Τρεις εύκολοι και φυσικοί τρόποι για να λάμπουν και πάλι τα ασημικά σας

Date:

Τρεις εύκολοι και φυσικοί τρόποι για να λάμπουν και πάλι τα ασημικά σας

Τις ημέρες των γιορτών κυριαρχούν οι οικογενειακές συγκεντρώσεις και τα επίσημα δείπνα με λαμπερά σερβίτσια.

Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου μερικά από τα σερβίτσια γίνονται θαμπά και μαυρίζουν.

Τα περίφημα ασημικά (πιατέλες, μαχαιροπίρουνα, δίσκοι ή ακόμα και διακοσμητικά αντικείμενα) που υπάρχουν σε κάθε ελληνικό σπίτι και έχουν  συναισθηματική αξία, καθώς τα χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οξειδώνονται σε περίπτωση που δεν τα χρησιμοποιούμε συχνά ή αμελήσουμε την φροντίδα τους. 

Η οξείδωση, δηλαδή το μαύρισμα, δημιουργείται όταν το ασήμι έρχεται σε επαφή με το διοξειδίου του θείου που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα, ειδικά σε χώρους που δεν αερίζονται αρκετά με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μια ένωση που ονομάζεται θειούχο άργυρο. Σημειώνεται ότι το θείο υπάρχει στον καπνό του τσιγάρου και το καυσαέριο των αυτοκινήτων, δηλαδή, τους ρύπους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί εύκολοι και φυσικοί τρόποι προκειμένου να ασημικά σας να αποκτήσουν και πάλι την λάμψη τους, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά καθαριστικα ή ακριβά προϊόντα.

Αλουμινόχαρτο

Η πρώτη λύση για να κάνετε τα ασημικά σας ξανά λαμπερά είναι με αλουμινόχαρτο. Καλύψτε τον πυθμένα ενός μεγάλου μπολ με αλουμινόχαρτο. Στην συνέχεια, γεμίστε το μπολ με ζεστό νερό και προσθέστε ίση ποσότητα αλατιού και μαγειρικής σόδας.

Έπειτα, βυθίστε μέσα στο μπολ τα ασημικά σας και αφήστε τα να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Η χημική αντίδραση θα αφαιρέσει το μαύρισμα από τα ασημικά σας. Αφού τα βγάλετε από το μπολ, σκουπίστε τα μ’ ένα στεγνό πανί για αφαιρέσετε τα υπολείμματα του μείγματος και θα λάμπουν σαν καινούρια.

Λεμόνι

Ο χυμός λεμονιού αποτελείται από περίπου 5% κιτρικό οξύ που δίνει τη όξινη γεύση στο λεμόνι. Επίσης, το λεμόνι αποτελεί και ένα φυσικό καθαριστικό, έχοντας πολλαπλές χρήσεις, πέραν της μαγειρικής. Κόψτε το λεμόνι στη μέση και βυθίστε το σ’ένα μικρό μπολ με αλάτι.

Ακολούθως, τρίψτε με απαλές κινήσεις την επιφάνεια του μετάλλου. Μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία στα επίμαχα σημεία που είναι περισσότερο θαμπά. Αφήστε τα συστατικά να δράσουν για μερικά λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε με άφθονο νερό και σκουπίστε τα μ’ ένα στεγνό πανί.

Κέτσαπ

Όσο και εάν σας φαίνεται παράξενο, μια ακόμη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κέτσαπ, η οποία έχει όξινη γεύση, αφού αποτελείται από πολτοποιημένες ντομάτες, ξύδι, αλάτι, ζάχαρη καθώς και εκχυλίσματα μπαχαρικών.

Απλώστε μικρή ποσότητα κέτσαπ στην επιφάνεια των ασημικών σας. Χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα, τρίψτε ελαφρά τα ασημικά κι αφήστε την κέτσαπ να δράσει για 20 λεπτά. Αφού αφαιρέσετε την κέτσαπ μ’ ένα νωπό πανί, σκουπίστε τα ασημικά σας καλά μ’ένα άλλο στεγνό πανί.

To άρθρο Τρεις εύκολοι και φυσικοί τρόποι για να λάμπουν και πάλι τα ασημικά σας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καρδιακές βαλβίδες: Οι νέες τεχνικές που ανεβάζουν το προσδόκιμο ζωής

Η καρδιά μας αποτελεί το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα, γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργεί σωστά. Ένα από τα βασικά της στοιχεία είναι οι τέσσερις βαλβίδες στο εσωτερικό της. Οι καρδιακές βαλβίδες διαχωρίζουν τις κοιλότητες της καρδιάς μεταξύ τους, αλλά και τη συνδέουν με τα μεγάλα αγγεία του σώματος. Ο ρόλος

Οι 10 καρκίνοι με τη χαμηλότερη επιβίωση: Γιατί παραμένουν τόσο δύσκολοι στη θεραπεία

Ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά σε πολλές μορφές του, όμως υπάρχουν ορισμένοι τύποι που εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά επιβίωσης. Στοιχεία πενταετίας που παρουσιάζονται στο LiveScience δείχνουν ποιοι είναι οι «πιο δύσκολοι» καρκίνοι σήμερα και γιατί η οριστική «θεραπεία» για τους συγκεκριμένους καρκίνους παραμένει στόχος. Γιατί, όμως, κάποιοι καρκίνοι δεν «θεραπεύονται» πλήρως; Ο καρκίνος

Αναστασία Σταϊκοπούλου: Η φωνή που «ενώνει» ήχο και σιωπή

Η Αναστασία Σταϊκοπούλου ερμηνεύει με μουσική και λόγια, ενώ παράλληλα αφηγείται τους στίχους της στη νοηματική. Κάθε λέξη, κάθε κίνηση, μια οπτικοακουστική εμπειρία ψυχής. Η viral καλλιτέχνις Θελξιέπεια ενώνει τον ήχο και τη σιωπή, τη φωνή και την κίνηση, δημιουργώντας μια νέα γλώσσα μουσικής επικοινωνίας. «Μισό-μισό, αυτό το τραγούδι λέγεται…» — έτσι ξεκινούν τα περισσότερα

Μαρία Ηλιάκη: Η μητρότητα με έχει γεμίσει με εκατομμύρια συναισθήματα

Για το πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια αλλά και για τον λόγο που στις σπάνιες συνεντεύξεις της είναι τόσο αποκαλυπτική, μίλησε η Μαρία Ηλιάκη.

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους

Τα κουκλάκια Labubu προσεχώς στους κινηματογράφους H Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή ταινίας βασισμένης στα τερατάκια με τα μεγάλα δόντια, αναφέρει το δημοσίευμα Έχοντας γίνει μόδα παγκοσμίως, τα κουκλάκια Labubu αναμένεται προσεχώς να πρωταγωνιστήσουν σε ταινία, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Hollywood Reporter. Τις προηγούμενες ημέρες, η Sony Pictures έκλεισε συμφωνία για την παραγωγή

Ο Έντι Μέρφι μίλησε για το πώς «επέζησε» στο Χόλιγουντ: Η μεγαλύτερη ευλογία μου είναι ότι αγαπώ τον εαυτό μου

Σε μια δουλειά όπου ο κόσμος έρχεται και φεύγει, οι περισσότεροι δεν φτάνουν τα 50 χρόνια, δήλωσε ο διάσημος κωμικός

«Ευχαριστώ για την συμπαράσταση στο πένθος μου» – Το μήνυμα της Αγγελικής Νικολούλη για την απώλεια της μητέρας της

Η Αγγελική Νικολούλη απηύθυνε ένα ιδιαίτερο μήνυμα στους τηλεθεατές και της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» ευχαριστώντας τους για την υποστήριξη και την κατανόησή τους, καθώς όπως αποκάλυψε «έχασε» την μητέρα της και βρίσκεται σε κατάσταση πένθους. Υπενθυμίζεται ότι η εκπομπή «Φως στο Τούνελ» δεν μεταδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. «Καλησπέρα. Θα ήθελα φίλοι μου τώρα στην

Ασιατικός μπακαλιάρος με μπρόκολο, μπιζέλι και φασολάκι

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ 4 κομμάτια κατεψυγμένου μπακαλιάρου (μοιρασμένα) 2 φλ. κατεψυγμένο μπρόκολο 1 φλ. κατεψυγμένος αρακάς 1 φλ. φασολάκια πλατιά και κομμένα 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο Για τη σος: 1 κ.σ. πάστα ντομάτας 1 κ.γ. κόλιανδρο 1 κ.γ. κάρυ 1 κ.γ. πάπρικα 1/2 κ.γ. ζάχαρη 1 κ.σ. χυμό λεμόνι 3/4 φλ.

Κοχύλια με γαρίδες και πάπρικα

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ • 250γρ γαρίδες καθαρισμένες και ψημένες (χωρίς τα κεφάλια)• 20γρ ελαιόλαδο• 2 σκελίδες σκόρδο• 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού πάπρικα γλυκιά• Θαλασσινό αλάτι• 250γρ μακαρόνια κοχύλια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζετε τις γαρίδες σε γυάλινη λεκάνη και προσθέτετε το ελαιόλαδο και την πάπρικα. Ξεφλουδίζετε το σκόρδο, αφαιρείτε αν θέλετε τα φύτρα, το τρίβετε ή ψιλοκόβετε

Συγκλονίζει ο Δημήτρης Σταρόβας: «Ξυπνούσα και έλεγα: “Πω πω! Τι όνειρο είδα… Ότι έπαθα εγκεφαλικό”»

Ο Δημήτρης Σταρόβας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Τρύφωνος για την εκπομπή «Τετ α Τετ», η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου

Στο νοσοκομείο η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: «Παναγία μου, πόσα…»

Η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου ανησύχησε τους διαδικτυακούς της φίλους, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής 14 Νοεμβρίου δημοσίευσε μια φωτογραφία μέσα από νοσοκομείο. Λίγο αργότερα, η ίδια θέλησε να καθησυχάσει όσους ανησύχησαν, αποκαλύπτοντας πως βρίσκεται εκεί επειδή υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Όπως εξήγησε, όλα πήγαν καλά, όμως χρειάστηκε να παραμείνει για μια νύχτα στο νοσοκομείο για προληπτικούς