Διαβήτης: Ένας στους δύο ασθενείς με πληγή στο πόδι υποτροπιάζει – Ποιοι κινδυνεύουν

Date:

Οι πληγές στα πόδια των διαβητικών ασθενών είναι πολύ συχνές. Τις εκδηλώνει ο ένας στους τρεις πάσχοντες.

Ένας στους δύο ασθενείς με διαβήτη που υποβάλλονται σε θεραπεία για πληγή στο πόδι τους που δεν επουλώνεται, υποτροπιάζει λίγο καιρό αργότερα, αναφέρουν επιστήμονες από το Τέξας.

Ωστόσο δεν κινδυνεύουν όλοι εξίσου να παρουσιάσουν υποτροπή. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Η εμφάνιση πληγής στο πόδι που δεν κλείνει είναι πολύ συχνή στους ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι έχουν πια ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό 19% έως 34% εξ αυτών θα εκδηλώσουν διαβητικό πόδι, όπως λέγεται επιστημονικά η κατάσταση. Το διαβητικό πόδι αναπτύσσεται συνήθως σε ασθενείς που πάσχουν πολλά χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη, τον οποίο δεν ρυθμίζουν επαρκώς.

Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η πληγή στο πόδι τους θα μολυνθεί. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αντιμετώπισή της.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση International Wound Journal. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασαν την πορεία της υγείας 294 ασθενών που είχαν νοσηλευθεί επειδή είχαν μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας λοιμώξεις διαβητικού ποδιού.

Οι ασθενείς είχαν ηλικία από 18 έως 89 ετών (η μέση ηλικία τους ήταν τα 53 έτη). Το 75% ήσαν άνδρες. Για έναν χρόνο μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο, οι γιατροί κατέγραφαν τα ποσοστά υποτροπής μεταξύ τους.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το 48% των ασθενών τους υποτροπίασε μετά τη νοσηλεία του. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπής διέτρεχαν οι ασθενείς των οποίων οι πληγές έκαναν περισσότερο καιρό να επουλωθούν. Μάλιστα σε όσους η πληγή χρειάσθηκε περισσότερο από 90 ημέρες για να επουλωθεί, ο κίνδυνος υποτροπής της λοίμωξης ήταν τριπλάσιος.

Η παρατεταμένη περίοδος επούλωσης σχετιζόταν επίσης με περισσότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο. Συνοδευόταν επίσης από παρατεταμένη νοσηλεία.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κίνδυνος υποτροπής αυξανόταν και όταν η πληγή είχε φτάσει έως το κόκκαλο, προκαλώντας λοίμωξη στο υποκείμενο οστό (οστεομυελίτιδα). Σε τέτοια περίπτωση, οι πιθανότητες υποτροπής διπλασιάζονταν, έναντι του κινδύνου που διέτρεχαν οι ασθενείς με πληγή μόνο στους μαλακούς ιστούς. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό υποτροπής ένα έτος μετά την αρχική νοσηλεία ήταν:

  • 38% στους ασθενείς με πληγή στους μαλακούς ιστούς
  • 56,7% στους ασθενείς με οστεομυελίτιδα

Κινδυνεύουν πολύ νωρίς οι νέοι

Το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης, όμως, ήταν η ηλικία των συμμετεχόντων, τονίζουν οι επιστήμονες. Όπως εξηγούν, πολλοί από τους εθελοντές της μελέτης ήταν νέοι που εκδήλωσαν πολύ νωρίς στη ζωή τους σοβαρές διαβητικές επιπλοκές.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, το διαβητικό πόδι αναπτυσσόταν κυρίως σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς. Πλέον όμως προσβάλλει πάρα πολλούς νέους. Αιτία γι’ αυτό είναι τα αυξανόμενα κρούσματα παχυσαρκίας, υπέρτασης και άλλων συννοσηροτήτων στους διαβητικούς ασθενείς. Οι συννοσηρότητες αυτές επιταχύνουν τις διαβητικές επιπλοκές, τονίζουν οι ειδικοί.

Φωτογραφία: istock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

LATE: Η νέα μορφή άνοιας που συχνά αποδίδεται λανθασμένα στη νόσο Αλτσχάιμερ

Η άνοια LATE προσβάλλει το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας 85 ετών και άνω και το 10% στις ηλικίες 65-85 ετών. Μία διαφορετική άνοια, που συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως νόσος Αλτσχάιμερ, αλλάζει τα δεδομένα στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Πρόκειται για την άνοια LATE, η οποία αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 2018, αλλά μόλις εφέτος εκδόθηκαν

Η μυρωδιά των λιπαρών τροφίμων στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στα παιδιά

Εντυπωσιακά ευρήματα νέας έρευνας. Πώς επηρεάζει η μυρωδιά των τροφίμων τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Η διατροφή που ακολουθεί μία γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός παράγοντας που επηρεάζει την μελλοντική υγεία των παιδιών της. Μια νέα μελέτη, όμως, αποκαλύπτει ότι εξίσου σημαντική μπορεί να είναι και η μυρωδιά των τροφίμων! Όπως έδειξε, η έκθεση στη

Σορβιτόλη: Το γλυκαντικό που υπάρχει σε χιλιάδες προϊόντα μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η συσσώρευση σορβιτόλης μπορεί να προκαλέσει ανησυχητική ποσότητα λίπους στο ήπαρ, οδηγώντας σε ηπατική νόσο. Ένα γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα «χωρίς ζάχαρη», η σορβιτόλη, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας θανατηφόρας ηπατικής νόσου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα. Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική συσσώρευση σορβιτόλης

Επτά φορείς του HIV κατόρθωσαν να ελέγξουν για μήνες τον ιό χωρίς φάρμακα

Επτά φορείς του ιού HIV κατόρθωσαν να τον διατηρήσουν υπό έλεγχο για αρκετούς μήνες (σε μία περίπτωση για 1,5 χρόνο) μετά από μία πολύπλοκη ανοσοθεραπεία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Αν και οι ασθενείς αυτοί δεν ιάθηκαν, οι επιστήμονες λένε πως το εύρημά τους αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας βήμα προς την εκρίζωση

Αυξημένα προβλήματα υγείας για τα παιδιά που έχουν κινητό στα 12 τους χρόνια

Ανησυχητικά ευρήματα νέας μελέτης με χιλιάδες παιδιά που είχαν ήδη κινητό από το Δημοτικό. Νέα ευρήματα για τους κινδύνους που κρύβει το «κόλλημα» των παιδιών με το κινητό τους τηλέφωνο αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, που έδειξε πως όσα το αποκτούν νωρίς στη ζωή τους, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάσχουν από παχυσαρκία, κατάθλιψη και έλλειψη ύπνου

Νέες ρινικές νανοσταγόνες εξαλείφουν όγκους εγκεφάλου σε πειράματα

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Washington στο Σεντ Λούις, σε συνεργασία με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Northwestern, ανέπτυξαν μια μη επεμβατική στρατηγική για τη θεραπεία μιας από τις πιο επιθετικές και θανατηφόρες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου. Η μέθοδός τους βασίζεται σε ειδικά σχεδιασμένες νανοδομές από εξαιρετικά μικρά υλικά που μεταφέρουν ισχυρές αντικαρκινικές ενώσεις στον εγκέφαλο μέσω απλών ρινικών

Φακές με λουκάνικο

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 500 γρ. Φακές Ψιλές Μιτσίδη 1 κύβο Φυσικό Ζωμό Λαχανικών Μιτσίδη 1½ λίτρο νερό (6 ποτήρια) 400 γρ. Ψιλοκομμένες Ντομάτες Μιτσίδη 4 σκελίδες σκόρδο 1 κ.σ. κάρυ σε σκόνη 4 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι 4 φύλλα δάφνης Ξύσμα από 2 μανταρίνια 300 γρ. χωριάτικο ελληνικό λουκάνικο, σε ροδέλες 7 κ.σ. ελαιόλαδο 1

Beef Wellington

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για το σπιτικό φύλλο σφολιάτας: 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μιτσίδη ½ φλ βούτυρο αλατισμένο παγωμένο κομμ.σε κομματάκια 1 φλ ανθρακούχο νερό παγωμένο ½ κ.γλ αλάτι 250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου Για το μοσχάρι: 3 κ.σούπας ελαιόλαδο 1 κ.σούπας βούτυρο 1

Κλέλια Ανδριολάτου: Με πολύ κοντό pixie cut -Aνατρεπτική και μινιμαλιστική με το νέο της hair style!

Η Κλέλια Ανδριολάτου επέλεξε να αιφνιδιάσει το κοινό της παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέχρι τώρα εμφανίσεις της.

Άνιστον – Πιτ: Η αποκάλυψη για τη σειρά που παρακολουθούσαν κάθε βράδυ στο κρεβάτι

Μια ιδιαίτερη ιστορία από το παρελθόν αποκάλυψε ο Jack Osbourne για Ανιστον - Πιτ

Η Νικολέτα Ράλλη στόλισε το χριστουγεννιάτικο δέντρο μαζί με την κόρη της – Δείτε το βίντεο

Η παρουσιάστρια μοιράστηκε εικόνες από τον στολισμό με τους διαδικτυακούς της ακόλουθους

Η Τζένιφερ Άνιστον νιώθει σιγουριά με τον Τζιμ Κέρτις – «Είναι ενθουσιασμένη», ανέφερε πηγή

Η Τζένιφερ Άνιστον νιώθει σιγουριά με τον Τζιμ Κέρτις - «Είναι ενθουσιασμένη», ανέφερε πηγή Η Τζένιφερ Άνιστον νιώθει σιγουριά με τον Τζιμ Κέρτις - «Είναι ενθουσιασμένη», ανέφερε πηγή Νιώθει άνετα να αφήσει τον κόσμο να δει λίγο περισσότερο μια σχέση που μοιάζει ώριμη, είπε άτομο από το περιβάλλον της ηθοποιού Σίγουρη και ενθουσιασμένη φαίνεται πως