Είναι προετοιμασμένος ο κόσμος να αντιμετωπίσει την επόμενη πανδημία; Γιατί είναι αρκετά πολύπλοκο το ζήτημα

Date:

Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση του Covid-19, που άφησε πίσω του εκατομμύρια νεκρούς και καταρράκωσε την παγκόσμια οικονομία, ο κόσμος, αν και καλύτερα προετοιμασμένος, απέχει πολύ από το να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια άλλη πανδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και με ειδικούς.

Είναι καλύτερα προετοιμασμένος ο κόσμος; «Η απάντηση είναι ναι και όχι», δήλωσε πρόσφατα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, οργανισμού που βρέθηκε στο επίκεντρο της μάχης κατά της πανδημίας του Covid-19.

Αν η επόμενη πανδημία εμφανιζόταν σήμερα, ο κόσμος θα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει μερικές από τις ίδιες αδυναμίες, είπε.

Όμως ο κόσμος έχει πάρει επίσης πολλά και οδυνηρά μαθήματα από την πανδημία και έχει κάνει σημαντικά βήματα για να ενισχύσει την άμυνά του, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Μαρία βαν Κερχόβε, την Αμερικανίδα επιδημιολόγο που διευθύνει το Τμήμα Πρόληψης και Ετοιμότητας για Επιδημίες και Πανδημίες του ΠΟΥ, «πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί χάρη στην πανδημία γρίπης του 2009 (Σ.τ.Σ: τον H1N1), αλλά και χάρη στον Covid».

«Αλλά νομίζω ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για άλλη πανδημία ή μαζική επιδημία», εξήγησε.

Η ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, που συστάθηκε από τον ΠΟΥ, το περι- ξεκάθαρα: «Το 2025, ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος να καταπολεμήσει μια νέα πανδημική απειλή, λόγω των ανισοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση και στα εργαλεία για την καταπολέμηση πανδημιών, όπως τα εμβόλια».

Η Ολλανδή ιολόγος Μάριον Κούπμανς εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η επιτυχία και η ταχύτητα παρασκευής εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA) θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά κατά την επόμενη παγκόσμια κρίση υγείας.

Ωστόσο, ανησυχεί ότι η χρήση τους απέναντι σε μια μελλοντική απειλή θα αντιμετωπίσει «μεγάλα προβλήματα», κυρίως λόγω του «σοκαριστικά υψηλού» επιπέδου παραπληροφόρησης.

Από την πλευρά του ο Τομ Πίκοκ, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, θεωρεί ότι η πιθανότητα πανδημίας γρίπης των πτηνών H5N1 πρέπει να ληφθεί «πολύ στα σοβαρά». Προς το παρόν, ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, αλλά κυκλοφορεί μαζικά σε πολλά είδη ζώων.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε πιο προετοιμασμένοι από ό,τι ήμασταν με τον Covid», επισημαίνει στο AFP η Μεγκ Σέφερε, επιδημιολόγος στο αμερικανικό ινστιτούτο SAS. Εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα τέσσερα έως πέντε χρόνια για να εντοπίσουν και να μοιραστούν πληροφορίες πιο γρήγορα οι αρχές δημόσιας υγείας.

Αλλά έχει «εμπιστοσύνη» στα μαθήματα που πήρε ο πληθυσμός κατά τη διάρκεια του Covid-19 για να προστατευθεί, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.

Το νέο κέντρο του ΠΟΥ για την πρόληψη των πανδημιών, που εγκαινιάστηκε το 2021 στο Βερολίνο, είναι αφιερωμένο στη συλλογή πληροφοριών για τον καλύτερο εντοπισμό και τον περιορισμό των απειλών.

Το Ταμείο για την αντιμετώπιση των πανδημιών της Παγκόσμιας Τράπεζας, το οποίο συστάθηκε το 2022, έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα χρηματοδότηση ύψους 885 εκατομμυρίων δολαρίων, που διατίθεται για σχεδόν 50 έργα σε 75 χώρες.

Ένα κέντρο μεταφοράς τεχνολογίας για εμβόλια mRNA εγκαινιάστηκε στη Νότια Αφρική το 2023 με την υποστήριξη κυρίως του ΠΟΥ, ενώ το 2022 συστάθηκε ένα παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης για τη βιοκατασκευή στη Νότια Κορέα με στόχο την ενίσχυση της τοπικής φαρμακευτικής παραγωγής.

Στις 30 Ιανουαρίου 2020, ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (PHEIC) σχετικά με τον Covid-19, αλλά με υπερβολικά γραφειοκρατικούς τόνους.

Και οι περισσότερες χώρες και το ευρύ κοινό αντέδρασαν μόνο όταν ο επικεφαλής του ΠΟΥ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον πολύ πιο σαφή όρο «πανδημία» στις 11 Μαρτίου 2020.

Για να ενεργοποιηθεί μια πιο αποτελεσματική διεθνής συνεργασία, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ συμφώνησαν στην έννοια της «έκτακτης ανάγκης εξαιτίας πανδημίας», που τώρα είναι το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιου συναγερμού.

Τον Δεκέμβριο του 2021, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ αποφάσισαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την πρόληψη των πανδημιών και την ετοιμότητα αντιμετώπισής τους για την αποφυγή σοβαρών λαθών στη διαχείριση του Covid.

Ωστόσο, μείζονα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής στοιχείων σχετικά με τα αναδυόμενα παθογόνα και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτό για να αποκτήσουμε πληροφορίες για συγκεκριμένα εμβόλια, τεστ και θεραπείες, αλλά και για την επιτήρηση των πανδημιών.

Οι διαπραγματευτές έθεσαν τον Μάιο του 2025 ως προθεσμία για την επίτευξη συναίνεσης.

Επιπλέον, περισσότεροι από 200 επιστήμονες από πάνω από 50 χώρες αξιολόγησαν στοιχεία για 1.652 παθογόνα – κυρίως ιούς – επιτρέποντας στον ΠΟΥ να καταρτίσει φέτος μια λίστα με περίπου 30 παθογόνα που ενδέχεται να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες, όπως Covid-19, πυρετός Λάσα και οι ιοί Έμπολα, Ζίκα και Μάρμπουργκ.

-: ΑΠΕ

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

H Μαρία Παπαγεωργίου εξήγησε τον λόγο που δεν ανεβάζει στα social media φωτογραφία με τον Κωνσταντίνο Βασάλο

Η Μαρία Παπαγεωργίου εξήγησε τον λόγο που αποφεύγει να μοιράζεται κοινές στιγμές με τον Κωνσταντίνο Βασάλο, παρά το γεγονός ότι η σχέση τους είναι πλέον γνωστή. Η influencer, απαντώντας σε ερωτήσεις των ακολούθων της σε ένα Q&A στο Instagram, έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την επιλογή της να κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα

Η Ελεονώρα Μελέτη για τα φίλτρα ομορφιάς: «Δεν έχουν ουσιαστικά απαγορευτεί, ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στη φωτογραφία του»

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια φίλτρα ομορφιάς που προσφέρονται σε whatApp, Facebook και Instagram αναμένεται να εξαφανιστούν τις επόμενες ώρες από τις δημοφιλείς πλατφόρμες. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελεονώρα Μελέτη, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» για το τέλος των φίλτρων ομορφιάς στο Instagram, τονίζοντας πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη και τη

Παχυσαρκία: Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν λέει όλη την αλήθεια, αναφέρουν οι ειδικοί

Η μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν είναι αρκετή για να διαγνωστεί η παχυσαρκία και μπορεί να οδηγεί σε λανθασμένες εκτιμήσεις, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων. Και προτείνει μία διαφοροποιημένη προσέγγιση, στην οποία θα αξιολογείται ταυτοχρόνως και η γενικότερη κατάσταση της υγείας. Σε νέα έκθεσή τους, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως άλλο είναι τα άτομα με

Ελεονώρα Μελέτη: Ξεκαθαρίζει τι ισχύει με την κατάργηση των φίλτρων ομορφιάς στο Instagram

Η Ελεονώρα Μελέτη προσπάθησε να εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης, πίσω από την κατάργηση των φίλτρων ομορφιάς στο Instagram και να εξηγήσει στους χρήστες των social media, τι θα ισχύει από εδώ και στο εξής. Όπως ανέφερε οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν εκείνους που θέλουν να «πειράξουν» τις φωτογραφίες τους. Εξήγησε μάλιστα και τα βήματα

Η παχυσαρκία χρειάζεται νέο ορισμό, αναφέρει παγκόσμια έκθεση – Γιατί η σημερινή εικόνα της είναι «θολή»

Υπάρχει ο κίνδυνος πάρα πολλοί άνθρωποι να διαγιγνώσκονται ως παχύσαρκοι, ενώ απαιτείται ένας «ακριβέστερος» και «διαφοροποιημένος» ορισμός, αναφέρει παγκόσμια έκθεση εμπειρογνωμόνων. Οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν τη συνολική υγεία των ασθενών με υπερβολικό λίπος, αντί να μετρούν απλώς τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αναφέρει η έκθεση. Όσοι έχουν χρόνιες ασθένειες που προκαλούνται από το

3 τρόποι που οι χειριστικοί άνθρωποι σε οδηγούν να κάνεις αυτό που θέλουν και πώς να τους σταματήσεις

Οι χειριστικοί άνθρωποι διαθέτουν μια ευρεία γκάμα τακτικών για να επηρεάζουν τους άλλους και να τους πείθουν να κάνουν αυτό που θέλουν. Οι καλύτεροι στο είδος τους μπορούν να σε «λυγίσουν» χωρίς καν να το καταλάβεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να προστατευτείς αν αναγνωρίζεις αυτές τις συμπεριφορές και είσαι προετοιμασμένος να τις αντιμετωπίσεις. Ακολουθούν τρεις

Ξένια Καλογεροπούλου: «Πήγαινα στο θέατρο και μόλις βγήκα από το ταξί, όλα σκοτείνιασαν γύρω μου»

«Μου είπαν ότι αυτό θα το έχω σε όλη μου τη ζωή», είπε η Ξένια Καλογεροπούλου σε συνέντευξη που παραχώρησε. Συνέντευξη στην εκπομπή Happy Day και την Όλγα Λαφαζάνη παραχώρησε η Ξένια Καλογεροπούλου. Η σπουδαία ηθοποιός μίλησε για το πρόβλημα όρασης που αντιμετωπίζει, ενώ αναφέρθηκε και στα παιδικά της χρόνια. «Πήγαινα στο θέατρο και μόλις

Φακές σούπα Κρήτης

Προσθήκη στα αγαπημένα     Συστατικά 2 ½ φλ. φακές (όχι ψιλές), 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, 2 φύλλα δάφνης, ¼ φλ. ελαιόλαδο, 2 καρότα σε κυβάκια/ζάρια, ξίδι (1-3 κουταλιές, ανάλογα με τη γεύση σας), αλάτι, πιπέρι. Βήματα Ξεπλένετε καλά τις φακές και τις βάζετε σε

Σπύρος Μπιμπίλας για Αλέξη Κούγια: «Θα έπρεπε να μου πει ένα μεγάλο ευχαριστώ που μίλησα θετικά για εκείνον»

Μετά την αυστηρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας στρεφόμενος εναντίον του Σπύρου Μπιμπίλα, του Στέφανου Κασσελάκη και της Έλενας Ακρίτα, ο ηθοποιός και βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας απάντησε ξανά μέσα από την εκπομπή «Happy Day». Ο Σπύρος Μπιμπίλας, ο οποίος παρευρέθηκε χθες βράδυ στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της παράστασης «Η

Απίστευτο: Τι μπορεί να πάθει το πρόσωπο των παιδιών που επιμένουν να τρώνε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα

Απίστευτο: Τι μπορεί να πάθει το πρόσωπο των παιδιών που επιμένουν να τρώνε αυτά τα δημοφιλή τρόφιμα ΠΑΙΔΙ Αλλαγές παρατηρούνται στο σχήμα του προσώπου, τη γνάθο και την οδοντοστοιχία των παιδιών που καταλανώνουν αυτά τα πασίγνωστα τρόφιμα Πατατάκια, κρουασάν και κάθε λογής συσκευασμένα τρόφιμα -και δη υπερεπεξεργασμένα– διαπιστώνεται ερευνητικά ότι μπορούν να βλάψουν ποικιλοτρόπως την

Πώς να αφαιρέσετε τους κόμπους από τα μάλλινα πουλόβερ

Κατά την περίοδο του χειμώνα, το πουλόβερ διατηρεί το σώμα μας ζεστό, γι’ αυτό και βρίσκεται σε κάθε γκαρνταρόμπα. Τα μάλλινα πουλόβερ χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, οπότε πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του ρούχου για το πλύσιμο τους. Τα περισσότερα πουλόβερ μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο, ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε κρύο

Δήμητρα Αλεξανδράκη για την αλλεργία που της προκάλεσε το σούσι: «Πώς είμαι έτσι Θεέ μου;»

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη προσπαθεί να ξεπεράσει την αλλεργία που της προκάλεσε το σούσι που έφαγε και δείχνει καλύτερα. Σε νέο βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η influencer μιλάει για την περιπέτειά της και τονίζει πως έχουν πάει πίσω οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της. Η Δήμητρα Αλεξανδράκη «εξαφανίστηκε» από τα social media, κάνοντας