Για κάποιους η δυσανεξία στη γλουτένη είναι ψυχολογική, δείχνει νέα μελέτη

Date:

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να είναι μόνο στο μυαλό ορισμένων ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πειράματος μικρής κλίμακας.

Άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανέφεραν χειρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μιας μπάρας δημητριακών, παρόλο που η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη ή σιτάρι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκαν στις 21 Ιουλίου στο περιοδικό The Lancet Gastroenterology and Hepatology.

Τα συμπτώματά τους μετά την κατανάλωση μιας μπάρας χωρίς γλουτένη ήταν παρόμοια με αυτά που παρουσίασαν μετά την κατανάλωση μπάρας δημητριακών που περιείχε γλουτένη ή ολικής αλέσεως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Αυτό υποδηλώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις, είναι οι υποδείξεις και οι πεποιθήσεις, και όχι τα ίδια τα συστατικά, που μπορεί να προκαλούν τα γαστρεντερικά συμπτώματα των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Δεν έχουν δυσανεξία στη γλουτένη όλοι οι ασθενείς που πιστεύουν ότι πραγματικά έχουν», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο ανώτερος ερευνητής Δρ Premysl Bercik, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.

«Μερικοί έχουν πράγματι ευαισθησία σε αυτήν την πρωτεΐνη των τροφίμων, αλλά για πολλούς άλλους, είναι η ίδια η πεποίθηση που προκαλεί τα συμπτώματά τους και τις επακόλουθες επιλογές τους να αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη», συνέχισε.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα σε ορισμένα άτομα που είναι αλλεργικά στην πρωτεΐνη ή στα οποία προκαλεί μια ανοσολογική αντίδραση που μπορεί να βλάψει το έντερο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Harvard T.H. Chan.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές προσέλκυσαν 28 ασθενείς με διαγνωσμένο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν βελτιωθεί όταν ακολούθησαν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Σε ένα εργαστηριακό πείραμα, σε κάθε άτομο δόθηκε μια μπάρα δημητριακών για να φάει σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Οι τρεις μπάρες ήταν διαφορετικές: η μία περιείχε γλουτένη, η άλλη σιτάρι και η τρίτη δεν περιείχε κανένα από τα δύο.

Ο αριθμός των ατόμων που ένιωσαν χειρότερα μετά την κατανάλωση της μπάρας δημητριακών ήταν ο ίδιος και για τους τρεις τύπους μπάρας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μετά από κάθε σνακ, 26 από τους 28 συμμετέχοντες ανέφεραν χειρότερα γαστρεντερικά συμπτώματα, ακόμη και όταν η μπάρα δεν περιείχε γλουτένη και σιτάρι.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αυτό που οι ερευνητές αποκαλούν «φαινόμενο nocebo», όπου οι αρνητικές προσδοκίες από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά σωματικά συμπτώματα, είπε ο Bercik.

Συγκεκριμένα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές κοινότητες μπορεί να τροφοδοτούν την ιδέα ότι η γλουτένη είναι επιβλαβής, παρόλο που μπορεί να μην είναι η πραγματική αιτία των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σε ορισμένους ασθενείς, τόνισε.

Ορισμένοι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί επίσης να αισθάνονται ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι ένας τρόπος να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασής τους, αντί να αισθάνονται αβοήθητοι.

Ο Bercik ανέφερε επίσης ότι η συνέχιση της δίαιτας χωρίς γλουτένη μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς μια πρακτική μέθοδο για να προσπαθήσουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους, παρόλο που αυτό σημαίνει περιττούς διατροφικούς περιορισμούς.

Στην πραγματικότητα, πολλοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη δεν άλλαξαν τις πεποιθήσεις τους ή τη διατροφή τους, ακόμη και αφού τους είπαν αργότερα ποια μπάρες προκαλούσαν τα γαστρεντερικά τους συμπτώματα, είπαν οι ερευνητές.

Μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και καθοδήγηση για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι να ξεπεράσουν τις εμμονές τους με τη γλουτένη, είπε ο Bercik.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επαληθευτούν αυτά τα ευρήματα σε μεγαλύτερες ομάδες ατόμων και να προσδιοριστεί γιατί οι πεποιθήσεις σχετικά με τη γλουτένη μπορεί να προκαλούν ορισμένα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]

Έχετε χοληστερίνη; Πόσο την επηρεάζουν στ’ αλήθεια τα αυγά, σύμφωνα με νέα μελέτη

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοφία Βογιατζάκη: “Στα προσωπικά μου είμαι δέσμια όλων των φόβων μου”

Σοφία Βογιατζάκη: «Στα προσωπικά μου είμαι δέσμια όλων των φόβων μου» "Είμαι τόσο αντιφατική, στα προσωπικά μου είμαι πολύ κλειστή και δειλή" εξομολογείται η Σοφία Βογιατζάκη. Προτού επανέλθει στη διπλή θεατρική της υποχρέωση και την φετινή σεζόν, η Σοφία Βογιατζάκη έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα On Time και τη δημοσιογράφο Σίσσυ Μενεγάτου. Ανάμεσα σε άλλα, η

Μαρία Κορινθίου: “Πριν από έναν χρόνο το είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου”

"Ένα πράγμα της σιγοψιθυρίσα... Η αποστολή που είχες, την ολοκλήρωσες, τα κατάφερες" αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Κορινθίου.

Ozzy Osbourne: Οι Black Sabbath και η metal σκηνή αποχαιρετούν τον θρυλικό τραγουδιστή – «Δεν θα ήμασταν εδώ αν δεν ήσουν εσύ»

Τραγουδιστές, μουσικοί και συγκροτήματα αποδίδουν με μηνύματα φόρο τιμής στον Ozzy Osbourne, τον θρύλο της Heavy metal σκηνής και ιδρυτή των Black Sabbath. Ο Ozzy Osbourne πέθανε την Τρίτη (22/07/2025) σε ηλικία 76 ετών θυμίζοντας στο πένθος του εκατομμύρια θαυμαστές τους. Ο Όσμπορν ανακοίνωσε ότι είχε διαγνωστεί με τη νόσο Πάρκινσον το 2020. Τον Φεβρουάριο

Φωτεινή Πετρογιάννη: «Αναρωτιόμουν αν κάνω το παιδί μου ευτυχισμένο ή αν του έχω δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα»

Σε μια εκ βαθέων συζήτηση στην εκπομπή “BeWell”, η Φωτεινή Πετρογιάννη μίλησε για τη μητρότητα, τις προκλήσεις και τις ανεξίτηλες αλλαγές που έφερε στη ζωή της ο ερχομός του γιου της. Η δημοσιογράφος βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Χριστίνας Μπόμπα και μοιράστηκε προσωπικές στιγμές και σκέψεις, αποκαλύπτοντας πώς η μητρότητα την έχει μεταμορφώσει. Μεταξύ άλλων

Όταν ο Όζι τρόμαζε κόσμο ως κέρινο ομοίωμα της Μαντάμ Τισό

Ο Όζι Όσμπορν πέρα από τη μουσική παρακαταθήκη που αφήνει πίσω ήταν γνωστός για το χιούμορ του. Μια από τις πιο γνωστές φάρσες του ήταν όταν τρόμαζε κόσμο, προσποιούμενος πως ήταν κέρινο ομοίωμα της Μαντάμ Τισό. Συγκεκριμένα, το 2010 τοποθετήθηκε κέρινο ομοίωμα του στο μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Νάσβιλ του Τενεσί, όπου φιλοξενούνται κέρινα

Μελίνα Νικολαΐδη: Η σπάνια φωτογραφία στην αγκαλιά της Δέσποινας Βανδή και οι ευχές για τα γενέθλιά της τραγουδίστριας

Η Μελίνα Νικολαΐδη και η Δέσποινα Βανδή έχουν μία υπέροχη σχέση και μοιράζεται όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Την Τρίτη (22.07.2025) η δημοφιλής τραγουδίστρια έχει τα γενέθλιά της και έχει δεχτεί αμέτρητες ευχές από τα αγαπημένα της πρόσωπα. Νωρίτερα, ο Βασίλης Μπισμπίκης ευχήθηκε δημοσίως στη Δέσποινα Βανδή και ακολούθησε η κόρη της, Μελίνα

Μπιφτέκι Γεμιστό

Προσθήκη στα αγαπημένα Be my Chef από το εστιατόριο Το Ελληνικό. ΥΛΙΚΑ • Μισό κιλό βοδινός κιμάς• 1 αυγό• 140 γρ. τυρί cheddar• 1 κουταλιές της σούπας μουστάρδα• 2 φέτες ψωμί• ¼ φλιντζάνι γάλα• 10 γρ. μοσχοκάρυδο• Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Μουλιάζετε τις φέτες ψωμιού στο γάλα και αφήνετε για λίγο στην άκρη μέχρι να μαλακώσει

Burrito με μαρούλι, σαλάτα ντομάτας και γιαούρτι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ (Για 4 burritos) Για τα burritos: 4 μεγάλες τορτίγιες (λευκές ή ολικής) 4 μεγάλα φύλλα μαρούλι 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε μικρά κυβάκια 1/2 αγγούρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια 2 ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κ.σ. χυμός λεμονιού ή λάιμ Αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα γιαουρτιού με αρωματικά:

Η Καίτη Γαρμπή δίνει τα έσοδα από το «Επιτέλους» σε σωματείο κατά της έμφυλης βίας

Μία σπουδαία κίνηση αποφάσισε να κάνει η Καίτη Γαρμπή, χαρίζοντας τα έσοδα από το τραγούδι «Επιτέλους» σε κάποιο σωματείο για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Στη διασκευή – έκπληξη του «Επιτέλους», που κυκλοφορεί από την Panik Platinum, η Καίτη Γαρμπή συναντά έξι διάσημες γυναίκες, τις Ναταλία Γερμανού, Νίκη Λυμπεράκη, Εβελίνα Νικόλιζα, Ευγενία Σαμαρά

Έτσι αντιμετωπίζει τον καύσωνα η Ελένη Μενεγάκη: Οι φωτογραφίες με την τέντα στην παραλία και τα gourmet πιάτα

Τον τρόπο να περνάει καλά και εν μέσω καύσωνα έχει βρει η Ελένη Μενεγάκη, που συνεχίζει να απολαμβάνει τις διακοπές της στο αγαπημένο της νησί, το οποίο δεν είναι άλλο από την Άνδρο, όπου ο σύζυγός της, Μάκης Παντζόπουλος δραστηριοποιείται και επαγγελματικά. Η λαμπερή παρουσιάστρια τα τελευταία χρόνια λατρεύει να μοιράζεται στιγμές από την προσωπική

Τζένη Μπότση: Αποκάλυψε την ηλικία της με αφορμή τα γενέθλιά της

Μία ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσαν φίλες και συγγενείς στην Τζένη Μπότση το βράδυ της Δευτέρας 21 Ιουλίου, με την τούρτα των γενεθλίων της να αποκαλύπτει περίτρανα την ηλικία της γνωστής ηθοποιού. Η Τζένη Μπότση, γιορτάζοντας τα γενέθλιά της, μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους στο Instagram φωτογραφίες από τη χαρούμενη βραδιά. Στα στιγμιότυπα, η ηθοποιός ποζάρει

Η τετραήμερη εργασία ωφελεί τόσο τους εργαζομένους όσο και τους εργοδότες

Νέα παγκόσμια μελέτη διαπίστωσε ότι η τετραήμερη εργασία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ευτυχισμένους, παραγωγικούς και αφοσιωμένους υπαλλήλους. Οι εργαζόμενοι σε εταιρείες που καθιέρωσαν την τετραήμερη εργασία, με τους εργαζόμενους να εργάζονται ουσιαστικά το 80% των κανονικών ωρών τους με τον ίδιο μισθό, ανέφεραν λιγότερη εξάντληση και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους, καθώς και