Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Date:

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ

Ο κύριος Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis  παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που αυξάνουν τις πιθανότητες υγιούς κύησης 

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια σε όλο τον κόσμο να αποκτήσουν παιδί τα τελευταία 44 χρόνια. Οι εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι ραγδαίες και αφορούν το κλινικό, αλλά κυρίως το εργαστηριακό σκέλος των διαδικασιών. Η βελτιστοποίηση των ποσοστών κυήσεων και γεννήσεων υγιών παιδιών εξαρτάται –και θα εξαρτάται πάντα– από την κλινική επιδεξιότητα, εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση ιατρών και εμβρυολόγων, αλλά στηρίζεται πλέον σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό και στην τεχνολογία.

Το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης έρχεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και έχει ενσωματωθεί σε τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη. Αυτό φέρνει τους υποψήφιους γονείς ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση των προσδοκιών για απόκτηση παιδιού. Για παράδειγμα, η υποκειμενική υπερηχογραφική μέτρηση των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων κατά τη φάση της ωοθηκικής διέγερσης μπορεί να αντικατασταθεί από την αυτοματοποιημένη καταγραφή και επεξεργασία λήψεων δύο ή τριών διαστάσεων, ενώ με την προσθήκη δεδομένων εργαστηριακών εξετάσεων και κλινικών χαρακτηριστικών θα είναι σύντομα εφικτή η απόλυτη εξατομίκευση της επιλογής, της εφαρμογής και της περαίωσης με τον ιδανικότερο τρόπο των πρωτοκόλλων ωοθηκικής διέγερσης.

Επίσης, η ανάλυση υπερηχογραφικών τομών ενδομητρίου, συνδυαζόμενη με άλλα δεδομένα εμφύτευσης, θα μπορέσει σύντομα να αυτοματοποιήσει την ανάλυση της υποδεκτικότητας του ενδομητρίου. Eπιπρόσθετα, το περιβάλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει εισέλθει θεαματικά και ήδη εφαρμόζεται είναι αυτό του εμβρυολογικού εργαστηρίου. Οι σύγχρονοι επωαστές με σύστημα time lapse (που χρησιμοποιούνται στο εργαστήριό μας) έχουν πολλαπλά πλεονεκτήματα. Εξασφαλίζουν ένα σταθερό περιβάλλον καλλιέργειας εμβρύων, με τη θερμοκρασία να ρυθμίζεται με αυστηρή ακρίβεια, τον αέρα να καθαρίζεται μέσω HEPA/VOC φίλτρων και με τον ενσωματωμένο μείκτη αερίων να εξασφαλίζει τις προτιμώμενες χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου. Πρακτικά, είναι οι καλύτεροι επωαστές της εποχής μας. Παράλληλα, διαθέτουν ενσωματωμένη κάμερα που κατα- εικόνες κάθε εμβρύου χωριστά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με απόλυτη ασφάλεια ως προς το μήκος κύματος του φωτός και τη συνολική ενέργεια έκθεσης, και μάλιστα με πολλαπλά επίπεδα εστίασης (computer vision). Έτσι έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεχή παρακολούθηση των εμβρύων.

Η επίτευξη κύησης στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολυπαραγοντική. Καθοριστικός παράγοντας είναι η επιλογή του «κατάλληλου» εμβρύου. Έτσι αυξάνεται η πιθανότητα εγκυμοσύνης , μειώνονται οι πιθανότητες επιπλοκών και αυξάνονται οι πιθανότητες γέννησης ενός υγιούς μωρού. H αποτύπωση της εξέλιξης των εμβρύων μέσα από χιλιάδες εικόνες εκκολαπτόμενων εμβρύων εντός των κλιβάνων και η επιτυχής επιλογή των εμβρύων για εμβρυομεταφορά δημιούργησαν άλλη μία σημαντική εξέλιξη. Στο σημείο αυτό εισέρχεται η τεχνητή νοημοσύνη: με τη χρήση κατάλληλου λογισμικού στο οποίο έχουν καταχωρισθεί δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες έμβρυα, υποδεικνύονται τα σημαντικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και χρονικά σημεία διαιρέσεων για την αξιόπιστη βαθμονόμηση κάθε εμβρύου, έτσι ώστε να είναι εφικτή η επιλογή του καλύτερου για να μεταφερθεί στη γυναίκα. Παράλληλα με την ανατροφοδότηση του συστήματος, η επιλογή συσχετίζεται και με την πιθανότητα επίτευξης κύησης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα μας αναπτύσσει ένα πρωτότυπο δικό μας σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού (Cambridge, Nottingham), μένοντας πιστή στη δέσμευση για ερευνητική πρωτοπορία και κλινική αριστεία.

Για να εξασφαλίσουμε τα παραπάνω, έχουμε μεριμνήσει ώστε η μονάδα μας να αποτελεί πρότυπο άριστης λειτουργείας και ασφάλειας, υιοθετώντας πρωτοποριακά συστήματα και εξοπλισμό. Έτσι, με την εγκατάσταση στο εργαστήριο και στα χειρουργεία του ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης RI Witness, εξασφαλίζεται η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση όλων των διαδικασιών, από την ωοληψία έως την εμβρυομεταφορά, την κρυοσυντήρηση και την απόψυξη. Ωάρια, σπερματοζωάρια και έμβρυα ταυτοποιούνται και αντιστοιχίζονται ηλεκτρονικά με τους ασθενείς από τους οποίους προήλθαν. Με τον τρόπο αυτόν είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί κάποιο λάθος και διασφαλίζεται η ορθότητα των διαδικασιών.

Η εφαρμογή της νέας τεχνολογίας δημιουργεί νέες προοπτικές στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ως εκ τούτου, αλλάζει το «μέλλον» της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες για επίτευξη εγκυμοσύνης και απόκτηση υγιών παιδιών. Αυτή την εποχή η έρευνα διεξάγει μελέτες που κατευθύνονται στην διερεύνηση της δυνατότητας να αναγνωρίζονται χρωμοσωμικές ανωμαλίες και άλλα γενετικά σύνδρομα στα έμβρυα, χωρίς να απαιτείται βιοψία ή άλλες γνωστές επεμβατικές πρακτικές.

Αυτή την εποχή η συγκεκριμένη εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί την πλέον υποσχόμενη μέθοδο τεχνολογικής υποστήριξης στην κλινική Εμβρυολογία  και την Αναπαραγωγική Ιατρική. Παρότι ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα δεν μπορεί να αντικατασταθεί, η συνεργασία μεταξύ της τεχνολογίας και των ιατρών δημιουργεί μια νέα εποχή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, όπου η επιστήμη και η τεχνητή νοημοσύνη εργάζονται μαζί για να κάνουν την απόκτηση παιδιού μια πιο ασφαλή και επιτυχημένη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης

Υπογονιμότητα: Μελέτη προτείνει τον τύπο εμβρυομεταφοράς που αυξάνει την επιτυχία της εξωσωματικής 

Φυσιολογική σύλληψη μετά από αποτυχημένη Εξωσωματική: Συμβαίνει συχνότερα από όσο νομίζετε

Γονιμότητα: Άγνοια για τους παράγοντες που την επηρεάζουν έχει 1 στους 3

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Όταν ο Καρβέλας έκανε πρόταση γάμου στη Βίσση πάνω στην πίστα: «Μόνο την Άννα έχω παρακαλέσει»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google «Άλλη γυναίκα δεν έχω παρακαλέσει, όχι. Μόνο την Άννα». Πολύ πριν από τις δημόσιες αιχμές και τη σημερινή αντιπαράθεση, ο Νίκος Καρβέλας περιέγραφε με αυτά τα λόγια τον έρωτά του για την Άννα Βίσση. Σε παλιό τηλεοπτικό απόσπασμα, ο συνθέτης αφηγείται πώς μια κρίση στη σχέση

Λάκης Γαβαλάς για Άννα Βίσση- Νίκο Καρβέλα: «Όλα αυτά γίνονται για εμπορικούς σκοπούς, για τα κανάλια»

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Τη δική του ερμηνεία για τη δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Άννα Βίσση και τον Νίκο Καρβέλα έδωσε ο Λάκης Γαβαλάς, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η όλη ένταση εξυπηρετεί επικοινωνιακούς και τηλεοπτικούς λόγους. Παράλληλα, ο σχεδιαστής μόδας αναφέρθηκε στις πληροφορίες που κυκλοφορούν για τις οικονομικές απαιτήσεις και

Αλεξάνδρου: Λιώνει το διαδίκτυο με τον μικρό Πάρι στην αγκαλιά του

Στιγμές απόλυτης οικογενειακής ευτυχίας βιώνει ο Δημήτρης Αλεξάνδρου, ο οποίος μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς του φίλους ένα άκρως συγκινητικό στιγμιότυπο. Ο γνωστός παρουσιαστής και μοντέλο ανέβασε στα social media μια πολύ τρυφερή φωτογραφία, στην οποία κρατά στην αγκαλιά του τον μικρό του γιο, Πάρι. Δημήτρης Αλεξάνδρου: Η νέα αποκάλυψη μετά την επίθεση από σκύλο -

Στο φως από την εταιρεία παραγωγής τα έγγραφα της αμοιβής του Καρβέλα από τη συναυλία στο ΟΑΚΑ

Η εταιρεία παραγωγής τοποθετείται εκ νέου για τη συναυλία της Άννας Βίσση στο ΟΑΚΑ, δίνοντας σαφείς διευκρινίσεις σχετικά με το οικονομικό σκέλος, τη σύμβαση και τις αμοιβές για τα πνευματικά δικαιώματα του Νίκου Καρβέλα. Μέσω επίσημου δελτίου Τύπου, η εταιρεία παραγωγής ξεκαθαρίζει την κατάσταση γύρω από τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δημιουργούς. Κάρλος Πέρεζ: Η

Η Μία Γκοθ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Σάια ΛαΜπεφ μετά από δέκα χρόνια γάμου

Η Μία Γκοθ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Σάια ΛαΜπεφ μετά από δέκα χρόνια γάμου Η Μία Γκοθ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου από τον Σάια ΛαΜπεφ μετά από δέκα χρόνια γάμου Η 32χρονη ηθοποιός επικαλείται αγεφύρωτες διαφορές Αίτηση διαζυγίου από τον Σάια ΛαΜπεφ κατέθεσε η Μία Γκοθ κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, βάζοντας τέλος σε έναν γάμο δέκα

Ο Μπεν Άφλεκ θέλει να συνεργαστεί ξανά με την Τζένιφερ Γκάρνερ: Είναι εξαιρετική

Ο Μπεν Άφλεκ θέλει να συνεργαστεί ξανά με την Τζένιφερ Γκάρνερ: Είναι εξαιρετική Ο Μπεν Άφλεκ θέλει να συνεργαστεί ξανά με την Τζένιφερ Γκάρνερ: Είναι εξαιρετική Η ηθοποιός είχε απορρίψει πρόταση του πρώην συζύγου της να συμπρωταγωνιστήσουν στην τελευταία του ταινία Σε μία ακομη συνεργασία με την Τζένιφερ Γκάρνερ προσβλέπει ο Μπεν Άφλεκ, παρά το

Η ανακοίνωση του ΑΝΤ1 για τον Αντώνη Κανάκη και το τέλος της συνεργασίας με τους Ράδιο Αρβύλα

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Την λήξη της συνεργασίας με τους “Ράδιο Αρβύλα” ήρθε να γνωστοποιήσει και επισήμως ο ΑΝΤ1, το απόγευμα της Τετάρτης 7 Οκτώβρη 2026, μέσα από ανακοίνωση του. Αντώνης Κανάκης: «Αποχωρούμε από τον ΑΝΤ1 αποκλειστικά και μόνο για λόγους αρχής» Ο τηλεοπτικός σταθμός ευχαριστεί θερμά την ομάδα του Αντώνη

Γιώργος Λιάγκας σε Δημήτρη Ουγγαρέζο: «Έχεις έρθει σε μια χρονιά μειώσεων» – «Η ομάδα μας είναι τα δύο τρίτα από πέρυσι»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ο Γιώργος Λιάγκας σήμερα, στον αέρα της εκπομπής του, αναφέρθηκε με χιούμορ στη μείωση του μπάτζετ που αποφασίστηκε το καλοκαίρι για το Πρωινό. Ο γνωστός παρουσιαστής και οικοδεσπότης του Πρωινού απευθύνθηκε αρχικά στον Δημήτρη Ουγγαρέζο, τονίζοντάς του πως επέστρεψε στον ΑΝΤ1 σε μια χρονιά που έχουν γίνει

Γιώργος Μαζωνάκης: Το συγκινητικό βίντεο της Μαρίας Δελόγκα και ο δεσμός τους

Σχεδόν ένας μήνας από την ημέρα που ο Γιώργος Μαζωνάκης έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην εγχώρια μουσική σκηνή και βυθίζοντας στο πένθος τους δικούς του ανθρώπους. Ανάμεσα σε εκείνους που ανεβαίνουν τον δικό τους γολγοθά είναι και η πρώην σύντροφός του, Μαρία Δελόγκα. Θετικός σε βενζοδιαζεπίνες

Κατερίνα Στανίση: Η εξομολόγηση για τη μητέρα της και η καθημερινή μάχη που δίνει στο πλευρό της

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στην κάμερα της εκπομπής «Super Κατερίνα» προχώρησε η γνωστή λαϊκή ερμηνεύτρια Κατερίνα Στανίση, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της μητέρας της. Η αγαπημένη τραγουδίστρια περιέγραψε με ειλικρίνεια την πραγματικότητα που βιώνει φροντίζοντας τη μητέρα της, η οποία είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι για

Γιώργος Μαζωνάκης: Η συγκινητική ανάρτηση της πρώην συντρόφου του έναν μήνα μετά τον θάνατό του

Γιώργος Μαζωνάκης: Η συγκινητική ανάρτηση της πρώην συντρόφου του έναν μήνα μετά τον θάνατό του Γιώργος Μαζωνάκης: Η συγκινητική ανάρτηση της πρώην συντρόφου του έναν μήνα μετά τον θάνατό του Η Μαρία Δελόγκα δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο με στιγμές του τραγουδιστή πάνω στην πίστα Έναν μήνα μετά τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη, η πρώην

Κατερίνα Στανίση: Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη στο κρεβάτι εννέα χρόνια, είναι στο μυαλό μου συνεχώς

Κατερίνα Στανίση: Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη στο κρεβάτι εννέα χρόνια, είναι στο μυαλό μου συνεχώς Κατερίνα Στανίση: Η μητέρα μου είναι κατάκοιτη στο κρεβάτι εννέα χρόνια, είναι στο μυαλό μου συνεχώς Η τραγουδίστρια μίλησε και για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη και απάντησε για όσους δεν ακύρωσαν τις συναυλίες τους προς τιμήν του Αποκαλύψεις