Δαχτυλιά με γλυκάνισο

Date:

ΥΛΙΚΑ

Για το αρχικό μείγμα:

1 φλ. αλεύρι, χωριάτικο (σκληρό), «Μιτσίδη»

½ φλ. αλεύρι, ολικής αλέσεως, «Μιτσίδη»

½ κ. γ. ξηρή μαγιά

1 κ. σ. μέλι

 1 ¾ φλ. νερό

Για το ζυμάρι:

2 φλ. αλεύρι, χωριάτικο (σκληρό), «Μιτσίδη»

¼ φλ. αλεύρι, ολικής αλέσεως, «Μιτσίδη»

1 κ. γ. ξηρή μαγιά

1 κ. γ. μαχλέπι κοπανισμένο

1 κ. γ. γλυκάνισο

½  κ. σ. αλάτι

1 κ. σ. ελαιόλαδο (για το λάδωμα του μπολ)

2 κ. σ. σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά για το αρχικό μείγμα σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ. Κτυπάμε το μείγμα με σύρμα μέχρι να γίνει παχύρευστος χυλός. Το αφήνουμε στην άκρη.

Σε άλλο βαθύ μπολ αναμειγνύουμε καλά όλα τα υλικά για το ζυμάρι έκτος από το ελαιόλαδο. Σημαντικό: Δεν αφήνουμε το αλάτι να έρθει σε απευθείας επαφή με την μαγιά γιατί θα χάσει την ιδιότητα της. Απλά προσθέτουμε πρώτα την μαγιά, ανακατεύουμε και μετά προσθέτουμε το αλάτι.

Ενώνουμε τα δύο μείγματα: Με τη βοήθεια ενός κουταλιού σκορπάμε το μείγμα του ζυμαριού πάνω στην επιφάνεια του αρχικού μείγματος. Βάζουμε κουταλιά κουταλιά χωρίς να ανακατεύουμε μέχρι να σκεπαστεί όλη η επιφάνια του χυλού. ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΙΓΝΥΟΥΜΕ τα δύο μείγματα. Καλύπτουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 1-2 ώρες. Θα προσέξουμε ότι ο χυλός θα φουσκώσει και θα διαπεράσει τα υλικά του ζυμαριού βγαίνοντας στην επιφάνια. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να βάλουμε το μπολ, όπως είναι καλυμμένο στο ψυγείο και να φτιάξουμε το ψωμί μας την επόμενη μέρα. Στην πραγματικότητα, αυτό θα κάνει το ψωμί ακόμα πιο νόστιμο. Θα πρέπει όμως να το αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο.

Προσθέτουμε στο μπολ με το μείγμα τη μια κουταλιά ελαιόλαδο. Για να φτιάξουμε το ζυμάρι μας πρέπει να ενώσουμε τα δυο μείγματα μαζί. Μπορούμε να το κάνουμε στο μίξερ με το εξάρτημα για τη ζύμη.  Ζυμώνουμε πολύ καλά, για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αν δεν έχουμε μίξερ ενώνουμε τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι και μετά ζυμώνουμε στο χέρι. Η τελική ζύμη θα είναι μαλακή και λίγο βρεγμένη. Πλάθουμε την ζύμη σε μια μπάλα και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ. Τη γυρίζουμε ανάποδα και γύρω γύρω μέχρι να καλυφθεί όλη την επιφάνια της με ελαιόλαδο. Τη σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για μια με δύο ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240°C, τουλάχιστον μια ώρα πριν να ψήσουμε το ψωμί. Πλάθουμε το ζυμάρι (θα ξεφουσκώσει στο πλάσιμο αλλά θα ξαναφουσκώσει μετά) σε ένα μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα (Το σχήμα που θα θέλαμε να έχει το ψωμί μας όταν ψηθεί). Πλένουμε το σουσάμι με κρύο νερό και το απλώνουμε παντού στο ψωμί μας. Το σκεπάζουμε χαλαρά με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε να ξαναφουσκώσει 30-45 λεπτά, μέχρι να γίνει 1 ½ φορά το μέγεθος του. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε το ψωμί μας με διαγώνιες γραμμές. Ψήνουμε στους 240°C, για 5 λεπτά. Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 210°C και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά. Βγάζουμε το ψωμί από τον φούρνο και από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα. Αντιστεκόμαστε να κόψουμε ένα κομμάτι ενώ είναι πολύ ζεστό μιας και το ψωμί μας θα συνεχίσει να ψήνεται ενώ κρυώνει. Μπορούμε να το κόψουμε ½ ώρα μετά, αφού το βγάλουμε από τον φούρνο.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Δέρμα: Τα καθημερινά φάρμακα που αυξάνουν την ευαισθησία του στον ήλιο

Η φωτοευαισθησία μπορεί να εκδηλωθεί από φάρμακα που αλείφονται στο δέρμα ή λαμβάνονται από το στόμα ή με έγχυση. Οι υπαίθριες δραστηριότητες στον ήλιο, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, ακόμα και μια απλή βόλτα στην πόλη, είναι συνήθως ευχάριστες για μικρούς και μεγάλους. Όταν όμως κάποιος παίρνει φάρμακα, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να κρύβει

Σύφιλη και βλεννόρροια: Αυξάνονται τα κρούσματα στην Ελλάδα, ποιες είναι οι αιτίες

Τα ύποπτα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους ασθενείς και η αξία του προληπτικού ελέγχου. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στα περιστατικά με σύφιλη σε Ελλάδα και Ευρώπη, με το καλοκαίρι να είναι η κατ’ εξοχήν εποχή όπου αυξάνεται δραματικά ο κίνδυνος μόλυνσης. Πρόσφατη μελέτη του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» αποκαλύπτει ότι στη διάρκεια της

Τηλεακτινολογία: Αυξημένη ανάγκη για εξ αποστάσεως εκτίμηση των απεικονιστικών εξετάσεων

Πώς προκύπτει η ανάγκη για ένταξή της στο σύστημα Υγείας και γιατί είναι απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο. Επιτακτική ανάγκη να θεσπιστεί θεσμικό πλαίσιο για την Τηλεακτινολογία στη χώρα μας δημιουργεί η έλλειψη ιατρών ακτινολόγων και οι αυξημένες ανάγκες για διαγνωστική απεικόνιση 24 ώρες το 24ωρο, σε καθημερινή βάση. Το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να καταρτιστεί με

Πόση ώρα να μένουμε στον ήλιο για να έχουμε αρκετή βιταμίνη D

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για την απαραίτητη διάρκεια έκθεσης. Η αλήθεια για τα αντηλιακά και τη βιταμίνη. Ο ήλιος είναι η κύρια πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά πόση ώρα πρέπει να εκθέτουμε το δέρμα μας σε αυτόν για να παράγει επαρκείς ποσότητες; Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς

Ρολό με προσούτο και χαλλούμι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 1 κιλό κιμά κοτόπουλο 1 μεγάλο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο ή τριμμένο 1 φλ. φρέσκια ντομάτα αλεσμένη (μια μεγάλη) 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ¼ φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 2 γεμάτα κουταλάκια μουστάρδα Ντιζόν 1 κουταλάκι αλάτι 2 κουταλάκια πάπρικα 1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν 1 κουταλάκι ρίγανη ξηρή

Ομελέτα φούρνου με λουκάνικα

• 300 γρ. πατάτες• 15 γρ. ελαιόλαδο• 200 γρ. λουκάνικα Πιτσιλιάς• 90 γρ. αλεύρι• 120 γρ. γάλα• 3 αυγά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομματάκια. Τις ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο και τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί φούρνου διαμέτρου περίπου 25εκ. Κόβουμε τα λουκάνικα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε ανάμεσα στις

Πασχάλης: «Έχει κλείσει το κεφάλαιο Eurovision για μένα»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και τον Ανδρέα Θεοδώρου παραχώρησε ο Πασχάλης. Ο γνωστός τραγουδιστής απάντησε για...

Άγγελος Μπασινάς: «Το Euro έφερε λεφτά»

Ο Άγγελος Μπασινάς μίλησε στην κάμερα της εκπομπής «Καλοκαίρι Παρέα» για το Euro και τη σπουδαία νίκης της Εθνικής Ελλάδας το 2004.

Ταξίδι με παιδιά: Απλές συμβουλές από ειδικούς για να το απολαύσετε με λιγότερη ένταση και άγχος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για τους γονείς από το να βλέπουν χαρούμενα τα παιδιά τους. Και τα ταξίδια μπορούν να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες και αναμνήσεις. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολα. Μπορεί να γίνουν κουραστικά, απρόβλεπτα και απαιτούν πολύ μεγαλύτερη προετοιμασία. Καθώς ετοιμάζεστε για την καλοκαιρινή εξόρμηση, για να απολαύσετε το ταξίδι με

Πρεσβυωπία: Παράγοντες που την προκαλούν, εκτός από την ηλικία

Η πρεσβυωπία δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Η πρεσβυωπία είναι η απώλεια της ικανότητας του ματιού να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα με την πάροδο της ηλικίας. Δεν είναι πάθηση, αλλά τμήμα της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να την επισπεύσουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 2,1

Αθηνά Οικονομάκου: «Εναλλακτικές» διακοπές στις Μαλδίβες με τον Μπρούνο Τσερέλα

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα περνούν το καλοκαίρι τους στις Μαλδίβες, απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Έπειτα από τις οικογενειακές διακοπές τους στη Σικελία μαζί με τα παιδιά της γνωστής ηθοποιού, το ζευγάρι αποφάσισε να οργανώσει ένα ταξίδι αποκλειστικά για τους δυο τους σε αυτόν τον ονειρεμένο εξωτικό προορισμό. Όπως αποκάλυψε η Αθηνά