Μπορεί ένα βακτήριο του εντέρου να προκαλέσει κατάθλιψη; Και όμως, ναι

Date:

Η επιστημονική έρευνα για το μικροβίωμα του εντέρου (τον πληθυσμό των μικροοργανισμών που κατοικεί στον γαστρεντερικό σωλήνα) έχει προσφέρει τις τελευταίες δεκαετίες πρωτοποριακές γνώσεις για τον τρόπο που επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Από την πέψη μέχρι τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, το μικροβίωμα έχει αποδειχτεί κρίσιμος παράγοντας για τη συνολική μας ευεξία. Ωστόσο, ένας τομέας της έρευνας που αναδύεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα είναι η σύνδεση του μικροβιώματος με την ψυχική υγεία και ιδιαίτερα την κατάθλιψη.

Νέες επιστημονικές μελέτες όχι μόνο επιβεβαιώνουν τη σχέση αυτή, αλλά αρχίζουν να εξηγούν και τους μοριακούς μηχανισμούς που την υποστηρίζουν. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αφορά στο βακτήριο Morganella morganii και τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Το μικροβίωμα ως παράγοντας ψυχικής υγείας

Το μικροβίωμα του εντέρου, με εκατομμύρια βακτηριακά είδη, παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της υγείας μας. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μικροβίωμα επηρεάζει άμεσα τον άξονα εντέρου – εγκεφάλου, μια πολύπλοκη επικοινωνία που συνδέει το γαστρεντερικό σύστημα με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Παρά τη γνώση αυτής της σύνδεσης, υπήρχε μέχρι τώρα αβεβαιότητα για το πώς συγκεκριμένα βακτήρια, όπως το M. morganii, επηρεάζουν την εμφάνιση και την πορεία ψυχικών διαταραχών, όπως η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (ΜΚΔ). Η βασική ερώτηση ήταν αν αυτά τα βακτήρια προκαλούν τη διαταραχή ή αν η διαταραχή αλλάζει τη σύνθεση του μικροβιώματος.

Η μελέτη που «φωτίζει» τη σύνδεση

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (HMS) έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση αυτής της σχέσης. Η ομάδα, υπό τον καθηγητή Jon Clardy, αποκάλυψε έναν μοριακό μηχανισμό που μπορεί να εξηγήσει πώς το M. morganii επιδρά στην ψυχική υγεία μέσω της ενεργοποίησης φλεγμονωδών αντιδράσεων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Chemical Society, υποδεικνύει ότι ένα μόριο που παράγεται από το M. morganii μπορεί να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση μέσω της φλεγμονής. Αυτός ο μηχανισμός δεν ενισχύει μόνο την κατανόηση της σχέσης μικροβιώματος και ψυχικής υγείας, αλλά προτείνει και νέους τρόπους διάγνωσης και θεραπείας της κατάθλιψης.

Η φλεγμονή στο επίκεντρο

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η διαιθανολαμίνη (DEA), μια χημική ουσία που συναντάται συχνά σε βιομηχανικά προϊόντα, μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα μόριο που παράγεται από το M. morganii. Αυτή η τροποποιημένη μορφή του μορίου διεγείρει την παραγωγή φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτοκίνες, με πιο έντονη την παραγωγή της ιντερλευκίνης-6 (IL-6).

Η IL-6 είναι γνωστή για την ισχυρή της σχέση με τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της κατάθλιψης. Η υπερβολική ενεργοποίηση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες για την ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια ιστορία που συνδέει άμεσα το M. morganii με τη φλεγμονή και τη φλεγμονή με την κατάθλιψη» σημειώνει ο Dr. Clardy. «Η μελέτη μας παρέχει μια σαφή εξήγηση για το πώς ένα βακτήριο του εντέρου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συμπεριφορά».

Ένας νέος ορίζοντας στη διάγνωση και τη θεραπεία

Η ανακάλυψη του ρόλου της διαιθανολαμίνης και της IL-6 στη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλείται από το M. morganii ανοίγει τον δρόμο για νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές.

Η DEA, μια ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά και φυτοφάρμακα, μπορεί να προστεθεί στους βιοδείκτες για τη διάγνωση της κατάθλιψης. Επιπλέον, η μείζονα καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να θεωρηθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοφλεγμονώδης ή αυτοάνοση νόσος. Αυτό σημαίνει ότι ανοσοθεραπείες που ρυθμίζουν την παραγωγή κυτοκινών, όπως η IL-6, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία αυτών των περιπτώσεων.

«Η δυνατότητα να εντοπίσουμε τέτοιους μηχανισμούς και να παρέμβουμε φαρμακολογικά ανοίγει έναν νέο ορίζοντα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης» επισημαίνει ο Dr. Clardy.

Ευρύτερες προεκτάσεις

Η μελέτη δεν περιορίζεται στη σύνδεση του M. morganii με την κατάθλιψη, αλλά επεκτείνει την κατανόηση της σχέσης μικροβιώματος και υγείας. Άλλες μελέτες από την ίδια ομάδα έχουν ήδη αποκαλύψει παρόμοιους μηχανισμούς. Για παράδειγμα:

  • Το βακτήριο Akkermansia muciniphila έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής και την ενίσχυση των ανοσοθεραπειών στον καρκίνο.
  • Το Ruminococcus gnavus έχει βρεθεί να παράγει ένα μόριο που εμπλέκεται στη νόσο του Crohn και την IBD.
  • Το Streptococcus pyogenes, γνωστό για τον «στρεπτολαιμό», έχει φανεί ότι προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις που οδηγούν σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο λύκος.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η ενσωμάτωση χημικών ουσιών, όπως η DEA, σε βακτηριακά μόρια μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις που επηρεάζουν ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα.

Το μέλλον της έρευνας

Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση του τρόπου που το μικροβίωμα αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα βιολογικά συστήματα. «Τώρα που γνωρίζουμε τι ψάχνουμε, μπορούμε να εξερευνήσουμε αν και άλλα βακτήρια παράγουν παρόμοια μόρια» αναφέρει ο Dr. Clardy.

Η μελλοντική έρευνα θα μπορούσε να αποκαλύψει πώς διαφορετικά μέλη του μικροβιώματος επηρεάζουν τη φυσιολογία μας και να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες για ψυχικές και σωματικές παθήσεις.

Συνολικά, η μελέτη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση μιας πιο ολοκληρωμένης εικόνας της ανθρώπινης υγείας, αποδεικνύοντας ότι το μικροβίωμα του εντέρου είναι κάτι πολύ περισσότερο από έναν απλό πληθυσμό μικροοργανισμών: είναι ένας σύνθετος ρυθμιστής της συνολικής μας ευεξίας.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστάσης Ροϊλός: «Τα ατυχήματα που είχα είναι από λάθη άλλων και ακόμα με ταλαιπωρούν»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ο Αναστάσης Ροϊλός ήταν καλεσμένος το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου στο τελευταίο επεισόδιο του «The 2Night Show» και μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για τις συνήθειές του, το άγχος, το ατύχημα με τη μηχανή του και όσα τον εξοργίζουν στην οδήγηση. «4:00 η ώρα συνήθως πηγαίνω για

Λευτέρης Κουμαντάκης: «Μπήκα 92 φορές στο αεροπλάνο προκειμένου να εκπληρώσω αυτό που είχα στο μυαλό μου»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Ο Λευτέρης Κουμαντάκης παραχώρησε συνέντευξη στη «Super Κατερίνα» και μίλησε για τη δύσκολη τηλεοπτική χρονιά που πέρασε, την τοξικότητα που συνάντησε στον χώρο, αλλά και τη συνεργασία του με την Κατερίνα Καραβάτου και την Ελένη Τσολάκη. «Περάσαμε κατ’ αρχάς πολύ όμορφα στον επίλογο αυτής της εκπομπής. Ήταν

Ζώδια σήμερα: «Μην μιλήσεις αν δεν σκεφτείς» – Το αστρολογικό φαινόμενο που φέρνει παρεξηγήσεις

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η μετακίνηση της Σελήνης από τον Αιγόκερω στον Υδροχόο αλλάζει άρδην τα δεδομένα της καθημερινότητας, καθώς οι προβλέψεις  για τα ζώδια σήμερα δείχνουν ότι η κόντρα με τον ανάδρομο Ερμή προκαλεί καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις και την άμεση ανάγκη για ξεκαθαρίσματα. Οι δύσκολες όψεις με τον Χείρωνα, τον

«Πρωτόκολλο διαχείρισης κινδύνου» στο Μπάκιγχαμ ενόψει της συνάντησης του βασιλιά Καρόλου με τον πρίγκιπα Χάρι

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Οι συνεργάτες του βασιλιά Καρόλου Γ’ εφαρμόζουν αυστηρό πρωτόκολλο διαχείρισης κινδύνου κάθε φορά που ο πρίγκιπας Χάρι επισκέπτεται τον πατέρα του, σύμφωνα με τη βασιλική αναλύτρια Κίνσεϊ Σκόφιλντ. Όπως ανέφερε η Σκόφιλντ στο Page Six, οι ιδιωτικοί γραμματείς του βασιλιά παραμένουν σε ετοιμότητα, ώστε να παρέμβουν

Δώρα Χρυσικού για δικαστική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Κιμούλη: «Στιγμιαία μπορεί να πω “τι ήθελα και έμπλεξα”»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Δώρα Χρυσικού βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα και μίλησε για τη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, τις μηνύσεις που έχει δεχθεί, αλλά και τη στήριξή της στη Ζέτα Δούκα. «Σε κάποιες στιγμές που, έτσι, χάνω την ψυχραιμία

Η Δώρα Χρυσικού για τη δικαστική αντιπαράθεση με τον Γιώργο Κιμούλη: «Στιγμιαία μπορεί να πω “τι ήθελα και έμπλεξα”»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Δώρα Χρυσικού βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα και μίλησε για τη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, τις μηνύσεις που έχει δεχθεί, αλλά και τη στήριξή της στη Ζέτα Δούκα. «Σε κάποιες στιγμές που, έτσι, χάνω την ψυχραιμία

Τζέσικα Σίμπσον: Δισκογραφική εταιρεία μου ζήταγε να χάσω κιλά για να μοιάσω σε Σπίαρς και Αγκιλέρα

Στις πιέσεις που δέχτηκε στην αρχή της καριέρας της σχετικά με την εικόνα και το βάρος της αναφέρθηκε η Τζέσικα Σίμπσον, αποκαλύπτοντας ότι δισκογραφική εταιρεία που συνεργαζόταν της ζητούσε να αδυνατίσει ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες non σταρ της εποχής, όπως η Μπρίτνεϊ Σπίαρς και η Κριστίνα Αγκιλέρα. Η τραγουδίστρια αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που

Αποχαιρετιστήριο πάρτι της Super Κατερίνας για τους συνεργάτες της σε μαγαζί του Κουτσουμπή

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την αυλαία της φετινής τηλεοπτικής σεζόν, η Κατερίνα Καινούργιου θέλησε να ευχαριστήσει με τον δικό της τρόπο τους ανθρώπους που βρέθηκαν καθημερινά στο πλευρό της καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Απόψε το βράδυ (30/6), η παρουσιάστρια της «Super Κατερίνα» διοργάνωσε μια ξεχωριστή βραδιά για τους συνεργάτες της, με αφορμή

Γρηγόρης Αρναούτογλου στο φινάλε του The 2Night Show: «Υπήρχαν και οι δύσκολοι μήνες, ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Με συγκίνηση, αλλά και με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου αποχαιρέτησε το τηλεοπτικό κοινό στο φινάλε του «The 2Night Show», το βράδυ της Τρίτης 30 Ιουνίου. Ο παρουσιαστής έριξε αυλαία στην 10η σεζόν της εκπομπής, ευχαριστώντας τους συνεργάτες του και κυρίως τους τηλεθεατές για

Ελένη Φουρέιρα: «Έχω φάει πάρα πολύ bullying – Με έπαιρνε η μάνα μου, έκλαιγε και μου έλεγε “τι σου έχουν κάνει;”»

Προσθήκη του zappit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google Η Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε καλεσμένη τη νύχτα της Τρίτης (30/06) στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν του «The 2Night Show» και μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για την οικογένεια που έχει δημιουργήσει, το ενδεχόμενο ενός δεύτερου παιδιού, τις δυσκολίες της μητρότητας, αλλά και τον ρατσισμό και το bullying που

«Με έπαιρνε η μάνα μου και έκλαιγε» – Η εξομολόγηση της Ελένης Φουρέιρα για τον ρατσισμό και το bullying που βίωσε

Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google Η Ελένη Φουρέιρα βρέθηκε καλεσμένη το βράδυ της Τρίτης 30/06 στο τελευταίο επεισόδιο της σεζόν του «The 2Night Show», όπου μίλησε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου για την οικογενειακή της ζωή, το ενδεχόμενο να αποκτήσει δεύτερο παιδί, τις δυσκολίες που συνοδεύουν τη μητρότητα, αλλά και τις δύσκολες εμπειρίες

Ντίνα Νικολάου: «Επιλέγεις κάθε μέρα να αγαπάς, να σέβεσαι και να φροντίζεις τον άνθρωπό σου»

Η Ντίνα Νικολάου είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές της ελληνικής γαστρονομίας με πολυετή πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, βιβλία μαγειρικής, τηλεοπτικές εμφανίσεις και σημαντική παρουσία στη γαλλική γαστρονομική σκηνή. Η Ντίνα Νικολάου, σε συνέντευξή της, αναφέρθηκε στη σχέση ζωής με τον επί 30 χρόνια σύζυγό της αλλά και για το αν υπήρξε