Η ύπνωση συχνά συνδέεται με σόου μαγείας ή με απίθανες ιστορίες και διάφορους μύθους. Ωστόσο επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση μιας σειράς ψυχολογικών, ακόμη και σωματικών, προβλημάτων.
Σύμφωνα με το The Conversation, από το άγχος και την κατάθλιψη, μέχρι τη διαχείριση πόνου και τις διαταραχές ύπνου, η ύπνωση μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση.
Τι είναι η ύπνωση και πώς λειτουργεί
Η ύπνωση ορίζεται ως μια διαδικασία που επιτρέπει στους ανθρώπους να βιώσουν φανταστικές καταστάσεις ως πραγματικές. Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, η εγκεφαλική δραστηριότητα αλλάζει. Όπως εξηγεί ο David Acunzo, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροσυμπεριφορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, βάσει των παρατηρήσεων από μελέτες νευροαπεικόνισης, τα τμήματα του εγκεφάλου που ευθύνονται για την αναστοχαστική σκέψη μπαίνουν σε καταστολή, ενώ αυτά που είναι υπεύθυνα για την προσοχή και τη δράση ενισχύονται.
Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που υπνωτίζονται βρίσκονται σε κατάσταση που αναστέλλει τις εσωτερικές σκέψεις και άλλους περισπασμούς, όπως σωματικές αισθήσεις ή θορύβους. Σε αυτήν την κατάσταση μπορούν να φανταστούν διάφορες εμπειρίες τις οποίες τις αισθάνονται ως αληθινές.
Στην αρχή μιας συνεδρίας ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τεχνικές για να χαλαρώσει τον ασθενή, προετοιμάζοντάς τον για τις υποδείξεις που θα ακολουθήσουν. Αυτές οι υποδείξεις προκαλούν αισθήματα ή αντιδράσεις που μοιάζουν αυθόρμητα.
Παρά τις επιστημονικές αποδείξεις, η ύπνωση συνοδεύεται από ένα πλήθος παρανοήσεων. Δεν είναι εργαλείο ελέγχου του νου, ούτε μπορεί κάποιος να εξαναγκαστεί σε ύπνωση χωρίς τη θέλησή του. Αντίθετα, η ύπνωση απαιτεί θετική στάση, συνεργασία με τον θεραπευτή και προθυμία να συμμετέχει κανείς στη διαδικασία.
Επίσης, η αποτελεσματικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι είναι πιο δεκτικοί στις υποδείξεις, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να φτάσουν σε αυτή την κατάσταση. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να ανταποκρίνονται καλύτερα από τους άνδρες. Η κορύφωση της ικανότητας για ύπνωση έχει παρατηρηθεί σε εφηβική ηλικία.
Εφαρμογές της ύπνωσης
Η ύπνωση δεν είναι πανάκεια, αλλά οι χρήσεις της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Σύμφωνα με τον David Acunzo, ο στόχος της υπνοθεραπείας είναι να προκαλέσει αλλαγές σε αρνητικά συναισθήματα, αντιλήψεις και ενέργειες.
Αν για παράδειγμα κάποιος φοβάται την έκθεση και δυσκολεύεται να μιλήσει δημόσια, τότε μέσω υποδείξεων του θεραπευτή, κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, βιώνει την εμπειρία της ομιλίας μπροστά στο κοινό. Το άτομο βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπο με το ίδιο άγχος αλλά σταδιακά συνηθίζει και μαθαίνει να το αντιμετωπίζει, καθώς ο θεραπευτής υποδεικνύει όλο και πιο δύσκολα σενάρια.
Η ύπνωση μπορεί δηλαδή να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρώτο στάδιο ή ακόμη και ως εναλλακτική για τη θεραπεία έκθεσης, της θεραπείας που προβλέπει τη σταδιακή έκθεση του ασθενούς στις φοβίες και τα άγχη του.
Συνοπτικά η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει σε:
Διαταραχές άγχους και ύπνου: Η ύπνωση μειώνει το άγχος ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, που ευνοεί τη χαλάρωση και την ηρεμία. Μάλιστα σε παιδιά και εφήβους με αϋπνία, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εμφανή μέσα σε λιγότερες από 10 συνεδρίες.
Κατάθλιψη: Σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις κατάθλιψης, η ύπνωση είναι εξίσου αποτελεσματική με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία και μάλιστα σε άτομα μικρότερης ηλικίας έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Διαχείριση πόνου: Από χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι οδοντιατρικές διαδικασίες, η ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του πόνου. Είναι επίσης χρήσιμη σε χρόνιες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Μετατραυματικό στρες (PTSD) και φοβίες: Η ύπνωση λειτουργεί είτε ως προετοιμασία είτε ως αντικατάσταση της θεραπείας έκθεσης, όπου ο ασθενής αντιμετωπίζει σταδιακά τις φοβίες του σε ασφαλές περιβάλλον.
Αυτοϋπνωση: Με την καθοδήγηση του θεραπευτή, οι ασθενείς μπορούν να μάθουν τεχνικές αυτοϋπνωση για να διαχειρίζονται το άγχος ή άλλες καθημερινές δυσκολίες.
Τι πρέπει να προσέξετε
Η ύπνωση δεν είναι κατάλληλη για όλους ή για όλες τις περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε έναν πιστοποιημένο και εξειδικευμένο υπνοθεραπευτή.
Η ύπνωση δεν είναι φαντασία ή τέχνασμα – είναι ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο που μπορεί να προσφέρει ουσιαστική ανακούφιση σε ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα. Με τη σωστή καθοδήγηση και την κατάλληλη προσέγγιση, μπορεί να γίνει σύμμαχος στην προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ίσως και να εκπλαγείτε από το πόσο μπορεί να βοηθήσει.
[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]