9 οφέλη για την υγεία από την τακτική κατανάλωση σταφίδας

Date:

Η σταφίδα είναι ένα φυσικό γλύκισμα που προκύπτει από τη διαδικασία αποξήρανσης των σταφυλιών. Παρά τη γλυκιά της γεύση, δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά.

Ακολουθούν εννέα σημαντικά οφέλη για την υγεία που προσφέρει η τακτική κατανάλωσή της σύμφωνα με το Very Well Health:

1. Θρεπτικά συστατικά

Η σταφίδα περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου. Συγκεκριμένα, ένα τέταρτο φλιτζάνι σταφίδες περιέχει 340 mg καλίου (10% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης – ΣΗΠ), 1 mg σιδήρου (6% της ΣΗΠ), 25 mg ασβεστίου (2,5% της ΣΗΠ) και 12 mg μαγνησίου (2,5% της ΣΗΠ).

Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά όπως φαινόλες και ρεσβερατρόλη, που έχουν συνδεθεί με προστασία από διάφορες ασθένειες, που κυμαίνονται από καρκίνο, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και διαβήτη έως τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ συμβάλλουν εν γένει και στη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού.

2. Οφέλη για την καρδιά

Η κατανάλωση σταφίδας έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Το κάλιο που περιέχει συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά της βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Η ρεσβερατρόλη, η κερσετίνη και οι φλαβονόλες, έχουν συνδεθεί με καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα.

3. Υποστήριξη της πέψης

Οι φυτικές ίνες της σταφίδας διευκολύνουν την πέψη, προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, περιέχει πρεβιοτικά που υποστηρίζουν την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου.

4. Υγεία των οστών

Η σταφίδα είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και βορίου, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Αυτά τα στοιχεία μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

5. Υγεία του δέρματος

Τα αντιοξειδωτικά της σταφίδας, όπως οι πολυφαινόλες, υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

6. Άμεση ενέργεια

Η σταφίδα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αποτελώντας ιδανικό σνακ για άμεση ενέργεια. Ένα τέταρτο του φλιτζανιόυ περιέχει 32 γραμμάρια υδατάνθρακες. Για αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους αθλητές, καθώς παρέχει μια φυσική εναλλακτική στα επεξεργασμένα ενεργειακά προϊόντα.

7. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Χάρη στην περιεκτικότητά της σε ρεσβερατρόλη και άλλα αντιοξειδωτικά, η σταφίδα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών.

8. Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους

Παρότι θερμιδικά πυκνή (ένα τέταρτο του φλιτζανιού περιέχει 125 θερμίδες) η σταφίδα βοηθά στον έλεγχο της όρεξης χάρη στις φυτικές της ίνες. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σταφίδες τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

9. Πρόληψη αναιμίας

Η σταφίδα περιέχει σίδηρο, απαραίτητο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της αναιμίας. Συγκεκριμένα 1 mg σιδήρου ανά 1/4 του φλιτζανιού, που αντιστοιχεί στο 6% της ΣΗΠ. Ειδικά για άτομα με έλλειψη σιδήρου, η ενσωμάτωσή της στη διατροφή μπορεί να ενισχύσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Η σταφίδα μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας.

Μια γευστική και θρεπτική επιλογή

Η σταφίδα είναι μια γευστική και θρεπτική επιλογή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Από την καρδιά και τα οστά μέχρι την πέψη και την ενέργεια, αυτό το μικρό αποξηραμένο φρούτο μπορεί να ενισχύσει την ευεξία σας. Φροντίστε, όμως, να καταναλώνετε τη σταφίδα με μέτρο για να απολαύσετε όλα τα οφέλη της χωρίς υπερβολές.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και

Ποια κοινά φάρμακα φαίνεται να καθυστερούν την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον

Κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, οι στατίνες και οι βήτα αναστολείς (β-αναστολείς) φαίνεται να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα συμπτώματα του Πάρκινσον χρειάζονταν σχεδόν μία δεκαετία περισσότερο για να εμφανιστούν σε ασθενείς που έπαιρναν αυτά τα φάρμακα για τη θεραπεία του πόνου, της υψηλής αρτηριακής πίεσης

Εγκεφαλικό: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων (εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από θρόμβους) μεταξύ ενηλίκων ηλικίας 18-49 ετών δείχνει να αυξάνεται Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω ημικρανίας ή άλλων μη παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό και όχι λόγω παραδοσιακών κινδύνων, όπως η υψηλή

Η κακή στοματική υγεία συνδέεται με ημικρανίες και πόνο στο στομάχι στις γυναίκες [έρευνα]

Ένας λόγος παραπάνω που οι γυναίκες πρέπει να πλένουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα είναι για να αποφύγουν τις ημικρανίες. Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται στενά με τις ημικρανίες, τους πόνους στο σώμα και τον πόνο στο στομάχι στις γυναίκες. Η έρευνα, η οποια δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό