Τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να διαρκούν ακόμα και δύο χρόνια μετά

Date:

Σχεδόν ένας στους τέσσερις που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 ανέπτυξε μακροχρόνια Covid (long Covid) και σε περισσότερους από τους μισούς τα συμπτώματα επέμειναν δύο χρόνια μετά, διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και κύριο συγγραφέα τον Έλληνα ερευνητή του Ινστιτούτου, καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα.

Η long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών, νευρολογικών, πεπτικών ή άλλων γενικών συμπτωμάτων, όπως κόπωση και εξάντληση.

Η συγκεκριμένη έρευνα παρακολούθησε 2.764 ενήλικες από την κοόρτη «COVICAT», μια μελέτη με βάση τον πληθυσμό που σχεδιάστηκε για να διερευνήσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην υγεία του πληθυσμού της Καταλονίας. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τρία ερωτηματολόγια, το 2020, το 2021 και το 2023, και παρείχαν δείγματα αίματος και ιατρικά αρχεία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «BMC Medicine», το 23% των ανθρώπων που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 ανέπτυξαν long Covid.

«Πρόκειται για μια μελέτη γενικού πληθυσμού και αυτή είναι η διαφορά της από άλλες μελέτες. Οι περισσότερες μελέτες για long Covid είναι κλινικές μελέτες, δηλαδή γίνονται σε άτομα που έχουν πάει στις υπηρεσίες υγείας και συνεπώς πιάνουν κυρίως τα πιο βαριά περιστατικά. Εμείς, καθώς κάνουμε μια μελέτη γενικού πληθυσμού, μελετάμε και περιστατικά που δεν είναι τόσο βαριά, αλλά έχουν συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τους. Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα αναδεικνύουν μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης long Covid σε σχέση με άλλες μελέτες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανόλης Κογεβίνας.

Όπως διαπιστώθηκε, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με long Covid (56%) εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα δύο χρόνια μετά.

«Το εύρημα αυτό στέλνει ένα μήνυμα στα συστήματα υγείας ότι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το θέμα της long Covid. Μπορεί να έχουμε ρυθμίσει κάπως την πανδημία και να μην έχουμε τόσο βαριά περιστατικά όπως παλαιότερα, ωστόσο υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που έχει αυτά τα συμπτώματα και που χρειάζεται παρακολούθηση συστηματική», τονίζει ο κ. Κογεβίνας.

Με βάση τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες και τα ιατρικά τους αρχεία, οι ερευνητές εντόπισαν τρεις κλινικούς υπότυπους μακροχρόνιας Covid: νευρολογικά και μυοσκελετικά συμπτώματα, αναπνευστικά και τη σοβαρότερη εμφάνιση της νόσου, όπου τα συμπτώματα αφορούσαν πολλαπλά όργανα.

Η έρευνα έφερε στο «φως» παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη long Covid. Όπως αναφέρει η Μαριάννα Καραχάλιου, ερευνήτρια στο ISGlobal και μία από τους συγγραφείς της μελέτης, «το να είσαι γυναίκα, να έχεις βιώσει μια σοβαρή λοίμωξη Covid-19 και να έχεις μια προϋπάρχουσα χρόνια ασθένεια, όπως το άσθμα, είναι σαφείς παράγοντες κινδύνου». Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με παχυσαρκία και υψηλά επίπεδα αντισωμάτων IgG πριν από τον εμβολιασμό ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν μακροχρόνια Covid. Ο τελευταίος παράγοντας, σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να αντανακλά την υπερενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την αρχική λοίμωξη, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στην επιμονή των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Κατά την έρευνα εντοπίστηκε και η σύνδεση της ασθένειας με ψυχικά νοσήματα. «Εντοπίσαμε ότι τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα σχετίζονται με πιο βαριά συμπτώματα long Covid. Η σχέση είναι αμφίδρομη, αποτελούν και σύμπτωμα του long Covid, αλλά και πρόκειται για παράγοντες που προκαλούν long Covid», αναφέρει ο κ. Κογεβίνας.

Η ανάλυση εντόπισε επίσης προστατευτικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης. Αυτοί περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό πριν από τη λοίμωξη και έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει τακτική σωματική δραστηριότητα και επαρκή ύπνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος ήταν χαμηλότερος σε άτομα που μολύνθηκαν μετά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, από την τάση των λοιμώξεων να είναι ηπιότερες ή από τη μεγαλύτερη γενική ανοσία στον Covid-19.

Ο Μανόλης Κογεβίνας ασχολείται συστηματικά στις έρευνές του με τη μακροχρόνια Covid. Επόμενος ερευνητικός στόχος του, όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι να διερευνήσει γιατί οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν long Covid.

Γιατί έχει στρέψει, όμως, την προσοχή του στη συγκεκριμένη ασθένεια, τον ρωτάμε. «Είναι εντυπωσιακός αυτός ο ιός και το πώς επιδρά τόσο πολύ με διαφορετικά συμπτώματα. Μας έχει ξαφνιάσει πάρα πολύ. Αυτό είναι ένα θέμα. Αλλά το βασικό είναι ότι ο long Covid αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και κοινωνικής υγείας, το οποίο δεν το “πιάσαμε” αρκετά νωρίς. Ο κόσμος με long Covid δεν είχε καλή περίθαλψη. Και καθώς έχουμε βγει από την οξεία φάση του Covid, ξεχνάμε τα περιστατικά του long Covid. Και τα περιστατικά αυτά έχουν θέματα υγείας και ένα σοβαρό πρόβλημα ποιότητας ζωής. Και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν πρέπει να το ξεχάσουμε», υπογραμμίζει.

Σημειώνεται ότι η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το ερευνητικό ινστιτούτο «Germans Trias i Pujol» (IGTP), στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου END-VOC.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάξτε την οδοντόβουρτσα που χρησιμοποιείτε όταν αναρρώνετε από μια αρρώστια, συστήνει ειδικός

Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες αναμένεται να είναι εντονότερες και να κρατήσουν περισσότερο φέτος

Αβοκάντο: Πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναμμένο φως τη νύχτα: Τα μυστικά για να μην ταράζει τον ύπνο σας

Ένας ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί τι να προσέξουμε στο χρώμα και στο σημείο όπου θα το τοποθετήσουμε. Πολλοί άνθρωποι όλων των ηλικιών δεν μπορούν να κοιμηθούν εάν δεν έχουν αναμμένο ένα φως τη νύχτα. Αν όμως δεν προσέξετε ορισμένες λεπτομέρειες μπορεί άθελά σας να ταράζετε τον ύπνο σας, προειδοποιεί ένας ειδικός από τις ΗΠΑ.

Πόνος στη μέση: Τι να προσέχουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε

Η οσφυαλγία μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Τι να κάνουμε στη δουλειά, το σπίτι, τα ψώνια για να προστατεύσουμε τη μέση μας. Ο πόνος στη μέση είναι συχνός, απρόβλεπτος και κατά κανόνα αιφνίδιος. Ωστόσο είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε. Η οσφυαλγία, όπως λέγεται επιστημονικά ο πόνος στη

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε

Σοκολατένιο αβγό: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε για να το κάψουμε FITNESS Φάγατε σοκολατένια αβγά και σκέφτεστε τι θυσία θα χρειαστεί για να «κάψετε» τις θερμίδες; Ξεσκονίστε θα αθλητικά σας και οπλιστείτε με δύναμη. Η άφεση τέτοιων (διατροφικών) αμαρτιών έρχεται μέσα από περπάτημα που αντιστοιχεί σε... πενταψήφιο αριθμό βημάτων! Τα ράφια των καταστημάτων έχουν κατακλύσει

Προσπαθείτε να ελέγξετε την πίεσή σας; Αυξήστε το κάλιο στη διατροφή σας

Γιατί δεν αρκεί να μειώσετε μόνο το αλάτι στη διατροφή σας. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές καλίου. Αν θέλετε να θέσετε υπό έλεγχο την πίεσή σας, βάλτε περισσότερο κάλιο στη ζωή σας, συνιστούν επιστήμονες από τον Καναδά. Χρησιμοποιώντας ένα νέο μαθηματικό μοντέλο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αύξηση της αναλογίας καλίου-νατρίου (αλάτι) στη διατροφή

Αμνιακή εμβολή: Η ιστορία της Hailey Okula που σόκαρε το TikTok με τους κινδύνους του τοκετού

Η Hailey Okula, η 30χρονη νοσηλεύτρια και influencer στο TikTok με πάνω από 450.000 ακόλουθους, έγινε μέσα σε λίγες ώρες το πρόσωπο μιας τραγικής ιστορίας. Η Hailey και ο σύζυγός της Matthew είχαν μοιραστεί  δημόσια τον δύσκολο δρόμο της υπογονιμότητας και της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η κοινότητά τους, παρακολουθούσε με αγωνία και ελπίδα, την πορεία τους

Άνδρες και ΣΜΝ: Ποια είναι συνηθέστερα και πώς να τα αναγνωρίσεις

Ο ύπουλος χάρτης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων στους άνδρες και τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής – κολπικής, πρωκτικής ή στοματικής. Μπορεί να επηρεάσουν και τα δύο φύλα, ωστόσο θα εστίασουμε στους άνδρες,όπου η εμφάνιση, τα συμπτώματα και η διάγνωση μπορεί να διαφέρουν

Νέα καλοκαιρινή κολεξιόν από την Stefania Frangista

Με μια συλλογή που αποθεώνει την αυθεντική, ακατέργαστη ομορφιά, η σχεδιάστρια του ομώνυμου swimwear και beachwear brand Stefania Frangista, παρουσιάζει τη νέα κολεξιόν με τίτλο “ Animalia ” για το Καλοκαίρι 2025. Ωδή στο ανεπιτήδευτο κάλλος της φύσης, αλλά και τον αυθορμητισμό και την ελευθερία που αποπνέει το καλοκαίρι, η νέα συλλογή μας απομακρύνει ευχάριστα

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες