Οι λανθασμένες αντιλήψεις που έχουμε για το έμφραγμα και τι ισχύει στην πραγματικότητα.
Οι κινηματογραφικές ταινίες έχουν επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο νομίζουμε ότι εκδηλώνεται το έμφραγμα, αλλά οι περισσότεροι πάσχοντες δεν πιάνουν ξαφνικά το στήθος τους νιώθοντας αφόρητο πόνο, ούτε καταρρέουν στο πάτωμα, αναφέρουν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι γνωστό ως «Το έμφραγμα του Χόλυγουντ» είναι παραπλανητικό και δεν πρέπει να το πιστεύουμε, αναφέρει η Dr. Ann Eckhardt, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Άρλινγκτον.
«Αυτό που βλέπουμε στις ταινίες δεν ανταποκρίνεται στην αληθινή ζωή», λέει. «Τα συμπτώματα των ασθενών δεν είναι πάντοτε έντονα. Πολλές φορές είναι απλές ενοχλήσεις τις οποίες αντιλαμβάνονται μεν, αλλά δεν τους ανησυχούν τόσο ώστε να συμβουλευτούν αμέσως τον γιατρό τους. Όσο περισσότερο περιμένουν, όμως, τόσο πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια».
Η εκτίμηση αυτή απορρέει από νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 597 εθελοντές, μέσης ηλικίας 54 ετών. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να περιγράψουν το έμφραγμα, όσον αφορά τα συμπτώματα που προκαλεί και την έντασή τους.
Ενδεικτικά συμπτώματα ήταν η πίεση και το σφίξιμο στο στήθος, η δυσπεψία, ο πόνος στη ράχη κ.λπ. Οι ερευνητές τούς ζήτησαν επίσης να περιγράψουν πόσο έντονα είναι.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Heart & Lung. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων γνώριζαν ότι το έμφραγμα προκαλεί αίσθημα πίεσης ή σφίξιμο στο στήθος. Ωστόσο μόλις το 13% ήξεραν ότι μπορεί να προκαλέσει και αισθήματα δυσπεψίας.
Επιπλέον, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο πόνος που νιώθουν οι πάσχοντες είναι έντονος. Πιστεύουν επίσης ότι δημιουργεί μεγάλη δυσφορία. Η συντριπτική πλειονότητα (πάνω από 84%) εξ άλλου πιστεύουν ότι εκδηλώνεται στην αριστερή πλευρά του στήθους.
Ποια είναι η αλήθεια
Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή, λένε οι ερευνητές. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν την δραματική εικόνα που αναπαριστάται για λόγους εντυπωσιασμού στις ταινίες. Δεν έχουν επίσης ένα σύμπτωμα, αλλά πολλά και ήπια. Ανεξαρτήτως, δε, αν είναι άνδρες ή γυναίκες, κατά κανόνα έχουν ενοχλήματα στο στήθος.
«Ακόμα και γιατροί συνηθίζουν να λένε ότι οι άνδρες συνήθως έχουν τυπικά συμπτώματα και οι γυναίκες άτυπα. Πρέπει όμως να ξεφύγουμε πια από αυτή την ορολογία. Το πιο συχνό σύμπτωμα σε άνδρες και γυναίκες είναι ενόχληση στο στήθος», τονίζει η Dr. Eckhardt
«Δημιουργούμε σύγχυση όταν λέμε ότι στις γυναίκες το έμφραγμα είναι εντελώς διαφορετικό», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, ο «πόνος» στον οποίο αναφέρονται οι γιατροί όταν μιλούν για την καρδιακή προσβολή, δεν είναι η παραδοσιακή αίσθηση που έχουμε όταν π.χ. χτυπάμε το δάχτυλό μας. «Για πολλούς ασθενείς είναι περισσότερο δυσφορία στο στήθος, αίσθημα πίεσης ή σφίξιμο», λέει. «Είναι ένα ακαθόριστο αίσθημα ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είναι».
Η αβεβαιότητα αυτή είναι που καθυστερεί τη διάγνωση, προσθέτει. Όσο περισσότερο περιμένουν, όμως, τόσο πιθανότερο είναι να υποστούν μη αναστρέψιμη βλάβη στην καρδιά.
Εκτός από τα ενοχλήματα στο στήθος (σαν να κάθεται κάποιος πάνω του), το έμφραγμα προκαλεί και συμπτώματα δυσπεψίας (π.χ. καούρα). Μπορεί να υπάρχει επίσης πόνος στο αριστερό τμήμα του σώματος που αντανακλάται στη γνάθο, στο βραχίονα (μπράτσο) ή ακόμα και στη ράχη.
Ο ασθενής μπορεί ακόμα να έχει ναυτία, να ιδρώνει πολύ και να έχει δύσπνοια. Μάλιστα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί και χωρίς ενόχληση στο στήθος, ιδίως στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με διαβήτη.
Φωτογραφία: iStock