Τι μπορεί να τους προσφέρει αυτό το προβάδισμα, σύμφωνα με νέα, πολυετή μελέτη.
Ένα προβάδισμα επτά δευτερολέπτων μπορεί να είναι ό,τι χρειάζονται οι πεζοί για να αποφύγουν τους τραυματισμούς και να σώσουν τη ζωή τους στους μεγάλους δρόμους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Όπως έδειξε, οι τραυματισμοί των πεζών μειώθηκαν κατά 33% όταν η πόλη της Νέας Υόρκης αναπροσάρμοσε τα φανάρια, ώστε να τους δώσει αυτά τα πρόσθετα επτά δευτερόλεπτα.
Το όφελος αυτό, όμως, αφορούσε όλο το 24ωρο. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα ατυχήματα αναλόγως με την ώρα, διαπίστωσαν ότι η μείωση την ημέρα έφτασε στο 65%.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Cities. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, δοκίμασαν να δίνουν λίγα πρόσθετα δευτερόλεπτα στους πεζούς προτού ανάψει πράσινο το φανάρι για τους οδηγούς στις διασταυρώσεις.
Το διάστημα αυτό είναι αρκετό για να αρχίσουν οι πεζοί να διασχίζουν τον δρόμο πριν ξεκινήσουν τα αυτοκίνητα. Έτσι, όταν αυτά αρχίζουν να κινούνται, εκείνοι βρίσκονται ουσιαστικά στο μέσον της διαβάσεως. Σε αυτό το σημείο είναι πια πολύ περισσότερο ορατοί απ’ όσο κοντά στο πεζοδρόμιο.
Η διαφορά αυτή είναι πολύ σημαντική, λένε οι επιστήμονες. «Τα περισσότερα ατυχήματα μεταξύ πεζών και οχημάτων συμβαίνουν κοντά στο πεζοδρόμιο, όπου οι οδηγοί είναι πιο δύσκολο να δουν κάποιον που περπατάει», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Christopher Morrison, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, στη Νέα Υόρκη.
Η Νέα Υόρκη άρχισε το 2013 να εφαρμόζει δοκιμαστικά το προβάδισμα των επτά δευτερολέπτων σε μεγάλους δρόμους της πόλης. Στόχος της δημοτικής Αρχής ήταν να μειωθούν οι τραυματισμοί και οι θάνατοι των πεζών που βρίσκονταν σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Η νέα έρευνα
Στη νέα έρευνα, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για τα ατυχήματα που συμπεριλάμβαναν πεζούς σε σχεδόν 6.000 διασταυρώσεις της πόλης της Νέας Υόρκης. Στις 2.869 από αυτές είχαν βάλει το προβάδισμα των επτά δευτερολέπτων. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2013-2018.
Συνολικώς, περισσότερα από 340.000 ατυχήματα έγιναν πάνω και δίπλα στις αντίστοιχες διαβάσεις. Η συνέπεια ήταν να τραυματιστούν σοβαρά σχεδόν 25.600 πεζοί. Από τους τραυματίες, οι 291 έχασαν τη ζωή τους.
Απ’ όλα αυτά τα ατυχήματα, μόνο το 20% των θανατηφόρων και το 18% των μη θανατηφόρων συνέβησαν στις διαβάσεις με το προβάδισμα των επτά δευτερολέπτων.
«Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι η εν λόγω παρέμβαση είναι μία από τις πιο προσιτές και αποδοτικές για την οδική ασφάλεια», δήλωσε ο Dr. Morrison. «Μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο για τους πεζούς».
Και πρόσθεσε: «Μπορούν να σωθούν πολλοί πεζοί με αυτή την παρέμβαση και πρέπει να υιοθετηθεί ευρύτερα».
Φωτογραφία: iStock