Επιληψία: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Date:

Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή, η οποία προκαλεί επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις ή σπασμούς. Παρατηρείται παγκοσμίως σε όλες τις ηλικίες ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, κοινωνική και οικονομική κατάσταση.

Περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από επιληψία παγκοσμίως, με 80% αυτών να βρίσκονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν  86.700 επιληπτικοί ασθενείς.

Πως προκαλείται μία επιληπτική κρίση;

Τα κύτταρα στον εγκέφαλό μας στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα απ’ όλες τις περιοχές του σώματός μας. Αυτά τα μηνύματα μεταδίδονται μέσω μιας συνεχούς ηλεκτρικής ώθησης που ταξιδεύει από κύτταρο σε κύτταρο.

Η επιληψία διαταράσσει αυτόν τον ρυθμικό ηλεκτρικό παλμό. Αντί γι’ αυτό, εμφανίζονται εκρήξεις ηλεκτρικής ενέργειας, σαν μια απρόβλεπτη καταιγίδα κεραυνών, μεταξύ των κυττάρων σε μία ή περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου των ασθενών. Αυτή η ηλεκτρική διαταραχή προκαλεί αλλαγές στην αντίληψή τους, στις αισθήσεις, στα συναισθήματα ή στις κινήσεις των μυών τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιληψίας;

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το είδος της επιληψίας. Κάποιοι ασθενείς χάνουν τις αισθήσεις τους και παρουσιάζουν σπασμούς. Άλλοι, σταματάνε να ανταποκρίνονται σε εξωτερικά ερεθίσματα και κοιτάζουν το κενό.

Μερικοί ασθενείς μπορεί να μυρίσουν κάποια δυσάρεστη οσμή που δεν υπάρχει ή να ακούσουν ήχους που δεν υπάρχουν. Δεν είναι σπάνιο να έχουν αυτόματες κινήσεις σαν να καταπίνουν, ή να μασάνε ή να τρίβουν τα χέρια τους.

Ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν τινάγματα ή ακούσιες κινήσεις των χεριών ή των ποδιών τους και άλλοι απλά ξαφνικά μπορεί να βιώσουν φόβο, ανεξήγητο άγχος ή déjà vu. Το είδος των επιληπτικών κρίσεων είναι διαφορετικό σε κάθε ασθενή αναλόγως με το είδος της επιληψίας.

Ποια είναι τα είδη της επιληψίας;

Οι επιληψίες ταξινομούνται αναλόγως με το είδος των επιληπτικών κρίσεων. Αν η επιληπτική κρίση αρχίζει από κάποια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου ονομάζεται «εστιακή επιληπτική κρίση». Αν η κρίση αρχίζει ταυτόχρονα από πολλά μέρη του εγκεφάλου ονομάζεται «γενικευμένη επιληπτική κρίση».

Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό να ξεχωρίσουμε από πού αρχίζει μια επιληπτική κρίση. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι κρίσεις ονομάζονται «αγνώστου ενάρξεως».

Αντιστοίχως λοιπόν οι επιληψίες ταξινομούνται ως:

  1. Γενικευμένη επιληψία
  2. Εστιακή επιληψία
  3. Συνδυασμός γενικευμένης και εστιακής επιληψίας
  4. Αγνώστου ενάρξεως επιληψία

Ποια είναι τα αίτια της επιληψίας;

Τις περισσότερες φορές (70% των περιπτώσεων), η αιτία των επιληπτικών κρίσεων δεν είναι γνωστή. Οι πιο συνήθεις αιτίες είναι:

  • Γενετικές: Ορισμένοι τύποι επιληψίας (όπως η νεανική μυοκλονική επιληψία) είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε οικογένειες. Παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι  εμπλέκονται συγκεκριμένα γονίδια πιστεύεται ότι συμμετέχουν και άλλοι παράγοντες προκειμένου να εκδηλωθεί η νόσος.
  • Σκλήρυνση του ιπποκάμπου: Πρόκειται για ουλή που σχηματίζεται στο εσωτερικό μέρος του κροταφικού λοβού η οποία μπορεί να προκαλέσει εστιακές κρίσεις.
  • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις- Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια: Τραυματισμοί στο κεφάλι που μπορεί να προκληθούν από τροχαία ατυχήματα, πτώσεις ή οποιοδήποτε χτύπημα στο κεφάλι.
  • Εγκεφαλικές λοιμώξεις: Όπως  μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα.
  • Αναπτυξιακές διαταραχές (στα παιδιά): Συγγενείς ανωμαλίες στην ανατομία και λειτουργία του εγκεφάλου.

Ποια είναι η θεραπεία της επιληψία;

Η θεραπεία της επιληψίας μπορεί να είναι φαρμακευτική ή/και χειρουργική.

Τα αντικρισικά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τις επιληπτικές κρίσεις στο  60% -70% των ασθενών. Το υπόλοιπο 20%-30% παρουσιάζουν φαρμακοανθεκτική επιληψία η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν τη χειρουργική εκτομή,  τη στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ή την εμφύτευση συσκευών νευροτροποποίησης. Αυτές οι συσκευές στέλνουν ηλεκτρικούς παλμούς στον εγκέφαλό με στόχο να μειώσουν τις επιληπτικές κρίσεις με την πάροδο του χρόνου. Η θεραπεία εξατομικεύεται σε κάθε περίπτωση.

Με λίγα λόγια …

Η επιληψία είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, όπως αντικρισικά φάρμακα, ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις και συσκευές για την πρόληψη των κρίσεων. Ο στόχος είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των κρίσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιληψία είναι μια δια βίου νόσος, ενώ σε άλλες, μπορεί να ελεγχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν μια φυσιολογική ζωή, με φυσιολογικές δραστηριότητες.

H Νευρολογική Κλινική του Ιατρικού Π. Φαλήρου, με την εξειδικευμένη ομάδα της  προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση στην διάγνωση, αντιμετώπιση και παρακολούθηση των ασθενών που πάσχουν από επιληψία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες