Τα προϊόντα αυτά τροφοδοτούν την επιδημία μη-μεταδοτικών νοσημάτων, από την καρδιοπάθεια έως τον καρκίνο.
Μία νέα πρωτοβουλία, με την οποία ζητά από τα κράτη-μέλη του να εφαρμόσουν αυξήσεις κατά τουλάχιστον 50% έως το 2035 στις εμπορικές τιμές σε τρεις κατηγορίες προϊόντων, άρχισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν κύριες αιτίες μη-μεταδοτικών νοσημάτων που κοστίζουν ετησίως εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο.
Όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, στόχος της «Πρωτοβουλίας 3 έως το ’35» όπως την ονόμασε είναι να καταπολεμηθούν σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Τα τρία προϊόντα που στοχεύει είναι:
- Ο καπνός
- Το αλκοόλ
- Τα ροφήματα με ζάχαρη
Η κατανάλωσή τους τροφοδοτεί την επιδημία των μη-μεταδοτικών νοσημάτων, τονίζει. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά:
- Καρδιαγγειακά νοσήματα (π.χ. ισχαιμική καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο)
- Καρκίνος
- Σακχαρώδης διαβήτης
Τα νοσήματα αυτά προκαλούν περισσότερο από το 75% όλων των θανάτων στον κόσμο. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά αίτια. Άλλα 10 εκατομμύρια πεθαίνουν από καρκίνο και σχεδόν 1,5 εκατομμύριο από διαβήτη.
Θα σωθούν 50 εκατ. ζωές
Πρόσφατη έκθεση υπολόγισε ότι με αυξήσεις κατά 50% στις τιμές των προαναφερθέντων προϊόντων, θα αποτραπούν 50 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι τα προσεχή 50 χρόνια.
Οι αυξήσεις στις τιμές μπορούν να επιτευχθούν με σημαντική αύξηση στη φορολογία τους, δήλωσε ο Dr. Jeremy Farrar, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνον θα μειωθεί η κατανάλωσή τους, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα των κυβερνήσεων που μπορούν να επενδυθούν σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως:
- Η υγεία
- Η εκπαίδευση
- Η κοινωνική προστασία
Η «Πρωτοβουλίας 3 έως το ’35» έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να συγκεντρωθούν την επόμενη 10ετία πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αυξήσεις των τιμών στα τρία προϊόντα.
Μεταξύ 2012 και 2022, σχεδόν 140 χώρες αύξησαν την φορολογία του καπνού, εξηγεί ο ΠΟΥ. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι εμπορικές τιμές κατά περισσότερο από 50%, κατά μέσον όρο. Επομένως αυτής της κλίμακας οι αλλαγές είναι εφικτές, τονίζει.
Φωτογραφία: iStock