ΥΛΙΚΑ
Για τη γέµιση:
2 κονσέρβες Bondu- Texas Mix 425 ml
2 κονσέρβες Bondu- Κόκκινα φασόλια 212 ml
1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωµένες
1 κόκκινη πιπεριά, κοµµένη σε µικρούς κύβους
1 φρέσκο τσίλι (προαιρετικά), ψιλοκοµµένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντοµάτας
1 κ.γ. κύµινο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
½ κ.γ. τσίλι σε σκόνη ή flakes (ή κατά γούστο)
100 ml ζωµός λαχανικών
Αλάτι & πιπέρι
Για τη ζύµη:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. φυτική µαργαρίνη ή βούτυρο
200 ml νερό (περίπου)
1 κ.σ. µηλόξιδο
Για ψήσιµο / τηγάνισµα:
Λίγο φυτικό γάλα ή νερό για άλειµµα
Ελαιόλαδο (αν τηγανιστούν)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιµασία γέµισης: Στραγγίζουµε το Mexico Mix και τα kidney beans. Σε µεγάλο τηγάνι σοτάρουµε το κρεµµύδι και την πιπεριά µε το ελαιόλαδο για 3–4 λεπτά. Προσθέτουµε το σκόρδο, το τσίλι, τον πελτέ και τα µπαχαρικά και σοτάρουµε για 1 λεπτό να βγουν τα αρώµατα. Ρίχνουµε το Mexico Mix, τα kidney beans και τον ζωµό. Μαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για 10 λεπτά, µέχρι να δέσει η γέµιση. Αφήνουµε να κρυώσει πριν τη χρήση.
Προετοιµασία ζύµης: Ανακατεύουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε µπολ. Προσθέτουµε τη µαργαρίνη και την τρίβουµε µε τα δάχτυλα µέχρι να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουµε το ξίδι και το νερό σταδιακά, µέχρι να έχουµε µια λεία, εύπλαστη ζύµη. Τυλίγουµε σε µεµβράνη και αφήνουµε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.
Πλάσιµο empanadas: Ανοίγουµε τη ζύµη σε πάχος περίπου 3 mm και κόβουµε δίσκους διαµέτρου 10–12 cm. Τοποθετούµε 1 γεµάτη κουταλιά γέµισης στο κέντρο κάθε δίσκου. Διπλώνουµε στη µέση και κλείνουµε καλά πιέζοντας τις άκρες µε πιρούνι ή στρίβοντάς τις. Αλείφουµε την επιφάνεια µε λίγο φυτικό γάλα ή νερό.
Ψήσιµο ή τηγάνισµα: Ψήσιµο: 180 °C για 20–25 λεπτά, µέχρι να ροδίσουν. Τηγάνισµα: σε ζεστό λάδι (170 °C) για 3–4 λεπτά από κάθε πλευρά µέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρισµα: Σερβίρουµε ζεστές ή σε θερµοκρασία δωµατίου. Συνοδεύουµε µε salsa, guacamole ή πικάντικο dip.