Αλλαγή ώρας 2025 και υγεία: Βασικά δεδομένα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Date:

Πώς επηρεάζει τον οργανισμό και το ψυχισμό μας η αλλαγή ώρας. Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

Τα ρολόγια μία ώρα μπροστά πρέπει να γυρίσουμε στις 3 το πρωί της Κυριακής 30 Μαρτίου 2025. Η αλλαγή ώρας, όμως, θα έχει συνέπειες τις οποίες όλοι θα βιώσουμε, έστω και προσωρινά.

Μελέτες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM) έχουν δείξει ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα ερωτηθέντες θα προτιμούσαν να σταματήσει πια να αλλάζει η ώρα δύο φορές τον χρόνο. Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες (το 55%) αναφέρουν ότι νιώθουν πολλή ή αρκετή κόπωση μετά την αλλαγή ώρας της άνοιξης.

Πόσο απαραίτητη είναι, όμως, η αλλαγή ώρας και τι μας προσφέρει ή κοστίζει τελικά; Η αλλαγή ώρας καθιερώθηκε παγκοσμίως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία προσπάθεια να εξοικονομηθεί ενέργεια, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Η λογική ήταν πως όσο περισσότερο αξιοποιούμε τις ηλιόλουστες ώρες της ημέρας, τόσο λιγότερη ενέργεια θα χρησιμοποιούμε για φωτισμό και εργασίες.

Για τον ίδιο λόγο δεν έχει διακοπεί ακόμα η εφαρμογή της. Με τη διαφορά ότι, στις ανεπτυγμένες χώρες τουλάχιστον, ο φωτισμός δεν αποτελεί πλέον την κύρια πηγή κατανάλωσης ενέργειας. Αντιθέτως, όσο περισσότερο είμαστε ξύπνιοι το βράδυ, τόσο περισσότερο χρησιμοποιούμε άλλες, ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές.

Επιβαρύνει την ψυχική υγεία…

Οι υπέρμαχοι της αλλαγής της ώρας πιστεύουν ότι η αυξημένη έκθεση στην ηλιοφάνεια την άνοιξη και το καλοκαίρι ωφελεί την ψυχική υγεία. Αυτό όμως έχει καταρριφθεί από την επιστήμη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Computational Biology έδειξε ότι η θερινή αλλαγή ώρας επιδεινώνει:

  • Τις διαταραχές της συμπεριφοράς
  • Την κατάθλιψη
  • Τις αγχώδεις διαταραχές
  • Τη χρήση ουσιών

…και την σωματική

Η ίδια μελέτη έδειξε ότι επιβαρύνει και την σωματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο:

  • Καρδιαγγειακών επεισοδίων (π.χ. εμφραγμάτων)
  • Τραυματισμού
  • Ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. μη-λοιμώδης εντερίτιδα και κολίτιδα)

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρώτες μέρες μετά την αλλαγή ώρας σχετίζονται με αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κολπικής μαρμαρυγής. Αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος, αλλά και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Προκαλεί επίμονη έλλειψη ύπνου

Η αλλαγή ώρας προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους παρατεταμένη έλλειψη ύπνου. Και αυτό διότι τους αναγκάζει να μπαίνουν για ύπνο και να ξυπνούν πριν την ώρα που θέτει το εσωτερικό (βιολογικό) ρολόι τους.

Η δυσαρμονία αυτή μειώνει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου τους. Η έλλειψη ύπνου, όμως, συνοδεύεται από πρόσθετους κινδύνους για την ψυχοσωματική υγεία, ακόμα και όταν συμβαίνει για ένα και μόνο βράδυ.

Όχι μόνο νιώθει κανείς υπνηλία την επόμενη ημέρα, αλλά παρουσιάζει και νοητικές συνέπειες, αναφέρει ο πνευμονολόγος Dr. Samuel Gurevich, ειδικός σε θέματα ύπνου από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η οξυθυμία, οι αργοί χρόνοι αντίδρασης και η μειωμένη συγκέντρωση. Ο πάσχων μπορεί να έχει επίσης προβλήματα μνήμης και προσοχής.

Αν ο μειωμένος ύπνος συνεχιστεί για μερικές νύχτες, θα επηρεαστεί και το σώμα, διότι αυξάνονται οι ορμόνες του στρες. Η συνέπεια είναι αυξημένος καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας και αύξηση της αρτηριακής πιέσεως.

Ο ανθρώπινος οργανισμός ανακάμπτει εύκολα όταν η αλλαγή ώρας μειώσει τον ύπνο μόνο για μία ή δύο νύχτες. Αν όμως η έλλειψή του συνεχιστεί για καιρό, θα υπάρξουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, προειδοποιεί ο Dr. Gurevich. Το ίδιο και στην ψυχική υγεία και τις νοητικές δεξιότητες. Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος όταν συνεχίζεται για έναν μήνα ή περισσότερο.

Μειώνει τις επιδόσεις στη δουλειά και το σχολείο

Σαν να μην ήταν όλ’ αυτά αρκετά, η έλλειψη ύπνου πλήττει και τις επιδόσεις στις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Sleep Medicine έδειξε ότι τις μέρες μετά την αλλαγή ώρας οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι στα μαθήματά τους.

Επιπλέον, νυστάζουν την ώρα του μαθήματος και παρουσιάζουν σημαντική μείωση στους χρόνους αντίδρασής τους. Μάλιστα οι επιδράσεις αυτές παρατηρήθηκαν παρότι είχε μειωθεί ο ύπνος τους κατά μόλις 32 λεπτά κάθε νύχτα για μία εβδομάδα. Πόσο μάλλον όταν θα χάσουν 60 λεπτά από την μετακίνηση των ρολογιών μία ώρα μπροστά.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προσαρμόζονται στην αλλαγή ώρας εντός μίας εβδομάδας, αναφέρει ο Dr. Adam Spira, καθηγητής Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς και ειδικός σε θέματα ύπνου.

Για να διευκολύνετε, προσπαθήστε να αλλάξετε σταδιακά από σήμερα τις ώρες ύπνου και αφύπνισης. Βάλτε επίσης το ρολόι σας μία ώρα μπροστά από το Σάββατο το απόγευμα, ώστε να μπείτε για ύπνο στην συνηθισμένη ώρα σας. Και την Κυριακή το πρωί, πηγαίνετε μία βόλτα στον ήλιο μόλις ξυπνήσετε για να αφυπνίσετε καλύτερα τον οργανισμό σας.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Οι χειρότερες συνήθειες για την πλάτη σας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό βίωμα, αλλά ελάχιστες θεραπείες έχουν πραγματικά αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση εκατοντάδων δοκιμών Ο πόνος στην πλάτη, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί και οι ορθοπαιδικοί μπορούν να δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Παραλείψτε κινήσεις τύπου «σκύβω, σηκώνω, στρίβω». Τέτοιου είδους κινήσεις κάνουμε, για παράδειγμα, όταν από τη θέση του

Εφηβεία: Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που φλερτάρουν αγόρια και κορίτσια -Τι προτείνουν οι ειδικοί

Από το ρόλο του «κυνηγού» σε μία στάση περισσότερο παθητική ή «υποτονική» στο φλερτ φαίνεται πως έχουν περάσει πλέον τα αγόρια ενώ, αντίθετα, τα κορίτσια εμφανίζονται ιδιαίτερα διεκδικητικά. «Ο φόβος της απόρριψης είναι μόνιμος σύντροφος των αγοριών και λειτουργεί ως ‘ανάχωμα’ στην προσπάθεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου. Οι κοινωνικές

Εγκεφαλίτιδα: Τι πρέπει να ξέρουμε για την επικίνδυνη φλεγμονή- Τι συμπτώματα προκαλεί

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της και ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό. Η εγκεφαλίτιδα είναι μία σπάνια, αλλά σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή (οίδημα) στον εγκέφαλο. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή και απαιτεί επείγουσα θεραπεία στο νοσοκομείο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αυτήν, αλλά περισσότερο κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά

Ουρολοίμωξη: Πώς η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί Honeymoon Cystitis

Η ισορροπία του μικροβιώματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ουρολοιμώξεων, τη διατήρηση της γονιμότητας και την υγεία του προστάτη. Το μικροβίωμα του ουροποιητικού συστήματος αποτελείται από ωφέλιμα βακτήρια, όπως τα Lactobacilli, που προστατεύουν από λοιμώξεις. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών και οι αλλαγές στο pH μπορούν να διαταράξουν αυτή

Αδιάγνωστοι σχεδόν 6 στους 10 νοσούντες με άνοια – Ο κρίσιμος ρόλος της τηλεϊατρικής στην πρόληψη

Για το σημαντικό ρόλο της τηλεϊατρικής στην πρόληψη της άνοιας καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μιλά ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής και Επίκουρος Καθηγητής στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Αντώνης

Καθ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: Πότε είναι επικίνδυνα τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος

Επίσημες προειδοποιήσεις του FDA στους επαγγελματίες υγείας για οξεία νεφρική ανεπάρκεια και παγκρεατίτιδα Επικίνδυνα όταν χορηγούνται χωρίς να υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος που έχουν προκαλέσει φρενίτιδα τα τελευταία χρόνια, με πολύ κόσμο να τα λαμβάνει για να χάσει λίγα

Αδυναμία συγκέντρωσης: Γιατί «χανόμαστε» στο κινητό ή στον υπολογιστή και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί σε θέματα παραγωγικότητας λένε συχνά ότι όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, πρέπει να αφήνουμε το κινητό στην άκρη. Όμως, μια εκπληκτική νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την κοινή συμβουλή, με ευρήματα που έχουν σημασία για τη συγκέντρωση και την υγεία σας. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη για τη σχέση συγκέντρωσης-κινητού εργάστηκαν επί δύο ημέρες

Παχυσαρκία: Κερδίζονται μάχες, αλλά χάνεται ο πόλεμος, λέει ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης

Ο Ιπποκράτης είχε γράψει ότι «η παχυσαρκία δεν είναι μόνο ασθένεια η ίδια, αλλά και προάγγελος άλλων», ενώ το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε την παχυσαρκία ως χρόνια νόσο. Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις που αγγίζουν και τη χώρα μας. Ο ομότιμος καθηγητής Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. πρόεδρος

Σημάδια σχιζοφρένειας: Πότε και ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία

Στα μονοπάτια του νου, όπου η πραγματικότητα συναντά την ψευδαίσθηση, η σχιζοφρένεια έρχεται να ανατρέψει την ισορροπία της ψυχής. Τα πρώτα σημάδια σχιζοφρένειας συχνά καλύπτονται από την καθημερινότητα, καθιστώντας την αναγνώρισή τους δύσκολη. Άτομα μπορεί να αποσύρονται από κοινωνικές επαφές, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που άλλοτε αγαπούσαν ή να παρουσιάζουν απότομες αλλαγές

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τα φάρμακα κοστίζει κάθε χρόνο 200.000 ζωές στην Ευρώπη

Γιατί καθιερώθηκε από εφέτος νέα Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης γι' αυτό. Τι αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που παίρνουν φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας ενός κοινού λάθους που κάνουν, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF). Το λάθος αυτό είναι η μη συμμόρφωση με το

Πόνος στη μέση: Πού μπορεί να οφείλεται και πώς τον επηρεάζει ο καιρός

Καθένας μπορεί να νιώσει πόνο στη μέση ανά πάσα στιγμή. Ο πόνος στη μέση δεν είναι πάντα σοβαρός και συχνά μπορεί να βελτιωθεί από μόνος του. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σας να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Γιατί, όμως, ο πόνος στη μέση είναι

Έντονη άσκηση: Τα οφέλη στην υγεία του εγκεφάλου και τη μακροζωία

Η έντονη άσκηση έχει αποδειχθεί ωφέλιμη τόσο για τη μακροζωία, όσο και για την υγεία του εγκεφάλου. Το να ασκούμαστε καθημερινά σε επίπεδα υψηλής έντασης όχι μόνο μάς δυναμώνει, αλλά έχει επίσης μεγάλο αντίκτυπο και στις στη γνωστικές μας λειτουργίες. Μακροζωία Η έντονη άσκηση σε καθημερινή βάση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για