Το φύλο παράγοντας ευπάθειας στη long COVID

Date:

Eπιστήμονες εντόπισαν «ανοσοποιητικές οδούς» κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης από κορωνοϊό που σχετίζονται με την ανάπτυξη long COVID, και ενώ ορισμένες οδοί είναι οι ίδιες για άνδρες και γυναίκες, άλλες διαφέρουν δραματικά και δημιουργούν ένα απότομο χάσμα μεταξύ των φύλων.

Η long COVID έχει αφήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους με εξασθένηση σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι υποφέρουν λίγους μήνες, ενώ άλλοι για πολλά χρόνια. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στο περιοδικό Nature Medicine υπολόγισε ότι από το 2020, 400 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν long COVID-19 με εκτιμώμενο κόστος 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Ένας δυσανάλογος αριθμός ατόμων με long COVID-19 είναι γυναίκες.

Μια διεπιστημονική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διερεύνησε μονοπάτια του ανοσοποιητικού για την ανάπτυξη, την επιμονή και την επίλυση της long COVID. Οι διαφορές με βάση το φύλο, αλλά και οι ομοιότητες, που προέκυψαν από την έρευνά τους, με τα ευρήματα να ρίχνουν νέο φως στη long COVID και να προτείνουν νέους τρόπους θεραπείας.

Ορισμένες οδοί, όπως οι αλλαγές στην ενεργοποίηση των μονοκυττάρων, ήταν κοινές μεταξύ των φύλων. Τα μονοκύτταρα είναι ανοσοκύτταρα που αποτελούν μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και καλούν άλλα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστρέψουν τους ιούς που εισβάλουν.

Αλλά οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη μακροχρόνια συσχέτιση της COVID με την ανοσολογική έκπτωση (απορρύθμιση) η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με πολλούς μοριακούς παράγοντες, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται από το φύλο. Άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσαν οι ερευνητές, εμφανίζουν μοναδικές διαφορές στα μοτίβα έκφρασης πρωτεϊνών και στα μόρια σηματοδότησης, τα οποία αποτελούν τη βάση για long COVID.

«Οι διαφορές που βασίζονται στο φύλο έχουν στηρίξει τα αποτελέσματα τόσο για την οξεία COVID-19 όσο και για τη long COVID-19», - η Dr. Rebecca E. Hamlin, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine. «Μέσα στον πρώτο χρόνο της πανδημίας, παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά βαριάς νόσησης και θανάτου από οξεία COVID-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Αντίθετα, το γυναικείο φύλο έχει συσχετιστεί επιδημιολογικά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης long COVID-19“.

«Υποθέσαμε ότι η ειδική, για το φύλο, ανοσολογική απορρύθμιση συμβάλλει στη μακροχρόνια παθογένεση της COVID», πρόσθεσε η Dr. Hamlin, σημειώνοντας ότι η ομάδα διεξήγαγε μια αυστηρή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Η long COVID είναι ένας “αστερισμός” διαφορετικών προβλημάτων υγείας που εμφανίζονται μετά τη μόλυνση από SARS-CoV-2. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ περιγράφουν τη long COVID ως μια χρόνια πάθηση που μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες και περιλαμβάνει «ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων ή καταστάσεων που μπορεί να βελτιωθούν, να επιδεινωθούν ή να συνεχίζονται».

Οι διαταραχές μετά την COVID-19 μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλο, την καρδιά, το αναπνευστικό σύστημα ή τη γαστρεντερική οδό και μπορεί να κυμαίνονται από απώλεια γεύσης και αδυναμία αίσθησης οσμών έως πολύπλοκα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως θρόμβους αίματος που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αμέτρητοι ασθενείς έχουν αναφέρει κόπωση και «ομίχλη του εγκεφάλου».

Και οι 45 συμμετέχοντες στη μελέτη του Στάνφορντ παρουσίασαν COVID το 2020. Οι 36 από αυτούς εμφάνισαν long COVID και το 55% όσων προσβλήθηκαν ήταν γυναίκες. Η Dr. Hamlin και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ σε δείγματα αίματος των συμμετεχόντων, εξετάζοντας άτομα κατά τη διάρκεια οξείας μόλυνσης και ξανά στους τρεις και 12 μήνες μετά τη μόλυνση. Ο στόχος ήταν να μελετηθούν οι διαφορές και οι ομοιότητες των φύλων που κρύβονται πίσω από την COVID και την εμφάνιση της long COVID. Η ομάδα μελέτησε επίσης την επιμονή των συμπτωμάτων και την επίλυση των συμπτωμάτων.

«Συνολικά, ανακαλύψαμε πολλαπλές διαφορές στις έμφυτες και προσαρμοστικές οδούς του ανοσοποιητικού, τόσο κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης COVID-19 όσο και μήνες αργότερα σε εκείνους που εμφάνισαν long COVID-19 έναντι εκείνων που ανέρρωσαν», έγραψε η Dr. Hamlin σε μια ανάρτηση σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις ανοσολογικές διαφορές διέφεραν ανάλογα με το φύλο, ενώ μερικές από αυτές εμφανίστηκαν και στα δύο φύλα».

Τα νέα ευρήματα, υπογράμμισε η Dr. Hamlin, υποδεικνύουν ότι οι μελλοντικές μακροχρόνιες θεραπείες για την COVID θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στο φύλο και την ανοσολογική απόκριση κάθε ασθενή. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρήγαγαν σημαντικά νέα δεδομένα «παρέχοντάς μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τους προγνωστικούς παράγοντες long COVID έναντι της ανάρρωσης», πρόσθεσε η Dr. Hamlin.

Το ότι μια χρόνια πάθηση μπορεί να εμφανιστεί μετά από μια ιογενή λοίμωξη δεν είναι μοναδικό φαινόμενο στον SARS-CoV-2. Ένα ευρύ φάσμα ιών σχετίζεται με φυσιολογικές επιδράσεις μετά τη μόλυνση που εμφανίζονται εβδομάδες έως χρόνια μετά την παύση της ενεργού μόλυνσης. Οι διαφορές φύλου χαρακτηρίζουν επίσης άλλες μετα-ιικές διαταραχές.

Η πολιομυελίτιδα, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση δεκαετιών γνωστή ως σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα. Οι πάσχοντες εμφανίζουν μυϊκή ατροφία και αδυναμία, πόνο στις αρθρώσεις και ψυχική και σωματική κόπωση. Όπως συμβαίνει με την long COVID, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο μετά την πολιομυελίτιδα από τους άνδρες.

Ο ιός της ιλαράς σχετίζεται με μια τρομακτική, αν και σπάνια, κατάσταση μετά τη μόλυνση. Η διαταραχή είναι γνωστή ως υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να εμφανιστεί χρόνια μετά από λοίμωξη από ιλαρά και χαρακτηρίζεται από ψυχική επιδείνωση, μυϊκή σπαστικότητα και επιληπτικές κρίσεις. Η πάθηση είναι πάντα θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την long COVID, η Dr. Hamlin και οι συνεργάτες της στράφηκαν στην πολυομική ανάλυση, μελετώντας δείγματα περιφερικού αίματος από κάθε συμμετέχοντα. Η ανάλυση αυτή επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάσουν τη γονιδιωματική, πρωτεϊνομική, μεταγραφομική και μεταβολομική ενός δείγματος.

Εκτός από τις πολυομικές αναλύσεις, οι επιστήμονες του Στάνφορντ διεξήγαγαν επίσης αλληλουχία RNA μονοκυττάρου για να προσδιορίσουν πώς επικοινωνούν διάφοροι τύποι κυττάρων μεταξύ τους. Συνολικά, η ομάδα ανακάλυψε πολλαπλές διαφορές τόσο στην έμφυτη όσο και στην προσαρμοστική ανοσία μεταξύ εκείνων που ανάρρωσαν και εκείνων που ανέπτυξαν long COVID.

«Πολλές οδοί του ανοσοποιητικού που σχετίζονται με το φύλο σχετίστηκαν με long COVID», ισχυρίστηκε η Dr. Hamlin. «Οι άνδρες που αργότερα θα αναπτύξουν long COVID εμφάνισαν αύξηση του μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα-β (TGF-β) κατά τη διάρκεια της οξείας μόλυνσης, ενώ οι γυναίκες που θα συνέχιζαν να αναπτύσσουν long COVID είχαν μειωμένη έκφραση του TGFβ1″.

«Οι γυναίκες που ανέπτυξαν long COVID έδειξαν αυξημένη έκφραση του XIST, ενός γονιδίου RNA που εμπλέκεται στην αυτοανοσία, κατά τη διάρκεια της οξείας μόλυνσης σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέρρωσαν», συνέχισε η Dr. Hamlin. «Πολλά ανοσοποιητικά χαρακτηριστικά της long COVID διατηρήθηκαν επίσης μεταξύ των φύλων, όπως αλλαγές στον φαινότυπο των μονοκυττάρων και στην κατάσταση ενεργοποίησης».

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τσουρός: «Μαρία Αντωνά, με ποιον ήσουν χθες;» – Η αποκάλυψη για την έξοδό της με τον Γιώργο Λιάγκα

Η Μαρία Αντωνά βρέθηκε για δεύτερη μέρα στην εκπομπή Ακόμα δεν είδες τίποτα και ο Κώστας Τσουρός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη!

Αργυρός – Νίκα: Το μωράκι τους έγινε ενός μηνός – Οι νέες φωτό, οι ευχές & το τραγούδι-αφιέρωση!

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Αλεξάνδρα Νίκα ζουν τις πιο τρυφερές στιγμές της ζωής τους, καθώς ο μικρός τους πρίγκιπας συμπλήρωσε έναν μήνα ζωής! Το ζευγάρι, που καλωσόρισε τον γιο του στις 22 Νοεμβρίου, απολαμβάνει την κάθε στιγμή με το νέο μέλος της οικογένειας, και οι αναρτήσεις της Αλεξάνδρας Νίκα το αποδεικνύουν. Αποκαλυπτικός ο Αργυρός:

Φίλιππος Σοφιανός: Έκανα τέσσερις γάμους γιατί ήθελα την οικογένεια

Φίλιππος Σοφιανός: Έκανα τέσσερις γάμους γιατί ήθελα την οικογένεια Φίλιππος Σοφιανός: Έκανα τέσσερις γάμους γιατί ήθελα την οικογένεια Το ότι δεν τα κατάφερα είναι δικό μου θέμα, πρόσθεσε Ο Φίλιππος Σοφιανός έδωσε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη και αναφέρθηκε στην τηλεόραση, στην απιστία, στους τέσσερις γάμους που έκανε, αλλά και στον χαρακτηρισμό ζεν πρεμιέ που

Κώστας Χατζηχρήστος: Η φωτογραφία του ηθοποιού από το 1960

Κώστας Χατζηχρήστος: Η φωτογραφία του ηθοποιού από το 1960 GALA Κώστας Χατζηχρήστος studio Κλεισθένης Δείτε την ανάρτηση που έκανε το studio Κλεισθένης 22.12.2024, 15:23 Το studio Κλεισθένης μοιράστηκε μια φωτογραφία του Κώστα Χατζηχρήστου από το 1960. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο τραβήχτηκε στα παρασκήνια θεατρικής παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ηθοποιός. Δεν αναφέρεται ωστόσο για ποια παράσταση

Τάιλερ Μακμπέθ για Στέφανο Κασσελάκη: “Η οικογένεια είναι κάτι που θέλουμε κι οι δυο”

Τάιλερ Μακμπέθ για Στέφανο Κασσελάκη: «Η οικογένεια είναι κάτι που θέλουμε κι οι δυο» Κυριακή, 22.12.2024, 12:15 Zappit@ZAPPIT_ "Είναι πολύ μεγάλη τύχη να κάνεις οικογένεια, είτε μέσω υιοθεσίας, είτε με οποιοδήποτε άλλον τρόπο". Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Σίσσυ Χρηστίδου και το «Χαμογέλα και Πάλι» παραχώρησε ο Τάιλερ Μακμπέθ. Ο σύζυγος του Στέφανου

«Θα μείνεις αθάνατος στις καρδιές μας και η μνήμη σου θα τιμάται, όπως σου αξίζει» – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Γιώργο Λυγγερίδ

Ενδιαφεροντα ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΓΓΕΡΙΔΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ «Θα μείνεις αθάνατος στις καρδιές μας και η μνήμη σου θα τιμάται, όπως σου αξίζει» – Συγκίνηση στο ετήσιο μνημόσυνο για τον Γιώργο Λυγγερίδη Σε βουβό κλίμα τελέστηκε το πρωί της Κυριακής (22.12.2024) το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από δολοφονική επίθεση χούλιγκανς, πριν

Λάκης Λαζόπουλος: “Ξέρω από το καμαρίνι ακόμα ποιοι είναι αυτοί που έχουν έρθει στο θέατρο”

"Τιμωρήθηκα από το σύστημα. Αν επιστρέψεις όμως φοβισμένος, σημαίνει ότι πήρες το μάθημα που ήθελαν να σου διδάξουν", εξομολογείται ο Λάκης Λαζόπουλος.

Ο Κωνσταντίνος Βασάλος “χτυπά” τον Δημήτρη Μακαλιά: “Είναι μισόλογα όλα αυτά που ακούμε”

"Δε βγάζει νόημα. Θα έπρεπε ή να πει συγκεκριμένα πράγματα ή να μην πει τίποτα", τόνισε ο Κωνσταντίνος Βασάλος.

Ιερέας χόρεψε με ποτήρι στο κεφάλι και αποθεώθηκε

Ενδιαφεροντα ΚΡΗΤΗ ΠΑΠΑΣ ΧΟΡΟΣ Ιερέας χόρεψε με ποτήρι στο κεφάλι και αποθεώθηκε Έχουμε δει πολλά βίντεο με ιερές να χορεύουν αυτή την φορά θα δούμε κάτι διαφορετικό Τζωρτζίνα Φράγκου 22.12.2024 | 15:12 ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Έχουμε δει πολλά βίντεο με ιερές να χορεύουν αυτή την φορά θα δούμε κάτι διαφορετικό Ο συγκεκριμένος ιερέας αποθεώνεται αυτή την στιγμή

Βασίλης Καρράς: Το ετήσιο μνημόσυνο και η αποκάλυψη του βιογράφου του για τον Νότη Σφακιανάκη

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη μέρα που ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή. Ο λαϊκός τραγουδιστής είχε διαβάσει τη βιογραφία του και είχε δείξει εντυπωσιασμένος από το περιεχόμενο του βιβλίου. Στις σελίδες του, υπάρχει αναφορά σε τραγουδιστές, που είχαν σχέσεις μαζί του. Ανάμεσά τους και ο Νότης Σφακιανάκης, που πλέον απέχει από τη δισκογραφία.

Έξυπνα tips για να διατηρήσετε τον καναπέ σας σαν καινούργιο

Ο καναπές είναι ίσως το πιο πολυχρησιμοποιημένο έπιπλο σ’ ένα σπίτι. Μετά από μια κουραστική ημέρα στο γραφείο, ο καναπές αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για να αποφορτιστούμε από το άγχος της καθημερινότητας και να χαλαρώσουμε, να απολαύσουμε την θαλπωρή του σπιτιού μας και να παρακολουθήσουμε ταινίες και σειρές στην τηλεόραση. Εκτός αυτού, ο καναπές είναι