Υλικά
1 γαλοπούλα γύρω στα 5 κιλά
3/4 φλ. µαρµελάδα βατόµουρων ρεντκάραντ (Redcurrant jam)
1/4 φλ. άσπρο ξηρό κρασί
1 γεµάτη κουταλιά µουστάρδα Dijon
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη
2-3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο
λάδι για το ταψί, αλάτι, πιπέρι
Σος Redcurrant:
450-500 γρ. φρέσκα ή κατεψυγµένα βατόµουρα ρεντκάραντ (Redcurrant)
1 ½ φλ. µαλακή ξανθή ζάχαρη
1 κόκκινο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
2 λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού (το πορτοκαλί µέρος µόνο)
7 κουταλιές κουµανδαρία
2 µικρά κλωναράκια δεντρολίβανο ή φρέσκια ρίγανη
Εκτέλεση
Ετοιµάζετε το κόκκινο γλάσο, βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τη µαρµελάδα, το κρασί, τη µουστάρδα και το σκόρδο. Τα βράζετε ανακατεύοντας σε µέτρια φωτιά, µέχρι να λιώσει η µαρµελάδα. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε το γλάσο να κρυώσει.
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C. Πλένετε και στεγνώνετε µε απορροφητικό χαρτί τη γαλοπούλα και αφαιρείτε τα εντόσθια και το λαιµό της. Την αλατοπιπερώνετε µέσα κι έξω και τη βάζετε σε ένα λαδωµένο ταψί που να την χωράει άνετα, µε το στήθος προς τα κάτω. Βάζετε το ταψί στο φούρνο (σε σχάρα τοποθετηµένο στο κάτω µέρος, στο 1/3 του ύψους του φούρνου) και την ψήνετε για ½ ώρα. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, γυρίζετε τη γαλοπούλα (το στήθος προς τα πάνω) και την αλείφετε µε λιωµένο βούτυρο. Την επιστρέφετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιµο, βγάζοντάς την κάθε 3/4 της ώρας και αλείφοντάς την µε κόκκινο γλάσο. Η γαλοπούλα θα είναι έτοιµη σε 2 ώρες. Ελέγχετε αν ψήθηκε, µπήγοντας ένα σουβλάκι στο πιο παχύ σηµείο του στήθους: Τα υγρά που θα βγάλει πρέπει να είναι διάφανα. Επίσης, το πόδι της γαλοπούλας κουνιέται άνετα από την κλείδωση. Τη βγάζετε από το φούρνο, τη µεταφέρετε σε πιατέλα και την αφήνετε σκεπασµένη µε αλουµινόχαρτο για 10-15 λεπτά πριν την κόψετε.
Ετοιµάζετε τη σος: Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνετε να κοχλάσουν. Χαµηλώνετε τη φωτιά και τα σιγοβράζετε ανακατεύοντάς τα πότε-πότε για 20 περίπου λεπτά, µέχρι η σος να πάρει την υφή µαρµελάδας. Πετάτε το δεντρολίβανο και τις φλούδες και τη σερβίρετε µε τη γαλοπούλα.