Πότε δεν πρέπει να ωθεί τον αέρα πάνω μας και τι ισχύει για τα παγάκια και τη σωματική θερμοκρασία.
Ένας ανεμιστήρας μπορεί να είναι ό,τι πρέπει για να αισθανθούμε λίγη δροσιά στον καύσωνα, ιδίως όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα να καίμε το κλιματιστικό όλο το 24ωρο.
Μολονότι όμως οι ανεμιστήρες δημιουργούν αίσθηση δροσιάς, έχουν κι αυτοί τα όριά τους. Και αυτό διότι δεν μειώνουν ουσιωδώς την σωματική θερμοκρασία, αναφέρουν ειδικοί από την περιφερειακή υγειονομική Αρχή του Βανκούβερ (Vancouver Coastal Health), στον Καναδά.
Όπως εξηγούν, ο ανεμιστήρας δεν δροσίζει τον αέρα. Επομένως σε περιόδους καύσωνα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως η κύρια πηγή δροσίσματος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε μη κλιματιζόμενο χώρο. Οι ομάδες αυτές πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται σε δροσερό, ασφαλή χώρο, τονίζουν μετ’ επιτάσεως. Και εξηγούν πως αυτές οι ομάδες είναι:
- Όσοι εργάζονται σε θερμό περιβάλλον
- Οι έγκυοι
- Τα νήπια και τα μικρά παιδιά
- Οι ηλικιωμένοι
- Όσοι ζουν μόνοι
- Όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθεια, αναπνευστική πάθηση)
- Όσοι πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας (π.χ. κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αγχώδη διαταραχή, χρήση ουσιών)
- Όσοι έχουν μειωμένη κινητικότητα
Τι μπορεί να προσφέρει ο ανεμιστήρας
Ο ανεμιστήρας μπορεί να μειώσει λίγο τη σωματική θερμοκρασία στους νέους και υγιείς. Παρέχει επίσης αίσθημα δροσιάς όταν η θερμοκρασία σε έναν χώρο είναι σχετικά ανεκτή.
Ωστόσο μία από τις καλύτερες λειτουργίες του είναι η προώθηση του δροσερού αέρα. Αυτό μπορεί να συμβεί τις ώρες που η θερμοκρασία στους υπαίθριους χώρους είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι στους εσωτερικούς (ο ανεμιστήρας φέρνει π.χ. δροσερό αέρα μέσα στο σπίτι).
Ο ανεμιστήρας μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους έχουν κλιματιστικό σε ένα σημείο και χρειάζονται προώθηση του δροσερού αέρα σε άλλο.
Όταν όμως η περιβαλλοντική θερμοκρασία είναι η ίδια ή υψηλότερη με εκείνη του εσωτερικού χώρου, η χρήση του ανεμιστήρα θα εντείνει τη ζέστη. Και όταν το σπίτι ή το γραφείο είναι πολύ ζεστό, απλώς ωθεί τον ήδη θερμό αέρα στο σώμα μας.
Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται όταν η θερμοκρασία εντός ενός κλειστού χώρου είναι υψηλή (35 βαθμοί Κελσίου και πάνω). Και αυτό διότι υπάρχει κίνδυνος ο ζεστός αέρας να αυξήσει την θερμοκρασία του σώματος.
Η τοποθέτηση μπουκαλιών με παγωμένο νερό ή ενός μπωλ με πάγο μπροστά στον ανεμιστήρα, μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της δροσιάς. Ούτε με αυτό τον τρόπο, όμως, μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τη σωματική θερμοκρασία.
Οι ειδικοί τονίζουν πως ασφαλώς είναι σημαντικό να αισθανόμαστε άνετα. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να κατανοούμε τα δυνητικά οφέλη και τους περιορισμούς που έχουν οι ανεμιστήρες.
Το ψέκασμα με νερό
Για να δροσίσουμε το σώμα μας, οι ειδικοί συνιστούν να ψεκάζουμε το δέρμα μας με νερό, να φοράμε βρεγμένα ρούχα και να κάνουμε δροσερά ντους. Αν μετά το ψέκασμα στέκεστε μπροστά στον ανεμιστήρα, θα αισθανθείτε έντονο αίσθημα δροσιάς.
Η δροσιά αυτή μπορεί να βοηθήσει τους υγιείς εφήβους και ενήλικες. Δεν μπορεί όμως να μειώσει αρκετά την σωματική θερμοκρασία στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, σπεύδουν να διευκρινίσουν οι ειδικοί.
Και αυτό διότι πολλοί (π.χ. ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά κ.λπ.) έχουν εγγενώς μειωμένη ικανότητα να ρυθμίζουν τη σωματική θερμοκρασία τους. Μπορεί λοιπόν να αποκομίσουν ψευδές αίσθημα ασφάλειας όταν κάθονται με βρεγμένο δέρμα και αγκαλιά με τον ανεμιστήρα σε πολύ ζεστό χώρο.
Ο ανεμιστήρας οροφής επίσης αυξάνει την άνεση που νιώθουμε όταν ο αέρας στον χώρο που βρισκόμαστε είναι πιο δροσερός από το δέρμα μας. Ούτε αυτός ενδείκνυται όμως σε χώρους με θερμοκρασία πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου.
Όπως, δε, ισχύει για τους επιτραπέζιους/επιδαπέδιους ανεμιστήρες, έτσι και αυτοί της οροφής δεν ρίχνουν την θερμοκρασία του αέρα. Συνεπώς δεν μπορεί να είναι η κύρια πηγή δροσίσματος ειδικά των ευάλωτων ανθρώπων.
Φωτογραφία: iStock