Το μελάνωμα, αν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι θεραπεύσιμο, αρκεί να ελέγχου όλα τα πιθανά σημεία και να αναγνωρίσουμε σωστά τα συμπτώματα.
Τα συμπτώματα που προκαλεί το μελάνωμα περιλαμβάνουν έναν νέα σπίλο που φαίνεται ασυνήθιστος ή έναν υπάρχοντα σπίλο που αλλάζει εμφάνισή ή αίσθηση.
Αν και το μελάνωμα είναι λιγότερο συχνό από ορισμένους άλλους τύπους καρκίνου του δέρματος, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να εξαπλωθεί και να γίνει πιο σοβαρό εάν παραμείνει χωρίς θεραπεία. Πρέπει να προσέχουμε να ελέγχουμε και σημεία που βλέπει ο ήλιος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο ορατά σε εμάς, όπως η πλάτη, ο αυχένας και το πίσω μέρος των μηρών.
Στους άνδρες, τα μελανώματα συχνά αναπτύσσονται στην περιοχή του κορμού, ειδικά στην πλάτη, ενώ στις γυναίκες είναι πιο συχνά στα κάτω μέρη του σώματος, ειδικά στα πόδια.
Το μελάνωμα μπορεί να έχει διαφορετικά χρώματα, μεγέθη ή άλλα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από την πλειονότητα των απλών σπίλων.
Τα πιο κοινά συμπτώματα
- Υγρό, όπως πύον ή αίμα, που συσσωρεύεται στην επιφάνεια ενός σπίλου
- Άλλες επιφανειακές αλλαγές, όπως έκκριση υγρού ή εμφάνιση ενός νέου εξογκώματος σε έναν ήδη υπάρχοντα σπίλο
- Χρωματισμός (μελάγχρωση) που εξαπλώνεται από τα όρια ενός σπίλου στην γύρω περιοχή
- Αλλαγές στην αίσθηση, όπως κνησμός ή ευαισθησία
- Φλεγμονή ή ερυθρότητα που εκτείνεται πέρα από τις άκρες ενός σπίλου
Δείτε επίσης: Μελάνωμα: 9 μύθοι που δεν πρέπει πια να πιστεύουμε και τι ισχύει στ’ αλήθεια
Ο κανόνας «ABCDE»
Ο κανόνας «ABCDE» είναι ένα τρόπος να θυμάστε τις οδηγίες για την αναγνώριση συμπτωμάτων καρκίνου του δέρματος, με σκοπό τη διευκόλυνση της έγκαιρης ανίχνευσης. Αν και πρόκειται για αγγλικό ακρωνύμιο, η ελληνική εξήγηση είναι η εξής:
Α – Ασυμμετρία: Η μία πλευρά ενός μελανώματος συχνά φαίνεται διαφορετική από την άλλη. Η μία πλευρά μπορεί να αλλάξει, ενώ η άλλη παραμένει η ίδια.
Β – Περίγραμμα: Οι άκρες ενός σπίλου ή μιας φακίδας εμφανίζονται ακανόνιστες, θολές ή τραχιές.
C – Χρώμα : Το χρώμα του σπίλου περιλαμβάνει δύο ή περισσότερα χρώματα. Μπορεί να έχει διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου ή του καφέ. Ορισμένοι έχουν κηλίδες κόκκινου, ροζ, λευκού ή μπλε που αλλάζουν από τη μία περιοχή στην άλλη.
D – Διάμετρος: Η διάμετρος ενός μελανώματος είναι συνήθως μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά.
E – Εξέλιξη: Ένα μελάνωμα εξελίσσεται, συνήθως με αλλαγές στο μέγεθος, το χρώμα ή το σχήμα, τους μήνες πριν από τη διάγνωση. Η αιμορραγία, ο κνησμός ή ο σχηματισμός κρούστας μπορεί εμφανίζονται ως προειδοποιητικά σημάδια.
Λιγότερο συχνά συμπτώματα
Αν και λιγότερο συχνά, τα μελανώματα μπορούν να εμφανιστούν σε περιοχές του δέρματος που δεν προστατεύονται από τον ήλιο. Τα συμπτώματα αυτών των τύπων μελανώματος περιλαμβάνουν:
Μελάνωμα ακραίου φακού (ALM): Αυτός ο τύπος μελανώματος εμφανίζεται κάτω από το νύχι του ποδιού ή του χεριού, προκαλώντας συχνά μια σκούρα γραμμή ή ραβδώσεις στο προσβεβλημένο νύχι. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως σκούρες, ακανόνιστες περιοχές στα πέλματα ή τις παλάμες σας. Επηρεάζει συχνότερα άτομα με πιο σκούρο δέρμα.
Μελάνωμα του βλεννογόνου: Αυτό το μελάνωμα ξεκινά στις βλεννογόνες μεμβράνες, τους ιστούς που καλύπτουν τις εσωτερικές περιοχές του σώματός σας, όπως τον λαιμό, τον πρωκτό, το αιδοίο και τον κόλπο. Η αιμορραγία, ο πόνος και τα έλκη στις πληγείσες περιοχές είναι συνηθισμένα συμπτώματα.
Δείτε επίσης: Καρκίνος του δέρματος: Αυξάνονται τα κρούσματα του πιο συχνού καρκίνου στον κόσμο
Μελάνωμα του ραγοειδούς: Γνωστό και ως οφθαλμικό μελάνωμα, αυτός ο τύπος καρκίνου του ματιού επηρεάζει τα κύτταρα που δίνουν το χρώμα των ματιών σας. Μπορεί να περιλαμβάνει μια σκούρα κηλίδα στην ίριδα ή τον επιπεφυκότα, αλλαγές στο σχήμα της κόρης του ματιού σας ή παραμορφωμένη όραση.
Αμελανωτικό μελάνωμα: Σε αυτόν τον τύπο μελανώματος λείπει η μελανίνη, η χρωστική ουσία που δίνει το σκούρο χρώμα στις ελιές και τα μελανώματα. Ως αποτέλεσμα, τα αμελανωτικά μελανώματα δεν έχουν χρώμα. Αντίθετα, μπορεί να φαίνονται διαυγή έως ροζ, κοκκινωπό ή μοβ. Μπορεί επίσης να έχουν το χρώμα του υγιούς δέρματός σας.
-: Very Well Health / Φωτογραφία iStock