοασπίδες επίσης είναι δημοφιλείς.

Η νέα μελέτη

Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 25 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 21 έως 41 ετών. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 28,5 χρόνια και οι επτά ήσαν άνδρες.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να κοιμηθούν επί επτά βραδιές σε ένα εργαστήριο ύπνου, όπου υποβάλλονταν σε πολυυπνογραφία (μελέτη ύπνου). Κατ’ αυτήν, καταγράφονται οι σωματικές και εγκεφαλικές λειτουργίες ενόσω κοιμόμαστε.

Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, ο ροζ θόρυβος ήταν κάτι στο οποίο θα εκτίθεντο για πρώτη φορά.

Οι εθελοντές κοιμόντουσαν υπό διαφορετικές συνθήκες, που συμπεριλάμβαναν:

  • Έκθεση σε νυκτερινή ηχορρύπανση (93 φορές στη διάρκεια της μελέτης). Η έντασή της κυμαινόταν από 45 έως 65 db (μέχρι τον ήχο των αεροπλάνων)
  • Έκθεση σε ροζ θόρυβο εντάσεως 40 ή 50 db
  • Χρήση ωτοασπίδων
  • Συνδυασμό των ανωτέρω

Κάθε πρωί οι εθελοντές συμπλήρωναν τεστ αξιολόγησης των νοητικών λειτουργιών τους. Υποβάλλονταν επίσης σε καρδιαγγειακές εξετάσεις και συμπλήρωναν ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο ροζ θόρυβος επηρέαζε σημαντικά το στάδιο REM του ύπνου. Όταν έφτανε στα 50 db, μείωνε τη διάρκειά του κατά σχεδόν 19 λεπτά. Αντίστοιχα, η έκθεση των εθελοντών στον θόρυβο των αεροπλάνων μείωνε τη διάρκεια αυτή κατά 23 λεπτά.

Όταν ο ροζ θόρυβος συνδυαζόταν με δυνατή νυκτερινή ηχορύπανση, επηρεαζόταν επίσης ο βαθύς ύπνος. Επιπλέον, οι εθελοντές περνούσαν 15 λεπτά περισσότερα ξύπνιοι.

Οι εθελοντές κοιμόντουσαν επίσης πιο ελαφριά, ξυπνούσαν συχνότερα και είχαν γενικώς χειρότερο ύπνο όταν εκτίθεντο στον ροζ θόρυβο ή στην δυνατή νυκτερινή ηχορύπανση.

Οι επιπτώσεις αυτές, όμως, εξαφανίζονταν όταν οι εθελοντές φορούσαν ωτοασπίδες.

«Σε αντίθεση με τον ροζ θόρυβο, οι ωτοασπίδες απεδείχθησαν αποτελεσματικές στην μείωση των επιπτώσεων της νυκτερινής ηχορύπανσης», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Και συνιστούν να αποφεύγουμε τον ροζ θόρυβο γενικώς και αορίστως για να κοιμηθούμε. Πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί αν και σε ποιο επίπεδο θα μπορούσε να είναι βοηθητικός, διευκρινίζουν.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Baduanjin: Η αρχαία κινεζική μέθοδος που μειώνει την αρτηριακή πίεση όσο τα φάρμακα

Η τεχνική συνδυάζει αργές, δομημένες κινήσεις, με βαθιές ανάσες και διαλογισμό. Πόσο ωφελεί τους ασθενείς. Μία αρχαία κινεζική πρακτική που εξασκεί το νου και το σώμα μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση σχεδόν όσο και τα αντιυπερτασικά φάρμακα ή ένα πρόγραμμα γρήγορης βάδισης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η πρακτική λέγεται baduanjin και αποτελείται από

Άριελ Κωνσταντινίδη: Ο ξέφρενος χορός σε νυχτερινή της έξοδο

Η Άριελ Κωνσταντινίδη ζει την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της καθώς έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και απέκτησε άλλο ένα παιδάκι. Η όμορφη ηθοποιός παρά το γεγονός ότι πλέον οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μιας και έχει να μεγαλώσει άλλο ένα παιδί, δεν χάνει στιγμή το κέφι της και προσπαθώντας να τα προλάβει όλα

Άντζελα Γκερέκου – Μαρία Βοσκοπούλου: Η matchy matchy εμφάνιση μαμάς

Η Άντζελα Γκερέκου και η κόρη της Μαρία Βοσκοπούλου είναι πάρα πολύ δεμένες, ιδίως μετά και τον θάνατο του Τόλη Βοσκόπουλου.

Ο Τίμοθι Μπάσφιλντ δήλωσε αθώος στο δικαστήριο για τις τέσσερις κατηγορίες σεξουαλικής επαφής με ανήλικο

Ο 68χρονος ηθοποιός κατηγορείται ότι άγγιξε δύο παιδιά στα γυρίσματα σειράς

Η Χίλαρι Νταφ δήλωσε ότι επιτέλους κατανοεί το σεξ και «δεν είναι έτοιμη να τη βγάλουν στο περιθώριο»

Στη δεκαετία των 20 το σεξ δεν ήταν πάντα απολαυστικό, πρόσθεσε η τραγουδίστρια

Η Μία Γκοθ, εν διαστάσει σύζυγος του Σάια ΛαΜπεφ, ελπίζει να τον δει σε κέντρο απεξάρτησης μετά τη σύλληψή του για ξυλοδαρμό

Η Μία Γκοθ, εν διαστάσει σύζυγος του Σάια ΛαΜπεφ, ελπίζει να τον δει σε κέντρο απεξάρτησης μετά τη σύλληψή του για ξυλοδαρμό Η Μία Γκοθ, εν διαστάσει σύζυγος του Σάια ΛαΜπεφ, ελπίζει να τον δει σε κέντρο απεξάρτησης μετά τη σύλληψή του για ξυλοδαρμό Ο ηθοποιός κατηγορείται για δύο βίαια περιστατικά σε μπαρ Την ελπίδα

Γιώργος Αλκαίος: Πήρα χάπια για δύο εβδομάδες, με τρέλαναν, τα σταμάτησα και έκανα φίλη μου την κατάθλιψη

Ο άνθρωπος γεννιέται µε κατάθλιψη, συμπλήρωσε ο τραγουδιστής

Συγκινεί ο Στάθης Σχίζας: «15 χρόνια ταλαιπωρείται, στην αρχή το είχαμε πάρει λίγο αψήφιστα»

Ο Στάθης Σχίζας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης στο περιοδικό ΟΚ! και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσα σε πολλά, μάλιστα, ο επιχειρηματίας και νικητής του Survivor μίλησε από καρδιάς για το πρόβλημα υγείας του πατέρα του και την δική του υποστήριξη σ’ αυτό. Όπως έχεις πει, ο πατέρας σου πολλά χρόνια

The Wrecking Crew: O Jason Momoa και o Dave Bautista «διαλύουν» το box office

Αν αναρωτιέσαι πώς θα έμοιαζε η απόλυτη “κινηματογραφική τεστοστερόνη” αναμεμειγμένη με άφθονο χιούμορ και τροπικά vibes, η απάντηση βρίσκεται στη νέα ταινία “The Wrecking Crew”. Ο Jason Momoa και ο Dave Bautista, δύο από τους πιο πληθωρικούς action-movie stars της εποχής μας, ενώνονται σε μια buddy-cop περιπέτεια που θυμίζει τις χρυσές εποχές των Bad Boys

Ο Μπραντ Πιτ γυρίζει ταινιά στην Ύδρα και στα διαλείμματα από τις λήψεις τρώει τα φημισμένα αμυγδαλωτά του νησιού

Η Ύδρα ζει και αναπνέει σε ρυθμούς Χόλιγουντ καθώς ο Μπραντ Πιτ βρίσκεται στο νησί για τις ανάγκες των γυρισμάτων της νέας του ταινίας. Το μέρος εχει μεταμορφωθεί σε κινηματογραφικό σκήνικο και τα σοκάκια εχουν κατακλυστεί από εκατοντάδες συντελεστές και κομπάρσους.  Ο διεθνής αστέρας ωστόσο φαίνεται να έχει δείξει ιδιαίτερη αδυναμία στα φημισμένα αμυγδαλωτά της Ύδρας, τα

Muhammara

ΥΛΙΚΑ 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές (ψητές & καθαρισμένες) 1 φλιτζάνι καρύδια 1–2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη ή ψίχα ψωμιού 1 σκελίδα σκόρδο 2–3 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. πελτές ντομάτας 1 κ.σ. χυμός λεμονιού 1 κ.γ. πάπρικα ή μπούκοβο 1 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά) 1–2 κ.γ. μελάσα ροδιού (αν υπάρχει) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ψήνουμε τις κόκκινες πιπεριές μέχρι

Ζεστό ντιπ με αγκινάρες και σπανάκι

ΥΛΙΚΑ 200 γρ. σπανάκι φρέσκο ή κατεψυγμένο (καλά στραγγισμένο) 200 γρ. καρδιές αγκινάρας σε βάζο ή κονσέρβα, ψιλοκομμένες 200 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου 120 γρ. κρέμα γάλακτος 80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 120 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 1–2 κ.σ. ελαιόλαδο Αλάτι και λευκό πιπέρι Μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Ζεσταίνουμε