Η πρόσφατη ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου mRNA κατά του καρκίνου που θα είναι διαθέσιμο στους ασθενείς από τις αρχές του 2025 προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και έντονο σκεπτικισμό. Εάν επιβεβαιωθεί τότε αναμφίβολα θα πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα στη μάχη κατά καρκίνου, δίνοντας νέες ελπίδες σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Οι ρωσικές ανακοινώσεις
Παρότι η ιδέα ενός εμβολίου κατά του καρκίνου υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα και οι έρευνες για την ανάπτυξή του συνεχίζονται, ειδικοί σε χώρες της Δύσης υποστηρίζουν πως στην περίπτωση του ρωσικού εμβολίου υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στα επιστημονικά δεδομένα, τουλάχιστον βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.
Το εμβόλιο, όπως ανακοινώθηκε μέσω του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία στις αρχές του 2025. Ο Αντρέι Καπρίν, Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ιατρικής Ακτινολογίας του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο Rossiya: «Η Ρωσία έχει αναπτύξει το δικό της mRNA εμβόλιο κατά του καρκίνου, το οποίο θα διατίθεται στους ασθενείς δωρεάν».
Η δύναμη του mRNA στην ογκολογία
Τα εμβόλια mRNA, τα οποία αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της πανδημίας (COVID-19), χρησιμοποιούν τμήματα πρωτεϊνών του παθογόνου για να δώσουν «οδηγίες» στα κύτταρα του σώματος να παράγουν πρωτεΐνες που διεγείρουν την ανοσολογική απόκριση.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Ρώσοι επιστήμονες, βάσει αυτής της τεχνολογίας, δημιούργησαν μια ανοσολογική άμυνα που αναγνωρίζει και επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Ο Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya, ανέφερε ότι οι προκλινικές δοκιμές του εμβολίου έδειξαν ότι μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη όγκων και τις πιθανές μεταστάσεις.
Σημειώνεται πως με την τεχνολογία mRNA επιχειρούν επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να αναπτύξουν εμβόλια κατά του καρκίνου. Τα συγκεκριμένα εμβόλια στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ή αντιγόνα που εκφράζονται από τα καρκινικά κύτταρα, εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να δρα στοχευμένα.
Υπάρχουν όμως και τα προληπτικά εμβόλια, όπως αυτά κατά του HPV, που στοχεύουν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου προστατεύοντας από την ανάπτυξη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.
Τεχνητή νοημοσύνη και εξατομικευμένα Εμβόλια
Ο Dr. David Jenkinson, ειδικός στον παιδιατρικό καρκίνο από τη φιλανθρωπική οργάνωση Life Arc, εξήγησε, μιλώντας στο Newsweek, ότι αυτού του είδους τα εμβόλια (mRNA) μπορούν και προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή. Πρώτα αναλύεται ο όγκος του ασθενούς για να εντοπιστούν οι πρωτεΐνες με τις μεταλλάξεις και στη συνέχεια δημιουργείται το mRNA εμβόλιο για αυτές. Παρόμοιες θεραπείες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε εκατοντάδες κλινικές δοκιμές παγκοσμίως.
Μια από τις καινοτομίες που χρησιμοποίησαν επίσης οι Ρώσοι ερευνητές στην ανάπτυξη του εμβολίου είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Σύμφωνα με τον Γκίντσμπουργκ, η τεχνητή νοημοσύνη μείωσε σημαντικά τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων. «Η διαδικασία που απαιτεί πολύπλοκους υπολογισμούς μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί σε μόλις μισή ώρα ή μία ώρα, χάρη στην AI», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιφυλάξεις και δυσπιστία
Πάντως πολλοί επιστήμονες στη Δύση εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις. Ο καθηγητής ανοσολογίας Kingston Mills, από το Trinity College του Δουβλίνου, δήλωσε στο Newsweek: «Μέχρι να δούμε δεδομένα από κλινικές δοκιμές, παραμένουμε – όπως πρέπει – δύσπιστοι. Δεν έχω εντοπίσει κάποια επιστημονική δημοσίευση σχετικά με αυτό. Συνήθως, τα επιστημονικά περιοδικά είναι το πρώτο μέρος που αναζητάς τέτοιου είδους εξελίξεις»
Η έλλειψη αναλυτικών πληροφοριών για τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της έρευνας εγείρει ερωτήματα. Ο Mills αναρωτιέται για τον τύπο του καρκίνου που στοχεύει το εμβόλιο, το είδος του αντιγόνου που χρησιμοποιείται και τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς του ρωσικού Υπουργείου Υγείας.
Η χρήση της λέξης «καρκίνος» στην ανακοίνωση, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, προκάλεσε περαιτέρω προβληματισμό. Ο Mills υπογράμμισε ότι είναι απίθανο να πρόκειται για ένα καθολικό εμβόλιο που να αντιμετωπίζει όλους τους τύπους καρκίνου.
«Δεν πιστεύω ότι ακόμη και οι Ρώσοι θα ισχυρίζονταν ότι έχουν ένα εμβόλιο που θεραπεύει όλους τους καρκίνους,» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρότι η τεχνολογία των mRNA εμβολίων για τον καρκίνο είναι πολλά υποσχόμενη, η έλλειψη διαφάνειας και επιστημονικών δεδομένων καθιστά δύσκολο να αξιολογηθεί η εγκυρότητα του εγχειρήματος. Η επιστημονική κοινότητα περιμένει με ενδιαφέρον περισσότερες πληροφορίες για το ρωσικό εμβόλιο. Μέχρι τότε, η ιδέα ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του καρκίνου παραμένει ένα μεγάλο βήμα, αλλά και μια πρόκληση για τη σύγχρονη ιατρική.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]