Κολονοσκόπηση: Πώς μπορεί το AI να συμβάλλει σε πιο ακριβή αποτελέσματα

Date:

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και των σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών που συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.

Στον αγώνα για την έγκαιρη ανεύρεση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου έχει επιστρατευτεί επί σειρά ετών ένας πολύτιμος σύμμαχος, ο οποίος δεν είναι άλλος από την κολονοσκόπηση.

«Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των κολονοσκοπήσεων προσυμπτωματικού ελέγχου κατά τη διάρκεια των οποίων ανιχνεύονται και αφαιρούνται προκαρκινικοί πολύποδες. Τη διαδικασία και την αποτελεσματικότητα της κολονοσκόπησης έρχονται πλέον να βελτιώσουν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιείται ακόμα και στον τομέα των ενδοσκοπικών εξετάσεων με σκοπό να βελτιώσει τα αποτελέσματα και να διαφυλάξει την υγεία των ασθενών», επισημαίνει η κ. Θεοφανώ Μαρκουτσάκη Γαστρεντερολόγος, Διευθύντρια Ε΄ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Επεμβατικής Ενδοσκόπησης Metropolitan General.

Τι προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει βρει εφαρμογή και στον τομέα των ενδοσκοπικών εξετάσεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα κάποιας παράλειψης, καθώς αποσκοπεί στη βελτίωση της ανίχνευσης και της ταξινόμησης των βλαβών σε πραγματικό χρόνο. Οι πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη (AI), ειδικά στην ανίχνευση και τη διάγνωση με τη βοήθεια υπολογιστή προσφέρουν πολλά υποσχόμενες μεθόδους αύξησης των ποσοστών ανίχνευσης αδενωμάτων με στόχο την αφαίρεση περισσότερων προκαρκινικών πολυπόδων. Επίσης, αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν τη διάγνωση μικρότερων μη καρκινικών βλαβών in vivo οι οποίες δε χρήζουν αφαίρεσης, μειώνοντας τους κινδύνους που συνεπάγονται οι περιττές πολυπεκτομές.

Βελτιωμένη ανίχνευση με τη βοήθεια υπολογιστή (CADe)

«Τα συστήματα υποβοηθούμενης ανίχνευσης από υπολογιστή (CADe) στοχεύουν στη βελτίωση της ανίχνευσης αδενωμάτων και άλλων προκαρκινικών πολυπόδων. Το CADe χρησιμοποιεί συνελικτικά νευρωνικά δίκτυα (CNNs) τα οποία μπορούν να εντοπίζουν χαρακτηριστικά διαφορετικών εικόνων κολονοσκόπησης. Αυτά τα συστήματα αναλύουν σε πραγματικό χρόνο τα βίντεο της κολονοσκόπησης και επισημαίνουν ύποπτες περιοχές, βοηθώντας τους γαστρεντερολόγους να εντοπίσουν βλάβες που διαφορετικά μπορεί να μην παρατηρούσαν. Ένας διαισθητικός δείκτης στην οθόνη ειδοποιεί τον ενδοσκόπο για την παρουσία μιας πιθανής βλάβης σε πραγματικό χρόνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συστήματα CADe μειώνουν σημαντικά την αδυναμία ανίχνευσης πολυπόδων και αυξάνουν το ποσοστό ανίχνευσης αδενωμάτων» τονίζει.

Υποβοηθούμενη διάγνωση από υπολογιστή (CADx)

«Πέρα από την ανίχνευση, η AI διαδραματίζει ρόλο και στην ταξινόμηση των πολυπόδων μέσω της υποβοηθούμενης διάγνωσης από υπολογιστή (CADx). Αναλύοντας τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και την υφή των πολυπόδων, οι αλγόριθμοι AI διαφοροποιούν τις καλοήθεις από τις κακοήθεις βλάβες, προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο μια “οπτική βιοψία”. Αυτή η τεχνολογία βοηθά τους γαστρεντερολόγους να αποφασίσουν εάν ένας πολύποδας χρήζει αφαίρεσης ή μπορεί να παραμείνει στη θέση του, μειώνοντας έτσι τις περιττές πολυπεκτομές και τους σχετικούς κινδύνους», εξηγεί η ειδικός.

Ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων παράλειψης κάποιας βλάβης

Ένας σημαντικός παράγοντας παράβλεψης ενός αδενώματος είναι ο ίδιος ο ενδοσκόπος, καθώς η αδυναμία διατήρησης ενός σταθερού επιπέδου εγρήγορσης κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης λόγω διάσπασης της προσοχής και κόπωσης μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία παρατήρησης ενός επικίνδυνου πολύποδα παρόλο που είναι ορατός στην οθόνη. Αυτό το ζήτημα έρχεται να βελτιώσει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία λειτουργεί ως ένα δεύτερο, ξεκούραστο ζευγάρι ματιών για τον ενδοσκόπο.

Βελτίωση ποιότητας του αποτελέσματος της εξέτασης

Η κολονοσκόπηση με υποβοήθηση AI δεν περιορίζεται μόνο στην ανίχνευση και την ταξινόμηση βλαβών αλλά συμβάλλει και στη βελτίωση της ποιότητας της διαδικασίας και της αποδοτικότητας. Τα εργαλεία AI αξιολογούν την ποιότητα της προετοιμασίας του εντέρου, παρακολουθούν τους χρόνους απόσυρσης του ενδοσκοπίου και εντοπίζουν τυφλά σημεία στην ενδοσκοπική εικόνα. Αυτά τα χαρακτηριστικά συμβάλλουν σε τυποποιημένες, υψηλής ποιότητας διαδικασίες και μειώνουν τη μεταβλητότητα.

Οφέλη που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση

Η τεχνητή νοημοσύνη στην κολονοσκόπηση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα της εξέτασης και να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

Βελτιωμένη ανίχνευση πολυπόδων, καθώς τα συστήματα AI μειώνουν τα ποσοστά αδυναμίας ανίχνευσης αδενωμάτων και βελτιώνουν την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Υποστήριξη λήψης αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο, αφού η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει άμεση ανατροφοδότηση για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών.

Μείωση της πιθανότητας παράβλεψης κάποιου επικίνδυνου πολύποδα, αφού η τυποποιημένη ανίχνευση μειώνει τον κίνδυνο να μην παρατηρηθεί κάποια ύποπτη βλάβη από τον ενδοσκόπο που πραγματοποιεί την κολονοσκόπηση.

Βελτιωμένη αποδοτικότητα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη βελτιστοποιεί την τεκμηρίωση κάθε αποτελέσματος και την ποιοτική παρακολούθηση.
«Γενικά, η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα και τη συνολική διαδικασία της κολονοσκόπησης. Η συμβολή της στην προληπτική ιατρική και την ογκολογία αναμένεται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο με την πάροδο των ετών», καταλήγει η κ. Μαρκουτσάκη.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μητρικό γάλα: Για ποια μωρά είναι το καλύτερο φάρμακο

Μητρικό γάλα: Για ποια μωρά είναι το καλύτερο φάρμακο ΠΑΙΔΙ Την ενδιαφέρουσα επίδραση του μητρικού γάλακτος σε μωρά των οποίων οι μητέρες παρουσίασαν διαβήτη κύησης εξετάζει νεότερη έρευνα Το 2010, ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, David Fields, Ph.D.- μέλος της ερευνητικής ομάδας του JAMA Network Open και ειδήμονας στο πεδίο έρευνας του μητρικού γάλακτος

Πειραματικό φάρμακο εξουδετερώνει την κληρονομική «κρυφή» χοληστερίνη

Ενθαρρυντικά ευρήματα από τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών με πιθανή θεραπεία για τη λιποπρωτεΐνη-α. Μία και μόνη δόση από ένα ερευνητικό (πειραματικό) φάρμακο μπορεί να εκμηδενίζει σχεδόν τα επίπεδα μιας επικίνδυνης μορφής χοληστερόλης, η οποία έως τώρα θεωρείται ανίατη. Η μορφή αυτή λέγεται λιποπρωτεΐνη-α ή Lp(a). Δεν μετριέται με τις κλασικές εξετάσεις αίματος, ούτε

Οι χειρότερες συνήθειες για την πλάτη σας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό βίωμα, αλλά ελάχιστες θεραπείες έχουν πραγματικά αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση εκατοντάδων δοκιμών Ο πόνος στην πλάτη, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί και οι ορθοπαιδικοί μπορούν να δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Παραλείψτε κινήσεις τύπου «σκύβω, σηκώνω, στρίβω». Τέτοιου είδους κινήσεις κάνουμε, για παράδειγμα, όταν από τη θέση του

Εφηβεία: Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που φλερτάρουν αγόρια και κορίτσια -Τι προτείνουν οι ειδικοί

Από το ρόλο του «κυνηγού» σε μία στάση περισσότερο παθητική ή «υποτονική» στο φλερτ φαίνεται πως έχουν περάσει πλέον τα αγόρια ενώ, αντίθετα, τα κορίτσια εμφανίζονται ιδιαίτερα διεκδικητικά. «Ο φόβος της απόρριψης είναι μόνιμος σύντροφος των αγοριών και λειτουργεί ως ‘ανάχωμα’ στην προσπάθεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου. Οι κοινωνικές

Εγκεφαλίτιδα: Τι πρέπει να ξέρουμε για την επικίνδυνη φλεγμονή- Τι συμπτώματα προκαλεί

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της και ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό. Η εγκεφαλίτιδα είναι μία σπάνια, αλλά σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή (οίδημα) στον εγκέφαλο. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή και απαιτεί επείγουσα θεραπεία στο νοσοκομείο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αυτήν, αλλά περισσότερο κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά

Ουρολοίμωξη: Πώς η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί Honeymoon Cystitis

Η ισορροπία του μικροβιώματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ουρολοιμώξεων, τη διατήρηση της γονιμότητας και την υγεία του προστάτη. Το μικροβίωμα του ουροποιητικού συστήματος αποτελείται από ωφέλιμα βακτήρια, όπως τα Lactobacilli, που προστατεύουν από λοιμώξεις. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών και οι αλλαγές στο pH μπορούν να διαταράξουν αυτή

Αδιάγνωστοι σχεδόν 6 στους 10 νοσούντες με άνοια – Ο κρίσιμος ρόλος της τηλεϊατρικής στην πρόληψη

Για το σημαντικό ρόλο της τηλεϊατρικής στην πρόληψη της άνοιας καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μιλά ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής και Επίκουρος Καθηγητής στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Αντώνης

Καθ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: Πότε είναι επικίνδυνα τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος

Επίσημες προειδοποιήσεις του FDA στους επαγγελματίες υγείας για οξεία νεφρική ανεπάρκεια και παγκρεατίτιδα Επικίνδυνα όταν χορηγούνται χωρίς να υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος που έχουν προκαλέσει φρενίτιδα τα τελευταία χρόνια, με πολύ κόσμο να τα λαμβάνει για να χάσει λίγα

Αδυναμία συγκέντρωσης: Γιατί «χανόμαστε» στο κινητό ή στον υπολογιστή και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί σε θέματα παραγωγικότητας λένε συχνά ότι όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, πρέπει να αφήνουμε το κινητό στην άκρη. Όμως, μια εκπληκτική νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την κοινή συμβουλή, με ευρήματα που έχουν σημασία για τη συγκέντρωση και την υγεία σας. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη για τη σχέση συγκέντρωσης-κινητού εργάστηκαν επί δύο ημέρες

Παχυσαρκία: Κερδίζονται μάχες, αλλά χάνεται ο πόλεμος, λέει ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης

Ο Ιπποκράτης είχε γράψει ότι «η παχυσαρκία δεν είναι μόνο ασθένεια η ίδια, αλλά και προάγγελος άλλων», ενώ το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε την παχυσαρκία ως χρόνια νόσο. Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις που αγγίζουν και τη χώρα μας. Ο ομότιμος καθηγητής Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. πρόεδρος

Σημάδια σχιζοφρένειας: Πότε και ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία

Στα μονοπάτια του νου, όπου η πραγματικότητα συναντά την ψευδαίσθηση, η σχιζοφρένεια έρχεται να ανατρέψει την ισορροπία της ψυχής. Τα πρώτα σημάδια σχιζοφρένειας συχνά καλύπτονται από την καθημερινότητα, καθιστώντας την αναγνώρισή τους δύσκολη. Άτομα μπορεί να αποσύρονται από κοινωνικές επαφές, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που άλλοτε αγαπούσαν ή να παρουσιάζουν απότομες αλλαγές

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τα φάρμακα κοστίζει κάθε χρόνο 200.000 ζωές στην Ευρώπη

Γιατί καθιερώθηκε από εφέτος νέα Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης γι' αυτό. Τι αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που παίρνουν φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας ενός κοινού λάθους που κάνουν, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF). Το λάθος αυτό είναι η μη συμμόρφωση με το