Ο απροσδόκητος παράγοντας που απειλεί την καρδιά των γυναικών

Date:

Μία σημαντική ανακάλυψη για την υγεία των γυναικών έκανε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology και συνδέει το ιστορικό υπογονιμότητας με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH) αποκάλυψε ότι οι γυναίκες με υπογονιμότητα παρουσιάζαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια, συγκριτικά με όσες δεν είχαν παρόμοιο ιστορικό.

«Ανακαλύψαμε ότι το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας μαρτυρά πολλά για τον μελλοντικό κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου», υποστηρίζει η συγγραφέας Emily Lau, MD, MPH, καρδιολόγος και διευθύντρια της Κλινικής Εμμηνόπαυσης, Ορμονών και Καρδιαγγειακών Παθήσεων του MGH. «Αν μια γυναίκα δυσκολεύεται να μείνει έγκυος, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της ή όταν περνά στην εμμηνόπαυση, όλα είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή της», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου 1 στις 5 γυναίκες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η σχέση της με την καρδιακή ανεπάρκεια δεν είχε μελετηθεί επαρκώς. Σε συνεργασία με το Women’s Health Initiative (WHI), η Lau και οι συνεργάτες της μελέτησαν για διάστημα 15 χρόνων τις περιπτώσεις 38.528 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. Το 14% των συμμετεχουσών ανέφερε ιστορικό υπογονιμότητας. Στη μελέτη, η υπογονιμότητα σχετίστηκε με μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε ποσοστό 16%.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν δύο τύποι καρδιακής ανεπάρκειας: Καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρητέο κλάσμα εξώθησης (HFpEF) και καρδιακή ανεπάρκεια με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (HFrEF). Το κλάσμα εξώθησης είναι μια μέτρηση που σχετίζεται με το ποσοστό όγκου του αίματος που αντλείται από την αριστερή κοιλία της καρδιάς κατά τη διάρκεια κάθε παλμού. Ένα κλάσμα εξώθησης μικρότερο από 50% θεωρείται συνήθως μη φυσιολογικό ή μειωμένο.

Εξετάζοντας τις υποκατηγορίες, παρατηρήθηκε ότι συχνότερη είναι η εμφάνιση του HFpEF σε ποσοστό 27%, μια μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που απαντάται πολύ συχνά στις γυναίκες, ανεξάρτητα από το ιστορικό γονιμότητας.

Την τελευταία δεκαετία, το HFpEF (όταν ο καρδιακός μυς δεν χαλαρώνει καλά) σε αντίθεση με το HFrEF (όταν η αριστερή κοιλία δεν αντλεί καλά), έχει αναχθεί στην κυρίαρχη μορφή καρδιακής ανεπάρκειας σε άνδρες και γυναίκες. Παραμένει, ωστόσο, εντονότερο στις γυναίκες. «Υπάρχουν προκλήσεις, γιατί ακόμη δεν κατανοούμε πλήρως πώς αναπτύσσεται και, επιπλέον, δεν έχουμε καλές θεραπείες», λέει η Lau.

«Δεν κατανοούμε γιατί, αλλά η αναδρομή στην πρώιμη αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας μπορεί να μας δώσει κάποιες ενδείξεις για τα αίτια», σημειώνει η Lau.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση της ομάδας ότι η συσχέτιση ανάμεσα στην υπογονιμότητα και τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας παρέμενε, ανεξάρτητα από το εάν τελικά μία γυναίκα κατάφερνε να συλλάβει ή ακόμη και να γεννήσει.

Υπογραμμίζεται ότι η σύνδεση που αποκάλυψε η έρευνα είναι ανεξάρτητη από παραδοσιακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τη στειρότητα. Από την έρευνα, δεν προκύπτει ότι οι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου εξηγούσαν τη σχέση υπογονιμότητας και καρδιακής ανεπάρκειας. Επιπροσθέτως, ερευνήθηκε εάν άλλες παθήσεις που σχετίζονται με τη στειρότητα, όπως η νόσος του θυρεοειδούς, η ακανόνιστη έμμηνος ρύση και η πρώιμη εμμηνόπαυση, εξηγούσαν τη σχέση μεταξύ της υπογονιμότητας και της καρδιακής ανεπάρκειας, χωρίς τελικά να καταλήξουν σε στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση.

Η Lau αναφέρει ότι ενδεχομένως να εμπλέκονται παράγοντες όπως η αγγειακή και ενδοθηλιακή δυσλειτουργία. Στο μέλλον, επιθυμεί να διεξάγει μια μελέτη σε γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας, που θα περιλαμβάνει παραμέτρους άσκησης, αγγειακά μέτρα και πολλά άλλα, ώστε να λύσει το μυστήριο.

«Εμείς, ως επιστήμονες και γιατροί, αρχίζουμε να αναγνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το αναπαραγωγικό ιστορικό μιας γυναίκας για τον μελλοντικό κίνδυνο καρδιακής νόσου. Η υπογονιμότητα είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες, όπως η υπέρταση και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά το αναπαραγωγικό ιστορικό δεν αποτελεί συνήθως μέρος της αξιολόγησης καρδιαγγειακού κινδύνου», λέει η Lau. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την τάση να αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια μέχρι τα 60 και η υπογονιμότητα εμφανίζεται κυρίως στις δεκαετίες των 20, 30 και 40, πολλοί γιατροί δεν κάνουν τη σύνδεση.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το ιστορικό υπογονιμότητας, αλλά, αν γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα είχε ιστορικό, μπορούμε να την προειδοποιήσουμε για άλλους κινδύνους, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και άλλα».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε εν μέρει από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Διαβάστε ακόμη:

Μάτια: 7 σημάδια που αποκαλύπτουν προβλήματα υγείας

Είναι άνοια ή κατάθλιψη; 5 τρόποι να τα ξεχωρίσουμε στους 70ρηδες

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: 3 πρακτικές λύσεις που ανακουφίζουν

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά

Θέλετε να τρώτε πιο υγιεινά; Προσθέστε μισό φλιτζάνι από αυτό το τρόφιμο στη διατροφή σας

Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να τρώνε πιο υγιεινά, το βασικό εμπόδιο είναι το κόστος. Τρόφιμα όπως τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, το άπαχο νωπό κρέας και τα θαλασσινά είναι πολύ πιο ακριβά από τα υπερεπεξεργασμένα προϊόντα. Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Ορισμένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο είναι επίσης από τα πιο