Τι είναι η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία και πόσο συχνά προκαλείται από τη μούχλα.
Η μούχλα που συσσωρεύεται σε μπάνια, υπνοδωμάτια και κλιματιστικά μπορεί να προκαλέσει μία σοβαρή πνευμονοπάθεια η οποία αφήνει τους πάσχοντες με μόνιμα αναπνευστικά προβλήματα, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σχεδόν ένα στα τέσσερα κρούσματα πνευμονίτιδας από υπερευαισθησία οφείλονται σε αυτήν.
Η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία είναι μια σπάνια, διάμεση πνευμονοπάθεια. Με τον όρο «διάμεση πνευμονοπάθεια» περιγράφονται ασθένειες που προκαλούν εκτεταμένη φλεγμονή και ίνωση (δηλαδή ουλές) στους πνεύμονες.
Η πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία αναπτύσσεται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα. Στο 5% των περιπτώσεων οι πάσχοντες εκδηλώνουν χρόνια μορφή της νόσου.
Την πνευμονίτιδα μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα από 300 διαφορετικά αερογενή αντιγόνα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται από αγροτική σκόνη έως ανόργανα χημικά και φάρμακα.
Σε αυτά ως φαίνεται πρέπει να προστεθεί και η οικιακή μούχλα, αναφέρουν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας (UTS). Όπως γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS One, μελέτησαν 231 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία στο Κέντρο τους μεταξύ 2011 και 2019.
Μπάνιο και υπνοδωμάτιο
Οι 54 από αυτούς (ποσοστό 23%) είχαν εκδηλώσει την πνευμονίτιδα από την μούχλα που εισέπνεαν στα σπίτια τους. Στο 81% των περιπτώσεων οι ασθενείς ζούσαν σε μονοκατοικίες. Το 15% ζούσαν σε διαμερίσματα.
Η κύρια πηγή της μούχλας ήταν βλάβες στην υδραυλική εγκατάσταση των σπιτιών. Οι βλάβες συνήθως είχαν ως συνέπεια ανάπτυξη μούχλας:
- Στο μπάνιο (σχεδόν 17% των περιπτώσεων)
- Στο υπνοδωμάτιο (πάνω από 18%)
- Στην κεντρική κλιματική μονάδα της οικίας (πάνω από 22%)
Ο ένας στους τρεις ασθενείς ανέφερε μούχλα σε περισσότερους από έναν χώρους του σπιτιού του. Οι 8 από τους ασθενείς είχαν μούχλα σε περισσότερους από δύο χώρους. Οι πιο συχνές αιτίες της μούχλας ήταν διαρροή νερού από σωλήνα (33% των περιπτώσεων) ή η διαρροή της στέγης (14%).
Μετά την αφαίρεση
Από τους 54 ασθενείς που αρρώστησαν από τη μούχλα, οι 41 φρόντισαν να την εξαλείψουν από τα σπίτια τους. Από αυτούς, οι πέντε (ποσοστό 12%) παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας τους κατά τους επόμενους 3-4 μήνες. Οι περισσότεροι άλλοι παρουσίασαν σταθεροποίηση της κατάστασής τους, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι αρκετοί από τους ασθενείς είχαν ήδη ίνωση, δηλαδή ουλές στους πνεύμονές τους.
Η βελτίωση των ασθενών διατηρήθηκε επί τουλάχιστον έναν χρόνο. Μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια, όμως, η αναπνευστική λειτουργία τους είχε αρχίσει να φθίνει.
«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα που αναφέρει συσχέτιση ανάμεσα στην πνευμονίτιδα από υπερευαισθησία και την οικιακή μούχλα. Καθώς η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να διαταράσσει τις καιρικές συνθήκες, αυξάνοντας τις ακραίες καταιγίδες και τις πλημμύρες, πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την ανάπτυξη μούχλας στις οικίες μας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Traci Adams, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο UTS.
Φωτογραφία: iStock