Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν σε 12 χρόνια από τη στιγμή που άρχισε ο προληπτικός έλεγχος 1,1 εκατ. ατόμων.
Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο στο παχύ έντερο μπορούν να μειώσουν ραγδαία τα κρούσματα και τους θανάτους από τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Στη διάρκεια δύο δεκαετιών, ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που διεξήγαγε ο φημισμένος νοσηλευτικός όμιλος Kaiser Permanente οδήγησε σε μείωση κατά το ένα τρίτο των κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου. Η δε μείωση στους θανάτους από τη νόσο ήταν ακόμα υψηλότερη.
Επιπλέον, εκμηδένισε τις παρατηρούμενες διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. «Πριν από δέκα χρόνια, υπήρχαν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των διαφορετικών εθνικοτήτων όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου και θανάτου από αυτόν. Τώρα πια οι διαφορές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Douglas Corley, από τον Ερευνητικό Τομέα της Βόρειας Καλιφόρνιας του Kaiser Permanente.
O Dr. Corley και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 1,1 εκατομμύριο ενήλικες, ηλικίας 50 έως 75 ετών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις ιατρικές υπηρεσίες των 22 ιατρικών κέντρων του ομίλου. Τα δεδομένα αφορούσαν την περίοδο 2000 έως 2019. Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστώσουν αν και τι προσέφερε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο στο παχύ έντερο, το οποίο άρχισε το 2007.
Το πρόγραμμα συνίστατο σε τακτική υπενθύμιση στους ασθενείς του ομίλου να κάνουν προληπτική εξέταση του εντέρου με κολονοσκόπηση. Ταυτοχρόνως, όμως, οι γιατροί τους έστελναν επίσης κιτ για εξέταση κοπράνων στο σπίτι.
Τα ευρήματα
Πριν αρχίσει το πρόγραμμα, μόλις το 37,4% των ασθενών έκαναν τεστ κοπράνων ή κολονοσκόπηση. Το 2019, όμως, το ποσοστό αυτό είχε πλησιάσει το 80%.
Όταν εξ άλλου πρωτοάρχισε το πρόγραμμα, οι διαγνώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου αυξήθηκαν. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, άρχισαν να μειώνονται, αφού ολοένα περισσότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονταν με προκαρκινικούς πολύποδες στο έντερο που αφαιρούνταν. Έτσι, το 2019 η μείωση στα κρούσματα ήταν πια 30%.
Το μεγαλύτερο όφελος, όμως, ήταν η μείωση στους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή έφτασε στο 50%, αφού και όταν αναπτυσσόταν καρκίνος, γινόταν αντιληπτός σε πρωιμότερο στάδιο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η δραματική αύξηση στον αριθμό των εξεταζομένων οφειλόταν στο ότι τους προσέφεραν δύο επιλογές. «Όταν ο κόσμος έχει επιλογές στις εξετάσεις που θα κάνει, είναι πιο πιθανό να ελεγχθεί τελικά», είπε ο Dr. Corley. «Για να φτάσει ένα πρόγραμμα σε ποσοστό 80%, σχεδόν πάντοτε πρέπει να προσφέρει διαγνωστικές επιλογές στους συμμετέχοντες».
Τα ευρήματα αυτά θα παρουσιασθούν στο επερχόμενο συνέδριο Digestive Disease Week. Θα διεξαχθεί 3-6 Μαΐου 2025 στο Σαν Ντιέγκο.
Φωτογραφία: iStock