Ρολό γαλοπούλας µε χριστουγεννιάτικη γέµιση

Date:

ΥΛΙΚΑ

1 φιλέτο γαλοπούλας, γύρω στο 1 ¼-1 ½ κιλό

½ φλ. παστά (αποξηραµένα) κράνµπερι

3 κουταλιές λάδι

1 κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο + 1 κρεµµύδι σε φετάκια

1σκελίδα σκόρδο, ψιλοκοµµένη

5 φέτες ψωµί ολικής αλέσεως φόρµας (Sliced), χωρίς την κρούστα, σε κυβάκια (2 ½ φλ. περίπου)

1/3 φλ. χοντροκοµµένη καρυδόψιχα

1 ½ κουταλιά ψιλοκοµµένα φύλλα φρέσκιας ρίγανης (ή 1 ½ κουταλάκι ξηρό)

1 ½-2 φλ. ζωµός κότας (σπιτικός ή φτιαγµένος µε κύβο)

1 φλ. άσπρο ξηρό κρασί

3 κουταλιές χυµό λεµονιού

Αλάτι, πιπέρι

Σποράκια ροδιού ή κράνµπερι για γαρνίρισµα (προαιρετικά)

Για τη σάλτσα:

½ φλ. ζωµός κότας (σπιτικός ή φτιαγµένος µε λίγο κύβο)

1 φλ. άσπρο ξηρό κρασί

3 κουταλιές χυµό λεµονιού

½ κουταλιά φρέσκια ρίγανη   (ή ½ κουταλάκι ξηρή)

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανοίγετε το φιλέτο στα πλάγια σαν σάντουιτς (να µείνει ένα κοµµάτι) και ύστερα το χτυπάτε για να λεπτύνει και να αποκτήσει οµοιόµορφο πάχος, 2 εκ. περίπου. Το κρατάτε στην άκρη µέχρι να ετοιµάσετε τη γέµιση. Βάζετε τα κράνµπερι σε ένα µπρίκι, προσθέτετε νερό που να τα σκεπάζει, τα αφήνετε να κοχλάσουν, τα βράζετε για 1 λεπτό και τα στραγγίζετε. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 190°C.

Ζεσταίνετε 1 κουταλιά λάδι σε ένα µεγάλο τηγάνι και σοτάρετε µέσα, σε χαµηλή φωτιά το ψιλοκοµµένο κρεµµύδι µέχρι να µαλακώσει και να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τα σκόρδα και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι το κρεµµύδι να πάρει λίγο χρώµα, χωρίς όµως να µαυρίσει και ανακατεύετε µέσα το ψωµί, τα κράνµπερι και την καρυδόψιχα και 1 κουταλιά φρέσκια ρίγανη ή 1 κουταλάκι ξηρή. Τα ραντίζετε όλα µε ½ φλ. ζωµό ή λίγο περισσότερο αν χρειαστεί και ανακατεύετε το µίγµα (πρέπει να υγρανθεί ελαφρά όλο, αλλά όχι πολύ, γιατί η γαλοπούλα θα κατεβάσει και τα υγρά της). Αφήνετε το µίγµα να ζεσταθεί καλά στη φωτιά για 2 περίπου λεπτά και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Αλατοπιπερώνετε µέσα κι έξω το φιλέτο και απλώνετε από µέσα τη γέµιση, αφήνοντας ένα περιθώριο 4-5 εκ. στον περίγυρο. Ύστερα, το τυλίγετε σφικτά σε ρολό και το δένετε µε σπάγκο για να στερεωθεί καλά. Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

Ζεσταίνετε σε µια πλατύστοµη, ρηχή κατσαρόλα που να µπαίνει στον φούρνο (ή ένα µεταλλικό ταψάκι) 2 κουταλιές λάδι και κοκκινίζετε µέσα το ρολό, µέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το κρεµµύδι σε φετάκια και 1 ½ φλ. ζωµό, σκεπάζετε στεγανά την κατσαρόλα (ή το ταψάκι µε αλουµινόχαρτο) και τη βάζετε στον φούρνο. Ψήνετε το ρολό για 1 περίπου ώρα, γυρίζοντάς το µια φορά στο µέσο του ψησίµατος, ξανακλείνοντας πάντα στεγανά τη κατσαρόλα (ή το ταψάκι). Βγάζετε το ρολό από την κατσαρόλα και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» χαλαρά σκεπασµένο µε αλουµινόχαρτο για 20 λεπτά πάνω σε σανίδα κοπής πριν το κόψετε σε ροδέλες.

Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη σάλτσα: Βάζετε στην κατσαρόλα (ή το ταψί) το κρασί, το υπόλοιπο ½ φλ. ζωµού, το λεµόνι και την υπόλοιπη ½ κουταλιά φρέσκια ρίγανη (ή ½ κουταλάκι ξηρή), ξύνοντας τον πάτο της, για να ξεκολλήσει ό,τι απέµεινε εκεί. Ύστερα, βράζετε το µίγµα ανακατεύοντάς το συνεχώς για 3 περίπου λεπτά, µέχρι να δέσει σε µια ελαφριά σάλτσα. Ελέγχετε το αλατοπίπερο.

Σερβίρετε το ρολό (όχι πολύ ζεστό), το γαρνίρετε, αν θέλετε, µε σποράκια ροδιού ή κράνµπερι και το συνοδεύετε µε τη σάλτσα του.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Καστορέλαιο παρενέργειες: Ναυτία, διάρροια και δερματικά εξανθήματα – Τι να προσέχετε

Το καστορέλαιο μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και την περιποίηση, αρκεί να χρησιμοποιείται με μέτρο και σωστή καθοδήγηση. Το καστορέλαιο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Ricinus communis και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για ιατρικούς και καλλυντικούς σκοπούς. Παρότι θεωρείται φυσικό προϊόν, η χρήση του χρειάζεται προσοχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να

Χταπόδι με ούζο και μακαρόνια κοράλι

ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό χταπόδι• 35γρ ελαιόλαδο• 50γρ ούζο• Θαλασσινό αλάτι• 400γρ μακαρόνια κοράλι Μιτσίδη• 1 κύβο ζωμό για ζυμαρικά Μιτσίδη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένετε το χταπόδι και το κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Το βάζετε σε κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, καλύπτετε και αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να κατεβάζει τα υγρά του. Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το

Πένες τρικολόρε μπολονέζ στο φούρνο

ΥΛΙΚΑ 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 1 κουταλιά βούτυρο ανάλατο 200 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο 2 κουταλιές μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο 1 κουταλάκι φρέσκο θυμάρι (ή ξηρό) 125 ml λευκό κρασί 400 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες Μιτσίδης 200 γρ. περαστή ντομάτα (πασάτα) Μιτσίδης 500 γρ. πένες τρικολόρε Μιτσίδης 300

Συγκλονίζει ο Αρναούτογλου: «Γιατί, ρε μάνα, γιατί μου το έκανες αυτό; Αρρώστησα κι εγώ μαζί τους»

Στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού άνοιξε την καρδιά του ο Γρηγόρης Αρναούτογλου και ανάμεσα σε άλλα αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, τη σχέση με τους γονείς του, αλλά και την περίοδο που χρειάστηκε να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. «Μεγάλωσα σε ένα χωριό, σε μια κοινωνία πατριαρχική. Όταν ερχόταν ο παππούς στο σπίτι, ήμασταν όλοι “σούζα”.

Στράτος Τζώρτζογλου: «Η μητέρα μου όταν ήμουν 4 χρονών ήπιε ένα ποτήρι χλωρίνη»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη, συγκλόνισε με τις προσωπικές του αποκαλύψεις για τον πόνο

Υρώ Μανέ για την απώλεια της Καίτης Κωνσταντίνου: «Είναι ακόμα πολύ νωπό, τη σκέφτομαι συνέχεια»

Η σχέση της Υρώς Μανέ με την Καίτη Κωνσταντίνου ξεκίνησε από τα πρώτα τους βήματα στη σχολή υποκριτικής και συνεχίστηκε μέσα από κοινές δουλειές και μια δυνατή επικοινωνία ετών. Η ηθοποιός περιγράφει τη φιλία τους ως κάτι που γινόταν καθημερινότητα: «Με την Καίτη Κωνσταντίνου ήμασταν από το ξεκίνημά μας μαζί, από τη σχολή. Συμπορευτήκαμε, παίξαμε

Στράτος Τζώρτζογλου: «Μου έλεγαν, “θα μου κάτσεις, αλλιώς δεν έχει δουλειά”- Αν δεν κάτσεις, μπορεί να μην ξαναδουλέψεις»

Ο Στράτος Τζώρτζογλου άνοιξε ένα παράθυρο στην προσωπική του ζωή, αποκαλύπτοντας περιστατικά που σημάδεψαν την πορεία του, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, μιλώντας στο podcast της Δάφνης Καραβοκύρη. Ο ηθοποιός μίλησε για τις ανήθικες προτάσεις που συχνά δεχόταν από την αρχή της καριέρας του και τον εκβιασμό που πολλές φορές συνοδεύει τον

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης στη βρεφική ηλικία προστατεύει την καρδιά στην ενήλικη ζωή

Η περιορισμένη πρόσληψη ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών καρδιακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής, της καρδιακής ανεπάρκειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ». Μελέτες έχουν καταδείξει ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη

Προοδευτική σκέψη με σκοπό και ακεραιότητα: Η φαρμακοβιομηχανία DEMO χτίζει το μέλλον της υγείας

Παναθηναϊκός: Πρώτο θέμα στη Daily Mail η συμφωνία με Μπενίτεθ – «Ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής στην Ελλάδα» Σπανάκης: Η ΝΔ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών «Π… μου ήρθε η αστυνομία» – Βίντεο δείχνει τους διαρρήκτες του Λούβρου να φεύγουν μετά τη ληστεία της δεκαετίας Oι κρατικές πετρελαϊκές της Κίνας αναστέλλουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου λόγω

Πνευμονικό οίδημα: Τι είναι και πώς μπορεί να προκληθεί από το αλκοόλ

Που μπορεί να οφείλεται και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξή του, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στο προσκήνιο ήρθε με τον πιο τραγικό τρόπο το πνευμονικό οίδημα, το οποίο σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα είναι η αιτία θανάτου μιας 16χρονης στο Γκάζι, έπειτα από την κατανάλωση αλκοόλ. Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Κλινική Mayo, στο Ρότσεστερ

Eurostat: Φτωχό θεωρούν τον εαυτό τους σχεδόν οι επτά στους δέκα Έλληνες

Τα εισοδήματά τους δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αισθητή μείωση παρουσίασε η υποκειμενική φτώχεια το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς λιγότεροι από δύο στους δέκα πολίτες της αξιολόγησαν την οικονομική τους κατάσταση ως ανεπαρκή. Ωστόσο στην Ελλάδα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Όπως αποκαλύπτουν νέα

5 κλασικές ασκήσεις που διαλύουν το λίπος στην κοιλιά – Ιδανικές για 50χρονους

FITNESS Αποκτήστε σφιχτή κοιλιά στη μέση ηλικία με 5 απλές ασκήσεις που φέρνουν τα μέγιστα αποτελέσματα και κάνουν το κοιλιακό λίπος παρελθόν Κάτι που είναι διαχρονικό και κλασικό δεν χάνει την αξία του ανά τα χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για τη γυμναστική και τις δοκιμασμένες ασκήσεις που φέρνουν αποτελέσματα ανεξάρτητα από τα fitness trends.