ΥΛΙΚΑ (Για 4 burritos)
Για τα burritos:
4 μεγάλες τορτίγιες (λευκές ή ολικής)
4 μεγάλα φύλλα μαρούλι
1/2 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια
1/2 αγγούρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. χυμός λεμονιού ή λάιμ
Αλάτι, πιπέρι
Για τη σάλτσα γιαουρτιού με αρωματικά:
1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι (π.χ. πρόβειο ή 2%)
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.σ. άνηθος ή δυόσμος φρέσκος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
100 γρ. τριμμένο ημίσκληρο τυρί (π.χ. gouda, cheddar) για πιο πλούσιο αποτέλεσμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ αναμείξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το αγγούρι, το κόκκινο κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να σταθεί 5-10 λεπτά.
Ανακατέψτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα γιαουρτιού μέχρι να γίνει λεία. Δοκιμάστε και διορθώστε τη γεύση.
Τοποθετήστε τις τορτίγιες σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Ψήστε στους 200°C για 10–12 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά. Εναλλακτικά, ψήστε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο 2–3 λεπτά ανά πλευρά.
Απλώστε κάθε τορτίγια σε καθαρή επιφάνεια. Τοποθετήστε πρώτα ένα φύλλο από μαρούλι, από πάνω 2-3 κ.σ. σαλάτα ντομάτας, 1-2 κ.σ. γιαουρτοσάλτσα και (προαιρετικά) λίγο τυρί.
Διπλώστε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίξτε σε σφιχτό ρολό.
Σερβίρεται ζεστό εξωτερικά, με δροσερή γέμιση στο εσωτερικό.