Έκζεμα: Πότε φταίνε οι ορμόνες για τις εξάρσεις – Γιατί υποφέρουν περισσότερο οι γυναίκες

Date:

Η ατοπική δερματίτιδα, ή έκζεμα, είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που στις γυναίκες προκαλεί ξηρό, κνησμώδες και φλεγμονώδες δέρμα.

Διακυμάνσεις αναλόγως των ορμονικών επιπέδων του οργανισμού παρουσιάζουν τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας – ή αλλιώς έκζεμα. Οι γυναίκες συχνά παρουσιάζουν επιδείνωση της δερματοπάθειας λίγες ημέρες πριν από τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αλλά και κατά την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση.

Μια συστηματική ανασκόπηση 16 μελετών σχετικά με τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ατοπική δερματίτιδα, που πραγματοποιήθηκε από το University Hospitals Dorset NHS Foundation Trust και δημοσιεύθηκε διαδικτυακά πριν λίγες ημέρες στο Clinical and Experimental Dermatology, διαπίστωσε ότι οι προεμμηνορροϊκές εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας είναι συχνές μεταξύ των γυναικών.

Όλες οι μελέτες που περιλήφθηκαν σε αυτήν ανέφεραν επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως – στο 13,5% – 50% των συμμετεχουσών σε αυτές τα συμπτώματα χειροτέρευσαν. Η επιδείνωση ήταν συχνότερη και εντονότερη σε νεότερες ηλικίες, σε άτομα με αλλεργίες, με υψηλότερα επίπεδα συνολικής ανοσοσφαιρίνης Ε. Σύμφωνα με τα ευρήματα ύφεση άρχισε να παρατηρείται μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

«Η ατοπική δερματίτιδα, μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη φλεγμονή, επηρεάζεται από τις ορμόνες του φύλου. Η επίδρασή τους ποικίλλει μεταξύ ανδρών και γυναικών –  οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να την αναπτύξουν μετά την εφηβεία, σε σύγκριση με τους άνδρες που έχουν υψηλότερο ποσοστό πριν από αυτήν. Η τεστοστερόνη φαίνεται να καταστέλλει τα κύτταρα Th2 που συνδέονται με την πάθηση, ενώ οι γυναικείες ορμόνες ενισχύουν τη δραστηριότητά τους. 

Η επιδείνωση αποδίδεται και στην αυξημένη διαπερατότητα του δέρματος, τις αλλαγές στα νευροπεπτίδια του δέρματος που διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος και άλλους παράγοντες», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, ή έκζεμα, είναι μια χρόνια δερματική πάθηση που στις γυναίκες προκαλεί ξηρό, κνησμώδες και φλεγμονώδες δέρμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δερματικό εξάνθημα, ξηρή ή σκασμένη επιδερμίδα, έντονη φαγούρα, κόκκινες καφέ ή γκρι κηλίδες και μερικές φορές μικρά, γεμάτα υγρό εξογκώματα. Το εξάνθημα μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος και να είναι πιο εμφανές σε ορισμένες περιοχές, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Το σκασμένο και τραχύ δέρμα είναι πιο ευάλωτο σε βακτηριακές ή ιογενείς λοιμώξεις.

Η χρόνια φύση της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία.

Ορμονικές αλλαγές και ατοπική δερματίτιδα

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν έκζεμα και οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών είναι ένας από αυτούς. Οι ορμόνες επηρεάζουν δύο τύπους ανοσοκυττάρων, τα κύτταρα Th1 και τα Th2. Τα κύτταρα Th2 έχουν συνδεθεί με αλλεργικές αντιδράσεις και με το έκζεμα.

Ορισμένες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη δραστηριότητα των Th2, ενώ τα ανδρογόνα να τη μειώσουν. Καθώς τα επίπεδα αυτών των ορμονών δεν είναι σταθερά αλλά αλλάζουν, παρατηρούνται αντίστοιχες αλλαγές στα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας.

Οι ορμόνες που συχνά επιδεινώνουν το έκζεμα, τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, είναι γυναικείες. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το έκζεμα είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Περίοδοι με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις

Πέραν του εμμηνορρυσιακού κύκλου, που παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου, λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων και της ραγδαίας αύξησης της προγεστερόνης, έντονες ορμονικές διακυμάνσεις στις γυναίκες συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, στο σώμα υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων Th2, ενώ κατά την εμμηνόπαυση τα επίπεδα τόσο της προγεστερόνης όσο και των οιστρογόνων μειώνονται. Ενώ αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δραστηριότητα των ανοσοκυττάρων Th2 και σε ύφεση των συμπτωμάτων, η πτώση των οιστρογόνων προκαλεί ξηρότερο δέρμα, αλλαγές στο μικροβίωμα του δέρματος και βραδύτερη αποκατάσταση των δερματικών βλαβών – αλλαγές που μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα τους εκζέματος.

«Πολλές από τις εξάρσεις της πάθησης οφείλονται σε φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις. Ο έλεγχος και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων δεν σχετίζεται με την εξισορρόπηση των ορμονών  αλλά με τους τρόπους διαχείρισης αυτών», συνεχίζει.

Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πάθηση είναι επίμονη και ανθεκτική στη θεραπεία και για τον έλεγχο των συμπτωμάτων απαιτείται υπομονή και χρόνος. Εκτός από την τακτική ενυδάτωση του δέρματος, υπάρχουν διάφορα φάρμακα που ηρεμούν τον κνησμό και ελέγχουν τη φλεγμονή. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς της καλσινευρίνης. Συστήνονται επίσης φάρμακα για την καταπολέμηση της λοίμωξης και αντιισταμινικά. Εκτός από την από του στόματος αγωγή, σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται ενέσιμη χορήγηση φαρμάκων.

Η φωτοθεραπεία, είτε από μόνη της είτε σε συνδυασμό με φάρμακα, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική για την ύφεση των συμπτωμάτων. Αποτελεί μια χρήσιμη θεραπευτική επιλογή που μειώνει τη φλεγμονή και τα άλλα συμπτώματα, όπως κνησμό και ερυθρότητα με την ελεγχόμενη εφαρμογή υπεριώδους (UV) φωτός σε συγκεκριμένα και ασφαλή μήκη κύματος.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος φωτοθεραπείας χρησιμοποιεί στενής ζώνης υπεριώδη ακτινοβολία Β (NB-UVB), αλλά  μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA), η οποία διατίθεται σε μερικές διαφορετικές μορφές, ή ο συνδυασμός και των δύο. Η φωτοθεραπεία βοηθά στο έκζεμα καταστέλλοντας τα υπερδραστήρια ανοσοκύτταρα στο δέρμα, τα οποία είναι αυτά που πυροδοτούν μεγάλο μέρος της φλεγμονής που συνδέεται με την ασθένεια.

«Το θεραπευτικό πλάνο εξατομικεύεται, αφού ληφθεί υπόψη ο τύπος του δέρματος, ο τύπος και ο αριθμός των προηγούμενων θεραπειών, η ύπαρξη άλλων παθήσεων και η λήψη άλλων φαρμάκων.

Η έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της θεραπείας μπορεί να ελαχιστοποιήσει τη συστηματική φλεγμονή, ενδεχομένως αποτρέποντας την «ατοπική πορεία» και μειώνοντας το ψυχοκοινωνικό βάρος της νόσου», καταλήγει ο δρ Στάμου.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μητρικός θηλασμός: Πώς το μητρικό γάλα «προσαρμόζεται» στις ανάγκες του μωρού και προστατεύει μαμά και παιδί

Γιατί η επιστήμη θεωρεί τον θηλασμό μια δυναμική ασπίδα προστασίας που δεν μπορεί να αντιγραφεί στο εργαστήριο. Ο μητρικός θηλασμός, τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες,  αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την ιδανική διατροφή για το βρέφος. Προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντισώματα για την ανάπτυξη και προστασία του από λοιμώξεις. Επιπλέον, ενισχύει

Καρκίνος του παγκρέατος: Νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης τον ανιχνεύει πολλούς μήνες πριν εμφανιστεί

Ανίχνευσε τον καρκίνο στο πιο πρώιμο δυνατό στάδιο (στάδιο 0) κατά μέσον όρο 475 ημέρες πριν γίνει εμφανής. Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο του παγκρέατος πολύ καιρό πριν γίνει εμφανής ο όγκος, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως το μοντέλο που ανέπτυξαν μπορεί να διακρίνει

Καθιστική ζωή: Η γυμναστική δεν αρκεί για να μας «σώσει» – Τι πρέπει να κάνουμε

Η καθιστική ζωή είναι το «κάπνισμα» της σύγχρονης εποχής και όπως φαίνεται, μια συνδρομή στο γυμναστήριο δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που μας προκαλεί. Πολλοί άνθρωποι περνούν πλέον έως και δέκα ώρες την ημέρα καθισμένοι σε γραφεία, σε συσκέψεις ή μπροστά σε οθόνες. Μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, ακόμη και αναπόφευκτο, αλλά ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η

Εμβόλια ενηλίκων: Η «αόρατη ασπίδα» προστασίας σε κάθε στάδιο ζωής

Τα εμβόλια παραμένουν βασικό εργαλείο πρόληψης και στην ενήλικη ζωή, προστατεύοντας από λοιμώξεις και συμβάλλοντας στη διατήρηση της δημόσιας υγείας. Πολλές φορές ο εμβολιασμός αντιμετωπίζεται ως κάτι που ολοκληρώνεται στην παιδική ηλικία. Σαν ένα κεφάλαιο που «κλείνει» νωρίς στη ζωή μας. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη απέχει από την πραγματικότητα. Η ανάγκη για προστασία από λοιμώδη

Γρίπη των πτηνών και των χοίρων: 13 κρούσματα σε ανθρώπους τους πρώτους μήνες του 2026

Τι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα. Δεκατρείς άνθρωποι σε τέσσερις χώρες του κόσμου διαγνώσθηκαν με γρίπη των πτηνών ή γρίπη των χοίρων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται ένα παιδί από το Μπαγκλαντές που πέθανε από τον ιό Η5Ν1

Καρκίνος: ΕΕ – Ανισότητες στη φροντίδα της νόσου, συνδέονται με διαφορετικές πιθανότητες επιβίωσης

Η έκθεση του ΟΟΣΑ (2026) καταγράφει σημαντικές διαφορές στην πρόσβαση, την ποιότητα και τα αποτελέσματα της φροντίδας του καρκίνου στην Ευρώπη, οι οποίες συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου. Ο καρκίνος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2024 εκτιμάται ότι περίπου πέντε άτομα διαγιγνώσκονταν με καρκίνο κάθε λεπτό στις 27

ΠΟΥ: Δεύτερη η Ελλάδα στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και τρίτη στην υπερβαρότητα

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Τροφή για Δράση» Ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας 7-9 ετών στην Ευρώπη είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά, καταλαμβάνοντας τη 2η

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκωδικοποιεί την εμμηνόπαυση: Γιατί δεν γερνούν όλα τα όργανα το ίδιο;

Επιστήμονες δημιούργησαν έναν λεπτομερή χάρτη που αποκαλύπτει πώς αλλάζει το γυναικείο σώμα σε μοριακό επίπεδο, ανοίγοντας τον δρόμο για εξατομικευμένες θεραπείες. Είναι ευρέως γνωστό ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί έναν κεντρικό σταθμό στη ζωή της γυναίκας. Ωστόσο, οι βαθύτερες επιπτώσεις της στο αναπαραγωγικό σύστημα, παρέμεναν, μέχρι σήμερα, εν μέρει αχαρτογράφητες. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην εγκυμοσύνη εμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη του μωρού

Τα μωρά που εκτίθενται σε υψηλές ποσότητες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μήτρα, εμφανίζουν πιο αργά σημάδια ανάπτυξης στους 18 μήνες από εκείνα που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα Τα μωρά που εκτίθενται σε ατμοσφαιρική ρύπανση (σε υψηλά επίπεδα) κατά τη διάρκεια της κύησης εμφανίζουν πιο αργή γλωσσική και κινητική ανάπτυξη στους πρώτους 18 μήνες ζωής. Αυτό προκύπτει από μελέτη

11 μορφές καρκίνου αυξάνονται στους νέους, αναφέρουν οι επιστήμονες – Ποιοι είναι

Τι έδειξε η ανάλυση των δεδομένων από τα μητρώα καρκίνου της Αγγλίας. Ποιες είναι συχνότερες. Όλοι έχουμε ακούσει ότι ο καρκίνος αναπτύσσεται ολοένα συχνότερα σε νεαρές ηλικίες. Τώρα, μια νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι αυτό δεν αφορά μόνον τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που έχει λάβει τη μεγαλύτερη δημοσιότητα. Οι μορφές της νόσου που αυξάνονται ακόμα

Παχυσαρκία: Εγκρίθηκε στον Καναδά το πρώτο γενόσημο και πολύ φθηνότερο Ozempic

Είναι το πρώτο «αντίγραφο» της σεμαγλουτίδης που εγκρίνεται στην G7. Υπό αξιολόγηση και άλλα γενόσημα. Την πρώτη γενόσημη σεμαγλουτίδη, η οποία είναι εξίσου αποτελεσματική αλλά πολύ φθηνότερη από την πρωτότυπη, ενέκρινε ο οργανισμός φαρμάκων του Καναδά. Όπως ανακοίνωσε το Health Canada, η έγκριση βασίσθηκε στην αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων που υπέβαλλε η ινδική εταιρεία που