Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Date:

Ένας κακώς νοούμενος “ανδρισμός” εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο -.gr. 

Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που η αρρενωπότητα από μόνη της δεν είναι πρόβλημα, η τοξική εκδοχή της οδηγεί συχνά σε επιβλαβείς συνέπειες, τόσο για την ψυχική όσο και για τη σωματική υγεία των ανδρών.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η τοξική αρρενωπότητα γίνεται ιδιαίτερα επιβλαβής όταν οι άνδρες αισθάνονται την ανάγκη να καταπιέσουν τα συναισθήματά τους και να είναι υπερβολικά αυτάρκεις. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και, σε ακραίες περιπτώσεις, σε υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας μεταξύ των ανδρών.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να αυτοκτονήσουν από τις γυναίκες, και συχνά αυτό συνδέεται με την άρνησή τους να αναζητήσουν ψυχολογική ή ιατρική βοήθεια.

Ως ανδρολόγος-ουρολόγος, παρατηρώ συχνά ότι πολλοί άνδρες αποφεύγουν να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα ούρησης, ακράτεια, ορμονικές διαταραχές ή υπογονιμότητα. Η άρνηση αυτή συχνά πηγάζει από την πεποίθηση ότι η παραδοχή ενός προβλήματος ισοδυναμεί με αδυναμία, κάτι που αντιτίθεται στα στερεότυπα της «ισχυρής ανδρικής εικόνας».

Τοξική αρρενωπότητα και συνήθη ουρολογικά προβλήματα που αποφεύγουν οι άνδρες

Ένα συχνό παράδειγμα από την κλινική μου εμπειρία αφορά άνδρες που αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία, αλλά αποφεύγουν να επισκεφτούν ιατρό, θεωρώντας πως είναι «προσωρινό» ή «ντροπιαστικό». Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, η στυτική δυσλειτουργία είναι το πρώτο σημάδι αγγειακών προβλημάτων ή διαβήτη.

Η υπογονιμότητα είναι ένα ακόμα παράδειγμα όπου η τοξική αρρενωπότητα εμποδίζει τους άνδρες να ζητήσουν βοήθεια. Συχνά οι άνδρες θεωρούν πως το να έχουν χαμηλή ποιότητα ή ποσότητα σπερματοζωαρίων αμφισβητεί την «ανδρική τους υπόσταση».

Οι σεξουαλικές διαταραχές, πέρα από τη στυτική δυσλειτουργία, αποτελούν ακόμα έναν τομέα όπου οι άνδρες διστάζουν να αναζητήσουν βοήθεια. Πρόωρη εκσπερμάτιση, μειωμένη ερωτική επιθυμία και αδυναμία οργασμού είναι συχνά προβλήματα που αγνοούνται, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται όχι μόνο η ερωτική ζωή, αλλά και η αυτοπεποίθηση και η ψυχική υγεία του άνδρα. Συχνό φαινόμενο είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εκσπερμάτιση , να αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια και ώς εκ τούτου να επηρεάζονται οι σχέσεις τους.

Η καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης, επιπλοκές και μείωση της ποιότητας ζωής. Τα προβλήματα ούρησης και η ακράτεια μπορεί να υποδηλώνουν υπερπλασία προστάτη ή νευρολογικές διαταραχές, ενώ οι ορμονικές διαταραχές, όπως η χαμηλή τεστοστερόνη, μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία, την ενέργεια και την ψυχική διάθεση.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Wizdom Powell από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, «οι άνδρες που τηρούν αυστηρά τις νόρμες που τους ενθαρρύνουν να μην εκφράζουν τα συναισθήματά τους και να βασίζονται αποκλειστικά στον εαυτό τους, συχνά βιώνουν χειρότερη ψυχική υγεία, με αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης».

Τι πρέπει να γίνει

Για να αντιμετωπιστεί η τοξική αρρενωπότητα και οι συνέπειές της, απαιτούνται πρακτικές λύσεις:

  •  Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Η διάδοση της γνώσης σχετικά με τις επιπτώσεις της τοξικής αρρενωπότητας μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων.
  •  Υποστήριξη από επαγγελματίες υγείας: Οι γιατροί πρέπει να ενθαρρύνουν ανοιχτά τους άνδρες να συζητούν τα προβλήματά τους, χωρίς φόβο στιγματισμού.
  • Ομαδική υποστήριξη: Η συμμετοχή σε ομάδες ανδρών που συζητούν ανοιχτά για την υγεία και τα συναισθήματά τους μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ψυχολογική ενίσχυση.
  • Διαχείριση υγείας: Τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι για στυτική δυσλειτουργία, προβλήματα ούρησης, ορμονικές εξετάσεις, έλεγχο γονιμότητας και ψυχική υγεία μπορούν να προλάβουν σοβαρότερα προβλήματα.

Η τοξική αρρενωπότητα δεν πρέπει να εμποδίζει τους άνδρες να ζουν μια υγιή, γεμάτη ζωή. Αντίθετα, η ενημέρωση, η πρόληψη και η θεραπεία είναι τα πραγματικά χαρακτηριστικά ενός δυνατού και υπεύθυνου άνδρα. Ας αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα και ας επιλέξουμε την υγεία και την ευεξία, χωρίς φόβο και προκατάληψη.

Πηγές

1.Grewal, Amardeep, «The Impact of Toxic Masculinity On Men’s Mental Health» (2020). Sociology Student Work Collection. 68. https://digitalcommons.tacoma.uw.edu/gender_studies/68

2.Sheppard, Sarah. “The Dangers of Toxic Masculinity.” Verywell Mind, 28 Oct. 2020, www.verywellmind.com/the-dangerous-mental-health-effects-oftoxic-masculinity-5073957.

3.Hamilton, Audrey. Speaking of Psychology: How Masculinity Can Hurt Mental Health, American Psychological Association, June 2016, www.apa.org/research/action/speaking-of-psychology/men-boys-health-disparities.

Νασος Ιωαννίδης, MD MSc | Ουρολόγος-Ανδρολόγος | Λαγκαδάς & Θεσσαλονίκη

https://www.facebook.com/ioannidis.urologos

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μητρικό γάλα: Για ποια μωρά είναι το καλύτερο φάρμακο

Μητρικό γάλα: Για ποια μωρά είναι το καλύτερο φάρμακο ΠΑΙΔΙ Την ενδιαφέρουσα επίδραση του μητρικού γάλακτος σε μωρά των οποίων οι μητέρες παρουσίασαν διαβήτη κύησης εξετάζει νεότερη έρευνα Το 2010, ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, David Fields, Ph.D.- μέλος της ερευνητικής ομάδας του JAMA Network Open και ειδήμονας στο πεδίο έρευνας του μητρικού γάλακτος

Πειραματικό φάρμακο εξουδετερώνει την κληρονομική «κρυφή» χοληστερίνη

Ενθαρρυντικά ευρήματα από τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών με πιθανή θεραπεία για τη λιποπρωτεΐνη-α. Μία και μόνη δόση από ένα ερευνητικό (πειραματικό) φάρμακο μπορεί να εκμηδενίζει σχεδόν τα επίπεδα μιας επικίνδυνης μορφής χοληστερόλης, η οποία έως τώρα θεωρείται ανίατη. Η μορφή αυτή λέγεται λιποπρωτεΐνη-α ή Lp(a). Δεν μετριέται με τις κλασικές εξετάσεις αίματος, ούτε

Οι χειρότερες συνήθειες για την πλάτη σας: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα πολύ κοινό βίωμα, αλλά ελάχιστες θεραπείες έχουν πραγματικά αποτέλεσμα, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση εκατοντάδων δοκιμών Ο πόνος στην πλάτη, ωστόσο, μπορεί να αποφευχθεί και οι ορθοπαιδικοί μπορούν να δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Παραλείψτε κινήσεις τύπου «σκύβω, σηκώνω, στρίβω». Τέτοιου είδους κινήσεις κάνουμε, για παράδειγμα, όταν από τη θέση του

Εφηβεία: Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που φλερτάρουν αγόρια και κορίτσια -Τι προτείνουν οι ειδικοί

Από το ρόλο του «κυνηγού» σε μία στάση περισσότερο παθητική ή «υποτονική» στο φλερτ φαίνεται πως έχουν περάσει πλέον τα αγόρια ενώ, αντίθετα, τα κορίτσια εμφανίζονται ιδιαίτερα διεκδικητικά. «Ο φόβος της απόρριψης είναι μόνιμος σύντροφος των αγοριών και λειτουργεί ως ‘ανάχωμα’ στην προσπάθεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου. Οι κοινωνικές

Εγκεφαλίτιδα: Τι πρέπει να ξέρουμε για την επικίνδυνη φλεγμονή- Τι συμπτώματα προκαλεί

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες της και ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν αμέσως στον γιατρό. Η εγκεφαλίτιδα είναι μία σπάνια, αλλά σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή (οίδημα) στον εγκέφαλο. Μπορεί να απειλήσει τη ζωή και απαιτεί επείγουσα θεραπεία στο νοσοκομείο. Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από αυτήν, αλλά περισσότερο κινδυνεύουν τα μικρά παιδιά

Ουρολοίμωξη: Πώς η έντονη σεξουαλική δραστηριότητα προκαλεί Honeymoon Cystitis

Η ισορροπία του μικροβιώματος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ουρολοιμώξεων, τη διατήρηση της γονιμότητας και την υγεία του προστάτη. Το μικροβίωμα του ουροποιητικού συστήματος αποτελείται από ωφέλιμα βακτήρια, όπως τα Lactobacilli, που προστατεύουν από λοιμώξεις. Ωστόσο, παράγοντες όπως η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, η λήψη αντιβιοτικών και οι αλλαγές στο pH μπορούν να διαταράξουν αυτή

Αδιάγνωστοι σχεδόν 6 στους 10 νοσούντες με άνοια – Ο κρίσιμος ρόλος της τηλεϊατρικής στην πρόληψη

Για το σημαντικό ρόλο της τηλεϊατρικής στην πρόληψη της άνοιας καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλείται να παίξει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) μιλά ο καθηγητής Ψυχιατρικής στην Α' Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Ψυχογηριατρικής και Επίκουρος Καθηγητής στην Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Αντώνης

Καθ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης: Πότε είναι επικίνδυνα τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος

Επίσημες προειδοποιήσεις του FDA στους επαγγελματίες υγείας για οξεία νεφρική ανεπάρκεια και παγκρεατίτιδα Επικίνδυνα όταν χορηγούνται χωρίς να υπάρχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Διαβήτη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος που έχουν προκαλέσει φρενίτιδα τα τελευταία χρόνια, με πολύ κόσμο να τα λαμβάνει για να χάσει λίγα

Αδυναμία συγκέντρωσης: Γιατί «χανόμαστε» στο κινητό ή στον υπολογιστή και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Οι ειδικοί σε θέματα παραγωγικότητας λένε συχνά ότι όταν προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε, πρέπει να αφήνουμε το κινητό στην άκρη. Όμως, μια εκπληκτική νέα έρευνα αμφισβητεί αυτή την κοινή συμβουλή, με ευρήματα που έχουν σημασία για τη συγκέντρωση και την υγεία σας. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη για τη σχέση συγκέντρωσης-κινητού εργάστηκαν επί δύο ημέρες

Παχυσαρκία: Κερδίζονται μάχες, αλλά χάνεται ο πόλεμος, λέει ο καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης

Ο Ιπποκράτης είχε γράψει ότι «η παχυσαρκία δεν είναι μόνο ασθένεια η ίδια, αλλά και προάγγελος άλλων», ενώ το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισε την παχυσαρκία ως χρόνια νόσο. Στις μέρες μας το φαινόμενο έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις που αγγίζουν και τη χώρα μας. Ο ομότιμος καθηγητής Εργοφυσιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τ. πρόεδρος

Σημάδια σχιζοφρένειας: Πότε και ποια είναι τα συμπτώματα ανά ηλικία

Στα μονοπάτια του νου, όπου η πραγματικότητα συναντά την ψευδαίσθηση, η σχιζοφρένεια έρχεται να ανατρέψει την ισορροπία της ψυχής. Τα πρώτα σημάδια σχιζοφρένειας συχνά καλύπτονται από την καθημερινότητα, καθιστώντας την αναγνώρισή τους δύσκολη. Άτομα μπορεί να αποσύρονται από κοινωνικές επαφές, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που άλλοτε αγαπούσαν ή να παρουσιάζουν απότομες αλλαγές

Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε με τα φάρμακα κοστίζει κάθε χρόνο 200.000 ζωές στην Ευρώπη

Γιατί καθιερώθηκε από εφέτος νέα Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης γι' αυτό. Τι αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που παίρνουν φάρμακα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, εξαιτίας ενός κοινού λάθους που κάνουν, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF). Το λάθος αυτό είναι η μη συμμόρφωση με το