5 κοινά διατροφικά λάθη που κάνουμε όλοι, σύμφωνα με διαιτολόγους

Date:

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι συχνά πιο δύσκολη απ’ ό,τι φαίνεται, ιδιαίτερα μέσα σε ένα χάος πληροφοριών που συχνά είναι και αντικρουόμενες.

Πολλοί ακολουθούν αναποτελεσματικές ή μη βιώσιμες δίαιτες, οι οποίες απλά γίνονται «μόδα» στο διαδίκτυο ή κάνουμε διατροφικά λάθη που, αντί να βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων μας, τελικά μπορεί να οδηγήσουν στα αντίθετα αποτελέσμα ή ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές.

Ακολουθούν πέντε κοινά διατροφικά λάθη που εντοπίζουν οι ειδικοί και συμβουλές για το πώς μπορείτε να τα αποφύγετε.

Ο φόβος για τους υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες συχνά θεωρούνται εχθροί, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς δίαιτες όπως για παράδειγμα η κετογονική ή η «κρεατοφαγική» δίαιτα. Όμως, όπως εξηγεί η διαιτολόγος Amy Davis στο CNET, «οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα μας και δεν προκαλούν αυτόματα αύξηση βάρους, όπως πολλοί πιστεύουν».

Η Francesca Alfano προσθέτει ότι οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως οι γλυκοπατάτες, η κινόα και τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Αντί λοιπόν να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες, επιλέξτε τρόφιμα ολικής άλεσης που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και ενέργεια.

Τα γλυκά και οι λιγούρες

Η πλήρης αποχή από τα γλυκά μπορεί να φαίνεται σαν μια σοφή και εύκολη λύση, αλλά στην πράξη συνήθως οδηγεί σε ανεξέλεγκτες λιγούρες. Όπως επισημαίνει η Davis, «οι στόχοι πλήρους αποφυγής συχνά αποτυγχάνουν, ενώ η στέρηση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επεισόδια υπερφαγίας».

Αντί να κόψετε τελείως τα γλυκά, περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένης ζάχαρης, επιλέξτε πιο υγιεινούς τύπους και στραφείτε σε φυσικά γλυκαντικά, όπως οι χουρμάδες. Η απόλαυση ενός γλυκού περιστασιακά, μέσα στα φυσιολογικά όρια, δεν πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά τη διατροφή σας.

Εμμονή με τη διαλειμματική νηστεία

Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να έχει οφέλη, όπως η μείωση της φλεγμονής και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλη για όλους. Για παράδειγμα σύμφωνα με την Alfano, «η διαλειμματική νηστεία δεν είναι ιδανική για γυναίκες που προσπαθούν να ρυθμίσουν τις ορμόνες τους ή να συλλάβουν». Η μακροχρόνια αποχή από το φαγητό μπορεί να αυξήσει τις ορμόνες του στρες και να διαταράξει τον κύκλο της ωορρηξίας.

Αν νιώσετε κόπωση ή στρες κατά τη διάρκεια της νηστείας, ίσως χρειαστεί να στραφείτε σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή, με τακτικά γεύματα που διατηρούν τη γλυκόζη του αίματος σταθερή.

Εξάρτηση από ροφήματα πρωτεΐνης και συμπληρώματα

Τα ροφήματα πρωτεΐνης μπορεί να είναι πρακτικά, αλλά, όπως αναφέρει η Alfano, «τα περισσότερα περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά και πρόσθετα που μπορεί να ενοχλήσουν το έντερο ή να επηρεάσουν τις ορμόνες». Επίσης, τα συμπληρώματα δεν ελέγχονται πάντα αυστηρά από αρμόδιους φορείς.
Για να λάβετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, προτιμήστε φυσικές πηγές πρωτεΐνης, όπως αυγά, φακές, ξηρούς καρπούς, σπόρους και ψάρια. Η κατανάλωση φυσικών τροφών ενισχύει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό.

Υιοθέτηση πολύ αυστηρών διατροφικών προγραμμάτων

Οι αυστηρές δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινή απώλεια βάρους, αλλά συχνά δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Όπως λέει η Davis, «τα αυστηρά πλάνα διατροφής συνήθως οδηγούν στην επαναπρόσληψη βάρους και σε προβληματική σχέση με το φαγητό». Αντί να αποκλείετε συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων, επικεντρωθείτε σε υγιεινές συνήθειες, όπως η κατανάλωση 4-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, η τακτική άσκηση και η πρόσληψη πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα.

Το κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή

Οι διαιτολόγοι συμφωνούν: η ισορροπημένη διατροφή βασίζεται στις απλές, βιώσιμες συνήθειες. Αποφύγετε τα ακραία διατροφικά πλάνα και δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση φυσικών τροφών. Όταν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε επαγγελματία υγείας και διατροφολόγο για να βρείτε την κατάλληλη προσέγγιση για εσάς.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ψηφιακή άνοια: Οι μορφές και τα συμπτώματα από την υπερβολική χρήση του κινητού και των social media

Η συνεχής χρήση του κινητού, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών μπορεί να οδηγήσει σε γνωστκή εξασθένιση, γνωστή ως «ψηφιακή άνοια». Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανθρώπους που κυκλοφορούν σαν χαμένοι με ένα κινητό στο χέρι, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους, ή ανθρώπους που όλη την ώρα σκρολάρουν στο κινητό ή

Μπορούμε να ζήσουμε την τελευταία δεκαετία της ζωής μας χωρίς πόνο ή φάρμακα – Το βίντεο που δείχνει τον τρόπο

Μπορούμε να ζήσουμε την τελευταία δεκαετία της ζωής μας χωρίς πόνο ή φάρμακα – Το βίντεο που δείχνει τον τρόπο FITNESS Οι ειδικοί εξυμνούν εδώ και χρόνια την αξία των υγιών συνηθειών για την επίτευξη της μακροζωίας - Ένα βίντεο της Καναδικής Καρδιολογικής Εταιρίας μας θυμίζει τα οφέλη της άσκησης στην υγιή γήρανση «Πώς θα

Άνοια: Ανησυχητικό σημάδι η απότομη απώλεια βάρους στους ηλικιωμένους

Η ακούσια απώλεια βάρους σε μεγάλη ηλικία μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για άνοια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Αν και η σκόπιμη απώλεια βάρους μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία, η ακούσια απώλεια βάρους, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί να αντανακλά τον υποκείμενο νευροεκφυλισμό ή άλλες καταστάσεις υγείας, όπως η

Καρκίνος του μαστού: H ανοσοθεραπεία πριν από την εγχείρηση βελτιώνει την αντιμετώπιση επιθετικών όγκων

Τα ευρήματα μελέτης σε ασθενείς με υψηλού κινδύνου ορμονοεξαρτώμενους όγκους. Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ανοσοθεραπεία πριν από την εγχείρηση για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να βελτιώνει την έκβαση των ασθενών, καθώς βοηθεί το ανοσοποιητικό να αναγνωρίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες που πάσχουν από την

Καρκίνος παχέος εντέρου: Δύο μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα μπορούν να μας προστατεύσουν

Το να καταναλώνουμε τακτικά γιαούρτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως διαπίστωσε μια νέα μελέτη. Το γιαούρτι, το οποίο περιέχει ζωντανά στελέχη βακτηρίων, πιστεύεται ότι προστατεύει από πολλούς τύπους ασθενειών, ενώ ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού

​Αμυγδαλίτιδα: Οι διαφορές της με την φαρυγγίτιδα και τη στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα

Ο πονόλαιμος είναι μια κοινή κατάσταση που χαρακτηρίζεται από πόνο, ερεθισμό ή αίσθημα γρατσουνίσματος στον λαιμό. Πότε προέρχεται, όμως, από αμυγδαλίτιδα και πότε από άλλες αιτίες; Ο πονόλαιμος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι πόνοι στον λαιμό ίδιοι. Η κατανόηση της διαφοράς που έχει η απλή φαρυγγίτιδα, η αμυγδαλίτιδα και η

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά

Οι εξελίξεις της εξωσωματικής γονιμοποίησης που «γεννούν» υγιή μωρά Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ Ο κύριος Στέφανος Χανδακάς, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ενδοσκοπικός Χειρουργός Αναπαραγωγής, Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Πρόεδρος & Ιδρυτής της HOPEgenesis  παρουσιάζει όλες τις εξελίξεις στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης που αυξάνουν τις πιθανότητες υγιούς κύησης  Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει

H&M: Νέα συλλογή με έμπνευση από τη σειρά «The White Lotus»

Θυμίζοντας την ηλιόλουστη γοητεία και αίγλη των διακοπών σε ένα luxury resort, η H&M παρουσιάζει μια νέα συλλογή γυναικείων ενδυμάτων εμπνευσμένη από την original σειρά The White Lotus του HBO®, σε συνεργασία με την Alex Bovaird, Costume Designer του The White Lotus, μαζί με τη Warner Bros. Discovery Global Consumer Products. Η συλλογή κυκλοφορεί παγκοσμίως

Κυστική Ίνωση: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η Κυστική Ίνωση είναι μια “αόρατη” αλλά εξαιρετικά σοβαρή ασθένεια που επηρεάζει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Πρόκειται για μια κληρονομική πάθηση, η οποία προκαλείται από μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο ζευγάρι γονιδίων και προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις στο αναπνευστικό και στα υπόλοιπα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί τη συχνότερη κληρονομική ασθένεια της λευκής φυλής με το 4-5%

Το φαγητό από πλαστικά δοχεία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας [νέα μελέτη]

Η κατανάλωση τροφής απευθείας από πλαστικά δοχεία για φαγητό μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, διαπιστώνει νέα μελέτη Μάλιστα, οι ερευνητές υποψιάζονται ότι έχουν εντοπίσει το γιατί η κατανάλωση φαγητού απευθείας από πλαστικά δοχεία συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας: οι αλλαγές στο σύστηνα του εντέρου προκαλούν φλεγμονή που βλάπτει το κυκλοφορικό