Νέες εξελίξεις για τη θεραπεία του καρκίνου

Date:

Ο καρκίνος είναι η αιτία για σχεδόν δέκα εκατομμύρια θανάτους ετησίως, στατιστικά που τον αναδεικνύουν σε κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου συγκαταλέγονται στους πιο συχνούς τύπους κακοήθειας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια καλά νέα, καθώς η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας και επιστήμης ανοίγει το δρόμο για την ανάδειξη νέων θεραπευτικών επιλογών με καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα, μικρότερη επιβάρυνση των ασθενών και εν τέλει μεγαλύτερο προσδόκιμο και καλύτερη ποιότητας ζωής.

Πριν από 20χρόνια, σχεδόν το 100% των ασθενών που διαγιγνώσκονταν με καρκίνο, λάμβαναν μόνον κυτταροστατική χημειοθεραπεία, καθοδηγούμενη αποκλειστικά από την προέλευση του όγκου, ενώ είχαν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές παρενέργειες και τα ενίοτε αβέβαια αποτελέσματα αυτού του θεραπευτικού μοντέλου.

Εξελίξεις στη θεραπεία

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου. Η φαρμακευτική αγωγή έχει εμπλουτιστεί με δύο νέα όπλα, την ανοσοθεραπεία και τη στοχευμένη θεραπεία που έρχονται να συμπληρώσουν ή και να αντικαταστήσουν την κλασική χημειοθεραπεία.

Σήμερα, πάνω από το 50% των ασθενών μας θεραπεύονται με βάση ανοσολογικούς βιοδείκτες και μοριακά χαρακτηριστικά του όγκου, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία είναι μια θεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

  • Διεγείροντας ή ενισχύοντας τις φυσικές άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα.
  • Παρασκευάζοντας ουσίες σε ένα εργαστήριο που προσομοιώνουν συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που είναι υπεύθυνα για τον εντοπισμό και την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανοσοθεραπεία έχει καταστεί σημαντικό τμήμα του πλάνου αντιμετώπισης ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως το μελάνωμα, και μπορεί να εφαρμοστεί αυτόνομα ή σε συνδυασμό με άλλους τύπους θεραπείας.

Στοχευμένη θεραπεία

Η συμβατική χημειοθεραπεία λειτουργεί καταστρέφοντας όλα τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται γρήγορα, τόσο τα υγιή, όσο και τα καρκινικά. Αντίθετα, η στοχευμένη θεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να «στοχεύουν» τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Αυτό επιτυγχάνεται σε κυτταρικό επίπεδο. Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται συγκεκριμένα μόρια, συχνά με τη μορφή πρωτεϊνών, για να επιβιώσουν, να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν. Αυτά τα μόρια παράγονται, συνήθως, από τα γονίδια που προκαλούν καρκίνο, καθώς και από τα ίδια τα κύτταρα.

Η στοχευμένη θεραπεία έχει σχεδιαστεί για να παρεμβαίνει σε αυτά τα μόρια εμποδίζοντάς τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ή και να σταματά η εξάπλωση του καρκίνου.

Έχοντας, πάντα, ως προτεραιότητα τον ασθενή, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών λαμβάνει δράση και βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες υπηρεσιών του, με προγράμματα έγκυρης διάγνωσης, με την αναβάθμιση του τμήματος ημερήσιας νοσηλείας, με τη δημιουργία ανεξάρτητης κλινικής συμπαγών όγκων και αιματολογικών, με τη χρήση ακτινολογικών και ακτινοθεραπευτικών τεχνικών τελευταίας γενιάς, με την ενεργητική συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και -τέλος- με την διεπιστημονική προσέγγιση μέσω του Ογκολογικού Συμβουλίου, σχετικά με τη λήψη των αποφάσεων για τον ογκολογικό ασθενή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγεία σας εδώ

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρκίνος του προστάτη: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες που δεν κάνουν PSA

Ένας στους έξι άνδρες δεν πάει για προληπτικές εξετάσεις, ακόμα κι αν προσκληθεί από τους γιατρούς. Οι άνδρες που δεν κάνουν τακτικά προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα, διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από τη νόσο, προειδοποιούν επιστήμονες από την Ολλανδία.

Φυματίωση: Συναγερμός στην Ευρώπη – Αύξηση 10% στα παιδιά

ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά κάτω των 15 ετών αποτελούσαν το 4,3% των νέων και επανεμφανιζόμενων περιστατικών φυματίωσης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2023 Ανησυχία για την αύξηση των περιστατικών φυματίωσης στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ευρώπης εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) στην τελευταία έκθεση που δημοσιεύει. Σύμφωνα με τα

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά

Τα γεγονότα που πυροδοτούν την ατοπική δερματίτιδα στα παιδιά ΠΑΙΔΙ Δείτε ποια παιδιά φέρουν αυξημένο κίνδυνο έξαρσης της ατοπικής δερματίτιδας σύμφωνα με έρευνα Πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Investigative Dermatology και αφορά παιδιά με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), ανέδειξε ότι τα αγχογόνα γεγονότα που βιώνουν κατά τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξής τους συνδέονται

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Ο τύπος άσκησης που προστατεύει τον εγκέφαλο και μειώνει τον κυτταρικό θάνατο FITNESS Ο πιο απλός τρόπος να προστατεύσουμε το μυαλό μας όσο γερνάμε είναι να βάλουμε τα παπούτσια μας και να βγούμε για περπάτημα ή τρέξιμο, προτείνει νεότερη μελέτη  Μια ακόμα μελέτη προσθέτει σημαντικές πληροφορίες σε αυτό που ήδη έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως:

School time: Πόσα εκατομμύρια ευρώ δίνει η Google για τη διαδικτυακή ασφάλεια των εφήβων

* Γράφει η Mindy Brooks, Διευθύντρια, Επικεφαλής του τμήματος Google Kids & Families και Android Consumer Experience, Google Η έρευνα της Google δείχνει ότι η συζήτηση με τα παιδιά σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο είναι μία από τις καλύτερες πρακτικές που μπορούν να ακολουθήσουν οι οικογένειες για να τα διατηρήσουν ασφαλή. Η παροχή ελέγχων

Η «τοξική αρρενωπότητα» έχει επιπτώσεις στην ανδρική υγεία, υποστηρίζουν οι ουρολόγοι

Ένας κακώς νοούμενος "ανδρισμός" εμποδίζει τους άνδρες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά ουρολογικά προβλήματα. Ο Ουρολόγος Νάσος Ιωαννίδης, καταθέτει την κλινική εμπειρία του σε άρθρο του στο iatropedia.gr.  Η έννοια της «τοξικής αρρενωπότητας» αναφέρεται σε κοινωνικά επιβαλλόμενα πρότυπα συμπεριφοράς που ενθαρρύνουν τους άνδρες να παρουσιάζονται ως σκληροί, αυτάρκεις και συναισθηματικά αποστασιοποιημένοι. Παρόλο που

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα και εξάρσεις: Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους ιστούς

Οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά, ακόμα και όταν ο ασθενής ακολουθεί προσεκτικά το θεραπευτικό του πλάνο. Με κατάλληλη υποστήριξη κι ένα καλό σχέδιο, οι εξάρσεις στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα (ΡΑ) μπορούν να γίνουν πιο διαχειρίσιμες. Αυτό υποστηρίζει η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, συμπληρώνοντας πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή

Βουητό στο αυτί: Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι επίμονο – Οι τρόποι μείωσης και πρόληψης

Οι εμβοές είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό ως επίμονο κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα στα αυτιά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ετησίως εμβοές (βουητό) στο αυτί, ενώ πολλοί υποφέρουν για μήνες και χρόνια και άλλοι βιώνουν εξαιτίας του μείωση της ακοής ή/και της ποιότητας ζωής τους. Πρόσφατη συνδυασμένη ανάλυση έδειξε ότι κατά

Γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την βρεφική ηλικία μας: Τι δείχνει νέα μελέτη

Συναρπαστικά ευρήματα από νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Τι είναι η στατιστική και τι η επεισοδιακή μνήμη. Τα βρέφη και τα νήπια θεωρούνται «σφουγγάρια», αφού ο εγκέφαλός τους απορροφά ενστικτωδώς όλα τα ερεθίσματα που λαμβάνει από τον κόσμο γύρω του. Γιατί τότε δεν έχουμε αναμνήσεις από τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής μας; Μία νέα

Ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική στα φάρμακα ψώρα εξαπλώνεται στη Βρετανία

Παγκοσμίως, οι θεραπείες για την ψώρα αποτυγχάνουν στο τουλάχιστον 15% των περιπτώσεων.  Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία εκδηλώνουν ψώρα που δεν ανταποκρίνεται στη συνήθη θεραπεία, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του υπαίτιου παρασίτου. Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο η Βρετανική Δερματολογική Εταιρεία (BAD) προειδοποιούσε ότι τα κρούσματα στα νοσοκομεία «είναι ασυνήθιστα αυξημένα». Στην πραγματικότητα, τα

ECDC για εγκαυματίες της Βόρειας Μακεδονίας: Η περίπτωση της Ρουμανίας που προβληματίζει τους ειδικούς

Τι συνέβη το 2015 με τους νέους που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα σε πυρκαγιά σε κλαμπ της Ρουμανίας. Συναγερμό έχει σημάνει το ECDC στις χώρες που δέχθηκαν εγκαυματίες από τη Βόρειο Μακεδονία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ασθενείς να έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα μικρόβια, με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότεροι από 55

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή ΠΑΙΔΙ Τον ρόλο του θυμού στην εφηβεία αναλύει ο Νίκος Γιώτας, Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί, εξηγώντας πώς λειτουργεί ως μοχλός αποσυμπίεσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε