Κεφίρ: Πως φτιάχνεται και πώς συντηρείται;

Date:

Τι είναι το κεφίρ;

Το παραδοσιακό κεφίρ καταναλώνεται εδώ και αιώνες  λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και  θεωρείται τρόφιμο για την προώθηση και διατήρηση της καλής υγείας ειδικά στον Καύκασο.  Είναι ένα προϊόν γάλακτος το οποίο  παράγεται από τη ζύμωση των κόκκων του κεφίρ χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους γάλακτος όπως κατσικίσιο, από βουβάλι, πρόβατο, καμήλα ή αγελάδα. Οι κόκκοι του κεφίρ μοιάζουν με κουνουπίδι , έχουν διάμετρο 2,0 έως 9,00 mm και αποτελούνται από κεφιράνη και πρωτεΐνες. Οι μικροοργανισμοί στους κόκκους πολλαπλασιάζονται στο γάλα παράγουν γαλακτικό οξύ και άλλες γευστικές ενώσεις. Αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό και είναι η καλύτερη πηγή φυσικών προβιοτικών.

Πώς παρασκευάζεται;

Το παραδοσιακό κεφίρ συνήθως χρησιμοποιεί αγελαδινό γάλα ως υπόστρωμα . Μπορεί  να χρησιμοποιηθεί πλήρες, ημιαποβουτυρωμένο ή αποβουτυρωμένο γάλα ,όμως  το τελευταίο δημιουργεί ένα κεφίρ με σημαντικά χαμηλότερη διατροφική ποιότητα. Τοποθετούμε  5-10γρ.κόκκους κεφίρ με 1λίτρο γάλα σε γυάλινο βάζο με καπάκι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. 

Η τυπική ζύμωση κεφίρ συμβαίνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 25 °C για περίπου 24 ώρες, με το pH να κυμαίνεται μεταξύ 4,2 και 4,6 . Μετά από αυτό, οι κόκκοι αφαιρούνται με διήθηση χρησιμοποιώντας ένα αποστειρωμένο πλαστικό φίλτρο και το ρόφημα είναι έτοιμο για κατανάλωση. Στη συνέχεια ξεπλένουμε το βάζο, ρίχνουμε τους κόκκους κεφίρ και το γάλα επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία.  Η ζύμωση για σύντομο χρονικό διάστημα παράγει ένα πιο ήπιο, με πιο γλυκιά γεύση κεφίρ, ενώ μια μακρά ζύμωση παράγει ένα ξινό ρόφημα. Κατά τη ζύμωση, η χημική σύνθεση του κεφίρ αλλάζει κυρίως λόγω της μετατροπής της λακτόζης  σε γαλακτικό οξύ, προκαλώντας πτώση του pH και αύξηση της οξύτητας.  Η παραγωγή γαλακτικού οξέος συμβάλλει στην αντιμικροβιακή δράση του κεφίρ και  δρα ως φυσικό συντηρητικό, επιτρέποντας στο σπιτικό προϊόν να έχει χαμηλό κίνδυνο μόλυνσης. 

Κεφίρ από φρούτα και μελάσα

Ένας εναλλακτικός τρόπος παραγωγής κεφίρ είναι η χρήση μη γαλακτοκομικών υποστρωμάτων όπως φρούτα και μελάσα για την παραγωγή ζαχαρούχου κεφίρ, το οποίο έχει μοναδικές αισθητικές ιδιότητες, όπως αναζωογονητική γεύση λόγω της παρουσίας αιθανόλης, φρουτώδες άρωμα, σώμα και υφή που αποδίδεται στην περιεκτικότητά του σε γλυκερίνη . Για την παρασκευή ζαχαρούχου κεφίρ, οι κόκκοι κεφίρ τοποθετούνται σε διάλυμα που περιέχει 8% σακχαρόζη, αποξηραμένα φρούτα (συνήθως σύκα) και μερικές φέτες λεμονιού. Η ζύμωση διαρκεί  μία ή δύο ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και έχει ως αποτέλεσμα ένα θολό ανθρακούχο, σε χρώμα ξανθό ποτό, φτωχό σε ζάχαρη, ελαφρώς αλκοολικό και όξινο.

Τρόπος Συντήρησης

 Το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά τον διαχωρισμό των κόκκων ή μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μελλοντική κατανάλωση . Τα χαρακτηριστικά του γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση πρέπει να διατηρούνται κατά την αποθήκευση. Ωστόσο, δεδομένου ότι μπορεί να εμφανιστούν συνεχείς μεταβολικές δραστηριότητες της υπολειμματικής μικροχλωρίδας του κεφίρ, η σύνθεση του ψυχρού κεφίρ μπορεί να επηρεαστεί κατά την αποθήκευση . Η διάρκεια ζωής του παραδοσιακού κεφίρ είναι πολύ μικρή, συνήθως λιγότερο από 3  ημέρες, αλλά εάν διατηρηθεί σε γυάλινα μπουκάλια το ρόφημα μπορεί να διατηρηθεί για 8–10 ημέρες σε θερμοκρασία αποθήκευσης 4°C. 

Κατά την αποθήκευση στο ψυγείο στους 4 °C, το ιξώδες  μειώνεται απότομα με το χρόνο, ενώ το ολικό λίπος, η λακτόζη, η ξηρή ύλη και το pH παραμένουν σταθερά μέχρι τις 14 ημέρες αποθήκευσης  και το γαλακτικό οξύ αυξάνεται ελαφρώς μετά από αποθήκευση 7 ημερών . Αν και η λιπολυτική δραστηριότητα στο λίπος του γάλακτος είναι περιορισμένη, μπορεί ακόμα να συμβάλει στην παραγωγή ελεύθερων λιπαρών οξέων. 

Πόσο ωφέλιμο είναι για τον οργανισμό;

Αρκετά οφέλη για την υγεία έχουν αποδοθεί στο κεφίρ, που παράγονται κυρίως κατά τη ζύμωση , όπως: 

  • η βελτιωμένη πέψη και η ανοχή στη λακτόζη 
  • η αντιφλεγμονώδης δράση  
  • η αντιμικροβιακή δράση 
  • αντιοξειδωτική δράση 
  • αντικαρκινική δραστηριότητα  
  • επούλωση πληγών 
  • ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος 
  • και αναστολή ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών 

Βιβλιογραφία

  1. Alves E. Et al, Characterization of Kefir Produced in Household Conditions: Physicochemical and Nutritional Profile, and Storage Stability Foods 2021, 10(5), 1057 Submission received: 9 April 2021 / Revised: 3 May 2021 / Accepted: 7 May 2021 / Published: 11 May 2021
  2. Amorim F.G., Coitinho L.B., Dias A.T., Friques A.G.F., Monteiro B.L., de Rezende L.C.D., Pereira T.D.M.C., Campagnaro B.P., De Pauw E., Vasquez E.C., et al. Identification of new bioactive peptides from Kefir milk through proteopeptidomics: Bioprospection of antihypertensive molecules. Food Chem. 2019;282:109–119. doi: 10.1016/j.foodchem.2019.01.010 
  3. Codex Alimentarius International Food Standards . Codex Standard for Fermented Milks (Codex Stan CXS 243-2003) Codex Alimentarius. FAO; Rome, Italy
  4. Farnworth E.R. Kefir—A complex probiotic. Food Sci. Technol. Bull. Funct. Foods. 2005;2:1–17. doi: 10.1616/1476-2137.13938
  5. Garrote GL, Abraham AG, De Antoni GL J. Dairy Res. 1998; 65:149-154. doi: 10.1017/S0022029997002677 
  6. Gulitz A., Stadie J., Wenning M., Ehrmann M.A., Vogel R.F. The microbial diversity of water kefir. Int. J. Food Microbiol. 2011;151:284–288. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2011.09.016.
  7. Gul O., Mortas M., Atalar I., Dervisoglu M., Kahyaoglu T. Manufacture and characterization of kefir made from cow and buffalo milk, using kefir grain and starter culture. J. Dairy Sci. 2015;98:1517–1525. doi: 10.3168/jds.2014-8755
  8. Guzel-Seydim Z., Seydim A.C., Greene A.K. Organic Acids and Volatile Flavor Components Evolved During Refrigerated Storage of Kefir. J. Dairy Sci. 2000;83:275–277. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(00)74874-0 
  9. Hertzler S.R., Clancy S.M. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion. J. Am. Diet. Assoc. 2003;103:582–587. doi: 10.1053/jada.2003.50111
  10. Magra T.I., Antoniou K.D., Psomas E.I. Effect of milk fat, kefir grain inoculum and storage time on the flow properties and microbiological characteristics of kefir. J. Texture Stud. 2012;43:299–308. doi: 10.1111/j.1745-4603.2011.00343.x
  11. Rosell J.M. Yoghourt and kefir in their relation to health and therapeutics. Can. Med. Assoc. J. 1932;26:341–345

Από την Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Μαρία Αγγελή-Κιλιτσιάν

- Κεφίρ: Πως φτιάχνεται και πώς συντηρείται; - Diatrofi.gr.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20

Φαγκρί με πατάτες τύπου αντιναχτές στον φούρνο

ΥΛΙΚΑ 5 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε όγδοα 80 ml ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι ½ λεμόνι, το χυμό Φέτες λεμονιού 2 – 3 κιλά φρέσκο φαγκρί, Blue Island 5-6 κλωναράκια μαϊντανό 4 φέτες λεμόνι 125 ml λευκό κρασί Αλάτι και πιπέρι 1 κ. σ. κόλιανδρο, ξηρό, κοπανισμένο Ψιλοκομμένο μαϊντανό, για γαρνίρισμα Λαδολέμονο για σερβίρισμα ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον

Θάνος Λέκκας: “Η “Τούρτα της μαμάς” ήταν και πολύ επώδυνη δουλειά”

"Το καλοκαίρι βράζαμε, τον χειμώνα ήμασταν με ανοιχτά παράθυρα για να μην κάνει η κάμερα αντανάκλαση στα τζάμια" θυμάται ο Θάνος Λέκκας.