Η επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων σηματοδοτεί την επανέναρξη της καθημερινότητας για τα παιδιά, αλλά και την έκθεσή τους σε ένα περιβάλλον όπου οι ιώσεις «ανθίζουν». Ο χειμώνας, οι κλειστοί χώροι και οι στενές επαφές κάνουν τις ιώσεις ιδιαίτερα διαδεδομένες στα σχολεία, καθιστώντας την πρόληψη απαραίτητη προτεραιότητα για γονείς και εκπαιδευτικούς.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού των παιδιών τους; Πώς μπορούν τα σχολεία να συμβάλλουν στη μείωση της μετάδοσης ιώσεων; Ο παιδίατρος Θεοχάρης Λώλης μίλησε στο Newsbeast και ανέφερε χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές κατευθύνσεις για να εξασφαλίσουμε ότι η επιστροφή στα θρανία θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, υγιεινή και ξέγνοιαστη για μικρούς και μεγάλους.
Επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές. Τι πρέπει να προσέξουν παιδιά και γονείς; Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά κατά την επιστροφή τους στο σχολείο μετά τις διακοπές;
Ο συνωστισμός των ατόμων, η χειμωνιάτικη εποχή, αλλά και οι κλειστοί χώροι δημιουργούν συνθήκες για να φουντώνουν οι ιώσεις και να νοσούν πολλά παιδιά. Ότι υπάρχουν ιώσεις αυτή την εποχή το ξέρουμε όλοι. Όχι όμως κάτι σοβαρό. Όπως κάθε χρόνο, υπάρχει έξαρση στη γρίπη Α, τη γρίπη Β, τον RSV, μαζί με τον πνευμονοϊό (HMPV) που υπάρχει από παλιά, ενώ μετά από αυτά ακολουθεί και ο στρεπτόκοκκος. Μειώνονται οι ιώσεις, αυξάνεται ο στρεπτόκοκκος. Κάπως έτσι συμβαίνει. Τα παιδιά θα πάνε σχολείο, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιή για να μη διασπείρουν τους ιούς, βήχοντας και φτερνίζοντας μέσα στην τάξη και στις οικογένειές τους.
Με ποιον τρόπο μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους στην περίπτωση που νοσήσουν;
Τα παιδιά, όταν νοσήσουν, αυτό που θέλουμε είναι να κοιμούνται καλά, να τρώνε καλά και να ενυδατώνονται αρκετά. Σημαντικό είναι πάντα ο άνθρωπος να έχει μια σωστή διατροφή, μια ισορροπία.
Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς για την ανοσοποίηση των παιδιών τους χειμερινούς μήνες;
Αυτό που γνωρίζουμε από χρόνια είναι ο εμβολιασμός. Από τη στιγμή που υπάρχει εμβόλιο, είναι δοκιμασμένο, δεν έχει παρενέργειες, γίνεται εύκολα και ανώδυνα, δεν καταλαβαίνω γιατί το αποφεύγουν. Φοβήθηκαν ίσως οι γονείς, επειδή ακούστηκαν κάποια πράγματα για τον κορονοϊό κάποτε και βάζουν στο ίδιο καζάνι όλα τα εμβόλια. Τα εμβόλια υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φέτος η οδηγία από την Παιδιατρική Εταιρεία είναι από 6 μηνών και μέχρι 5 ετών να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά για τη γρίπη. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες επιλεκτικά. Δηλαδή στα παιδιά που έχουν άσθμα, όσοι έχουν ηλικιωμένο άνθρωπο μέσα στο σπίτι τους, κάποιοι που νοσούν εύκολα, ναι, να το κάνουν. Και για τον RSV υπάρχει εμβόλιο που μπορούν να κάνουν, αλλά αυτό που γίνεται ευρέως είναι της γρίπης.
Εσείς ποια συμβουλή θα δίνατε στους γονείς για την ομαλή επανένταξη των παιδιών στη σχολική κοινότητα και ποια στους εκπαιδευτικούς;
Όσο μπορούν να αερίζονται οι χώροι και θα έλεγα στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους πριν τα στείλουν στο σχολείο και αν ένα παιδάκι δεν είναι καλά κι έχει βήχα, καταρροή ή και αδυναμία, ας το κρατήσουν στο σπίτι, να προστατευτούν τα υπόλοιπα παιδιά.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι αυτά γίνονται κάθε χρόνο. Το φαινόμενο με τις εξάρσεις των ιώσεων το χειμώνα υπάρχει κάθε χρόνο. Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι να έχουμε αύξηση από 5% έως 10%, άλλες χρονιές περισσότερο και άλλες φορές λιγότερο. Πάντως, τα συμβάντα αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Καμιά φορά φοβούνται οι γονείς για μια σπάνια επιπλοκή που μπορεί να γίνει, αλλά είναι όλα αντιμετωπίσιμα και μπορούμε πάρα πολλά να τα αποφύγουμε εφόσον έχουμε εμβολιαστεί. Όχι πανικός. Είναι εύκολα νοσήματα που μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]