Η έκθεση στο φως του ήλιου επιφέρει οφέλη για την υγεία που αλλάζουν τη ζωή, τονίζουν οι ειδικοί

Date:

Μπορεί να μας έχουν τρομάξει οι προειδοποιήσεις για τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, αλλά το να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, σύμφωνα με τις έρευνες

Με την άνοιξη να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και την άνοδο της θερμοκρασίας, η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συνολική υγεία μας.

Σύμφωνα με τον δρ Roger Seheult, εντατικολόγο, πνευμονολόγο και αναπληρωτή κλινικό καθηγητή στις ιατρικές σχολές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Πανεπιστημίου Loma Linda, το φως από τον ήλιο βελτιώνει την ικανότητά μας να ρυθμίζουμε τον ύπνο, τον κιρκάδιο ρυθμό και τη διάθεσή μας.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν εποχιακή συναισθηματική διαταραχή και αυτό είναι μια εκδήλωση της έλλειψης ηλιακού φωτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα», λέει ο ίδιος.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ηλιακού φωτός

Ήδη από τη δεκαετία του 1920, οι επαγγελματίες της Ιατρικής χρησιμοποιούσαν την έκθεση στο φως για να επιταχυνθεί η ανάρρωση των ασθενών.

Τα νοσοκομεία χρησιμοποιούσαν ηλιόλουστες βεράντες, όπου οι ασθενείς μπορούσαν να μεταφερθούν για κάποια χρονικά διαστήματα για να απολαύσουν το φως του ήλιου και τον καθαρό αέρα, σύμφωνα με τον Seheult.

Αλλά με την ανάπτυξη της πενικιλίνης και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στη σύγχρονη ιατρική, οι γιατροί άρχισαν να βασίζονται όλο και λιγότερο σε ολιστικές μεθόδους θεραπείας.

Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, το υπεριώδες φως Β (UV-B) του ήλιου παράγει βιταμίνη D στο σώμα προκαλώντας μια χημική αντίδραση στο δέρμα, σημειώνει ο Seheult.

Η βιταμίνη D είναι ένα γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές της που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και τη μυϊκή και εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Ο ήλιος παράγει επίσης υπέρυθρο φως, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τον πόνο και τη φλεγμονή.

Μόλις 15 έως 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και ενδεχομένως να αποτρέψουν ακόμη και χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με τον Seheult.

Εξισορρόπηση κινδύνων και οφελών

Όμως, οι προειδοποιήσεις από τους επαγγελματίες υγείας για τις δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να έχει η έκθεση στον ήλιο, όπως ο καρκίνος του δέρματος, μπορεί να οδηγούν πολλούς ανθρώπους στην αποφυγή του.

«Σίγουρα, αν βγαίνουμε έξω στον ήλιο υπερβολικά πολλή ώρα για κάποιο χρονικό διάστημα χωρίς προστασία, μπορεί να έχουμε τέτοιου είδους δερματικές βλάβες», λέει ο ειδικός.

Ωστόσο, ο ήλιος είναι επωφελής, όταν εκτιθέμεθα σε αυτόν με σύνεση και μέτρο. Πρόσφατες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι έξω στο φως του ήλιου, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε πιθανή αιτία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Ο δρ Richard W-r, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Journal of Investigative Dermatology τον Αύγουστο του 2024, συζητώντας τα δεδομένα αυτά και την ανάγκη επανεξέτασης της επιρροής του ήλιου.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία UVR είναι καρκινογόνος παράγοντας για το δέρμα, ωστόσο καμία μελέτη δεν συνδέει την έκθεση στον ήλιο με αυξημένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε άλλη αιτία», έγραψε ο W-r στην περίληψη της μελέτης.

«Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το ηλιακό φως έχει οφέλη για την υγεία και μέσω μονοπατιών ανεξάρτητων από τη βιταμίνη D, όπως η φωτοκινητοποίηση του μονοξειδίου του αζώτου από τις δερματικές αποθήκες με μείωση της καρδιαγγειακής νοσηρότητας», έγραψε.

«Το ηλιακό φως έχει σημαντικά συστηματικά οφέλη για την υγεία καθώς και κινδύνους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Seheult, ο κόσμος πρέπει να «επανεξετάσει την ιδέα ότι ο ήλιος είναι ένα θανατηφόρο λέιζερ», καθώς στην πραγματικότητα είναι επωφελής, αν υπάρχει μέτρο.

Οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα ή είναι ευαίσθητοι στην ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να φορούν ρούχα, καπέλα και άλλο προστατευτικό εξοπλισμό και να απολαμβάνουν τα οφέλη.

«Το υπέρυθρο φως, επειδή είναι ένα φως μεγάλου μήκους κύματος, χαμηλής ενέργειας, είναι σε θέση να διεισδύσει όχι μόνο μέσα από το δέρμα σας και βαθιά μέσα στο σώμα σας, αλλά και πολύ εύκολα μέσα από τα ρούχα», λέει ο Seheult.

Εάν, λοιπόν, βγαίνει κάποιος έξω με την απαραίτητη προστασία, συνεχίζει να λαμβάνει αρκετή ποσότητα υπέρυθρου φωτός, ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς να είναι ευάλωτος [σε εγκαύματα]. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς με γυμνό το δέρμα για να επωφεληθεί από τον ήλιο,

Επιπλέον, το ηλιακό φως είναι παρόν και όταν έχει συννεφιά και βρέχει, όπως και στις αστικές περιοχές, σημειώνει ο Seheult.

«Η ποσότητα φωτός στο εσωτερικό ενός κτηρίου [δεν] υπερβαίνει συνήθως τα 100 lux», λέει. «Όταν βγαίνετε έξω μια φωτεινή, ηλιόλουστη μέρα, το φως ισοδυναμεί με είναι 100.000 lux. Η ποσότητα του φωτός είναι 1.000 φορές μεγαλύτερη», εξηγεί.

Αν και αυτή η έκθεση μειώνεται τις συννεφιασμένες ημέρες ή το χειμώνα, το φως αποκλείεται να είναι «τόσο χαμηλό» όσο ο φωτισμός σε εσωτερικούς χώρους, προσθέτει.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του υπέρυθρου φωτός χωρίς κίνδυνο, ο Seheult συνιστά να βγαίνετε έξω και να καλύπτεστε για περίπου 30 λεπτά, ακόμη και το πρωί ή το βράδυ, όταν δύει ο ήλιος.

«Αυτές είναι ώρες που υπάρχει άφθονο υπέρυθρο φως, πολύ περισσότερο από ό,τι θα είχατε μέσα στο σπίτι», λέει.

Για όσους εργάζονται σε γραφείο και περνούν τις ώρες της ημέρας σε εσωτερικό χώρο, ο Seheult προτείνει να κάνουν μικρά διαλείμματα και να βγαίνουν έξω στο φως ή σε ένα χώρο πρασίνου.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι περίπου 15 με 20 λεπτά έκθεσης σε υπέρυθρο φως στο επίπεδο των μιτοχονδρίων και βλέπουμε αποτελέσματα που διαρκούν για μέρες», τονίζει.

Σημειώνει επίσης ότι ο άνθρωπος πρέπει να μπορεί να εκμεταλλεύεται τόσο τις εξελίξεις στη σύγχρονη ιατρική όσο και παράγοντες που βοηθούν ολιστικά την υγεία.

«Υπάρχει ένα μειονέκτημα στο να εξαρτάται κανείς εξ ολοκλήρου από πράγματα που χρειάζονται και απαιτούν αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά στις πανδημίες», τονίζει.

«Το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας… δεν είναι πράγματα που εξαρτώνται από αλυσίδες εφοδιασμού. Το φως του ήλιου είναι προσβάσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του του χρόνου», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Οι λάμπες μανικιούρ αλλοιώνουν τα κύτταρα στο δέρμα και προκαλούν βλάβες, δείχνει μελέτη

Οι λάμπες νυχιών UV LED χρησιμοποιούνται ευρέως για γυναίκες που κάνουν μανιιούρ, αλλά προκαλούν σοβαρές βλάβες στο δέρμα. Μια ομάδα επιστημόνων από την Αργεντινή εξέτασαν πώς η δόση υπεριώδους ακτινοβολίας που εκπέμπεται από μια σύγχρονη λάμπα μανικιούρ επηρέαζε τα κοινά μόρια στο δέρμα. Διαπίστωσαν ότι μόλις λίγα λεπτά έκθεσης άλλαζαν αυτά τα μόρια με τρόπους

Άσθμα: Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιωθεί η κατάστασή σας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Θέλετε να βελτιώσετε το άσθμα σας; Καλλιεργήστε μια θετική προοπτική, λένε οι ερευνητές. Το επίπεδο αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας ενός ασθενούς με άσθμα μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται τα συμπτώματά του, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι άνθρωποι που περιμένουν ότι το άσθμα και η υγεία τους θα επιδεινωθούν καταλήγουν να αναφέρουν περισσότερα

Δέρμα και καλοκαίρι: Αποφύγετε εγκαύματα και τσιμπήματα με έξυπνους τρόπους

Κατά τους θερινούς μήνες, η προφύλαξη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι απολύτως αναγκαία. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, φωτογήρανση και, μακροπρόθεσμα, αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. «Συνιστάται η χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 30 και άνω, εφαρμογή κάθε δύο ώρες και σίγουρα μετά από μπάνιο ή έντονη εφίδρωση. Η αποφυγή

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω

Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Κωνσταντίνος Βασάλος για Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Το ότι χώρισαμε, δεν σημαίνει ότι έχω σταματήσει να την αγαπάω Έχει υπάρξει κοπέλα στο παρελθόν που μου έχει ξυπνήσει το πατρικό ένστικτο, δήλωσε ο πρώην παίκτης του «Survivor» Με ειλικρίνεια, τη σχέση του με

Τζούλιαν ΜακΜάχον: Η οικογένειά του σπάει τη σιωπή της με μία ανάρτηση για τον θάνατό του

Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών από καρκίνο

Καραβάτου: «Αισθάνθηκα αποτυχημένη που δεν μπόρεσα να κρατήσω τον γάμο μου με τον Κρατερό»

Με αφορμή την επιστροφή της στην πρωινή ζώνη της τηλεόρασης μέσα από τη συχνότητα του ANT1, η Κατερίνα Καραβάτου παραχώρησε μια συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και τον Νίκο Γεωργιάδη. Η παρουσιάστρια μίλησε για το διαζύγιό της με τον Κρατερό Κατσούλη, αποκαλύπτοντας ότι ένιωσε πως απέτυχε, αφού ποτέ δεν είχε φανταστεί ότι η σχέση τους θα

Μπαλάσκας: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της προέδρου που αθώωσε τον γνωστό ηθοποιό που ήπιε»

Απορημένος είναι ο αστυνομικός αναλυτής Σταυρός Μπαλάσκας με το γεγονός ότι πρόεδρος του δικαστηρίου έκρινε αθώο γνωστό ηθοποιό που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας 7 Ιουλίου μετά το τέλος θεατρικής παράστασης, όταν έπεσε σε μπλόκο με αλκοτέστ στον Βόλο και βρέθηκε να έχει καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο. Ο 48χρονος ηθοποιός παραδέχτηκε το λάθος

Η βιταμίνη D ενισχύει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για γυναίκες με καρκίνο του μαστού [μελέτη]

Η βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει την επιτυχία της θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού κατά 79%, όπως έδειξε μια νέα μελέτη. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η χορήγηση συμπληρωμάτων χαμηλής δόσης βιταμίνης D σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασίασε το ποσοστό ανταπόκρισης στη θεραπεία.

«Ακούω τον ήχο της βροχής για πρώτη φορά»: Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά την ακοή όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες

Σε μια πρωτοποριακή επιστημονική εξέλιξη, ερευνητές ανακοίνωσαν πως γονιδιακή θεραπεία κατάφερε να αποκαταστήσει την ακοή σε άτομα με συγγενή κώφωση, ακόμη και σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Μεταξύ των συμμετεχόντων, ένας 24χρονος άνδρας άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του, γεγονός που καταρρίπτει προηγούμενες υποθέσεις ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές μόνο σε πολύ μικρά

Περίπου 2.300 άνθρωποι φέρεται να πέθαναν από το κύμα καύσωνα που σάρωσε την Ευρώπη

Η Αθήνα και άλλες 11 πόλεις βρέθηκαν στο επίκεντρο επιστημονικής έρευνας για τους θανάτους από αίτια που συνδέονται με το κύμα καύσωνα. Περίπου 2.300 άνθρωποι ενδέχεται να πέθαναν από αίτια που συνδέονται με τη ζέστη σε 12 πόλεις της Ευρώπης στη διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα, που τερματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με μια γρήγορη επιστημονική