Ήταν το 2003 όταν έκανε την εμφάνισή του το Ίδρυμα Άννα Μαρία, που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του ελληνικού κράτους να αποζημιώσει την τέως βασιλική οικογένεια για την ιδιοποίηση της περιουσίας της. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής υπόθεσης, έγινε φανερό ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας επέλεξε την αποζημίωση αντί της επιστροφής της περιουσίας. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι, ανεξάρτητα από το ποσό που θα καθόριζε τότε το δικαστήριο, αυτό θα δωριζόταν εξ ολοκλήρου για τη δημιουργία ενός Ιδρύματος, ώστε τα χρήματα να επιστραφούν στον ελληνικό λαό.
Ο στόχος του Ιδρύματος είναι η παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα (σεισμοί, πλημμύρες, παγετός, καύσωνες κ.λπ.). Η δραστηριότητά του ξεκίνησε το 2004 και πρόκειται ουσιαστικά για μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που φέρει το όνομα της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Άννας Μαρίας. Μέσω αυτής εκτελούνται τα έργα του Ιδρύματος. Η επίσημη έδρα του Ιδρύματος βρίσκεται στο Λιχτενστάιν (αριθμός φιλανθρωπίας: FL-0002.094.445-2), με Πρόεδρο την Άννα Μαρία. Στην ιδρυτική διακήρυξη του Ιδρύματος συμμετέχουν, εκτός από τον Πρίγκιπα Χασάν της Ιορδανίας, τη Μαίρη Ρόμπινσον, τον επιχειρηματία Σπύρο Μεταξά και τον F. W. De Klerk (που απεβίωσε το 2021), και τα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας με τους τίτλους τους.
Η απόκτηση επωνύμου και ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά του Κωνσταντίνου έχει δημιουργήσει διάφορα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η μακροημέρευση του Ιδρύματος και η κάλυψη της θέσης που έχει «χηρέψει». Παράλληλα, η ηλικία της πρώην προέδρου της Ιρλανδίας, Μαίρης Ρόμπινσον (80 ετών σήμερα), και του επιχειρηματία Σπύρου Μεταξά δημιουργούν ερωτήματα για τη μελλοντική συμμετοχή τους στο Προεδρείο του Ιδρύματος.
Η διατήρηση και συνέχιση του έργου του Ιδρύματος φαντάζει δύσκολη υπόθεση μετά τις νέες εξελίξεις. Απαιτούνται γρήγορες και επιτυχημένες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιδρυτική του διακήρυξη έγινε σε ένα κράτος όπως το Λιχτενστάιν, που διακρίνεται για την αυστηρότητα στη σύσταση και λειτουργία φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.
Όπως λέγεται, το έργο έχει αναλάβει ο Παύλος, με τη βοήθεια του μικρότερου αδελφού του, Νικόλαου, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός στο Ίδρυμα που φέρει το όνομα της μητέρας τους. Προς το παρόν, η ιστοσελίδα του Ιδρύματος παραμένει «υπό κατασκευή», και από εκεί αναμένεται να δούμε επίσημα τις μελλοντικές εξελίξεις.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]