Το σύνδρομο που «νεκρώνει» τους γλουτούς – Τι φταίει και πώς θα το καταπολεμήσουμε

Date:

Το σύνδρομο που «νεκρώνει» τους γλουτούς – Τι φταίει και πώς θα το καταπολεμήσουμε

FITNESS

Η καθιστική ζωή έχει σημαντικές συνέπειες για τη σωματική και ψυχική υγεία – Ευτυχώς όμως είναι στο χέρι μας να την διαχειριστούμε προτού «νεκρώσει» τους γλουτούς μας!

Πόσες ώρες περνάτε καθημερινά καθισμένοι σε μια καρέκλα; Είτε εργάζεστε σε γραφείο, είτε περνάτε αρκετό χρόνο στο αυτοκίνητο, η καθιστική ζωή είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης πραγματικότητας των περισσότερων. Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά «αθώα» συνήθεια μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο σώμα σας.

Μερικά από τα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε εάν περνάτε αρκετό χρόνο καθιστοί είναι:

  • πόνος στη μέση,
  • δυσκαμψία στα ισχία
  • μούδιασμα στους γλουτούς

Ταυτόχρονα, όμως, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μαρτυρούν ότι πάσχετε από το λεγόμενο «σύνδρομο νεκρών γλουτών» (Dead Butt Syndrome), μια κατάσταση που προκύπτει από την αδυναμία και τη μειωμένη λειτουργία των γλουτιαίων μυών λόγω παρατεταμένης καθιστικής στάσης.

Όπως εξηγεί ο δρ. Andrew Bang, DC, χειροπράκτης στην Cleveland Clinic, η συνεχής καθιστική στάση αποδυναμώνει τον μέσο γλουτιαίο μυ, έναν από τους βασικούς μύες των γλουτών, ενώ ταυτόχρονα σφίγγει τους καμπτήρες των ισχίων. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση και τα ισχία, αλλά και πίεση στα νεύρα, οδηγώντας σε μουδιάσματα.

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν αφορά μόνο σε όσους κάνουν καθιστική ζωή. Σύμφωνα με τον δρα. Bang, ακόμη και αθλητές, όπως οι δρομείς, μπορεί να εμφανίσουν το σύνδρομο, αν δεν κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης. Τα καλά νέα; Το σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Τι είναι το σύνδρομο νεκρών γλουτών;

Το «σύνδρομο νεκρών γλουτών» είναι μια πάθηση κατά την οποία οι γλουτιαίοι μύες, ειδικά ο μέσος γλουτιαίος, δεν ενεργοποιούνται σωστά, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται.

Ο μέσος γλουτιαίος είναι υπεύθυνος για τη σταθεροποίηση των ισχίων και της λεκάνης. Όταν δεν λειτουργεί σωστά, άλλοι μύες αναγκάζονται να κάνουν περισσότερη δουλειά, προκαλώντας πόνο στη μέση, δυσκαμψία στην περιοχή των ισχίων και μούδιασμα στους γλουτούς, λόγω πίεσης στα νεύρα.

Η πάθηση χαρακτηρίζεται συχνά «ύπουλη», γιατί αναπτύσσεται σταδιακά, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην καταλαβαίνουν ότι οι γλουτοί τους έχουν «απενεργοποιηθεί», μέχρι να αρχίσουν οι πόνοι.

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε;

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι εφικτή χωρίς φάρμακα ή χειρουργικές επεμβάσεις. Με απλές ασκήσεις ενδυνάμωσης και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, μπορείτε να νιώσετε ανακούφιση και να βελτιώσετε τη λειτουργικότητα των γλουτών σας.

1. Ασκήσεις ενδυνάμωσης γλουτιαίων

Δοκιμάστε τον εξής κύκλο ασκήσεων για να νικήσετε τον πόνο και την ενόχληση:

  • Πλάγια άρση ποδιού (Side-lying leg lifts): Ξαπλώστε στο πλάι και σηκώστε το πάνω πόδι σας. Κάντε 15-20 επαναλήψεις σε κάθε πλευρά, ολοκληρώνοντας 3 σετ καθημερινά.
  • Άσκηση «Clamshell»: Ξαπλώστε στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα να ακουμπούν μεταξύ τους. Σηκώστε το πάνω γόνατο προς τα πάνω, χωρίς να απομακρύνετε τα πέλματα. Κάντε 3 σετ των 30-40 επαναλήψεων.
  • Στάση «Ιππόκαμπου» (Seahorse pose): Καθίστε σε μια καρέκλα χωρίς μπράτσα και τεντώστε το ένα πόδι πίσω, κρατώντας την πλάτη σας ίσια. Κρατήστε τη θέση για 20 δευτερόλεπτα σε κάθε πλευρά, επαναλαμβάνοντας 3 φορές την ημέρα.

2. Αλλαγές στη ρουτίνα σας

  • Αλλάξτε συχνά στάση: Προσπαθήστε να κάθεστε για 40 λεπτά και στη συνέχεια να στέκεστε για 20 λεπτά. Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που είστε όρθιοι για δραστηριότητες, όπως να μιλήσετε στο τηλέφωνο ή να οργανώσετε αρχεία.
  • Χρησιμοποιήστε ρυθμιζόμενο γραφείο: Ένα γραφείο που σας επιτρέπει να εναλλάσσετε τη θέση σας από καθιστή σε όρθια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους καθίσματος: Καθίστε περιστασιακά σε μπάλα γυμναστικής ή σε καρέκλα γονάτων για να διατηρήσετε τους γλουτούς και τη μέση σας ενεργούς.

Το μυστικό είναι η ποικιλία

Όπως τονίζει ο δρ. Bang, η ποικιλία στις στάσεις και τις δραστηριότητές σας είναι σημαντική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του συνδρόμου νεκρών γλουτών. Οι γλουτιαίοι μύες σας χρειάζονται τακτική ενεργοποίηση για να διατηρούνται δυνατοί και λειτουργικοί. Προσθέστε, λοιπόν, μερικές χρήσιμες ασκήσεις στη ρουτίνα σας, αλλάξτε συνήθειες και δώστε στο σώμα σας τη φροντίδα που χρειάζεται για μια υγιή καθημερινότητα.

Διαβάστε επίσης

Γήρανση: Με ποια κακή συνήθεια οι millennials επιταχύνουν το βιολογικό τους ρολόι

Καθιστική ζωή: Πόσες ώρες «επιτρέπεται» να καθόμαστε καθημερινά για να μην κινδυνεύσει η καρδιά μας

Είναι τα όρθια γραφεία αποτελεσματική λύση για καλύτερη υγεία; Ένας ειδικός έχει αμφιβολίες

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η αποστομωτική απάντηση της Μαρίας Αλιφέρη στον Λευτέρη Πανταζή που δήλωσε ότι είχαν σχέση

Η Μαρία Αλιφέρη έδωσε μια αποστομωτική απάντηση στον Λευτέρη Πανταζή, ο οποίος δήλωσε ότι στο παρελθόν οι δυο τους είχαν σχέση. Η ηθοποιός ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου και τόνισε: «Δεν παντρεύτηκα από άποψη. Δεν έχω τίποτα με τον γάμο, τον σέβομαι βαθύτατα. Απλά το θεωρώ μια υπεύθυνη ιστορία και θέλει δυο υπεύθυνους

Λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ για τον HMPV: Kάθε χρόνο σημειώνονται εξάρσεις του συγκεκριμένου ιού, περισσότερο ανησυχητική η γρίπη

Να μην υπάρχει καμία ανησυχία για τον μεταπνευμονοϊό τόνισε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος Δ.Σ. ΕΟΔΥ, παθολόγος – λοιμωξιολόγος, υπογραμμίζοντας πως ο HMPV είναι ένας γνωστός ιός όπου παρακολουθείται από τον ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως είναι από τα παθογόνα που επιτηρούν. «Κάθε χρόνο σημειώνονται εξάρσεις του συγκεκριμένου ιού, ενώ για φέτος αυτό ήταν το πρώτο κρούσμα που

Γιώργος Λιάγκας και Μαρία Αντωνά έκαναν το πρώτο ταξίδι του 2025 – Δείτε τις φωτογραφίες

Η Μαρία Αντωνά και ο Γιώργος Λιάγκας πραγματοποίησαν ένα όμορφο ταξίδι στο Βέλγιο. Ο παρουσιαστής και η γνωστή ραδιοφωνική παραγωγός εκμεταλλεύτηκαν το τριήμερο των Θεοφανίων και έτσι έκαναν το πρώτο τους ρομαντικό ταξίδι για το 2025. Το ζευγάρι δημοσίευσε φωτογραφίες από το ταξίδι του στα social media, χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει μια κοινή φωτογραφία. Η Μαρία Αντωνά δημοσίευσε στον

Επιστήμονες ανακοίνωσαν σημαντική ανακάλυψη για τη θεραπεία της Long Covid

Η επιστημονική κοινότητα ενδεχομένως να βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου της θεραπείας της Long Covid. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που άλλαξε τον κόσμο, ο τρόπος αντιμετώπισης της μακροχρόνιας νόσησης από κορονοϊό SARS-CoV-2 είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα. Ορισμένοι άνθρωποι που νοσούν από κορονοϊό – ακόμη και εάν η αρχική

Θάλεια Σταματέλου: Ενα κορίτσι γεμάτο όνειρα

Η ταλαντούχα ηθοποιός που εδώ και εφτά χρόνια χαράζει με συνέπεια και αξίες τον δικό της δρόμο στην υποκριτική φέτος μεταμορφώνεται σε Μάσα στο θεατρικό αριστούργημα του Αλεξάντρ Πούσκιν «Η Κόρη του Λοχαγού»

Ζέτα Μακρυπούλια: Με μαγιό απολαμβάνει το καλοκαίρι στο Βιετνάμ

«Καλή χρονιά και από το καλοκαίρι παιδιά!» ευχήθηκε η Ζέτα Μακρυπούλια

Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να ζείτε σε περιοχές γύρω από αεροδρόμια

Τι έδειξε μελέτη σε κατοίκους περιοχών γύρω από τέσσερα μεγάλα αεροδρόμια της Αγγλίας. Όσοι ζουν σε περιοχές που γειτνιάζουν με αεροδρόμια, είναι συνηθισμένοι στους ήχους που κάνουν τα αεροπλάνα κατά την προσγείωση και την απογείωση. Αυτό, όμως, που πιθανώς δεν γνωρίζουν είναι ότι οι ήχοι αυτοί μπορεί να βλάπτουν την καρδιά τους, σύμφωνα με νέα

Μπάγια Αντωνοπούλου για Γιώργο Παπαδάκη: Αν γύριζα τον χρόνο πίσω, δεν θα δούλευα ποτέ στο «Καλημέρα Ελλάδα»

Η Μπάγια Αντωνοπούλου ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Πρωινό ΣουΣου» και σχολίασε μεταξύ άλλων το τηλεοπτικό μέλλον του Γιώργου Παπαδάκη. Η δημοσιογράφος συνεργαζόταν για χρόνια με τον γνωστό παρουσιαστή του ANT1 και για ακόμα μια φορά αναφέρθηκε στην αποχώρησή της από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». «Ήμουν η μόνη που έφυγα και είπα ότι έφυγα επειδή διαφώνησα μαζί του.

Η νόσος που απειλεί όσους άναψαν το πρώτο τσιγάρο πριν τα 15 – Δεν είναι ο καρκίνος

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Ακόμα μια απειλή για τους πνεύμονες κρύβεται στο κάπνισμα στην εφηβεία, βλάπτοντας πρόωρα την εύρυθμη λειτουργία τους, σύμφωνα με νεότερη μελέτη Παρότι οι σημερινοί έφηβοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο άτμισμα, ένα μέρος τους συνεχίζει να ακολουθεί το (αρνητικό) παράδειγμα των προηγούμενων γενεών, καπνίζοντας συμβατικά τσιγάρα. Η συνήθεια του καπνίσματος, ωστόσο, σε αυτές τις

Βασιλακόπουλος: Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε περισσότερο από τη γρίπη και όχι από τον μεταπνευμονοϊό

Για τον μεταπνευμονοϊό και τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, μίλησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας. «Είναι ένας παλιός ιός που μελέτες έχουν δείξει ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας τουλάχιστον 60 χρόνια. Τα περισσότερα παιδιά μας, το 99%, έχουν κολλήσει τουλάχιστον μία φορά αυτόν τον ιό μέχρι την ηλικία των 5 ετών. Άρα, δεν είναι

Γιατί το κρυολόγημα χειροτερεύει τη νύχτα και τι πρέπει να κάνετε

Το κρυολόγημα είναι μία από τις πιο κοινές ασθένειες. Ο μέσος ενήλικος το περνά δύο έως τρεις φορές τον χρόνο, συνήθως με ήπια συμπτώματα, όπως βήχα και καταρροή. Πολλοί, ωστόσο, παρατηρούν ότι τα συμπτώματα επιδεινώνονται τη νύχτα, προκαλώντας μεγαλύτερη δυσφορία. Ειδικοί στο Very Well Health εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ρουγγέρη για τον θάνατο του συζύγου της: Ήθελα να «φύγω» πριν από εκείνον, γιατί δεν ήθελα να ζήσω αυτόν τον πόνο – Βίντεο

Ρουγγέρη για τον θάνατο του συζύγου της: Ήθελα να «φύγω» πριν από εκείνον, γιατί δεν ήθελα να ζήσω αυτόν τον πόνο - Βίντεο Ρουγγέρη για τον θάνατο του συζύγου της: Ήθελα να «φύγω» πριν από εκείνον, γιατί δεν ήθελα να ζήσω αυτόν τον πόνο - Βίντεο Μεγάλη απώλεια, έχασα τον καλύτερο άνθρωπο του κόσμου, είπε