Από τον θόρυβο της κυκλοφορίας μέχρι την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες στον σύγχρονο κόσμο που μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Όμως, οι επιστήμονες αναφέρουν τώρα ότι σε ορισμένους ανθρώπους ο επίμονος αυτός πόνος μπορεί να έχει πολύ αρχαιότερη προέλευση.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα γονίδια των Νεάντερταλ θα μπορούσαν να εξηγούν γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μια εγκεφαλική δυσπλασία που προκαλεί πονοκεφάλους.
Οι δυσπλασίες Chiari και η σύνδεση με τους Νεάντερταλ
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι δυσπλασίες αυτές, γνωστές ως δυσπλασίες Chiari, εμφανίζονται όταν το κάτω μέρος του εγκεφάλου εκτείνεται υπερβολικά μέσα στον νωτιαίο μυελό και επηρεάζουν περίπου έναν στους 100 ανθρώπους. Στις ηπιότερες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους και πόνο στον αυχένα, ενώ μεγαλύτερες δυσπλασίες μπορούν να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές καταστάσεις.
Προηγουμένως, οι επιστήμονες είχαν υποθέσει ότι αυτές οι δυσπλασίες ίσως εμφανίστηκαν όταν ο Homo sapiens διασταυρώθηκε με άλλα ανθρώπινα είδη στο μακρινό παρελθόν. Δεδομένου ότι οι αρχαίοι αυτοί άνθρωποι είχαν διαφορετικό σχήμα κρανίου, γονίδια που οδηγούσαν σε υγιή ανάπτυξη στο δικό τους είδος, θα μπορούσαν να προκαλούν δυσπλασίες στους σύγχρονους ανθρώπους.
Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Evolution, Medicine, and Public Health, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένα τα γονίδια των Νεάντερταλ ως την προέλευση αυτής της κατάστασης.
Η μελέτη των κρανίων και τα ευρήματα
Οι ερευνητές πρότειναν ότι η ηπιότερη μορφή της δυσπλασίας Chiari, γνωστή ως CM-I, μπορεί να έχει τις ρίζες της στις διασταυρώσεις μεταξύ Homo sapiens και άλλων ανθρώπων. Για να κατανοήσουν πώς αυτά τα χαρακτηριστικά μεταφέρθηκαν από τους συγγενείς των προγόνων μας, εξέτασαν κρανία διαφόρων ανθρώπινων ειδών.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό, σύγκριναν τρισδιάστατα μοντέλα από 103 σύγχρονους ανθρώπους με και χωρίς δυσπλασίες Chiari με οκτώ απολιθώματα αρχαίων ανθρώπων. Αυτά περιλάμβαναν κρανία του Homo erectus, του Homo heidelbergensis και του Homo neanderthalensis (γνωστούς ως Νεάντερταλ).
Οι σύγχρονοι άνθρωποι με τη δυσπλασία CM-I παρουσίαζαν διαφορές στο σχήμα του εγκεφάλου, κυρίως στις περιοχές όπου ο εγκέφαλος συνδέεται με τη σπονδυλική στήλη. Όμως, όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα κρανία των αρχαίων ανθρώπων, διαπίστωσαν ότι το μόνο είδος με παρόμοιο σχήμα κρανίου ήταν οι Νεάντερταλ. Μάλιστα, τα κρανία του Homo erectus και του Homo heidelbergensis ήταν πιο κοντά σε εκείνα των ανθρώπων χωρίς τη δυσπλασία.
Η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Kimberly Plomp δήλωσε:
«Ο Homo erectus και ο Homo heidelbergensis θεωρούνται πρόγονοι των ανθρώπων και των Νεάντερταλ, οπότε το γεγονός ότι βρέθηκαν πιο κοντά στο σχήμα των υγιών ανθρώπινων κρανίων καθιστά τις ομοιότητες που εντοπίστηκαν μεταξύ Νεάντερταλ και ανθρώπων με Chiari ακόμα πιο πειστικές. Σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά του σχήματος φαίνεται να είναι πραγματικά μοναδικά στους Νεάντερταλ και στους ανθρώπους με Chiari και όχι απλώς μέρος της κοινής μας καταγωγής».
Επειδή οι ερευνητές δεν προχώρησαν σε γενετική ανάλυση, είναι δύσκολο να ειπωθεί ότι οι πονοκέφαλοι που σχετίζονται με το Chiari «προκαλούνται» από γονίδια των Νεάντερταλ. Ωστόσο, η δρ Plomp ανέφερε ότι αυτό δείχνει πως ορισμένα ανθρώπινα κρανία έχουν σχήματα που πιθανότατα προέρχονται από γονίδια των Νεάντερταλ και αυτά τα σχήματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπλασίες Chiari.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε Νεάντερταλ θα περπατούσε με συνεχείς πονοκεφάλους. Παρόλο που ο μεγάλος τους εγκέφαλος ίσως μετρίαζε το πρόβλημα, η διασταύρωση με τον Homo sapiens ίσως να έδωσε σε ορισμένους Νεάντερταλ παρόμοιο πρόβλημα.
Η δρ Plomp συμπλήρωσε:
«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η δυσπλασία μπορεί να συμβεί επειδή το σχήμα του εγκεφάλου μας δεν χωράει σωστά, όταν το κρανίο μας έχει κάποια χαρακτηριστικά σχήματος των Νεάντερταλ. Πιθανώς, αν υπήρχε ένας Νεάντερταλ με κάποια χαρακτηριστικά σχήματος κρανίου σύγχρονου ανθρώπου, ο εγκέφαλός του επίσης δεν θα χωρούσε σωστά».
Οι εποχές διασταύρωσης και οι γεωγραφικές διαφορές
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Homo sapiens και οι Νεάντερταλ είχαν δύο μεγάλες περιόδους επικάλυψης και διασταύρωσης. Η πρώτη συνέβη πριν από περίπου 250.000 χρόνια στη σημερινή περιοχή του Λεβάντε και διήρκεσε σχεδόν 200.000 χρόνια. Προηγουμένως, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι αυτές οι στιγμές διασταύρωσης ήταν σύντομες, μεμονωμένες περιστάσεις, αλλά νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ και οι Homo sapiens διασταυρώνονταν πολύ συχνότερα απ’ ό,τι πίστευαν παλιότερα.
Σήμερα, έως και το 45% του πλήρους γονιδιώματος των Νεάντερταλ επιβιώνει στον σύγχρονο ανθρώπινο πληθυσμό, αλλά η κατανομή των γονιδίων των Νεάντερταλ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφία. Αυτό θα επιτρέψει στους ερευνητές να ελέγξουν τη θεωρία τους, καθώς τα ποσοστά των δυσπλασιών Chiari θα πρέπει να είναι χαμηλότερα σε περιοχές με λιγότερο DNA Νεάντερταλ.
Ορισμένοι άνθρωποι στην Ανατολική Ασία έχουν έως και 4% των γονιδίων τους από Νεάντερταλ, ενώ στην Αφρική, όπου οι Νεάντερταλ δεν εγκαταστάθηκαν ποτέ, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου γονίδια Νεάντερταλ. Αν η θεωρία είναι σωστή, τα ποσοστά των δυσπλασιών Chiari θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερα στην Ανατολική Ασία απ’ ό,τι στην Αφρική.
Προοπτικές για θεραπεία
Τελικά, οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεθόδους αντιμετώπισης των δυσπλασιών Chiari ή ακόμη και στην αποτροπή τους.
Στο άρθρο τους καταλήγουν:
«Οι μέθοδοι φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε βαθύτερη κατανόηση της αιτιολογίας και της παθογένειας των δυσπλασιών Chiari, γεγονός που θα μπορούσε με τη σειρά του να ενισχύσει τη διάγνωση και τη θεραπεία της κατάστασης».
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]